Ännu en Katt med noll koll!

14:00 4 Mar 2017

Katrin Zyto:

katt2

Katten Zyto slänger käft med läsarna som påpekat att hon inte markerat ut sina reklaminlägg med Babyland och avslutar med att det är okej att anmäla henne då hon kan ta en skattesmäll.

Någon mer än jag som får en kraftig flashback till Myggans raljerande om att hon inte behöver markera ut reklam eftersom hon driver bloggen som ett aktiebolag och att hon reviderats av skatteverket mer än en gång?

Jag baxnar! Hur kan en affärskvinna som Katrin har SÅ dålig koll att hon inte vet att omarkerad reklam inte har någonting alls med skatteverket att göra?
Skatteverket kontrollerar så att du betalar skatt och moms på dina inkomster och sköter din deklaration medan det är konsumentverket som styr över och kan bestraffa omarkerad reklam osv.

Hon menar på att hon kan ta en skattesmäll så då borde hon ju även vara okej med att behöva betala ett vite på omkring 500 000 kr som spås vara den summa Kissie kommer dömas till när KO tar med henne och Tourn till Tingsrätten för hennes omarkerade reklaminlägg.

Som en sista lite lektion till Katten Zyto och alla andra outbildade människor när det kommer till reklam på sociala medier eftersom Katten menar på att hon en gång nämnt att hon har ett samarbete med Babyland och inte behöver tjata om det i varje inlägg.

FEL!
En konsument ska inte ha behövt läsa någonting annat eller veta någonting annat om dig och dina tidigare inlägg utan det ska framgå i VARJE inlägg att det rör sig om reklam. Konsumenten ska inte behöva ha en tillstymmelse till förkunskap för att kunna avgöra om det är reklam eller inte.

katt
Saxat från Konsumentverkets vägledning för marknadsföring på sociala medier. Ett litet lästips till Katten under hennes kommande mammaledighet!

Kaxigt att vara så otrevlig mot läsarna när man har TOTALT fel i allt man försöker lyfta fram som fakta man har koll på.
Kaxigt….eller pinsamt? Jag tycker pinsamt mest…

knappen

Tack för tips, Nadia!

37 kommentarer | “Ännu en Katt med noll koll!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anonym skriver:

    i Carola W/familjen annorlundas blogg (främst kommentarer ) så spekuleras det om hennes ekonomi. Hur mkt kan hon tjäna på bloggen egentligen? Vet att det är hennes ensak, men kan inte låta bli och undra hur en ensamstående niobarnsmamma utan jobb har råd med hus, bil etc? Som nån skriver i kommentarerna, en familj med två arbetande vuxna och betydligt färre barn kan ju knappt leva så gott. Är det så lönsamt med många barn?

    Och detta att hon inte orkar jobba, en frisk person utan partner som lever på samhället, känns sådär …

    1. Alexa skriver:

      Ja bara barnbidrag + flerbarnstillägg för 9 barn borde väl bli 15/16000 kr per månad ?

      1. Anonym skriver:

        Plus underhåll

    2. Anonym skriver:

      Men asså…lönsamt med många barn!? Barn kostar en hel del och barnbidraget går ju åt till bara mat och kläder. Men visst det kan säkert vara lönsamt med många barn om man vill blogga hehe jag antar att en 9-barnmorsa blir mer intressant än en 2-barnsmorsa och kanske får mer läsare och därför samarbeten. Bloggen är väl hennes jobb och den kan nog inbringa allt mellan 10-50.000 per månad. Sen så är det väl inte direkt en lyxvilla hon bor i, exmaken har väl kanske betalat den el en del av den iaf dessutom, ser sällan att hon är iväg på lyxiga resor heller, en del bloggevent dock.

    3. Karin skriver:

      Jag tror att anledningen till att hon inte vill berätta är att fd malen betalar för hennes hemmafruliv. Hon vägrar ju bodela och låta honom få sin andel av gemensamma egendomen med den konsekvensen att han måste betsla för ett hus han inte bor i. Eftersom det är mkt generöst av honom så nämns det inte.

    4. Anonym skriver:

      Huset äger hon ju fortfarande med x-maken eftersom hon hävdar att hon inte kan få ett tillräckligt stort boende åt sig och barnen , bilen var det hennes syster som betalade/ tog lån till.
      Hon har ju pluggat tills i våras/somras och ska väl fortsätta med det.

      1. Anonym skriver:

        Jo förvisso, men nu då? Hur har hon råd att ens leva utan jobb/skola och inte arbetat på 20 år? Utan barnbidraget hade hon inte överlevt …

        1. Anonym skriver:

          Men..utan jobb!? Du har inte förstått det där med bloggar haha.

  2. Den som är den skriver:

    Ett vitesförläggande innebär ju dock att företaget har en chans att rätta till saken, om det inte sker måste man betala. Det är inte direkt svårt att bara rätta till saken och slippa betala.

    1. Antonia skriver:

      I Kissies fall blir vite aktuellt först om hon bryter mot förbud som Marknadsdomstolen fastställt. KO har yrkat på förbud att framstå som konsument i reklam och förbud mot blogginlägg utan reklamidentifiering när sådan ska finnas.
      ”Förbud vid vite” betyder alltså att först om man bryter mot förbudet kan KO begära att tingsrätten dömer ut vitet. Men man behöver inte betala något om man rättar sig efter Marknadsdomstolens utslag.
      Att få ett förbud vid vite mot sig kan ses som en villkorlig dom. Gör man inte om det man fällts för så slipper man påföljd.

  3. ??? skriver:

    Haha, någon som kollar på Bookens live? Älskar att hon dansar och sjunger med i musiken ? Är det köksrenoveringen som gjort henne så glad?!

    1. soffan skriver:

      Neeeeeeejj!! Har hon haft sändning idag?? :# Jag missade den! Längtat efter lite Anna ett bra tag nu, sablarnsskit, har hon sänt idag har hon redan tagit bort den 🙁
      Förstår inte riktigt varför hon alltid raderar allt, står nästan gämt 0 sändningar, utom när det låg kvar någon kryptisk bil video ett tag 😉

      1. Daniela skriver:

        Jag tror det är för att hon inte någon ska kunna filma i efterhand och t.ex. lägga upp på youtube 😛

  4. Linda skriver:

    Reklamombudsmannen verkar inte ha resurser att hantera vågen av anmälningar som kommer in.

    Jag anmälde ett par inlägg för över ett år sedan och fick positivt gensvar från dem. Anmälde ett inlägg denna vecka på exakt samma sätt och bifogade 4 screenshots från blogginlägget i fråga (långt inlägg)

    Jag fick ett riktigt dåligt svar tillbaka:

    ”För att Reklamombudsmannen ska kunna pröva din anmälan behöver vi en kopia av det material du vill anmäla såsom det ser ut där det har publicerats. Det är svårt att utifrån din kopia förstå vad som är vad. Vi vill även informera om att det inte alltid krävs att reklam markeras som sådan. Detta krävs endast när detta inte framgår att det är reklam.”

    Om jag inte svarar inom en vecka läggs utredningen ned.

    Jag tror de har så mycket att göra så att de försöker krångla till det med baktanken att folk ska avstå att gå vidare.

    Bara för det så ska jag anmäla detta med.

    1. Antonia skriver:

      Reklamombudsmannen är väl lika uppgiven som jag känner mig när det gäller bristande reklamidentifiering i sociala medier.
      Dags att Konsumentverket och KO börjar ta till kraftfullare åtgärder för att statuera exempel. KO kan stämma inför Marknadsdomstolen likt fallet med Kissie och på så sätt få fram några bra prejudikat. Sen får Konsumentverket försöka rätta till de värsta syndarna och börja med de största aktörerna.

      1. Alex skriver:

        Hur man vet att man bor i ett i-land. Folk blir ”upprörda” av outmärkt/dåligt utmärkta reklaminlägg.

        Tänk om ni la det engagemanget på något viktigt istället..

  5. Anonym skriver:

    Katrin Z är en avskyvärd människa. Undrar hur hennes barn kommer må när de växt upp och kan läsa hur deras mamma beter sig gentemot andra. Om det inte vore för hennes barn skulle jag önska hemska saker för henne. Men man kan junallrid hoppas hon drabbas av en sjukdom som gör att hon går upp några hindra kilo i vikt.

  6. Anonym skriver:

    Katrin alltså.. Fyfan för henne! Både mobbare och dum i huvudet. Hoppas hon blir fet och förlorar alla sina inkomster. Säger det inte för att det är något fel att vara fet eller ha dålig ekonomi, är själv både fet och pank haha. Säger det bara för att det skulle vara hennes värsta mardröm, utseende och pengar verkar ju vara det enda viktiga i hennes liv 🙂

  7. Johanna Grahn skriver:

    Såg detta och tänkte tipsa dig men sen kom livet i mellan haha. Snyggt att du tar upp det, trodde faktiskt att hon hade liiiite bättre koll än såhär ?

    http://www.johannagrahn.se

  8. Greta skriver:

    Att så många blandar ihop reklamidentifiering med skattekonsekvenser visar ju hur många aktörer i sociala medier tänker.
    De är motvilliga mot att markera ut betald reklam, samarbeten och spons för att de är rädda för skattekonsekvenser. Jag treor säkert att de som bedriver yrkesmässiga bloggar har bokföring och ordning på sina inkomster t ex fakturerade arvoden, ersättning för trafikstyrning, affiliatelänkar, banners, samarbeten osv men de är rädda för att få personlig förmånsbeskattning för kläder, resor, hotellnätter, gratisprylar, sponsrade samarbeten osv som inte syns i bokföringen.
    Många bloggare borde faktiskt eftertaxeras för förmåner de får genom sitt bloggande – inte bara Kissie utan många, många andra också.

    1. AJ skriver:

      Nej, alla yrkesmässiga bloggare har inte ordning på sina inkomster. Engla har fått sin F-skatt avregistrerad på grund av bristande redovisning/betalning.
      Källa: allabolag.se

      1. Anton skriver:

        I enskild firma behövs ingen revisor och inte heller i små aktiebolag med högst tre anställda och under tre miljoner i omsättning. Så man kan förmoda att många bloggare inte har revisor. Då kan det förstås bli lite hur som helst med förmåner och skatter.
        Man kan dock hoppas att de som bedriver näringsverksamhet på sociala medier åtminstone anlitar en redovisningsbyrå om de inte själva vet att sköta bokföring, skatteredovisning och deklaration.

  9. Anonym skriver:

    Jag vågar inte anmäla henne. Känns som man skulle bli uthängd/mobbad/trakasserad av henne då. Även om man gör det rätta ?

  10. Tusse skriver:

    Hon har visat vad hon går för, räds inte att snacka skit och fatshama folk konstant. Finns inget fel i att leva hälsosamt och träna men när man inte ens kan gå upp kilon under graviditet är det ju nått fel. Tycker synd om hennes barn som lär få en jävligt snevriden kroppsuppfattning..

  11. Anonym skriver:

    Skrattar åt My ”JAG ÄR PT!” Martens all omärkt smygreklam på hennes instagram, som hon tror är så smart och att folk inte ser och förstår hehe som t.ex all reklam för inreda, och i flera dagar för plainvanilla, och kameran Olympus, och fotobutiken scandinavian photo haha Den var bra. Och inte minst reklamen för Love by Lola där bilden inte är hennes utan deras. Haha hon är för rolig myggan, smart men ändå så dum hehe…

    1. Anonym skriver:

      Ja och inte att förglömma Röhnisch, Stronger och Green nutrition. Roligaste är ju när hon kommenterar sina egna ig-bilder och bilder på henne från Green nutritons konto hehe. Blir väl artikel i expressen nu när hon igen visar bild på när hon trycker ihop sin mage. Operationen var väl också spons, är ju en jättedyr och räknas som skönhetsoperation. Tror inte hon visat upp den om hon inte vart tvungen just för att hon fick det gratis, men hon är bra på att få det att låta som annat, bra på att manipulera. Smart också att ha en podd när hon vill ljuga och övertyga om saker och verka trovärdig, smart. Usch så låg.

  12. Emma skriver:

    Skitbra att du tar upp det! Har snubblat över det här i kommentarsfältet flera gånger också, ”har anmält bristande reklammarkering till Skatteverket”. Suck… huruvida man markerar spelar ju ingen roll för redovisningen av inkomster (men kan ju givetvis vara till hjälp för Skatteverket vid bristande redovisning)

    1. Antonia skriver:

      Jag tror att skon klämmer just där. Naturligtvis är det många som inte känner till reglerna om reklamidentifiering (eller bara har grumliga begrepp) men motviljan mot reklamidentifiering beror dels på företagens krav att inte reklammärka, dels på rädslan för att påföras skatt för t ex en betald nöjesresa maskerad som arbete eller samarbeten som innebär inbesparade levnadskostnader t ex kläder, restaurangbesök, hotellnätter osv.

      1. Emma skriver:

        Absolut! sen tror jag att det ligger mer bakom också. Nu när många börjat markera bättre efter att RO/KO informerat märks irritation hos läsarna när man börjar inse hur mycket som är sponsrat, och får man dra ned på reklamen tjänar man inte heller lika mycket pengar.

  13. vivi the one and only skriver:

    Kan inte du göra en parodi på en inne och utlista?

  14. H skriver:

    Den där röda knappen är bara en bild?

  15. S skriver:

    Katrin är en av offentliga personer som är sämst på att markera ut reklam/samarbete. Hon gör i princip aldrig det.

    På tal om annat: är det bara jag som undrar hur i hela friden hennes kille ville bli ihop med HENNE?! Hon har nämnt att han är den förste snygge man i hennes liv (mao bingo och förre alex är fula) men har hon sett sig själv? Undrar även vad bingo såg i henne efter glamour tjejerna i hans liv innan. Hahaha

    1. Anonym skriver:

      Men vilken kommentar. Han såg väl hjärna och personlighet och inte bara yta. Nu vet jag inte hur mycket hjärna KZ har men hon är kanske kul att vara med. Jag tycker hon ser ganska bra ut, och Alex och Bingo anser nog inte själva att de är värsta snyggingarna.

      1. Anonym skriver:

        Hjärna? Finns ingen mer självgod, kaxig, egocentrerad, skrytmåns, dömande än Katrin…du verkar inte veta vem hon är

  16. Anonym skriver:

    Ingen nyhet att Katrin Zyto är kaxig, det var ju det som gjorde henne känd från början. Jag tror nog att hon vet vad skatteverket gör och även vet skillnaden på vite och skattesmäll, men absolut lite pinsamt.

  17. ebba skriver:

    Fan vad jag önskar och hoppas att det blir lag på att youtubeklipp ska märkas i som reklam/samarbete i TITELN. Therese Lindgrens senaste vlog är rättigenom en reklam för ett företag och hon nämner det och sen står det utmärkt längst ner i informationsboxen. Jag vill veta INNAN jag tar det av ett klipp att det är ett samarbete. Alternativt den första sekunden typ så jag kan klicka ur direkt om jag vill.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg