Hatten av!

17:00 16 Mar 2017

Ellinor Bjurström:

elli

Ellinor Bjurström slog igenom i Top Model 2014 där hon stack ut lite extra på grund av hudsjukdomen Psoriasis som hon levt med sedan barnsben och som lett till både mobbing och glåpord från främlingar.
I mitten av 2016 började Ellinor ta sprutor mot sin sjukdom och idag delar hon på Instagram med sig av hur hennes hud såg ut för ett år sedan – innan hon började behandlingen.

På sin blogg berättar hon vidare om den okunskap som finns kring sjukdomen och många av de saker hon genom åren fått höra från främlingar som hon stött på.

Jag önskar att samhället skulke vara lite mer utbildat inom ämnet. För ofta fick jag kommemtarer som ”det smittar” ”oj vad är det där” ”herregud du måste gå till läkaren” ”stackars tjej, är du allergisk” och mycket mycket annat. Kommentarerna ovan är ett tecken på att okunskapen om psoriasis är stor. Jag tycker att kunskapen borde vara större med tanke på att vi är så sjukt många som lider av psoriasis. Jag tycker att vi alla förtjänar att bli hörda och förstådda av samhället.//Ellinor

Från 1177:
Psoriasis är en hudsjukdom som ger röda fläckar, som fjällar och ibland kliar. Orsaken är en inflammation i de övre hudlagren. Sjukdomen går i skov. Det innebär perioder med små eller inga utslag varvat med perioder när sjukdomen blossar upp och ger mer besvär. Utslagen kan försvinna under långa perioder med hjälp av olika behandlingar.

Risken att få psoriasis ökar om någon i ens biologiska familj har sjukdomen. Även om psoriasis är ärftlig krävs ofta att något utlöser den, till exempel infektioner, läkemedel eller psykisk stress.
Psoriasis smittar inte.

Jag tycker det är så starkt att gå ut med de här bilderna.
Ellinor är en förebild för – framförallt –  mängder av unga tjejer och kanske sitter någon av dem hemma med samma sjukdom och inte vill ställa sig framför spegeln och då behövs det sådana här bilder.

Ju mer vi vet om olika sjukdomar, desto mer acceptans kommer vi få i vårt samhälle istället för den rädsla som ibland får oss att säga dumma och ogenomtänkta saker vill varandra!

Hatten av till för Ellinor!

puss

 

26 kommentarer | “Hatten av!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Kristin skriver:

  Det som glöms bort på 1177 tycker jag är att det kan göra fruktansvärt ont också. ”Fjällar och ibland kliar” är en barnlek mot att det också kan bränna som eld av fläckarna, bli infekterat, bli som öppna sår.

 2. Amanda skriver:

  ”Hundsjukdom” står det i ingressen…

  1. Bloggbevakning skriver:

   Tack!

 3. T skriver:

  Så himla bra att hon tar upp ämnet. Har själv fått så himla många kommentarer om min acne jag hade förr (fick till slut äta Isotretinoin). Har fått kommentarer som att jag borde tvätta mig mer noga och att man inte får acne om man är tillräckligt ren. Tog väldigt hårt på mig och utvecklade ett tvångsbeteende i att tvätta mig. Kände mig ständigt smutsig. Önskar att folk visste mer om hudsjukdomar (och andra sjukdomar såklart). Eller i alla fall inte sa allt de tänkte högt…

  1. i skriver:

   Åh, usch vad jag känner igen mig…Visste till sist inte hur ofta jag skulle kunna tvätta ansiktet… Okunskap förstör mycket för många

  2. Bläckvard skriver:

   Jag har en kompis som aldrig har haft akne och som otroligt sällan får finnar. Hon anser att akne är något som man kan få bort själv och alla som har akne är äckliga och har det pga ren lathet, dvs att de inte tvättar sig tillräckligt. Jag tycker att det är så tragiskt att folk som har minst problem med någon åkomma tycker att de har tillräckligt med kunskap för att börja diagnostisera och ge ”råd”.

   Jag har haft akne i strax över 10år nu och det går verkligen inte bort. När den är som värst och då jag mår som sämst psykiskt så går jag inte ens ut genom ytterdörren på flera dagar.

   Min önskan är att folk verkligen, verkligen tänker till en gång extra innan man påpekar någons utseende. Jag har stött på främmande människor som har kommit fram till mig och kommenterat min akne som om jag inte vore medveten om den själv och de har alltid försökt ge ”råd”. Hjälpsamheten får motsatt effekt. Om folk fokuserade på sitt egna liv och lät mig vara osynlig så skulle jag inte ha det stora problemet att ens visa mig ute.. 🙁

   1. E skriver:

    Huff vilken ”kompis” bläckvard, skulle dumpa ögonaböj! Blir så ledsen av att hon säger sånt, jag har också haft acne men är äntligen fri, lever dock med ständig rädsla för att det ska komma tillbaka. Det gör nog ont att själv vara medveten så andra behöver inte medvetandegöra en, dessutom så tror jag att dom som haft acne är dom som kan mest om hudvård..

   2. JB skriver:

    Åh. Jag själv är den personen som haft en fläckfri hy hela mitt liv och jag har varit så dålig på att tvätta den. Tvättar med vatten på morgonen och när jag duschar på kvällen, dock har jag kontaktallergi så har inte hittat en rengöring jag tål än. Så blir lat och orkar inte lägga mer pengar på en produkt som jag ändå får variga sår av efter någon vecka. Men min bästa kompis däremot har lidit av acne och jag vet då ingen som varit så noga med sin hy som hon. Tråkigt att din vän behandlat dig så, skulle aldrig ens tänka tanken att man har acne pga att man är orenlig?

    1. Anonym skriver:

     Har du inga problem med din hy finns det ingen anledning att tillsätta kemikalier till den. Hade jag varit du hade jag fortsatt med vatten istället 🙂

   3. T skriver:

    Känner så väl igen mig i det du skriver. Det var inte förrän jag gick till en hudläkare (av helt andra skäl än acnen) som jag fick hjälp. Kommer för alltid vara tacksam för att hon hjälpte mig. Hon var den första som frågade mig hur acnen fick mig att må (istället för hur länge jag haft acne osv). Min reaktion var att börja gråta och då la hon sin hand på min arm och sa ”detta ska vi fixa”.

 4. Isabell skriver:

  Gabjossan & tovsi lägger alltså barnen på hotellrummet & går sedan på promenad & köper sen pizza? Hade aldrig lämnat min son ensam på ett hotellrum sådär!

  1. Moa skriver:

   Det är nog snarare så att barnen nattats i vagnarna…

  2. Bloggbevakning skriver:

   Fast menar de inte att de lagt barnen för att sova i vagnarna? På bilderna är i alla fall barnvagnarna med.

  3. S skriver:

   HAHAH herregud……
   De ligger ju i vagnarna med på bilderna?!
   Folk är alltid snabba på att dra förhastade slutsatser ?

 5. anonym skriver:

  Vad skönt för henne att hon är bättre nu. Som det inte räcker med olika åkommor man kan få. Utan en del är elaka o ska komma med pikar. Hemskt. Fattar ej det. Bra att hon tar upp det. Vi har det inte i släkten men känner några som tyvärr drabbats.

 6. Te skriver:

  Har själv en väldigt aggressiv form av herpes som kan sprida sig över halva ansiktet. Det är inte en hudsjukdom utan en nervsjukdom men jag brukar nästan aldrig förklara vad det egentligen är. Skäms så mycket eftersom jag vet vad människor tänker så fort man säger herpes. Klarar idag inte av att vara ute i solen när det är stark UV-strålning, vara nära eld eller andra värmekällor som t.ex. en öppen platta på spisen längre än ett par minuter.

  Jag har haft detta i mer än fem år nu. Sjukvården ger noll stöd och hjälp. Ett allvarligt skov håller på i två veckor, då kan jag knappt äta, sova eller prata om mår väldigt psykiskt dåligt. Jag misstänker att psoriasis känns ungefär likadant, i förhållande till smärta och känslan av totalt äckel inför sin kropp och sina utslag. En känsla av att bara vilja slita av sig all hud för att få det att sluta. Ellinor är väldigt modig som klarar av att visa upp det och tala om det, hon är en förebild för många.

  1. Mellanmjölk skriver:

   Jag har också herpes i ansiktet, får utbrotten på näsan. Det gör dessutom väldigt ont. Kommer av sol, stress eller nedsatt immunförsvar. Var otroligt jobbigt när jag var yngre men fick sedan en medicin som heter valtrex och den hjälper om jag tar den i tid, dvs när det börjar pirra i huden. Ibland stoppas utbrottet helt. Sedan kommer utbrotten mer sällan ju äldre jag blir. Från en gång i månaden till någon gång per år. Hoppas på att du kan få hjälp.

  2. Anonym skriver:

   Vilken form av herpes är det du har?
   Lider själv av genital herpes och det är ju en så stor skam trots att det är otroligt vanligt.
   Min största rädsla är ju dock att jag oavsiktligt råkar smitta mig själv på någon annan kroppsdel som ansiktet

   1. Anonym skriver:

    Jag har herpes simplex och det är nog lättare att ha. Blir som stora munsår över hela näsan.

  3. Lisa skriver:

   En till med herpes (simplex typ 2, genital)! Jag har haft mycket besvär med 1-2 skov i månaden, all in med nervsmärtor i kroppen och stora vätskande blåsor som kliade och svider. Läste dock om ett kosttillskott som kunde minska besvären och gav det ett försök. Jag har fortfarande ungefär lika många skov, men symptomen är SÅ mycket lindrigare. Nervsmärtorna är helt borta och blåsorna märker jag knappt av.

   L-Lysin heter ämnet, jag äter två kapslar om dagen men tror man kan öka dosen ytterligare. TESTA!!

   https://www.svenskhalsokost.se/produkter/l-lysine_500_mg

   1. Te skriver:

    Jag tar L-lysine med jämna mellanrum och jag tycker att det hjälper mig lite när jag läker efter ett skov. Jag vet att många får mycket hjälp av det och jag hoppas att det funkar för dig.

    Anti och annat munsårsmedel slutade jag använda för länge sedan, det hjälper aldrig någonsin och torkar bara ut. Funkar säkert på små sår men inte när halva ansiktet är ett sår.

  4. Blomma skriver:

   Vad jobbigt. Har du provat att gå privat? Kanske vore värt det om det påverkar dig psykiskt. Hoppas det blir bättre!

 7. Anonym skriver:

  Hatten av FÖR …. Inte till.

 8. M skriver:

  Paow har i flera år varit öppen och pratat om sin psoriasis och lagt upp bilder, ge henne lite cred också..

 9. nik skriver:

  Lär er mer om oddset betting och oddsbonusar http://www.svenska-odds.se/odds-bonus/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla