Har Youtube förändrats?

10:00 14 Mar 2017

Therese Lindgren:

Therese har lagt upp en video där hon är jätteledsen över att få kommentarer där folk tycker att hon är tråkig, att de ska avfölja henne och hur hon nog inte kommer vinna någonting på Guldtuben i år.

Hon säger själv att hon tror att det beror på att Youtube har förändrats och jag kan inte annat än hålla med henne.
Jag ser ingen skillnad på Therese videos från ett år tillbaka jämfört med nu – däremot så ser jag hur många andra Youtubers har flyttat ribban. På gott och ont.
Jocke & Jonna har spökjakt i videos för 50 000 kr, andra berättar högt och brett om sitt sexliv, någon bråkar framför kameran mm mm mm. Listan kan göras lång och Therese gör inte den typen av videos där hon blir så privat. Hon är personlig men inte privat.

Det kan låta hårt att säga men jag tror att det bästa hon kan göra är att helt enkelt bestämma sig för att det är så här hon vill vara på Youtube, dra de gränserna för sig själv där hon finner bäst och bara våga lita på att de som gillar henne och vill följa henne kommer stanna kvar. De som inte gör det skulle nog inte gjort det även om hon försökte bli lite mer ”wild and crazy” för det skulle ändå inte blivit genuint.

Som hon själv säger:
”Jag är en tråkig vegan”…
Och ja, det kanske hon är i vissas ögon men det finns fortfarande över en halv miljoner människor med Youtubekonton som följer denna tråkiga vegan. Kanske är hon precis vad de behöver och vill se?

Jag tror att vad man än gör här i livet så måste man sluta jämföra sig med andra människor. Som bloggare, som musiker, som skådis, som kock, som författare och även som Youtuber.
Det finns något för alla och det är ju helt underbart! Varför försöka vara som någon annan när det är DIG de följer?

På samma sätt som en viss artist eller typ av musik inte är för alla så betyder det ju inte att den musiken är dålig.
Man har bara inte samma smak.

Tänk om Adele skulle lägga ner all sin vakna tid på att försöka omvända alla som inte är hennes fans och som tycker att hon gör tråkig musik? Det skulle ju inte finnas någon som helst tid kvar för att göra musik för de egna fansen som älskar henne och hennes musik och det som skapades skulle förmodligen inte passa någon egentligen då hon skulle ha kompromissat allt för mycket med sig själv och ha tappat sitt sound.

 

57 kommentarer | “Har Youtube förändrats?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. PE-ME skriver:

    Skrev denna kommentar i tidigare inlägg men kände det inte kommer få lika mycket uppmärksamhet med tanke på att det hamnat långt bak.

    Alltså, alla ni som kommenterar lämna bloggen, sluta läsa, var inte så lättkränkta, har ni inte glimten, förstår ni inte ironi, haha blev du butthurt, why so serious.
    Alla ni som tillhör den där försvarsarmén som UPPENBARLIGEN är övermänniskor som välsignats att kunna tolka och FÖRSTÅ vad inläggen faktiskt innebär och all humor det faktiskt genomsyrar, jämför detta med Hitlers nazityskland där folk gjorde fel saker och drogs med (menar ej att likställa en blogg med mänsklig förintelse) men folk kommenterar aktivt för att få en förändring, kämpar för att ändra attityden, slippa låta vissa bloggare sparkas sönder trots att de redan ligger ner medan andra höjs till skyarna. Tänker på Dessies alla ”nystartar” och jämför dom med Egojnas ”nystart” efter att ha producerat halvhjärtade inlägg under ett par år nu, bloggar inte Dessie på en helg ska folk spekulera, bloggar inte Egoina så väntar man snällt och tålmodigt och blir så glada när något kommer fram och när Dessie bloggar efter en helgspaus ska folk jävlas över hennes ”hemliga möten” etc.
    ”Blunda och vänd huvudet om det är jobbigt istället för att orsaka förändring” = Sluta besöka bloggen då.

  2. Anne skriver:

    Jag älskar hennes kanal. Hon tappade stinget i slutet av förra året men har ju gjort en enorm upprustning nu efter nyår! Så hur folk kan tycka att hon är tråkig förstår jag inte, hon lägger ju enormt mycket tid på att göra videos av bra kvalitet. Jag tycker snarare att hon sticker ut mer än dom andra just för att hon gör det som känns moraliskt rätt för henne och det blir väldigt genuint. Det är sjukt att det gått så långt som det gjort på youtube, att folk gör sjukare och sjukare saker för att inte förlora följare.

  3. Andy skriver:

    Jag blir faktiskt väldigt irriterad på sånt här. Det pratas ständigt om ”haters” eller folk som tycker illa om dessa YouTubers videor men aldrig tar de upp alla de fina kommentarer de ständigt får. Therese om någon får ständigt fina kommentarer och jag känner att de verkar inte uppskattas för att hon lyfter endast de taskiga kommentarerna. Sen kan jag även tycka att Therese inte kan ta konstruktiv kritik utan blir bara ledsen och hon om någon lägger så mycket tid på att försöka få alla hennes tittare nöjda.
    Förra året så sa hon att hon inte skulle göra vissa typer av videor och så gör hon de ändå vilket gör att hennes trovärdighet minskar.
    Jag kommer ihåg ett tag tillbaka när hon sa att hon ”måste göra sponsrade videor för annars kan hon inte leva på YouTube”, och när det kom fram till hur mycket hon tjänar på en sponsrad video blev de flesta av oss riktigt irriterade för att hon fick det att framstå som att hon får typ 5k per sponrad video, när i själva verket rörde sig om 40k+.
    Jag har scrollat ner riktigt långt i hennes kommentarsfält på mängder av videor och kunde nästan bara hitta snälla kommentarer. Hon kanske tar bort de taskiga men vilket som så kan jag tycka att det är för mycket fokus på dem som kommenterar något taskigt än på de som ständigt kommenterar fina grejer.

    1. Anonym skriver:

      Har du kollat på videon? Therese brukar inte läsa de negativa kommentarerna men ibland så rinner bägaren över. Dessutom har hon i en annan video sagt att hon blockerar mängder av kommentarer som innehåller vissa ord, och om hon har en dålig dag kan hon ibland gå och läsa dem fastän hon vet att det är dumt. Hon är en människa och det är mänskligt. Sedan sade hon även i videon att hon inte var ute efter att få kommentarer om att hon visst är bra, hon gjorde liksom videon på grund av att hon har en vloggmånad och alla dagar är inte glittriga och magiska.

      1. Andy skriver:

        Ja, jag har sett videon, jag har sett alla av hennes videor och följer henne på de flesta sociala medier, har även hennes bok som jag tycker är bra. Jag gillar Therese men jag kan inte låta bli att kritisera vissa grejer hon gör. Jag förstår att hon blir ledsen av vissa kommentarer men om de hamnar i en annan mapp, varför ens gå in i den mappen och kika på de kommentarerna? Det är som att veta att man kommer bli bränd på plattan men rör den ändå. Istället för att ge utrymme till de som skit och endast vill göra henne ledsen så bör hon ge utrymme åt de som endast vill göra henne glad. När man har så pass många följare och människor som ständigt berättar för henne att hon har förändrat deras liv, då bör taskiga kommentarer inte ens spela någon roll.

    2. Lina skriver:

      Therese har berättat att hon har blockat flera kränkande ord så personer som skriver kommentarer med dessa ord hamnar inte i kommentarsfältet utan typ i en ”utkastmapp” så du ser inte de kommentarerna i kommentarsfältet med Therese kan fortfarande se dem.

    3. Sanna skriver:

      40.000 stämmer inte. Therese tar över 100.000 kronor för en video idag.

      Jag kan förstå att många stör sig när hon säger en sak och gör en annan. Hon känns väldigt osäker i sig själv och jag har väldigt svårt att förstå hur hon kan ta illa av kommentarer som att hon är tråkig osv när personerna som skriver det är barn.

      Det känns också konstigt att hon jämför sig med personer som Tova när Therese är 10 år äldre. Naturligtvis kommer innehållet på kanalerna skilja sig åt och jag tror många hade önskat att Therese var betydligt mer vuxen i sina videos. Pratade mer om företag, tankar kring livet än att hon ska göra olika utmaningar som antagligen bara barnen uppskattar.

      Sen tycker jag inte heller man ska glömma att Therese förr var väldigt privat i sina videos. Hon pratar väldigt öppet som sitt egna sexliv, om hon haft analsex osv så det kan också vara orsaken till att många idag tycker att hon är tråkig/mindre spännande.

      1. Andy skriver:

        Oj! 100k? Där ser man. Det är ju vad de flesta tjänar på 6 månader. Att säga att man inte kan leva på YouTube ifall man tar såna stora summor så tycker jag bara det är löjligt. Hon har all rätt att ta så stora summor när hon får ca 300k visningar per video, men då bör man inte komma med ursäkter.
        Ja, jag tror att folk menar med att hon har blivit tråkigt är just det att hon var väldigt öppen med sitt liv förut, hon hade ständigt tjejsnack, pratade om sin ångest, grät mer framför kameran osv vilket många anser att hon inte gör idag = hon blir tråkig i deras ögon. Jag vet att hon gjorde veckovloggar ett tag som var korta på ca 10 min och många ansåg de vloggar att vara riktigt tråkiga för att hon ej pratade mycket.

        1. Anonym skriver:

          De flesta får nog in mer än 16’000 kr före skatt. Och tänk på att när ni skriver att hon får in 100’000 kr på en video att hon skattar bort nära hälften av det.

          1. Sanna skriver:

            Ja det vet väl vem som helst i Sverige att vi har skatt och andra avgifter. Men Therese har själv sagt att för varje samarbete som hon har så höjer hon summan. För några månader sedan tog hon 120.000 kronor för en video som var ca 10 minuter lång. Om det stämmer att hon fortsätter att höja så är den summan betydligt högre idag.

            Jag hade önskat att Therese pratade mer om detta i sina videos då många youtubers och även bloggare är underbetalda om man tänker på hur otroligt dyrt reklam faktiskt är. Therese har ett väldigt starkt varumärke och jag tror det skulle gynna hennes kanal enormt mycket om hon pratade mer om ekonomi. Ett ämne som hon flera gånger sagt att hon tycker om att prata om och har svårt att förstå varför folk inte vågar säga vad dom tjänar.

          2. Anton skriver:

            Therese har mycket pengar samlade i sitt bolag Therese Lindgren AB eftersom hon inte verkar ta ut särskilt hög lön. I ett aktiebolag betalar bolaget 22% skatt. Bäst för ägaren är att ta ut pengar som utdelning från bolagets vinstmedel för då betalar mottagaren lägre skatt än på arbetsinkomst.
            Ska bli intressant att se bokslutet per 31 dec 2016. Redan 2015 omsatte hon 4 mkr med 2 mkr i vinst. Då fanns 2 mkr i eget kapital i bolaget plus obeskattade reserver.

    4. The real Hmm skriver:

      Andy: Jag följer inte henne men så här.

      Det är mänskligt att se de negativa kommentarerna mer. Om man får hundra kommentarer och tre av dem är negativa och de övriga 97 neutrala eller positiva så fungerar de flesta människor så att de nästan bara ser dem som är dåliga. De får en mycket större påverkan.

      Förmodligen så beror det på att ”vi” inte vågar tro på dem som säger något bra är sant men vi tror mycket snabbare på det som är dåligt kan stämma. Vi är fostrade så att vi inte ska tro att vi är något. Framförallt om du är kvinna.

      Till det så är det väldigt många som alltid går omkring och känner sig som en bluff och orolig att folk ska komma på en att man är det, även om det inte alls är sant och du är hur påläst och erfaren som helst.

      Får du desstum dåliga kommentarer varje dag så spelar det ingen roll ifall flera andra är bra. De flestas psyke funkar inte så.

      Kommer inte ihåg vem det var som satt i Morgonsoffan hos Malou för ett tag sedan som sade just det. När hon var mitt i det så såg hon inte de bra, det är först nu när det gått en tid som hon kunde se alla dem också.

      Så så fungerar de flesta. Vi är snabba på att sortera och gör sedan en bedömning efter det.

      Det är många som skulle behöva tränas på att se vad som är vad och hur man ska ta till sig av rätt saker och se vad det andra mynnar ifrån. Positivt som negativt.

      1. anonym skriver:

        Så funkar inte jag skulle hoppa i soffan o vara så glad över så många positiva kommentarer. Då har man nog liten livserfarenhet o man blir ledsen av 3 dumma kommentarer. dom spelar ingen roll nada ingenting. Livet ska njutas o ta för er av positivitet o varma människor som ser det roliga o bra.

        1. The real Hmm skriver:

          Anonym: Vad glad jag blir att du är sån och jag är mestadels lika dan som du. Grattis till oss! 🙂

          Men många är inte så och det är fel att hålla det emot dem då det är mänskligt.

  4. Annan Anna skriver:

    Jag tror att hon helt enkelt får inse att hennes huvudsakliga målgrupp inte är den samma som t.ex Jocke & Jonnas och helt enkelt köra sitt race för den målgrupp hon har. Skitsamma om många 12-åringar tycker hon är supertrist

  5. Nyfiken skriver:

    Kan inte du räkna ihop hur många gånger bella skrivit ”lcc växer så det knakar” ?

    1. Matilda skriver:

      Jag misstänker att LCC knakar även av andra orsaker än av tillväxten.
      Det måste förr eller senare uppstå problem och bakslag för jag tror inte LCC kommer att växa till ett nytt L’Oréal i första taget. Alla nya företag möter på problem av skilda slag och LCC är säkert inget undantag.
      Vi får följa utvecklingen. Heja!

    2. Fluffis skriver:

      Vad jag inte fattar är hur de har råd med så enormt mkt produktutveckling. Ett ungt företag som spottar ur sig nya produkter på löpande band, liksom. Särskilt eftersom Bella så ofta poängterar att det är en lång process att ta fram något som ”funkar på hennes känsliga hud”.

      1. Matilda skriver:

        Jag tror inte att de forskar fram något på egen hand. De fabriker de använder för tillverkningen har färdiga recept som kan modifieras t ex när det gäller doften. Hudvårdsprodukter ser väldigt lika ut när det gäller beståndsdelarna och det gäller från billiga till dyra.
        Jag tror att LCC får hålla ögonen på sortimentets storlek och ta bort de produkter som säljer dåligt. Sen får de hålla ögonen på lagrets storlek för med så många olika produkter och storlekar är det risk att det blir hyllvärmare eller att produkterna blir dåliga.
        Men allt det där är nog inget som Bella håller på med. Hoppas någon gör det dock – brukar vara en controllers jobb men jag vet inte om de har någon sådan på LCC.

  6. AJ skriver:

    Fast jag tycker inte att det handlar om att förändras och sluta vara sig själv riktigt. Det handlar om utveckling och förnyelse. Hon har väl svårt att komma vidare och komma på något nytt. Lätt hänt att bara traggla vidare i invanda spår precis som många bloggare, det är enklast.
    Inget fel med det egentligen men det går inte i branschen hon gett sig in i.

    1. sanna skriver:

      Fast detta stämmer inte då Therese är den youtubern som kommer på nya saker och sen går de yngre och kopierar henne.

  7. ah skriver:

    Jag håller inte med. Jag ser en ganska stor skillnad på Therese youtube-videor nu och för 1 eller 2 år sedan.
    Det är bara vloggar nu. Det som gjorde henne känd? Det gör hon inte längre. Och sen alla dessa jävla (ibland dolda) sponsrade videor. Och hur hon försöker sälja in att hon beeeeehöver göra sponsrade videor. För hon kan inte leeeeeva utan dem. Vilket bara är bullshit och ett sätt att tjäna pengar eftersom betydligt mindre kanaler har lagt upp videor som heter typ ‘how much i earn on youtube’.

    Jag avprenumerade dock inte förrän hon hade sin första live-stream med Anders. Där kände jag att hon var inte alls den personen hon utgett sig för att vara.

    1. Emelie skriver:

      Jag tycker fortfarande att Therese är den personen hon var när jag började följa henne för ett år sedan. Men jag tycker dock att kanalen blev sämre när Anders kom tillbaka. Jag följer inte henne för att se ett happy couple. Jag började följa henne för hennes variation, men främst för sminkvideos och vloggar.

      Självklart är det kul om vi får se Anders och Zäta emellanåt. Så att hennes liv blev mer verkligt. Men det är ju Therese man vill se.

      1. Emelie skriver:

        Och kan Anders SNÄLLA ta på sig tröja.

      2. Matilda skriver:

        Jag tycker Therese var roligare när hon var olycklig. Kanske inte så kul för henne men jag tycker hennes vloggar var bättre då. När hennes ”crush” visade sig vara den tidigare BF Anders och det hela började handla om en parrelation så slutade jag följa henne.
        Dock tycker jag Therese är väldigt duktig och hon har ett bra driv. Men jag är inte så intresserad av veganers mathållning och inte heller av för mycket samarbeten så jag följer andra nu istället.

      3. Daniela skriver:

        Jag vet inte hur det är med er, men jag kände mig så ”förrådd” när det kom fram att det var Anders som var hennes crush all along, och hon sade att det inte var han, haha

    2. sanna skriver:

      Hon har ju en vloggmånad nu. Innan det så hade hon en vlogg på Måndag, ett collab med en mindre youtuber på Onsdag, och sen en video om hennes bucketlist på Fredagar.

  8. Blair skriver:

    Therese är den enda youtubern jag tittar på så jag hoppas verkligen att hon fortsätter som hon är!
    Har försökt med Anty, Sasha R, Felica Awekelv mf men Therese är den enda jag klarar av.
    Så sor kram på dig Therese om du läser detta!

  9. Anonym skriver:

    Alltså jag DÖR av gabjoss semesterbilder! VARFÖR måste man ta sexiga rövbilder med sina små barn med på bild? Varför? Så motbjudande.

    1. The real Hmm skriver:

      Nyfiken.

      Om det hade varit en pappa som hade bilder med sina barn och hans sexpack-tvättbräda, hade du då också dött? 🙂

      1. Anonym skriver:

        Bra fråga, måste faktiskt tänka efter en stund haha. Kan vara att jag inte dött då, men nog om det varit en bild av en snygg manlig röv i små briefs med lilla barnet på armen, om bilden tydligt var tagen i syfte av att vara sexig. Om du ser dessa bilden kanske du förstår, eller inte. Men för mig skriker de slitz-photoshoot med barn som accessoar = fy fan.

        1. The real Hmm skriver:

          Nä alltså jag förstod vad du menade och jag håller med dig tror jag. 🙂

          Jag är bara mer fascinerads över att vi ”snabbare” ser när dessa bilder är tagna så när det är en kvinna med men inte lika kritiska till bilder med män som är tagna i samma syfte. Vi ser det inte lika lätt verkar det som.

          1. The real Hmm skriver:

            PS Tack för ärligt svar. Det uppskattas och är inte alltid alla som ger. <3

      2. anonym skriver:

        Hur kan man jämföra en tvättbräda o en rumpa hur!!??

        1. The real Hmm skriver:

          Kvinnor tycker ofta att ett sexpack är lika sexigt som en man rycker en rumpa är.

          Visste du inte det? 🙂

          Kolla isf på hur sexig reklam på män ser ut. 😉

        2. Anonym skriver:

          Rycker=*tycker

  10. M, skriver:

    Men om hon inte gör sponsrade videos så får hon ju inte pengar? Så hon måste ju göra sådana för att få in en lön, och så kan man ju som tittare aktivt välja att inte kolla på en video som är sponsrad. Även om hon får in pengar från boken osv så har hon väl ett par lån som ska betalas av och pengar som ska sparas till sin pension, hon vet att youtube inte är långvarigt och tar ett smart val att tjäna så mycket som möjligt innan det är försent.

    1. Annan Anna skriver:

      Det finns ju många lite större youtubers som lever gott på sina kanaler utan att ha speciellt mycket sponsrade videos. Tänker främst på manliga youtubers eftersom alla tjejer verkar drunkna i Madlady-, Cocopanda-, NAKD-samarbeten.

      Som youtuber får man ju betalt per visning, så någon med så mycket visningar som Therese har tjänar på enbart klick mer än någon med medellön i hennes ålder.

      Med det sagt så tycker jag självklart att hon ska få göra så mycket sponsrade videos som helst eftersom det självklart är roligare att dra in 300 000 i månaden istället för 30 000.

      1. M, skriver:

        Fast Therese har väl inte så ”många” klick? Brukar se max 175k vilket är lite när man har 500k följare menar jag. Vet någon hur mycket man får per klick?

        1. Annan Anna skriver:

          På hennes 29 senaste videos (räknar inte med dagens då den inte varit uppe så länge) har tre videos under 200 000 visningar och många har över 300 000, så din beräkning är lite i underkant. Videos som legat uppe längre har ofta en halv miljon visningar.

          Helen Torsgården gjorde en video där hon visade sin statistik och beräknad inkomst. Hon hade 2,9 miljoner visningar på en knapp månad och för samma period så beräknades inkomsten vara 3333 dollar på enbart klick. Sen ska det ju skattas osv, men man får en fingervisning iaf. Therese kanal är väl minst dubbelt så stor i både klick och prenumeranter.

          1. sanna skriver:

            Sen är Therese med i United Screens vilket gör att hon tjänar mycket mer på annonser och klick.

          2. Anonym skriver:

            Var ju inte superseriös i min ”uträkning”, det var bara vad jag kom ihåg att jag såg för någon dag sen i flödet 😉

  11. ems skriver:

    Jag tittar aldrig på extrema videos som de du nämner, spökjakter osv. Jag tittar nästan bara på vloggar, och innan gillade jag Therese och jag tittar fortfarande på henne men har också tappat intresset en del. Jag tror att det blir så bara, man går igenom olika perioder och vill se olika saker. Jag tycker att Therese vloggar är lite händelselösa och har tröttnat lite på henne som person. Dock har jag tröttnat på i princip alla stora svenska vloggare, Therese är en av få jag fortfarande tittar på, men vloggarna känns bara lite begränsade antar jag.

  12. Anonym skriver:

    Har aldrig tittat på youtubers men tittade på en del (orkade bara några minuter) av detta och…herregud! Hon sitter alltså och ältar över att vissa inte gillar henne, att hon är tråkig och därför får mindre ”likes”?! Hur orkar hon? Lägg av och väx upp, ungefär.

  13. Tanten skriver:

    Jag tänker en del på att hon (och Zäta) är så kritiska mot sådana som inte är veganer, och säger att de är egoistiska osv. Men samtidigt uppmuntrar Therese till en ohållbar konsumtion av kläder, hur många bomberjackor kan man ha i olika fäger? jag får det inte att gå ihop.

    1. M.S. skriver:

      Som en ”fellow vegan” kan jag nog tänka mig att hon kanske mest ser det ifrån perspektivet att det är egoistiskt och dyl. att döda, plåga och hålla djur i fångenskap för vår egen njutning. Alltså bara rent det etiska kring att utnyttja andra liv för egen vinning/njutning. Att vara vegan innebär ju bara just den delen liksom, betyder inte att man per automatik ser all annan problematik i hur vi lever vad det gäller miljö och andra etiska frågor. Kanske att det är en större andel veganer som även engagerar sig i och förstår innebörden av sådana saker än icke-veganer, men ändå långt ifrån alla.

      1. Anonym skriver:

        Tack för ditt svar. För mig är det ändå svårt att förstå hur det kan vara ok och upplyst (som de ju tycker att de är) att bidra till att förstöra djurens levnadsmiljö. Zäta ska dock kanske inte dras över samma kam.

        1. M.S. skriver:

          Okej och okej vet jag inte, personligen tycker jag ju egentligen heller det inte är okej att folk fortfarande inte är veganer, inte är feminister, inte ser problematiken i den konsumtion vi har idag osv. osv. Men jag tror inte det är rimligt att kräva att andra ska ha fått ett uppvaknande för ett problem bara för att man själv fått det eller för att de ser liknande problem. Det fanns ju en tid när man själv inte heller såg dessa problem som problem. Vi alla är ju uppväxta i en kultur där allt detta normaliseras, hur lång tid det tar för en person att inse det sjuka i mycket av det beror ju på hur ena omgivning ser ut, vilka personer man umgås med, vart man rör sig online, hur stort intresse man har för ny information generellt. Om vi fortsätter använda veganism som exempel, för en del kan ju det uppvaknandet födas ur ett intresse för djur. Bryr man sig djupt om djur så är kopplingen därifrån kanske inte särskilt lång till veganism. Medans är man samtidigt väldigt kläd/inredningsintresserad kommer kopplingen till konsumtionsproblematik ta längre tid. Man ser inte hur dessa saker hänger ihop och vill kanske undermedvetet inte heller göra det.

      2. Saris skriver:

        ”kring att utnyttja andra liv för egen vinning/njutning”

        Då gäller det väl även barnarbetare med minimilöner som syr ihop alla dessa kläder och sliter ut sina kroppar, samt att många dör p.g.a. arbetsolyckor? Man behöver

        1. M.S. skriver:

          Som jag skrev här ovanför så beror det ju till stor del på hur man kom fram till just t.ex. att veganism känns som det rätta. Om det uppstår ur ett stor intresse och omsorg för djur så är det kanske inte alls lika självklart att man direkt gör kopplingen till människor med usla arbetsvillkor, barnarbete osv. Inte för att man inte bryr sig om människor, men för att det i sig upplevs som två separata grejer. Detta med utnyttjande av andra liv för egen njutning när det gäller veganism så rör det sig kanske allra mest om att äta djur och djurprodukter. Samt såklart även päls, skinn, djurtestning osv. Men äta är något vi gör flera gånger om dagen, så det tar ju mest fokus liksom. Där blir det så himla tydligt att det du äter är just ett djur eller produkter från ett djur (mjöl t.ex.), medans det inte alls är lika tydligt om du köper en tröja från en klädkedja där du bara ser plagget och inte har någon aning om hur den tillverkats – av vem eller under vilka förhållanden. Det du stoppar i din mun och vart det kommer ifrån blir liksom lite mer påtagligt på något sätt.

          Sen som jag också skrev så håller jag ju personligen med om att dessa saker också är viktiga att tänka på. Och jag anar att det kan vara så att andelen veganer som även ser denna problematik är större än andelen icke-veganer just för att det är nog troligare att börjar du se en viss problematik så ligger det nog närmare till att se en annan problematik också. Men det betyder ju som sagt lite att alla veganer per automatik gör det. Jag tror den bästa strategin när det kommer till att få människor att fundera över vilka val vi göra angående det vi köper och konsumerar och hur det påverkar vår omgivning är att försöka väcka intressent på något sätt istället för att gå på hårt och anklaga.

    2. M.S. skriver:

      Som tillägg, håller alltså med dig i sak egentligen – att konsumtionhets är också ett enormt problem och en egositisk handling i grunden. Något jag själv har blivit mycket bättre på det senaste året, men finns såklart alltid utrymme för än mer förbättring. Menade bara på att det snarare hänger ihop med att man just öppnat ögonen för det problemet och vill göra något åt det. En separat grej från veganism liksom, som centrerar mest kring etiken av att utnyttja djur.

  14. anonym skriver:

    Bra skrivet. Gillar Therese. Hon är inte egenkär o har humor o glimten i ögat. A lldrig jag tyckt hon varit tråkig. Tvärtom fart på henne så önskar henne stort lycka till.

  15. Levis skriver:

    problemet med svenska youtube idag är ju att Jockiboi mer eller mindre har monopol. Han+ hans polare har ju tagit över YT med, rent ut sagt skit.
    Det består enbart av vloggar och challenges. Det är ingenting originellt som kommer ut från svenska YT numera (förutom typ montefjanton). JB har sina fans som följer allt och alla som har ngnting med honom att göra.

    Ingenting originellt alls. Jockiboi kör på med sina spökvideos men när han säger att det kostar 50K så tvivlar jag (mest på reflex men ändå). Det är spons och skit överallt i hans videos…. Kan ge mig fan på att han och spökjägarna gör detta för att pitcha en TV-serie och att spökjägarna är de som offrar sig mest…

    Med det sagt vill jag dock poängtera att jag respekterar det hårda jobb han gör men han är onekligen den största orsaken till att svenska YT är nere i skiten med ointressant innehåll… Vem bryr sig seriöst om Familjen E, G&J, Grannen eller hans bröder om det inte vore för han. så mkt skit. Säg för fan inte att en normal Svensson förtjänar 200K i pren. för vloggar om hår och badland. BS!

  16. Anonym skriver:

    Jag älskar Jockes och Jonnas spökvideo. Jag blir som ett barn här hemma och längtar tills nästa spökvideo släpps ?

  17. Vivvi the one and only skriver:

    Off topic. Me såg nu att Jonna och jocke söker tjejer till sin nästa video på Facebook via gruppen the Royal ladies.my med specifika riktlinjer att de vill ha hekrippsbilder på de 16-25 åriga tjejer som ska söka. Något i mig ger mig fett ånger över detta. Förstår verkligen inte grejen med att man måste visa bilder på sin kropp i en casting.

    Det lär väl bli Farstaglitter hela bunten som kommer dansa i videon eller något… nä usch.

  18. Sofie skriver:

    Youtube tar alldeles för lång tid för mig att följa. Ska man har tid med det så måste man vara ”mellan jobb” eller vara en influencer själv tror jag..

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg