Bra jobbat Amir. Not.

13:45 11 Apr 2017

Amir Akrouti:

Det här var ju inte så vidare snyggt skött av Amir.
I den här videon gör han reklam för en sån där värdelös tjänst där man ska skicka sitt namn och lite annat tjafs till ett nummer och fråga vem man är var på man får ett helt random och värdelöst svar tillbaka.
Helt bortkastade pengar med andra ord.

Pengar ja, det kostar givetvis pengar – någon som Amir låter bli att nämna i sin video.
Det står endast i infoboxen under videon men den ser man bara om man kollar på videon på själva Youtube-plattformen.
När videon visas här hos mig har man inget sätt alls att veta det.

Kommentarsfältet fylls nu av arga röster som känner sig lurade eftersom de inte fattade att detta var en tjänst som kostar pengar vilket är ett tydligt tecken på att Amir brustit i att förmedla sin reklam på ett korrekt sätt.

Det framgår inte över huvudtaget att videon innehåller reklam – reklam riktat mot barn, något som regleras betydligt hårdare än reklam som riktar sig mot vuxna.

Om marknadsföring riktar sig mot barn görs bedömningen av marknadsföringen utifrån hur den uppfattas av ett barn. Därför ställs det särskilda krav på att det tydligt framgår för just ett barn att det är fråga om marknadsföring.

Att i ett blogginlägg direkt uppmana barn att köpa eller att övertala sina föräldrar eller andra vuxna att köpa de marknadsförda produkterna åt dem är strikt förbjudet enligt lag.

Generellt bör en bloggare som har en läsarkrets som består helt eller delvis av barn och unga ta hänsyn till att barn och unga är en särskilt utsatt grupp. Detsamma gäller när det är troligt att ett blogginlägg som innehåller marknadsföring kan väcka intresse hos denna målgrupp.//Konsumentverket

Jag tror vi alla är rörande överens om att Amirs målgrupp är barn och ungdomar.
Han lyckas alltså blixtra till med ett rejält dubbelfel här.
Bravo!

Tack för tips, Emmy!

36 kommentarer | “Bra jobbat Amir. Not.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Louise skriver:

  När man ändå är inne på youtube och reklam. Ramlade över en tjej där som gör en flyttvlogg. Hon nämner att hon har ett samarbete med Eva Solo, både i själva videon flera gånger och i infoboxen nedanför. Där antar jag att allt har gått rätt till. Blir bara fundersam eftersom tjejen endast har 1600 prenumeranter och känns inte som ett sådant stort företag som Eva Solo skulle välja att spendera tid, resurser och produkter på en tjej som inte har så många tittare. Hon nämner även att hon fick ett bud från pepsi vilket också känns lite märkligt.

  Kan det vara så att företag samarbetar med såpass ”små” youtubers eller är det kanske hon som väljer att säga att det är ett samarbeta fast hon har betalt för sakerna själv och inte får betalt av företaget? Hon nämner ju namnet ett flertal gånger och säger minst två gånger i videon att det är ett samarbete.

  Länk till videon: https://www.youtube.com/watch?v=L_j3fTZ2xh0

  1. Michaela skriver:

   Googla henne så ser du snabbt att hon har en större instagram och blogg! Youtube är säkert något hon börjat med nyligen 🙂

  2. Lanabanana skriver:

   Hon är väl bästa vän med Pdotter? Hon har även ganska stora sociala medier i övrigt, youtube har hon nyss startat med vad jag vet

 2. Sombromesa skriver:

  Nä vad besviken jag blir på Amir! Gillar – eller gillade – verkligen honom :/

  1. Anonym skriver:

   Varför gillar du honom? Tycker han verkar extremt falsk

   1. Sombromesa skriver:

    Sett några på hans videor och tycker att han har en härlig & glad personlighet. Dock verkar det som att han har en del förflutet från det jag sett i kommentarsfältet här som jag ej visste om då jag antar att jag hör till den ”yngre generationen” 🙂

  2. Usch skriver:

   Dessutom skitäckligt att han och hans manliga vänner konstant använder sig av kvinnoförtryckande uttryck. Jag fattar inte, tror de inte de har lika stor del i det bara för att de är bögar? Hade det varit en straight snubbe som skrek ”choke on my dick konstant eller varför inte deras senaste påhitt ”fitta med blod” som är ett internskämt(??????) hade de fått så jävla mycket skit för det.

   1. J skriver:

    PK much? Är tjej och jag och mina tjejkompisar skrattar ofta åt rå/sjuk humor tillsammans. Är vi också kvinnoförnedrande då?

    1. Sunkigt! skriver:

     Tack och lov att det finns människor som är politiskt korrekta. Självklart är det skillnad om MÄN som i allra högsta grad är delaktiga i förtrycket mot kvinnor gång på gång uttrycker sig med sådana fraser som har sin grund i kvinnoförtryck. Vill man uttrycka sig så och tycka att det är jättekul kan man göra det hemma med sina kompisar och inte skrika det på stan eller framför en kamera när man har tusentals unga som tittar.

    2. two of a kind skriver:

     Jag är jävligt glad över att på många sätt vara s.k. ”pk”. Det är nämligen såna som jag som inte uttrycker oss rasistiskt eller på annat sätt kränkande mot våra medmänniskor, och dessutom ifrågasätter normer som går ut på att just utsätta andra för detta. Att pk används som nåt slags skällsord är rätt märkligt, för hur kan det vara fel att värna om andra?

     1. emma skriver:

      Låt folk skämta!! Jävlar vad folk ska bli kränkta hit och dit åt andras vägnar nu för tiden.

      Ta ut pinnen ur rumpan så kommer du nog leva ett gladare liv!

     2. Ior skriver:

      Emma- vem låter kränkt egentligen? Lustigt att slåss så hårt för sin rätt att skämta men samtidigt inte kunna ta kritik, för att ha humor krävs självdistans och dom som skriker högst om sin rätt att få skämta verkar sakna det mest av alla. Lustigt.

     3. J skriver:

      Värna om andra kan man allt göra utan att gå runt och se olika former av förtryck och normer överallt.

      Alla människor har olika humor, vissa har grövre och andra gillar ordvitsar och folk som halkar på bananskal 🙂

     4. emma skriver:

      Lo – Vad menar du med att inte kunna ta kritik?

      Jag kanske uttryckte mig lite klumpigt. Jag tycker bara det är tråkigt att det är så många som går runt med pekpinnar i dagens samhälle och anser sig själva ha rätten att säga vad man får och inte får skämta om (även om skämten sällan är riktade åt dem). T.ex ”fitta med blod” som någon här fått för sig är kvinnoförtryckande? Hur??? Fittor har blod ibland? Det är ett skämt. Ett dåligt och absolut inte roligt skämt, men ett skämt.

   2. Sombromesa skriver:

    Det tycker jag dock inte är så farligt. Tova Helgesson t.ex, en av Sveriges största youtubers, använder ännu varje ord gällande både det manliga och kvinnliga könet.

 3. E skriver:

  Någon som vet hur han lärt känna Thomas? Känns lite som förr i tiden när han ville bli känd genom Kissie, Kenza etc…

  1. Andy skriver:

   Tror att de träffades då Thomas var med i Splay. Men det är även ett bra sätt för Amirs kanal att växa på genom att umgås med större YouTubers.

 4. Andy skriver:

  Alltså, när han blekte Thomas hår och han fick sår på pannan… känns ju seriöst att gå till Amir för att färga håret och komma ut med sår i pannan.

  1. Ior skriver:

   Ja, det låter helt galet! Någon som vet hur länge han har varit frisör?

   1. Andy skriver:

    Jag tror att han har jobbat som frisör i ca 1.5-2 år, osäker.

    1. Andy skriver:

     Hittade precis att han började utbildningen den 22 september 2014 och slutade 3 juli 2015 på Hair Academy. Efter utbildningen måste han jobba 3 år som lärling.

   2. Elli skriver:

    1,5-2 år sen han blev klar typ.. Minns att Kissie färgade håret rosa hos honom en gång och nu för inte så länge sedan skrev hon att hon är sugen på rosa hår igen men att hennes hår gick av den senaste gången.. 😅

  2. Lol skriver:

   Njaa… Sår är ganska vanligt vid blekning, huvudsaken är väl att han inte fick en allergisk reaktion.. (en stor sådan, nu fick han bara lite sår). Tycker själv att Amir verkar vara en bra frisör.

   1. Ior skriver:

    Nej, sår är inte vanligt vid blekning och ett tecken på att man har använt för stark väteperoxid. Jag kan inte säga något om hur bra eller dålig han är som frisör men jag kan säga att han aldrig kan nyansera Thomas hårbotten vit på det ljushetsläget. (Tittade på hans video och vad han sa där)

   2. C skriver:

    Har klippt mig hos Amir. Det slutade med att jag mejlade vd;n för Nikita hair & begärde mina pengar tillbaka. Så nej, tycker inte att han är en bra frisör…

    1. Erika skriver:

     Vad hände??

  3. Anonym skriver:

   Jag såg nu i hans video att han använder 6% väteperoxid i blekningen. Det är därför Thomas fick sår. Så många färgkurser jag gått på och jag har alltid hört att 6% ska man ALDRIG ha i hårbotten. Blekning är otroligt starkt och det ska man ha respekt för. Han hade gott och väl kunna använda 4% men med längre verkningstid.

   Sen kan man vara överkänslig mot färg och blekning, det är jag själv men det är en annan sak. Att ha 6% blekning i botten är tyvärr lika med brännskador i de flesta fall.

 5. Anonym skriver:

  off topic men sen inlägget om Molly Rustas ”naturliga” pose på Arlanda så har jag lagt märke till fler och fler ansträngda Top Model försök i hennes outfitbilder, piggar upp vardagen!
  Bland annat hennes utsträckta ben och utskjutna höft framför någons vita Jeep.

  Ett kollage på ”bästa” Molly poserna? 😉
  Undrar även hur denna tjej blev en stor influencer?
  Hennes blogg är i övrigt rätt platt & trist, men hennes 10 outfit-selfies per inlägg med överdramatiserade poser lockar kanske fler än mig? 🙂

 6. Sims skriver:

  Hahaha inget är väl gratis! Herregud så korkade människor är! Vart tog det egna ansvaret vägen?!

  1. Kattis skriver:

   Nu har barnen kanske inte lärt sig den livsläxan.. förens nu då 🙂 35 kronor är ändå en ganska billig lektion i just det där, att inget är gratis. Amir borde verkligen varit tydligare men hoppas kidsen lär sig att läsa det finstilta!

  2. R skriver:

   Fast nu pratar vi om barn?

 7. Lol skriver:

  spelar ingen roll för mig att det kostar.. men jag fick inte ens svar från dom…

 8. google play code skriver:

  People are eager to know about the google play codes because they reduced tension of the payment to the premium apps.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp