”World peace with a fin servis”…
Everybody have a swedish fika..
Skriv kommentar
Tillbaka upp
Kommentera
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.
Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.
Skriv kommentar
Tillbaka upp
Krögarna: Det äter vi på krogen 2025 |
Läs inlägget
Krogrecension: Bistro Renard |
Läs inlägget
Filmrecension: The Tragedy of Macbeth |
Läs inlägget
Krogrecension: Bambi |
Läs inlägget
Lilla Ego |
Läs inlägget
Krogrecension: Bord |
Läs inlägget
Nöjesguidens årssammanfattning 2024 |
Läs inlägget
Krogrecension: Olli |
Läs inlägget
Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg
Alltså innebär fika i Sverige faktiskt att man äter bakelser på varje kafferast på jobbet? Den bilden har jag iaf fått av det. 😀
På mitt jobb så finns det nästan alltid fika (fikabröd, kex, eller After eight). Nom nom
Japp därför svennar. bara blir fetare och fetare…
Fika kan väl egentligen också innebära bara en kopp kaffe/te, fast man samtalar och har det trevligt med. Typ. På mitt jobb fikar vi ofta på frukt eller mackor, väldigt sällan bakverk
Samma här. Dock när man fyller år så bjuder den som fyller på fika.
Underbart!!
Heter det kex med hårt eller mjukt k?
Kex! Inte tjex 🙂
Jo, mjukt k såklart!!
tjex!!!
Chäääääx
Sorry för besserwisser kommentar 🙈
Om man ska gå efter svenska regler så heter det chex eftersom vi delar in uttalet efter vilken vokal det är. Aouå= klassiskt K-ljud (kassa, konstig) men eiyäö= ch-ljudet (kiosk, kyrka). Självklart finns det undantag och dialektala skillnader.
Mvh svenskläraren som säger kex fastän hon vet att det är ”fel”
Hejsan!
Jag har fått lära mig att ordet kex kommer ur engelskans ”cakes”, och alltså är ett låneord med ett uttal som följer originalspråket (k-ljud) och ett som försvenskats (tj-ljud) utifrån språkregeln som beskrivs ovan. Tycker det är svårt att säga att det finns något rätt eller fel, så länge jag får äta kex så är jag nöjd 🙂
Sjukt vad alla är pålästa här! Känner mig som en idiot som inte kan få ihop en mening rätt 😢 Dags att börja om högstadiet känner jag 😅
Jag håller delvis med fast måste protestera mot en sak; det är inget ”ch”, som brukar skrivas sj-ljud, utan ett tj-ljud. Mvh en annan svensklärare som gärna hakar på besserwisseriet 😉
Det beror på var man kommer ifrån. Jag säger tjex.
När jag jobbade i kassa kom det fram en äldre dam och frågade efter schex (tjex). Jag bad henne upprepa flera ggr för jag förstod inte. Sen visade jag henne de där goda lakritskolorna Kicks tror jag de heter. Hon utbrast i ”SCHEXXX! Herrejösses vet du inte vad det är??? Chloetta-schex!” Då förstod jag vad hon menade och frågade ”kex?” Hennes svar var ”man säger faktiskt schex!!!” Jag blev ganska ledsen över hennes bemötande och sen dess fullkomligt ogillar ”tjex”
Fast jag skulle snarare blivit ledsen på dig som inte förstod vad kex är. Det uttalas tjex och om du inte förstår vad man menar även om du uttalar det på annat sätt så är du ju rätt korkad.
E.
Du var då ful i munnen! Hade inte heller fattat, riktigt svårt ibland att förstå vad kunder mumlar om. Inte är man korkad för det!
När jag jobbade som servitris för herrans många år sen så kom det in en kund, en äldre herre, som stammade grovt.
Jag förstod att han ville ha kaffe då han fick fram ka-ljudet och pekade på kaffekannan. Men han ville också också ha nånting mer, och han försökte i flera minuter få fram ordet. Han fick fram kkkkkk aaaaa, och jag fattade inte. Tillslut hämtade jag chefen som förstod att han ville ha kaffe med kaka.
Vi var en pizzeria/restaurang så vi hade inte kakor på det viset så därför fattade jag inte att han frågade just efter en kaka. Han fick lite choklad om jag minns rätt.
Jag skämdes då jag inte kunde förstå vad han ville ha, och tyckte såklart synd om honom när han inte kunde göra sig förstådd.
Jag hade inte heller fattat. Blir lika paff varje gång någon säger tjex istället från kex.
Anonym: Kunden har alltid rätt och du kan inte bli ledsen på kundens bemötande då du inte hörde vad personen sa. Vi alla uttalar saker på olika sätt och jag har hela mitt liv sagt ”schex istället för kex.
Kunder har INTE alltid rätt. Knappt nånsin!
Den som myntade ordspråket kunden har alltid rätt måste ha varit en idiot. Jag har arbetat i servicebranschen i över 10 år och kan meddela dig att kunden har verkligen inte rätt. Kan ge dig hur många exempel du vill där kunden verkligen inte har rätt utan är en fullkomlig idiot och att det är hen som är ute och cyklar men ska använda sig av att ”kunden har alltid rätt” vill typ skrika varje gång jag hör det ordspråket.
Haha ännu en här som jobbar inom service. Kunden har SÄLLAN rätt. Amen.
Det har den visst. Även när den har fel så har den rätt. Borde vara a och o för dig.