Vad gör jag för fel?

08:25 29 Mar 2017

CamCam ber om hjälp!
EJ bloggrelaterat!

Mina stygn som tejpades ihop igår har släppt under natten igen och hela området är varmt och bultar.
Vad gör jag för fel?
Minsta lilla ansträngning verkar få det att gå upp och jag hade lite problem med att kissa efter operationen (sorry för info) och tog i ganska mycket och spände magen vilket spräckte dem första ggr och nu verkar det ha hänt igen.
Jag mådde ganska bra igår och var uppe och igång en del här hemma vilket borde vara positivt men som nu verkar ha varit för mycket för nu blöder såret igen.

Så – nån som blivit opererad på typ ”i” naveln som jag blivit – det blev 3 ingångshål men det vid naveln är det största – och som kan tipsa om saker att undvika att göra för att spräcka såret?
Jag kommer ju behöva åka iväg till vårdcentralen igen och kanske sy om det. Igår bara tejpade de nämligen.

En sak är ju att jag inte kan äta några smärtstillande så jag inte blir övermodig och dammsuger lägenheten – som jag gjorde igår som den idiot JAG är – så ni behöver inte oroa er för några ”morfinstinna” inlägg. 😉

Men på riktigt.
Hur många gånger ska såret behöva gå upp? Det här måste ju vara ett vanligt ställe att öppna upp buken på?

Anyone?

Edit – tack för alla era tips och råd.
Nu har jag läst på pappret från SÖS igen för att utesluta att jag missuppfattat något (trots att jag även frågade på plats) och det står verkligen att jag ska ta bort förbanden efter 24h.

Men det känns inte rätt och på vårdcentralen sa de också att de skulle sitta kvar. Men nu är ju såret redan argt på mig… jag inväntar samtal från min andra läkare och sen får jag nog knalla ner till VC igen. ???

(null)

51 kommentarer | “Vad gör jag för fel?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Olive skriver:

    1177. Eller nåt.

    1. Bloggbevakning skriver:

      Ja, jag är ju typ bästa vänner med dem vid det är laget. Jag tänker mer om det är någon som gjort en liknande op som känner igen sig i just det här problemet.
      Mina stygn sitter tydligen på insidan och är den typen som försvinner av sig självt och de verkar inte helt hållbara.
      Alla tips mottages tacksamt. Men min läkare ska ringa mig vid 13 idag så jag lutar mig inte helt på läsarna. Ber bara om några råd. =)

      1. Emma operationssjuksköterska skriver:

        Att såret bultar och vätskar är starka tecken på infektion. Ring VC direkt.

        De kommer titta på såret och du får antibiotika om det ser infekterat ut. Förmodligen är det bara en ytlig infektion, men den kan även ha djupare ursprung. Så ring till VC nu. Och kolla även att du inte har feber.

        Lycka till!

  2. Martina skriver:

    Du har troligen en sårinfektion kanske pga appen,det går kanske inte att få ihop såret,det får läka från botten.Antibiotika?
    Hälsingar dr Frisk

  3. Malla skriver:

    Ligg still!!! Herregud kvinna, dammsuga när du är nyopererad?? Man har antagligen sytt i bukhinnan som är ganska hållfast men den tål inte vad som helst, speciellt inte drag i såret då den inte är elastisk. Men krya nu! Och håll dig på mattan.

    1. Bloggbevakning skriver:

      Ja, jag fick skäll av Magnus i morse innan han gick till jobbet. Nu ska jag invänta samtalet från min smärtläkare och sen får jag nog ringa VC igen. Jag har lärt mig en läxa! Jag mådde liksom så bra och kunde vara uppe och de sa ju att ju mer jag kunde vara uppe och röra på mig desto snabbare skulle även luften i magen som orsakade sån jäkla smärta i axlarna lämna kroppen. Men de tänkte kanske inte dammsugning? *Idiot of the week-awards for CamCam*

      1. Si skriver:

        Förlåt för konstig fråga, men hur får du ont i axlarna pga av luft i magen?
        krya på dig!

        1. Emelie skriver:

          Man ligger lutad bakåt så alla organ och det trycks mot axlarna. Så fick jag det förklarat vid min titthålsop 🙂

        2. Pe-me skriver:

          Under en operation är man oftast ”tippad” alltså man lutar nedåt för att läkarna enklare ska komma åt. Menar håll axlarna uppdragna i 5 min och jämför med typ 2-12h beroendes på operationstyp 🙂

        3. H3L3NA skriver:

          Läkaren fyller upp buken med koldioxid för att organen ska synas tydligare vid titthålsoperation.
          Koldioxiden gör att trycket i buken ökar. Det kan ibland göra att man får ont uppåt axlarna då mellangärdet spänns ut av det ökade trycket.

          1. Anna skriver:

            Samt att de köttiga ställen inuti kroppen som utsätts förkoldioxid ”oxiderar” och då kan det göra djävulskt ont.

      2. K skriver:

        Har fått svar av en kirurg som gör bukoperationer att luften vandrar upp i axlarna. Det försvinner man kan göra så hemskt ont att man svimmar

  4. Anonym skriver:

    Man lan inte sy om såret nu. Det är för lång tid efter.
    Att du skriver att det bultar och är varmt är ev tecken på infektion. Är det rodnat? Ser du något var?

    Förs

    1. Anonym skriver:

      Gick iväg gör fort…

      Förstår inte vad du menar med att det gått upp? Alla stygn?

      Såret läker underifrån så du behöver inte vara rädd att det inte ska läka bara för att kanterna inte går helt ihop, däremot blir ärren bredare sedan.

  5. HannaMontana skriver:

    Gjorde också titthålsoperation som du när de tog bort min blindtarm, hade superproblem med såret för det blev infekterat och sprang fram och tillbaka till VC… Låter som ditt också blivit infekterat, bara att pallra dig dit och stå på dig (jag fick knappt en tid hos VC och därefter bara alsolsprit för där var ”ingen läkare som hade tid” att skriva ut PC sa dom… när det ändå inte hjälpte fick jag ränna dit igen och fick då det utskrivet ?) Har nu ett skitfult ärr för att de inte tog de seriöst.. så stå på dig??

  6. Sara skriver:

    De känns ju som att de måste sätta några stygn om såret går upp. Alternativt att såret får läka underifrån.. Å det är en jäkla process. Har också ”spräckt”naveln efter en titthålsoperation. Men mitt sår sprack då den inte ens av en nysning.

  7. Elin skriver:

    Hej!
    Är läkare och jobbat med operationer som din. Du säger att såret spruckit upp, glipar alltså huden så du ser fettet under?
    Att det är svullet och smärtar mer idag är inte konstigt, inflammation är en del i läkningen som ska förväntas så här två dagar efter operation. Om det börjar lukta, vätska eller bli ilsket rött så är det bäst att någon kikar på det. Sårinfektion är lite tidigt men säker kan en aldrig vara.

    Att röra sig är helt rätt men allt arbete som belastar bukväggen är ett nog no, no. Håll emot med händer mot magen när du krystar. Lyft inte tungt på minst 2 veckor = dammsugning, THK, matkasse. Du fördröjer sårläkningen om det ständigt blir drag i vävnaderna.

    Heja dig och TA DET LUGNT med kroppen!

  8. H skriver:

    Hur starka smärtstillande fick du? När jag gjorde min blindtarmsoperation som var öppen kirurgi ej titthål för fyra år sedan fick jag inget smärtstillande utan bara Alvedon. Förmodligen för att jag inte skulle bli övermodig och typ dammsuga… 😉 Då hade jag ändå häftklamrar som stygn.
    Sitt stilla och ta det lugnt! Det räcker med att gå till toaletten eller lite runt lägenheten för att kroppen ska dra nytta av att du rör dig.
    Fick du ingen antibiotika utskriven?

    1. Bloggbevakning skriver:

      Nä, ingen antibiotika och när jag kom till apoteket hade de skicka fel recept smärtstillande till mig. Alltså, det gör ju ont men jag är ju ganska van vid att ha ont så jag körde liksom på. Fan, det är här prestationsprinsessan och den duktiga flickan-syndromet kommer in igen. ”Kan själv liksom”…

      1. Anonym skriver:

        Vad skumt trodde man alltid fick antibiotika efter op för att förhindra infektion.

        1. Millis skriver:

          Nej, antibiotika skriver man verkligen inte ut ”ifall att om”. Det behöver man bara om såret blir infekterat, helt onödigt att knapra antibiotika annars.

          1. Anonym skriver:

            Fast jag har fått det varenda gång, men har iof haft väldigt stora sårytor. 1500 mg per dag har jag ätit efter varje op

      2. H skriver:

        Släpp genast duktiga flickan syndromet! Du är nyopererad och ska ta det lugnt. Punkt! Hoppas att du snart känner dig piggare.
        Jag kände stor skillnad på bara en vecka så det vänder nog snart.

      3. Emma opssk skriver:

        Man ger antibiotikaprofylax precis innan operationen intravenöst som engångsdos.

  9. anonym skriver:

    Men sånt ska ju inte behöva hända. Klart dom måste göra rätt så det inte går upp. Jag skulle ringa sjukhuset eller distriktsköterskan. Hoppas det blir bättre.

  10. Anonym skriver:

    Sambon gjorde operation vid naveln på en torsdag, när det svullnade och blev rött veckan efter hade han fått en rejäl infektion som krävde två omgångar antibiotika via dropp. När han kom hem ”sprack” en del av såret upp och två deciliter var rann ut… Sen mådde han bättre. 🙂

  11. Regina skriver:

    Hej! Gjorde ju en liknande operation nyligen. Hoppas svullnaden går bort fortare för dig än vad det gjorde för mig, det var riktigt jobbigt. Är fortfarande lite svullen, men nu tror i alla fall inte folk att jag är supergravid i alla fall 😉

    Jag fick besked om att inte röra förbanden och att inte ta bort dem, även när jag duschade. De skulle sitta tills de trillade av själv. Fick också tips om att köpa nya och sätta på när de gamla började släppa. Jag hade på dem i 1-2 veckor ungefär, sedan vätskade och blödde det ena såret så mycket att jag tog bort det ändå. (Jag tror kanske att det hade öppnats lite, men jag tejpade ihop det själv och det verkar ha funkat bra). Mina sår var röda och bultade ganska länge vill jag minnas. Jag tror inte det är någon fara, men kolla upp det ändå! Men skydda dem så mycket du kan. Det finns vattentäta förband att köpa på apoteket. Det finns forskning som visar att tät och fuktig miljö påskyndar sårläkningen (synd jag inte visste förrän efteråt).

    Men! Ta det lugnt. Dammsuga inte, gör inte för mycket hemma, bär inte tungt osv. Jag rörde på mig mycket, men gick liksom lite framåtböjd hela tiden för att inte sträcka på magen. Jag stöttade även upp mina knä när jag låg ner för att inte sträcka på magen och stöttade upp magen med kuddar när jag sov. Men det sistnämnda var mest för att jag inte kunde sova annars, kändes som att det hängde en påse vatten från min kropp..haha. Tyngdlagen såg till att magen liksom hängde på ena sidan.

    Ps. Håller tummarna för att smärtan i axlarna försvinner snart, minns hur irriterande den var 🙁

    Krya på dig!

    1. Bloggbevakning skriver:

      Åh, jag tänkte på dig när jag var på akuten för de var tvungna att utesluta en graviditet som satt sig i äggledaren innan de gick vidare med blindtarmen och var glad att jag läst dina inlägg innan så jag visste lite om det. <3

  12. Hanna skriver:

    Precis! Du har säkert ej infektion i såret.
    Därav ska ju egentligen omläggningen sitta kvar, inte tas bort som någon felaktigt informerade om 🙁
    Jag har exakt samma titthål som dig och det ÄR svårt vid naveln. Det är ett så utsatt ställe då man rör magen HELA tiden. När du sätter dig, ställer dig, i och ur säng, vänder dig, skrattar… men ja, jag skulle satsa på att sy igen (beror lite på hur det ser ut i kanterna osv) istället för att bara tejpa.
    Men var beredd på att de ej blir de snyggaste ärret. Men de sitter väl alldeles i skarven i naveln? Så de kommer typ inte synas (förrän du blir gravid och de vandrar ner någon centimeter ?)

    1. The real Hmm skriver:

      Tips till dig och alla andra som vill få mindre synliga ärr är Mepiform ärrbehandlingsplåste.

      Det fungerar även på gamla ärr alltså typ något år gammalt även om de från tillverkarna inte säger det. Så klart blir det inte lika bra resultat som på ett nytt ärr.

      Från produktbladet…

      ”Mepiform ärrbehandlingsplåster är indikerat för färska ärr då man vill uppnå ett optimalt estetiskt resultat. Lämpligt är att inleda behandlingen senast 1-2 veckor efter man har tagit bort stygnen. Mepiform kan klippas i och ska täcka ärret med lite marginal på sidorna. Viktigt att huden runt ärret är torr vid applicering då Mepiform fäster med Safetac – mjuk silikon. Låt Mepiform täcka ärret dygnet runt, avlägsna det vid dusch/bad, torka torrt och applicera samma plåster igen fram till den tidpunkt då man tycker att det inte fäster bra längre, ofta ca 14 dagar. Mepiform kräver ingen extra fixering. Behandlingen bör pågå 3-4 månader för optimalt resultat. Mepiform har ett ultraviolett skydd som motsvarar SPF5. Storlek 5×7,5 cm.”

      https://www.apoteket.se/produkt/mepiform-2-st-256136/

      Glöm inte att ha solskydd 50 eller mer hela första sommaren på ärret för att det ska läka så osynligt som möjligt.

      Annars så är det rätt coolt med ärr tycker jag. Visar att man levt lite. 😀

  13. ?? skriver:

    Hade man kunnat lägga upp bilder här hade jag kunnat visa när hela min mage sprack upp ? Efter en Bukplastik infann sig en kraftig infektion som åt ut alla lager med stygn så magen öppnade sig som en gapande mun

  14. Asterixia skriver:

    Tyvärr så hann jag precis städa mitt badrum och skura golven. Men mina fönster behöver putsas. Ta stygnen med dig och kom hit och skura! 🙂

  15. Anonym skriver:

    När jag opererade bort en cysta genomgick jag också en sådan titthålsoperation. Fick värsta biverkningen av morfinet och låg och kräktes varje kvart i flera timmar. Trodde fan stygnen skulle gå upp men klarade mig. Stackars dig camcam! Hoppas det blir bättre.

  16. M skriver:

    Man kan ta Dimetikon alt. Miniform mot gaserna, brukar hjälpa mot smärtorna ganska omgående. De är, rent ut sagt, skitbra!
    Sätt dit suturtejp (på ren och torr hud) där stygnen trillat bort och lägg på en blöt kompress med alsolsprit om såret är blött och infekterat. Plåstra sedan in allt.

    1. Helena skriver:

      Man ska ABSOLUT INTE sätta alsolsprit på slemhinnor/öppna sår. Alsollösning kan man däremot använda. Spriten är för stark och skadar slemhinnorna, vilket kan leda till att läkningen försvåras.

      Op syrran.

      1. M skriver:

        Det gör jag ÄNDÅ när såren blir infekterade och det fungerar super och man slipper antibiotika och fula ärr. NaCl-lösning, tvål, vatten och annat mesigt som föreslås inom vården är ju i.of en vacker tanke men det fungerar ju sällan i praktiken.

        Infektionsfri, skadedrabbad realist.

  17. Helena skriver:

    På informationsbladet som du fotat står det att du ska höra av dig till avdelningen om du får problem med såren. Skulle själv ta kontakt med den avdelning som jag varit inlagd på, om jag fick problem eller hade funderingar.
    Att såret spruckit upp helt är det med största sannolikhet inte, man syr ihop med flera olika lager. Det yttersta alltså huden kan som du säger ha gått upp. Men det syr man inte igen på dig. Det är ”för gammalt” att sy igen på nytt. Däremot tejpar man igen det. Om såret blivit infekterat måste du få det åtgärdat så inte infektionen går längre in i vävnaderna. Att det blöder är ingen fara, men om det bultar/pulserar är rött och svullet, ev feber tyder på infektion.

    Mvh
    Op. syrran
    (om du är osäker kan du maila bild på området).

    1. Bloggbevakning skriver:

      Jag ringde dem igår direkt och fick reda på att jag skulle höra av mig till min vårdcentral så det var därför jag var där igår och fick såret omlagt. Jag väntar på att min ordinarie läkare ska ringa men sitter i telefonkö nu för en akuttid.

      1. Helena skriver:

        Ja vad säger man, hoppas du får hjälp. Såret i naveln kan vara problematiskt. Blir lätt infekterat.

  18. Maria skriver:

    Kolla med My Martens. Hon har också gjort denna op nyligen. Hon vet hur det känns.

  19. anonym skriver:

    Märks att det blir mer jobbigt efter Magoperation. Så där är det inte efter tagit gallblåsan. Men det gemensamma är smärtan.

    1. anonym skriver:

      Tur jag fick göra min på Ersta. Var rädd allt skulle brista men dom så ingen chans vi dragit ihop se så hårt. Heja ersta ni är bäst.

  20. Viktoria skriver:

    Efter jag gjort min titthålsoperation så fick jag instruktionerna att jag absolut INTE skulle ta bort någon av förbandet, utan de skulle trilla av av sig själv. Duschade och allt med dom och jag tror att dom satt mer än 3 veckor innan klistret i dom löstes upp. Då hade mina stygn läkt. Låter lite märkligt att du skulle ta bort dina :/ Hoppas du får tag på läkare och att det löser sig 🙂 Kram

    1. Bloggbevakning skriver:

      Jag har fått en tid ikväll redan vilket känns skönt. Skönt, till skillnad från mitt snitt vid naveln som ungefär känns lika skönt som att ligga sked med ett nyvässat piggsvin.

  21. Eli skriver:

    Camcam, det är bara att inse att du är nyopererad och behöver ta det lugnt tyvärr.
    Även om det ”bara” är blindtarmen och är rätt liten så måste du ge kroppen en chans att återhämta sig.
    Har själv gjort en stoor Rygg.OP och är väldigt mycket ”klara mig själv” men ibland måste man inse att man är en slagen hjälte. Och ge kroppen tid, man måste även ta förnuftet till fånga och tänka på att man har både mediciner i kroppen och (iaf mitt fall) högre smärttröskel än normalt folk. Så man må tvinga sig själv att ta det lugnt. Iaf ett tag. Så det inte blir en långdragen historia med div komplikationer. Krya!

  22. Cecilia skriver:

    Efter min navelbråcksoperation fick jag tips om att använda gördel under en period. Inte supersexigt (även om jag hittade en svart), men fungerade som skydd mot bl.a. byxlinningar som lätt hamnar precis över såret och det kändes faktiskt bättre med gördel än utan i början. Krya på dig!

    1. Bloggbevakning skriver:

      Fasen vilken bra idé – det ska jag kolla på. För snittet ligger verkligen precis i fel höjd och alla knappar, linningar och liknande gör skitont.

  23. SusannaA skriver:

    Usch usch, stackars dig! Hoppas du mår bättre snart!

  24. Sofia skriver:

    Ojdå, låter ju lite galet att det skall gå upp lätt… eller anstränger du dig mer än du tror?!
    Jag har bara öppnat med stort snitt, 12 jag (två ggr cystor på äggsstock) Eller ja sista gången försökte de göra operationen med titthål , vilket inte gick så de fick öppna upp.. Och jag inte haft problem med att ngt spruckigt… iofs blir KAN man väl typ inte ta i med magen alls när de snittat så stort, så då kan man ju inte göra misstaget att tro att man kan ta i…. Man MÅSTE ju ”rulla” ur sängen och det går ju inte att ta i när man skall kissa som du verkar ha gjort…
    Hoppas att det blir bra snart för dig i alla fall, och ta det lugnt!!!
    Jag levde ett par veckor i yogabyxor i alla fall, sånna som är sådär jättehöga i midjan som man kan vika ner… antingen viker man ner dem under såren eller så kan man fälla upp hela övre kanten, den brukar ju vara rätt mjuk och då skaver inte tröjan….

  25. Lillgammal skriver:

    Har läst lite om dina tidigare diagnoser och smärtproblematik.
    Du har inte EDS?
    Jag och många andra med det får liknande problem vid operationer ❤️
    Det gäller isf att de syr tätare än vanligt och är extra noga.

    Hoppas de får ordning på det!

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg