Someone please call 911

14:13 11 Aug 2016

Fokis:

fokis

Normalt sett skulle jag inte rekommendera NÅGON att skriva ut symptom på en enda krämpa eftersom läsarna kommer diagnostisera dig med allt från hicka till cancer men när Foki gör det så får hon bara 10 kommentarer och de är alla mer eller mindre hjälpsamma.

Hon ska besöka gynekologen efter råd från läsarna och det ska faktiskt jag med.
Jag har käkat p-piller sen jag var 14 år pga menssmärtor men har slutat nu eftersom jag insett att de faktiskt får mig att må rätt dåligt.

Jag ska sätta in en spiral i stället (eftersom min omtalade, biologiska ”barnlöshet” faktiskt är självvald) och är aningens nervös då jag hört att det kan göra ganska ont. Kanske inte att sätta in men att tar UT.
Och vad ska man välja? Koppar eller hormon?
Nu får ni verkligen gå loss som hobbygynekologer – vad har ni för erfarenheter av metall i underlivet och nu menar jag inte piercings? =)
Jag är nervös.

61 kommentarer | “Someone please call 911”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Tove N skriver:

    Jag hade hormonspiral när jag var 20-25 år. Det var sjukt nice att knappt ha mens och det gjorde inte särskilt ont att ta ut. Mest att det sved till lite i några sekunder. Jag satte inte in en ny, vilket jag saknar ibland för jag är inte ett fan av p-piller. När det var dags för byte så hade jag även nyss uppsökt en hudläkare som avrådde mig från att sätta in en ny då det var upphovet till min svåra acne.

    Nu har jag acne problem sedan tidigare men hormonspiralen gjorde att det gick djupare. Men hade det inte varit för acnen så hade jag hyllat det till skyarna.

  2. Phoenix skriver:

    Jag har försökt sätta in hormonspiral två gånger och det kändes som den värsta mensvärken någonsin. Får ont i hela kroppen bara av att tänka på det men jag är också ganska känslig. Spiralerna gick inte in för att det var för trångt där nere och det slutade med att jag fick P-stav som jag är jättenöjd med och har inte haft mens på 2.5 år!

    1. KisseKatt skriver:

      Åååh så smidigt det var med P-stav!
      Hade sån i typ 8 år, men herreguuuuuuud vad den fakkade upp mina hormoner 🙁
      Fick sjukt mycket acne de sista åren. Stora bölder verkligen och ärren finns fortfarande kvar. Testade med p-piller och minipiller efter men hormonerna var helt crazy. Tog typ tre år för mensen att bli någelunda regelbunden och normal utan några tillsatta hormoner. Acnen blev tack och lov bättre någelunda fort.
      Kondom 4 lajf! ;(

    2. A skriver:

      Testat kopparspiral som gjorde att jag blödde mer + min kropp stötte bort den. Haft p-stav i 2 år och minns inte ens sist jag hade mens. Enda negativa är om man får biverkningar, dom är hemska men går över.. Till slut.. :p

  3. Malin skriver:

    Det gör inte särskilt ont alls, varken att sätta in eller ta ut en spiral. Så det behöver du inte vara rädd för. =)
    Min erfarenhet av kopparspiral som jag haft i många år är att det funkar toppen. Enda minuset är att mensen är rikligare.

    1. Elsa skriver:

      Tror att det skiljer sig rätt mycket beroende på hur känslig man är kanske. Jag höll på att svimma vilket min gynekolog sa var ganska vanligt då det är onaturligt för kroppen att få något infört i livmodern och då kan man få nån kemisk (?) reaktion som gör att man får ont och svimmar. Dock så kändes det så värt det då jag trodde att alla fördelar skulle väga upp för den sjukt traumatiska insättningen. Det fick jag äta upp, nästa menstruation så stötte min kropp ut den och det gjorde inte ett dugg ont att ta ut den. Fick ingen ny då dom trodde att samma sak skulle hända igen. Jag har aldrig fött barn och valde hormonspiralen, men tror inte att det hade gjort någon skillnad för min del. Däremot så stöttar jag dig till fullo! Funkar det för dig så är jag dunderavis och tror att du kommer ha världens softaste preventivmedel, du måste testa!

  4. Sara skriver:

    Jag blev avrådd att sätta in spiral eftersom jag svåra menssmärtor, det finns tydligen stor risk att dessa besvär kan bli sämre. ?

    1. Stina skriver:

      Min mensvärk har minskat betydligt med hormonspiralen! Från rikliga blödningar till i nivå med trosskydd och inget behov av smärtlindring. Jag tycker du ska ta upp frågan igen. Lycka Till!

    2. Eazy skriver:

      Kopparspiral sägs öka mängden mens och menssmärtor men hormonspiral gör i regel tvärtom. Har har min hormonspiral i drygt två år och rycker den funkar bra. Får mens någon gång per år (väldigt lite blod). Varning för att man kan gå upp i vikt lättare.

    3. Lotta skriver:

      Hej Sara
      Jag fick min hormonspiral för att motverka mina hemska menssmärtor. Jag får fortfarande mens lika regelbundet som tidigare (fast det verkar som de flesta har mindre eller ingen mens) men smärtan är borta. Eller ja, jag får lite kramper en dag eller två, men det är ingenting jämfört med förr.
      Jag skulle rekommendera dig att kolla upp det där igen. Jag har plågats i fler år, helt i onödan.

  5. Marie skriver:

    Har du problem med mensvärk ska du nog ha hormon, när jag skulle sätta in sa dom att kopparspiral kan ge kraftigare blödningar och mer värk.. Men de va några år sen så kolla med din gynekolog, utvecklingen går ju framåt trots allt 😉
    Ta två alvedon och om det inte går får man åka till specialist som kör tens-apparat samtidigt (samma som man har för att lindra värkar när man ska få barn)
    Jag är supernöjd med min mirena hormonspiral, ingen mens och ingen ackne! Lite knepig att ta ut då den låg snett men på gynakuten sa det plopp och så var den ute på 1sek haha

    1. Björk skriver:

      Ett tips, tens apparater går numera att köpa privat så slipper man åka in varje gång.

    2. Hanna skriver:

      Är fortfarande samma som gäller för kopparspiral; en möjlig biverkning är ökad mens och ökad värk. Jag har haft min i tre år och fick mer och längre mens än tidigare plus gick från noll mensvärk till en del/lite grann värk. Men tycker det helt och hållet vägs upp av att slippa hormoner.

  6. Carro skriver:

    Kopparspiral kan göra att du blöder mer än vanligt, har provat hormonspiral. Den togs ur efter 3mån då hade jag gått upp över 15kg!! Tyckte spiral var obehagligt, vid sex kan den om den inte ligger rätt sticka killen på ollonet… tyckte trådarna skavde på insidan, efter avklippning skavde de ännu värre. Men vissa funkar det kanon på, tyckte det stack till och upplevde konstigt tryck när de tog ut den men gick över på en gång. Lycka till!

  7. a skriver:

    Jag har hormonspiral sedan februari och har inte haft mens på 2-3 månader. Upplever inte några direkta humörsvängningar jämfört med p-piller heller.

    Det var obehagligt att sätta i, men jag tog diklofenak innan insättning andra gången (första gången åkte spiralen ut pga slö sax…) och det hjälpte otroligt mycket så det rekommenderar jag varmt. Min barnmorska sade att det inte ska göra ont alls att ta ut den.

    För att summera det hela kan åtminstone jag säga att hormonspiral är skitbra! Kopparspiral gör oftast så att man får rikligare mens och det vill jag inte ha, därav valde jag hormonspiral.

  8. Emma skriver:

    Jag tog ut min kopparspiral imorse och det kändes ingenting alls. Att sätta in den tyckte jag kändes lite, men jag har ju blivit världens mes också.
    Mensvärken blev helt vansinnig för mig med kopparspiral! Jag som alltid stoppat i mig hormoner innan (under cirka 10 års tid) har aldrig haft mensvärk så jag blev ganska chockad över hur och att det kändes att ha mens med kopparspiral.

    Men det är ju olika för alla, hoppas att du trivs med vad du nu än väljer 🙂

  9. Sophie S skriver:

    Hej! Jag satte in en hormonspiral i början på året efter att ha ätit p-piller i dryga 10 år. Precis som du ville jag minska på hormonerna då jag mådde dåligt av dom. Jag valde hormonspiral eftersom att jag har stora problem med mensvärk. När mensen väl rättat till sig (efter ca 6 mån) så tycker jag att den funkar bra! Jag har tyvärr betydligt mer pms (stackars min man) men mensvärk hålls i schack och blödningarna håller ett betydligt bättre schema. Att sätta in den var obehagligt, men inte smärtsamt. Fick däremot ont efter en timme, så kan du vara ledig från jobbet rekommenderar jag det. Bunkra upp med Alvedon och en värmedyna. Det kändes som en riktigt jävlig mensvärk. Försvann dock efter ca 6 timmar. Detta gäller dock inte alla! Många känner knappt av det alls när de satt in sin spiral. Är du nervös innan, så säg det till din barnmorska. Dom är vana vid nervösa damer och de flesta är väldigt duktiga på att lugna en. Jag ångrar mig inte alls, trots att jag hade nerverna på utsidan just den dagen jag satte in den. Lycka till!

  10. Sofie skriver:

    Är inne på min fjärde kopparspiral. Gör inte så ont att ta ut. Typ som ett cellprov. Rekommenderar koppar, trots risk för mer mensvärk. Gör ondare första månaderna men sen lugnar det ner sid ?

  11. Julia skriver:

    Har kopparspiral sedan ett år tillbaka och är (nästan) toppennöjd. Gjorde inte särskilt ont att sätta in men har fått rikligare mens och lite mer mensvärk… men hade mycket mensvärk redan innan så är van vid att knapra piller den tiden i månaden ändå. Min kille har aldrig känt av den men jag märker att jag kan få lite efterblödningar och lätt mensvärk om vi har sex och han stöter emot för hårt. Men jag ger tummen upp! Skönt att slippa tänka på det.

  12. Helen skriver:

    Haft kopparspiral tidigare i ca 4 år. Gjorde lite ont att sätta in men inte farligt. Lite typiska mensvärkssmärtor första dagen.
    Negativt för mig: fick mer mens främst första halvåret. Mer mensvärk så om du redan har mensvärk kanske d blir jobbigt.
    Positivt: inga hormoner. Mensen regelbunden. När man tar ut den är det bara att börja med nästa typ av preventivmedel eller försöka få barn om man tänkte det. Behöver inte ha koll på piller. Gratis (till skillnad från hormonspiral om jag inte minns fel) om det spelar roll i långa loppet.

    1. Helen skriver:

      .. kan ju lägga till att jag varit mkt nöjd med kopparspiral.

  13. Björk skriver:

    Jag blir nästan arg när jag tänker på de val som finns för oss tjejer och preventivmedel. Alla hormonella varianterna är skit. Vi mixtrar med kroppens hormoner under lååååååååååååång tid, många år för de flesta tjejer, vi vet inte riktigt hur de påverkar oss i längden eller vad hormonerna vi kissar ur gör med naturen. Dessutom får många tjejer förändrar personlighet av hormonerna och fattar stora beslut i livet under påverkan av konstgjorda könshormoner. Själv hade jag enorm barnlängtan när jag åt p-piller, det försvann när jag slutade äta dem, tänk om jag skaffat barn medan hormonerna fortfarande härjade? En annan vän åt p-piller från 15 till 30 års ålder då hon slutade för att bli gravid. Hon, och vi runt henne, kände knappt igen den kvinna hon blev utan p-piller, hennes personlighetsförändring var läskig.
    Och de tjejer som mår så dåligt under pms och mens att de behöver p-piller och anti-depressiva för att klara vardagen, varför kan inte samhället ordnas så att de kan ta sjukdagar utan karens de dagarna eller få bidrag för inkomstbortfallet? Varför ska de behöva proppa kroppen full med hormoner för att kunna släpa sig tilljobb och skola när de mår skit?

    Övriga alternativ innebär främmande objekt i våra kroppar eller kemikalier som spermiedödande skum. Kondom är det enda preventivmedel jag kan använda men det är ju egentligen lagom kul… Och ALLT ansvar läggs på tjejen, hon ska ha piller, stav, spiral eller pessar och samtidig utsättas för killars tjat om att kondom inte är skönt. Men utveckla en kondom som är skön då istället för att propsa på att tjejerna ska äta mer hormoner?! Vi flög tre snubbar till månen redan på 60-talet, hur svårt kan det vara att ta fram en skön kondom?!

    Och som vanligt, hade män haft mens hade problemet redan varit löst…. för när pojkar blev män i våra gamla ursprungskulturer hyllades det med jakt och fest med ”grabbarna”. När flickor fick mens blev de stämplade som orena och skickades ut till en avlägsen hydda med någon gumma som i smyg kunde lära dem hur man dolde mensen. Alla skam kring kvinnors kroppar lever kvar, män får odla skägg men Gud nåde om en kvinna visar upp en orakad armhåla! Och så sent som på 1900-talet skulle svenska kvinnor dölja sina graviditeter med särskilda kjolar och förkläden.

    Ursäkta uppsatsen, men just mens och preventivmedel är så tydliga exempel på hur ojämnlikt det fortfarande är.

    1. HHanna skriver:

      Heja, heja!! Håller helt med!

    2. KisseKatt skriver:

      Om man upplever att man har ensamt ansvar kring att förhindra en graviditet och att man blir tjatad på ang hur oskönt kondom är, så borde man välja andra killar att idka samlag med. Gärna de som inte är idioter. Så löser sig de problemen.

      1. Björk skriver:

        Jag pratade faktiskt om samhället i stort, inte individen. Hur många skämt har man inte hört på tv, i filmer, på radio, komiker och bara allmänt från random snubbar att kondomer är så oskönt? Även om du aldrig haft sex kommer du garanterat ha hört att sex med kondom = äta kola med pappret på.
        Och poängen är fortfarande att man borde kunnat ta fram en skön kondom vid det här laget om det nu är så oskönt som killarna påstår. För det är väl inte så att killarna föredrar att tjejerna äter hormoner bara så att de slipper krångla med kondomen?

      2. KisseKatt skriver:

        Jaa… men alltså, kondom ÄR ju oskönt? haha
        Jag är tjej och hatar också kondom. Och då borde man väl få säga det och skämta om det, kan jag tycka iaf 🙂
        Att killar föredrar att tjejer äter p-piller och liknande är väl inte så jätte konstigt om man orkar bemöda sig att se på saken ur fler än ett perspektiv. Att hormoner knasar till saker i kroppen för tjejer är inte så välkänt. Jag som tjej visste själv inte om det förrän jag passerat 25 och aktivt sökt upp information på egen hand. Tydligen viste inte ens någon av alla de kvinnliga gynekologer jag haft heller om det. Åtminstone var det aldrig något som de nämnde något. Människor i allmänhet borde bli informerade mer om faror och risker med att stoppa i sig hormoner.

        Jag föredrog själv att äta hormoner förut framför att ”krångla med kondom”. Varför är det så konstigt?
        Nu är det ju inte något krånglande som är jobbigt, utan att det inte är lika skönt med kondom (för mig heller) och att den stör spontaniteten i sänghalmen, eller hur man nu vill uttrycka det. Det är verkligen inte bara killar som tycker så om kondom. Och det är väl svårt att tillverka en kondom som inte stör eftersom det är själva kondomen i sig som är störande. Varesig den är tunn, tjock, räfflad eller utrustad med vibrator. Sen är det väl knappast bara män som har ansvar över vilka kondomer som finns här i världen.

        Att säga att det vore helt fel och vedervärdigt av en kille att tänka samma sak gällande kondom blir ju då väldigt konstigt. Enligt mig åtminstone. Bara för att en kille gärna knullar utan kondom behöver det ju inte betyda att killen tycker att tjejen gott kan ta lite hemska biverkningar så att han ska få det lite skönare i sängen, utan det kanske är så att killen i fråga inte ens vet om att dessa biverkningar finns?
        Med tanke på att väldigt många tjejer inte vet så är det rimligtvis än fler killar som inte vet. Men bryr sig snubben inte om att man mår dåligt av hormoner så är det plötsligt en helt annan sak det handlar om, dvs; killen lider av idioti. Och då kanske man helt enkelt ska avstå från att ligga med honom.

      3. Lotta skriver:

        + 1
        Håller med om allt du skrev KisseKatt. Jag tycker inte heller om kondomer – damn mood killers. Men ur ren säkerhetssyn så är dom oslagbara.

      4. Magda. skriver:

        För mig är det tvärtom, det är jag som tycker att det är så otroligt oskönt med kondom – aldrig någon kille som klagar. Jag kan inte äta p-piller har försökt med flera olika sorter. Men eftersom p- piller ger ökad risk för bröstcancer, gör det väl inget att jag inte kan äta p-piller.

    3. Lisa skriver:

      Jag tuppar av de första dagarna när jag har min mens och kan inte stå och jsg drar inte iväg mig själv någonstans. Alla mår olika och kan inte jobbet förstå det so be it. Kan inte äta och har aldrig ätit p-piller.

    4. Blomma skriver:

      Preach it sistah!

  14. Johanna skriver:

    Haft både koppar- och hormonspiral. Av kopparspiralen blödde jag floder, kunde inte resa mig ur sängen på morgnarna utan en handduk mellan benen. Blöder inte rikligt annars. Dessutom tyckte jag att fiffi luktade plåtigt på nåt vis. Hormonspiralen upplevde jag funkade bättre, förutom att jag i samband med att jag träffade en ny partner började få svamp, som sen återkom regelbundet. Sen tog jag ur den, och herregud vad den hade dödat min sexlust!? Och förstört miljön i fiffi. Sen jag tog ur den för ett år sen har jag haft svamp två gånger, istället för en gång i månaden. Så jag skulle inte rekommendera varken koppar eller hormon. Men på den positiva sidan så gjorde det inte ont att sätta in eller ta ut någon av dem!

  15. Anna skriver:

    Jag hade hormonspiral i 4 år och var deprimerad under den tiden. Jag kopplade aldrig det till spiralen förrän jag tagit ut den. Jag hade dessutom svåra smärtor i magen till och från, som knivhugg.
    När jag bestämde mig för att ta ut den visade det sig att den satt snett, den hade liksom växt fast och trådarna var klippta för kort så han fick inget grepp. När gynekologen skulle ta ut den skrek jag rakt ut av smärta och tårarna sprutade. Jag fick en ny tid för att ta ut den under narkos då det inte gick, och jag har hög smärttröskel…

    Min väninna har kopparspiral och hon har två veckors mens och fick nyss medicin för sina svåra menssmärtor, har försökt råda henne att ta ut spiralen.

    MEN!!! Jag skulle nog ÄNDÅ rekommendera kopparspiral, jag hade nog väldigt otur med att den växte fast. Det enda är att HÅLL KOLL på ditt humör och hur du mår, jag gick igenom ett helvete under 4 år.

  16. jenkk skriver:

    Hade hormonspiral i fyra månader, sen fick skiten åka ut!
    Att sätta i gjorde ont, men inte jätteont, dagarna efter var fruktansvärda – konstant smärta! Ett tag efter kände jag av hormonerna (inte haft p-medel for a long while), jag började lukta svett och tappade humöret lätt, vidriga flytningar, obalanserat pH-värde osv. Att ta ur den var smärtsamt i den sekunden men ingen smärta efteråt.

  17. Anna skriver:

    Satte i kopparspiral men fick ta ut den vid samma besök pga otroliga smärtor. Kändes som extremt kraftig mensvärk och som att jag höll på att bajsa på mig samtidigt! Svimmade nästan av smärta. Kändes dock ingenting att ta ut den. Rekommenderar att ta en eller två alvedon en timme innan, vilket jag inte gjorde. Före de sätter in spiral mäter de livmodern med nåt instrument, då kan de se om spiralen kommer passa bra eller inte. I mitt fall borde de inte satt in den.

  18. Lo skriver:

    Har haft både kopparspiral och hormonspiral (p-stav för tillfället). Kopparspiral = blödde som en stucken gris och menssmärtor man ville begå harakiri av. Hormonspiral = smärtfritt tills den skulle ut. Då fick jag det tvivelaktiga nöjet att bevittna tre barnmorskor som i tur och ordning misslyckades med att få ut spiralen. Inte ens med lock, pock eller hot fick de ut den. Lösningen? Mina tre molokna barnmorskor hämtar barnmorska nummer fyra, som av döma av de minst sagt imponerade armmusklerna, mycket väl kunde tävla mot armbryterskan från ensamheten. En blick, ett ryck med peangen = Plopp! Mycket speciell upplevelse. Blev lite för publikt än vad jag tänkt mig. Welcome to the spectacular show of mitt underliv liksom, popcorn och fritt inträde åt alla!

  19. Denice skriver:

    Jag har också problem med mensvärk och jag ville inte börja med minipiller igen så det enda alternativet för mig var hormonspiral. Har inget negativt att säga om det. 🙂 gjorde lite ont när den blev insatt, efter någon månad försvann mensen helt, har inte haft några biverkningar plus att den håller 5 år så jag behöver inte minnas något mer än att jag måste byta om ca 3 år. ^_^

  20. Eleanor Ollila skriver:

    Jag har haft hormonspiral sedan min dotter föddes för 21 år sen – och behöver jag säga att jag är supernöjd? Jag har inte haft mens sen dess (blöder en halv dag i samband med byte typ), och inga andra hormon-relaterade besvär som jag upplevde när jag använde p-piller. Jag har inte heller upplevt några av de andra symptom som nämns här bland kommentarerna (minskad sexlust, dålig miljö i fiffin och allt vad det nu var)

    Jag har följaktligen också bytt några gånger och kan säga att för mig gör det inte ont att varken sätta in eller ta ur. Det känns obehagligt – det är ju ändå nån som är inne i livmodern och rotar – men det går relativt snabbt och sen med tanke på att jag inte behöver ha mens eller göra nåt mer på 5 år (innan det är dags att byta) så är det värt de där få minutrarna av obehag.

    Sist hade barnmorskan lite svårt att få ut den, (svårt att komma åt av nån anledning) men då fick jag träffa en expert och då sa det plopp typ. Absolut inte tillräckligt för att göra mig avskräckt.

    Jag inser att det är olika för alla – men jag ville bidra med en odelat positiv upplevelse också, så att du vet att det faktiskt finns 🙂

  21. A-K skriver:

    Jag skulle inte sätta in någon av dem! Hormoner – nej tack! Kopparspiral – utsöndrar koppar direkt i livmodern och om man är känslig så får man kopparöverskott. Ingenting som den vanliga sjukvården har koll på då de har fått informationen från tillverkaren att inte är så. Skitsnack – vi är många kvinnor som kan vittna om kopparöverskott efter att ha haft kopparspiral under en längre tid.

    1. A-K skriver:

      På mig har det gjort ont att sätta in spiraler (även har hormon), att ta ut har inte alls varit lika jobbigt. Det som gör ont är när barnmorskorna öppnar upp livmodertappen med en tång för att föra in spiralen. Det är samma livmodertapp som öppnar sig till 10 cm när man har värkar under barnafödelse. Jag har haft superont när jag fött barn och det kan nog hänga ihop. En del har känsliga livmodertappar, en del mindre känsliga. Som allt annat i livet!

      1. A-K skriver:

        Herregud vad jag skriver. Jo, när det gäller trådarna från spiralen så har de som jag har sex med under åren känt av dem när de har kommit för långt in. Sista gången jag satte in en spiral fick jag gå tillbaka och klippa trådarna då de var så pass långa så att de kändes oavsett. Annars kan jag inte säga att någon har klagat att det är jobbigt för dem att de kan känna av trådarna. Fick inte mer mens med kopparspiral, inte mer ont vid mens, tvärtom så har jag mensont när jag är utan spiralen. Med hormonspiral så försvann mensen i flera år. Nu tror jag inte att har mer att bidra med!

  22. Idaho skriver:

    Hormonspiralen är det bästa jag använt. Är känslig för hormoner har haft både acne och ögonmigrän av p-piller tidigare. Haft hormonspiralen i 4 år snart, bästa beslut jag tagit! Lite smärta vid insättningen sedan ingenting. Blöder inget heller!

  23. Cecilia skriver:

    Jag har kopparspiral sen några månader tillbaka. Kändes ingenting att sätta in den men barnmorskan rekommenderade att jag skulle ta 2 alvedon 1 1/2-2 timmar innan jag skulle dit. Än så länge är jag nöjd, jag fick barn i slutet av mars och har inte fått tillbaka mensen än så just det kan jag inte uttala mig om.

  24. Sofia skriver:

    jag har haft hormonspiral 2 gånger. första gången kändes det inte att sätta in den men sen hade jag konstant magont i nästan ett halvår, ibland blev det så illa att det kändes som förlossningsvärkar. slutade med att jag tog ut den, och smärtorna försvann direkt men det gjorde lite ont att ta ut den. det visade sig att min livmoder inte hade läkt klart efter förlossningen så därför satt spiralen fel, vilket ledde till smärtor.
    några månader senare satte jag in en ny spiral, vilket gjorde svinont haha. när jag sen var på kontroll efter en månad såg barnmorskan att trådarna blivit längre. så fick göra ultraljud och då hade kroppen ”stött ut” spiralen + jag var gravid i 3e veckan så det var bara att plocka ut den, vilket gjorde väldigt ont, dom va 2 barnmorskor samtidigt som försökte få ut den så ja… den satt väldigt fel.

    annars har jag aldrig hört ngt negativt om hormonspiral, det är nog bara jag som haft otur.

  25. Em skriver:

    Jag rekommenderar verkligen inte NÅGON ÖVERHUVUDTAGET att sätta in varken hormonspiral eller kopparspiral, sätt inte in något alls i din kropp som inte hör hemma där.

    Hur mycket barnmorskorna än tjatar om det så lyssna inte på dem, har fått höra av en nyutbildad väldigt trevlig barnmorska jag besökte att de fått order om att rekommendera kopparspiraler till alla. Och att de skall i den mån det går mörka användandet av pessar och andra hormonfria alternativ. Så många av barnmorskorna är alltså tillsagda att ljuga om hormonfria alternativ!

    Jag har i mina yngre dagar provat det mesta i hormonväg eftersom jag som alla andra tänkte att det är mer ”normalt” att använda någon form av hormonpåverkande medel för att dels slippa mensen och dels inte bli gravid, men det är så fel!

    Vi kvinnor påverkas mycket negativt av hormoner på samma sätt som att män påverkas mycket negativt av anabola steroider. Många backar nog omgående om en karl säger att han tar steroider, varför ska man inte ta p-piller, mini-piller, hormonsprutor, hormonspiraler, hormonstavar på samma allvar? det är ju egentligen till för samma sak (om än inte samma syfte) dvs ändra på din hormonbalans i kroppen på ett eller annat sätt.

    Av just hormonspiral har jag en fruktansvärd upplevelse i mitt minne, gick på den nitlotten i att prova eftersom barnmorskan pratade så fint om den, och att pessar är uråldrigt och svårt att använda (vilket absolut inte är sant! ). Snabbt var det gjort att sätta in den, men den gav mig precis som alla andra varianter med samma typ av hormon (tex minipiller, pstav) i princip varenda biverkning som fanns med på listan. Humörsvängningar, depression, viktuppgång, sötsug, migrän, yrsel, illamående, dåsighet, mens som höll i sig flera månader osvosv listan tar aldrig slut.

    När jag väl ville ta ut den, så visade det sig vara väldigt svårt att få det. Jag var tvungen prata med flera olika barnmorskor, tills var det en av dem som tillslut motvilligt gick med på att ta ur den, jag fick vänta 3 veckor på en tid innan det var dags (!). När jag väl var där så hade tydligen trådarna klippts för korta så de kunde inte få ut den (fick dessutom höra att det var väldigt vanligt att det händer, pga okunskap hos dem som sätter in dem), över en timme försökte en barnmorska och en sköterska få ut spiralen utan att lyckas. Jag fick då remiss till sjukhuset och fick vänta ytterligare 2 veckor innan jag fick komma dit. Varpå jag blev både dåligt bemött och fick en barnmorska/sköterska som till och med talade om själv att hon hade aldrig ens gjort en urtagning av spiral tidigare. Hon försökte i över en timme hon också att få ut den, det var såpass smärtsamt så det svartnade för ögonen flera gånger, tillslut kallade hon på en läkare som höll fast livmodertappen med en tång och tillslut lyckades få ut spiralen med en ytterligare tång, det gjorde så fruktansvärt ont så jag kan inte ens beskriva det. Vill inte ens tala om vilka floder av blod det förde med sig i slutändan.

    Det värsta av allt, är att när jag berättat till bekanta om min upplevelse har jag fått höra FLERA stycken som varit med om liknade, så vad ni än gör sätt ALDRIG in en spiral.

    Nu till något mer positivt, sedan ungefär 3år tillbaka använder jag pessar, provade först FemCap cervixpessar, men jag har något lutad livmodertapp så jag tyckte den var svår att få i och ur (har dock läst om flera som tycker den är jättebra). Gick sedan över till Caya pessar som jag fortfarande använder. Enkel att använda (lättare att sätta in än en tampong), på med en klick gel (jag använder contragel grön, samma sak som caya gel’en, men billigare) och stoppa in. Det går fortare att sätta in pessaret än att sätta på en kondom. Känns inte att man har den i, den är i såpass tunt material. Efter samlag låter man den sitta i minst 6 timmar innan man tar ut den och tvättar den, eller vill man nu köra på fler gånger är det enklast att köpa med en sån gel-applikator och spruta in lite mer gel så är du redo.

    Gå in och läs om Caya på http://gronabarnmorskan.se/ innan du stoppar in gifthormoner i din kropp. 🙂

    1. em skriver:

      Jag har alltid varit anti hormonpreparat och hörde mig för med flera gynekologer när jag var yngre om just pessar. Fick svaret att de inte tillverkas längre.. det var ett hemskt tjat varje gång jag var hos gyn. ”Va använder du bara kondom? Det fungerar väl inte så bra? Pessar? Nej det har jag aldrig hört talas om någon så ung som du som använder. Jag rekommenderar att du börjar äta det här pillret..” Jag äter p-piller nu med alla biverkningar det medför trots allt då jag har endometrios och måste ha något som stoppar mensen, men det retar mig något enormt att unga tjejer prackas på en massa preparat som i många fall är helt onödiga utan att man informerar om konsekvenserna.

      1. Carolina skriver:

        Håller med!! Jag blev också enormt ifrågasatt. Så trist.

  26. linnéa skriver:

    satte in hormonspiral i början på maj, har inte fött barn. valde den lite mindre som räcker i 3 år men fasiken vad ont det gjorde, tårarna rann på mig där i gynstolen och barnmorskan fick kalla in en annan barnmorska som kom och höll mig i handen (är 23 år gammal men ytterst tacksam över det!). men hon hade tydligen lite problem att få tag på min livmoderhalstapp så därför tog det längre tid och fick lova att ”slita” lite mer än i normala fall sa hon.

    sen hade jag mens i 3+ veckor (och ganska mycket också), trodde nästan jag skulle förblöda samt extrem mensvärk gånger hundra där jag inga värktabletter hjälpte och låg mest förlamad i sängen. har haft mens en gång sen dess, i juni och även då med mensvärk deluxe och hemskheter och sängliggande. bestämde mig då att om det skulle fortsätta såhär så skulle jag ta ut den vid nästa mens men har inte haft mens sen dess och inte värk heller, så tror kroppen har börjar ordna upp sig. men bävar för dagen den ska ut alltså, då får dom nog söva mig. utöver allt detta fick jag besvär med finnar men det börjar också ordna upp sig nu. när jag läser min egna historia blir jag avskräckt själv men nu när kroppen har ordnat upp sig så är jag så glad att ha slutat äta p-piller! 🙂

  27. Mika skriver:

    Alla har ju helt olika upplevelser av hormonspiral, men min personliga upplevelse är mycket bra. Jag har haft i den i ett par år nu. Insättningen var sjukt jobbig, jag brukar bita ihop men det gjorde riktigt ont för mig. Har vänner som säger att det inte känns, men de ljuger nog 😉 nä men det är ju olika. Den smärtan försvann dock bara sekunden efter den var inne!

    Har inte haft problem med ökad mens eller liknande som många beskriver. Slutade bara få mens direkt jag satte i den, har lite stänk ibland nu men det är inte mycket alls. Jag är helnöjd och upplever inga biverkningar eller så. Det kan ju förstås ändras när man tar ut den, att man upptäcker att man mår bättre utan hormoner, men just nu har jag inget att jämföra med så! 😉 så jag rekommenderar mirena-spiralen, och hoppas du får samma goda upplevelse som jag 🙂

  28. Maja S skriver:

    Och jag säge P-spruta!
    Inter haft mens en enda gång 🙂
    Ja hormoner hit o dit.
    Men jag är iaf skitnöjd 😛

  29. Sara skriver:

    Hade kopparspiral i ca 6 månader. Ville verkligen slippa hormoner och hade testat typ alla andra alternativ. Jag tyckte att det gjorde ont att sätta in den, men det gick över efter någon timme. Jag hade förstått att man kunde blöda mer med kopparspiral men var verkligen inte beredd på att det skulle vara så illa. Jag gick från ca 3 dagars mens med normal-mini tampong till ca 2 veckor med största tampongerna. Jag fick även en helt sinnessjuk mensvärk. Tänkte att det skulle bli bättre och att ett halvår var rimlig tid att vänta. Så det gjorde jag. Det de inte berättar när man sätter in spiralen är att den bara skyddar mot graviditet i livmodern. Eftersom man har ägglossning som vanligt så kan man fortfarande få utomkvedshavandeskap, dvs att ett befruktat ägg fastnar i exempelvis äggledaren. Eftersom jag hade mens under hela tiden med spiralen så hade inte tanken slagit mig att jag kunde vara gravid. För att göra en lång historia lite kortare så fick jag plötsligt extremt ont en dag och fick åka till sjukhuset. Det visade sig att jag var gravid i en äggledare vilket lett till att den spruckit och jag fick opereras akut. Så förutom i princip konstant mensvärk ett halvår och järnbrist så blev resultatet av kopparspiralen några ärr på magen, en äggledare mindre och någon veckas sjukskrivning efter operationen. Jag vet inte om jag hade otur som fick en så relativt ovanlig biverkning eller om jag hade tur som var nära ett sjukhus och fick hjälp så fort. Hade jag varit utomlands när det hände så är det inte säkert att det hade gått lika bra. Jag skulle i alla fall inte rekommendera någon att testa kopparspiral.

    1. Hanna skriver:

      Men Gud stackars dig.. ??

  30. Frida skriver:

    Jag satte in en p-stav med gulkroppshormon för två månader sedan. Gick superfort och värkte bara i armen i någon vecka efteråt. Nu mår jag hur bra som helst! Ingen mens på två månader (vilket är superskönt för innan blödde jag huuuuuur mycket som helst i en vecka varje månad), sexlusten är kvar, ingen huvudvärk och mitt downstairs area är som vanligt. Jag är 110% nöjd. Hittills iaf!:)

  31. Ace skriver:

    Jag gick på P pillret Yasmin som jag fullkomligt älskade, inga biverkningar eller något sådant och de var bra för min acne. Tillslut Fick jag reda på av en mycket otrevlig barnmorska att pga min ögon migrän så får jag inte fortsätta med dem och hon rekommenderade en P stav, som jag valde att sätta in. Blödde konstant i 3 månader tills jag fick panik och nästan skar ut den själv. Satte därefter in en hormonspiral. Insättningen gjorde så fruktansvärt ont att jag tuppade av och nästan spydde efteråt. Började blöda och hade blödningar i en månad efteråt. Sen stabiliserade den sig. Dock blev min acne värre och jag började tappa hår. Fick fruktansvärda smärtor i magen ibland, detta var normalt enligt barnmorskan.
    Har haft den i 1,5 år och mensen är fortfarande kvar och väldigt oregelbunden. Nu blöder jag var tredje, fjärde vecka och det gör ONT!
    Önskar verkligen att jag kan få gå tillbaka till mina P piller igen…

  32. Anna skriver:

    Tycker inte man ska sätta in något främmande i sin kropp. Det är faktiskt inte bra att mixtra med sin kropps hormonnivåer. Ska man ha något som är säkert då tycker jag att man ska köra med kondom eller pessar.

    Det finns bekvämare kondomer på marknaden och pessar är inte så himla ”krångligt” egentligen. Det är inte krångligare än när man har mens och måste byta tampong. Minus kletet.

    Så kan man vara omständig så tror jag det är det bästa. Dessutom är det faktiskt inte särskilt bra att inte ha mens. I alla fall inte mer än 4 månader på raken.

  33. Malin skriver:

    Hade hormonspiral för några år sedan, min bm sa att jag skulle ta smärtstillande innan ( pga att jag hade ej fött barn och det brukar göra ont på kvinnor som ej gjort det ) och det gjorde jag men det gjorde så fruktansvärt ont att sätta i den och första 2 dagarna efteråt va hemska… Men sen så gav det med sig och det funkade klockrent.

  34. Carolina skriver:

    Min kopparspiral trivdes inte och fick för sig att börjat vandra ut, tog vägen genom bukväggen och jag blev riktigt riktigt dålig och fick till sist operera ut den. Hade mer eller mindre ont i magen/röven i ett år.
    Men fram tills att den började otrivas gick det bra och jag kände den inge alls.
    Detta är ju min erfarenhet och inget jag vill skrämma upp någon med men det är som med allt annat, inte helt riskfritt.
    I mitt fall valdes det ut en kopparspiral då jag inte kan hantera hormontillskottet.

  35. Sacha skriver:

    Haft det mesta inom p-medel. Min sämsta: kopparspiral. Blödde som en gris och hade enorma smärtor. Tog ut den efter ett halvårs kämpande då de trodde det skulle bli bättre med tiden när jag frågade om råd.

    Hormonspiralen, helt okej. Men den hamnade snett efter ett tag. Ont som faaan, fick ta ut den.

    Nuvaring. Väldigt bra. Min bästa grej. Sätt in en ring. Ta ut den efter tre veckor. Ha mens en vecka. Sätt in en ny ring. Ta ut den när du har sex, eller inte. Det bästa. Man kan styra mensen. Vill du inte ha den? Gör som med piller, skippa uppehåll.

  36. Petra skriver:

    Satte in Mirena hormonspiral den 23/2, vilket inte gjorde särskilt ont, men har typ haft blödningar konstant sedan dess. Kan nog räkna typ 3 veckor utan blödningar. Har också fått mycket ondare i min redan kassa rygg och har ofta huvudvärk/migrän. Sexlusten har också fått sig en törn, men det kan ju bero på konstant mens i 6 mån.
    Så nu har jag bokat tid för uttagning den 22/8.

  37. Hanna skriver:

    För typ 4,5 år sedan använde jag nuvaring (P-ring) tre dagar senare fick jag svampinfektion från helvetet. Hade kvar ring i typ en månad efter det men svampen gick inte över så då rök ringen för gott. Dock återkommer svampen. Några månader senare sätter jag in kopparspiral. Hade ont typ 10 sek vid insättning annars lugnt. Fick rätt mycket mer mens som håller i sig o föer dagar plus lite mer mensvärk. Hade älskar kopparspiralen om det var enda biverkningarna. Nu är jag dock väldigt nära att ta ut den för 1. Jag får svamp varje gång jag har sex 2. Jag kan få fruktansvärda smärtor dagen efter sex och det håller i sig några dar. Vad som är hönan eller ägget är svårt att säga men orkar inte ha det så här mer så kan vara värt att se vad som händer om kroppen får vara sig själv för ett tag. Inte lätt att vara kvinna ibland alltså.

  38. E skriver:

    Har haft kopparspiral i ca 6 månader nu, och jag är i helheten nöjd. Efter att ha proppat i mig p-piller sen jag var 15 år (är 21 nu) bestämde jag mig för att jag ville ha hormonfritt. Jag läste skräckhistorier innan insättningen och hade riktig ångest när jag låg på britsen. Barnmorskan sa att livmodern kan försöka stöta ut spiralen och därför kan man blöda lite och att det ”kan göra lite ont”. Själva mätningen och insättningen gick relativt bra, blev väldigt yr men..

    Efter 15 minuter började det krampa. Jag kallsvettades och ville bara skrika rakt ut, kunde knappt stå upp och jag var kritvit i ansiktet. Min pojkvän fick komma och bära in mig i bilen och köra hem mig. Väl hemma la jag mig i sängen och bara skrek och grät som en liten unge, och min smärttröskel är mycket högre än i princip alla jag känner. Det var som att någon högg i min livmoder med jämna mellanrum, och jag fick andas mig igenom smärtan för att fixa det utan att bli galen. Men det höll bara i sig tills jag skulle sova, dvs typ 7-8 timmar. Så- bunkra upp med pronaxen, panodil, vetekudde och allt sånt. Nu blöder jag mer än innan vid mens och har mer mensvärk, men det är verkligen inget jag lider av. Jag känner mig så förändrad i humöret, jag känner mig som innan jag började med piller. Typ positiv och lätt i sinnet, så som jag alltid var förr. Plus att man alltid är redo att ha kul med pojkvännen. Jag ångrar verkligen inte min spiral, trots smärtan vid insättningen. Kom ihåg att ta zink-tillskott om du ska köra kopparspiral bara 🙂

  39. Sofie skriver:

    Hormonspiral alla gånger. Är inne på min tredje nu, tog ut den ett par månader, blev gravid, födde barn och direkt in med en ny. Nästan ingen mens alls. Testade först med en kopparspiral men man blöder ju som ett helvete av de så den åkte snabbt ut igen.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg