Rätt eller fel?

13:00 9 Apr 2017

Alltså, va fan?! Rear ut rökskadade varor?! Så jävla smaklöst @ahlens #bloggbevakning #openstockholm

A post shared by Bloggbevakning (@bloggbevakning) on

Igår publicerade jag det här på Instagram där jag kritiserade Åhlens för att så snabbt vilja öpnna och börja tjäna pengar igen.
Att rea ut rökskadade varor så här snabbt efter terrordådet var för mig osmakligt men det är inte alla som håller med mig.

Åhlens har sedan dess backat i sitt beslut och säger så här i ett pressmeddelande:
”Vi vill be våra kunder om ursäkt för ett dåligt beslut”

Vad tycker ni?
Rätt eller fel?

35 kommentarer | “Rätt eller fel?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anonym skriver:

    Din fråga är lite luddig, men det är fel att de försökte rea ut varorna, och rätt att de ber om ursäkt och ändrar sig.

  2. Helene skriver:

    Jag förstår tanken bakom det, att de vill visa att de inte skräms och att de vill så fort som möjligt gå tillbaka till det normala, men just i detta fall gör de rätt som backar och skyndar långsamt. Man läker inte ett sånt stort sår på en dag och att sälja rökskadade kläder som blivit det med 4 människors liv bakom är inte okej. Dessutom bör de verkligen ta det lugnt med tanke på sina anställda som förmodligen är väldigt skakade och har en olustig känsla.

  3. J skriver:

    T.o.m. jag som har aspergers förstår att det är jävligt osmakligt att rea ut rökskadade varor efter att det precis skett ett terrorattentat som gjorde att människor miste sina liv på precis den platsen. Tänk lite!

  4. Mira skriver:

    Kan bara inte tänka mig vem som vill ha de rökskadade produkterna. De skulle ju alltid påminna en om den dagen.

  5. Lisa skriver:

    Så fel. Fruktansvärt osmakligt i en situation som denna.

  6. anonym skriver:

    Tycker det är bra rean blir av i morgon.

    1. Anonym skriver:

      Det blir den inte de har efter massiv kritik mot det ändrat sig och det blir ej av

  7. Emma skriver:

    Jag tycker att det är bra att de öppnar upp så fort som möjligt, men att anordna terror-rea är bara fel och osmakligt.

  8. The real Hmm skriver:

    Fel fel fel!

    Att sälja något som har varit i anslutningen till terrorattentatet blir som att de skulle sälja souvenirer tex bitar från lastbilen eller stenar som for ur vid smällen från väggen etc.

    Osmakligt!

    1. Anonym skriver:

      Första gången jag tycker samma sak som dig

      1. The real Hmm skriver:

        Ha ha, är du säker?

        Jag skriver så mycket att det kanske undlunkit dig något annat.? 😊😉💕

  9. Aa skriver:

    Svår fråga,men livet måste gå vidare, vi får inte ge upp. Jag tycker att det är bättre att dom säljer ut dom rökskadade varorna än att dom kör dom på tippen. Jag ser det inte som terror rea utan som brandskadade varor. För någon vecka sedan var det en bilolycka här, med många dödsfall, väldigt tragiskt. Hur otäckt det än är måste vi använda vägen. Fast vi kanske igentligen inte vill. Vi får inte ge upp!

    1. Annie skriver:

      Åhléns borde kanske ha väntat en vecka eller två och sen kört sin rea.
      Känns lite magstarkt att göra det så nära inpå.

    2. Anonym skriver:

      En av våra lokala butiker blev utsatt för brand (anlagd sådan), det mesta i butiken klarade sig men i stort sett allt blev rökskadat. Butiken säljer friluftskläder och dylik utrustning. Ingen blev skadad men många var skärrade efter händelsen. Företaget fann relativt snabbt ny lokal, medan de väntade på sin nya lokal (tog ca 1 månad) så reade de ut samtliga varor. Trots tragisk händelse med anlagd brand så var det även ett sätt för personalen att gå vidare – börja om på ny kula. Jag tror nog ingen tänkte ”nu har jag på mina mordbrandskängor” eller ”vilket bra kap för dessa mordbrandstights”..

      Som sagt var det inget terrordåd men ändå en anlagd brand som påverkade människorna mycket. Tack och lov fick de fast gärningsmannen efter bara några timmar.

      Trist att kasta kläder och övriga produkter på tippen. Jag tror det är viktigt att försöka återgå till det normala livet så snart som möjligt. … Man säger väl att man ska upp på hästryggen direkt efter man ramlat av – annars blir man rädd. Det är väl sånt man får tillämpa här, eller?

      Jag förringar inte alls de närståendes/drabbades känslor. Jag tycker också detta är jättehemskt! Kanske jag reagerat starkare om jag befunnit mig i Stockholm vid tillfället. Svårt att säga. Missförstå mig inte. Tack!

      Ta hand om er alla 💞

      1. tante skriver:

        Märkligt hur man kan tycka så olika i den här frågan. Den anlagda branden du pratar om är väl att jämföra med om föraren hade misslyckats med att skada människor och endast träffat butiken vilket orsakade branden. Det hade varit en chock för männsikor. Det är skillnad, enligt mig, på en sådan händelse och en händelse där människor dör. För mig som konsument känns det helt fel att profitera på en attack som kostade människor livet.

      2. Lisa skriver:

        Är det inte lite skillnad på en anlagd brand och ett planerat terrordåd med hela landet i sorg?

  10. Linn skriver:

    Osmakligt, samtidigt som se känns tråkigt att bara slänga det. Jag personligen hade inte köpt något.

  11. Emma skriver:

    De hade kunnat vänta lite med utförsäljningen, men tycker det är bättre att sakerna säljs än att de slängs!!

  12. J skriver:

    Rätt att öppna varuhuset men fruktansvärt osmakligt att rea ut rökskadade varor. Man behöver väl inte slänga dem. Kan de inte tvättas/sanerar och skänkas till välgörenhet? Det är ju en helt annan sak än att folk ska gå och ”fynda” i spåren av attentatet.

    1. The real Hmm skriver:

      ”gå och ”fynda” i spåren av attentatet.”

      Precis så tänker jag med.

      Bättre att skänka bort det till någon så att de förlorar sitt symboliska värde över att ha varit med om attacken. Myrorna eller vem som helst hade varit bättre.

  13. kjya skriver:

    Jag tycker att det som Åhlens gjorde fel är att de uttryckte sig lite klumpigt när de gick ut med att de skulle ha rea. Det framstod som känslokallt. Med detta sagt tycker jag verkligen inte att själva handlingen är känslokall.

    Åhlens är ett företag som andra företag och dessutom ett offer i attacken. Åhlens förlorar massa på att stänga affären, sjukskriva traumatiserad personal, fokusera på krishantering och nu även förlora massa varor som redan är inköpta. Klart att det känns bagatellartat när personer har förlorat sina anhöriga, men faktum kvarstår att Åhlens också har drabbats av attacken. Vad ska de annars göra med varorna? Slänga? Det är knappast försvarbart ur ett miljöperspektiv. Sen har de ju troligtvis inköpsavtal när de köper in varor som reglerar prissättning, dvs Åhlens kan inte börja skänka bort varor till höger och vänster som många menar att de borde göra

    Med detta sagt så håller jag med om att den första tanken man fick när man hörde om detta var att det hela var osmakligt, men när man tänker efter så är det faktiskt inte så illa. Sen så tycker jag ju att de kunde ha väntat ytterligare med att gå ut med detta, det var lite ”too soon”. Dock så håller jag absolut inte med dem som menar att ”åhlens försöker tjäna pengar på terroattacken!!!” för det stämmer helt enkelt inte. Åhlens har förlorat en hel del pengar i och med detta och troligen täcker ej deras försäkringar terrorattentat då det räknas in som force majeure. Sen har de ju troligtvis inköpsavtal när de köper in varor som reglerar prissättning, dvs Åhlens kan inte börja skänka bort varor till höger och vänster.

    Jag tror faktiskt hela den här debatten bottnar i att människorna har visat sig vara så fantastiska stöd åt varandra de senaste dagarna. Har aldrig varit såhär stolt över Sverige. Men detta gör också att Åhlens i kontrast till alla fantastiska godhjärtade personer som gjorde ALLT för varandra faktiskt framstår som ”onda” eftersom de t.ex. ej donerar varorna, eller säljer och skänker pengarna etc. Jag tror dock att det är viktigt att i detta fallet skilja på äpplen och päron, dvs. ett vinstdrivande företag vs. privatpersoner utan vinstintresse.Och framförallt ej glömma att Åhlens också är offer, har en utmaning framför sig med krishantering, samt har personal som ska ha lön.

    1. E skriver:

      Håller verkligen med dig. På hur vissa uttrycker sig om detta på i olika kommentarsfält skulle man kunna tro att Åhléns är ansvariga för hela terrorattacken. Kunde väntat nån dag kanske men annars ser jag inte problematiken, så länge dem som handlar vet vad det är dem köper. Vill man inte handla så gör det inte.

  14. C skriver:

    Vem sjutton är det som släpper igenom kommentarer på Blondinbellas blogg egnetligen?

    En läsare hade skrivit en vidrig kommentar igår angående terrordådet. Hon började med att kritisera de som delat bilder på offren i sociala medier, sedan beskriver hon utförligt en makaber bild på ett av offren. Och till råga på allt skriver hon ut hela offrets namn och lägger till ett ”rest in peace”. Inte ens de på Flashback är så dumma eftersom de bara brukar skriva ut delar av för- och efternamn för att inläggen inte ska synas när man Googlar på personerna.

    Jag svarade på kommentaren att den borde tas bort och nu har Blondinbella/någon annan äntligen gjort det + tagit bort min kommentar. Men allvarligt, varför släpper man igenom en sådan kommentar och VARFÖR dröjer det till dagen efter?

    1. Sara skriver:

      Jo, jag såg också den kommentaren och kommenterade ungefär likadant som du. Helt sjukt, speciellt eftersom alla kommentarer på hennes blogg ju synas innan de publiceras.

      1. C skriver:

        Ja, sjukt är verkligen rätt benämning. Jag brukar i regel inte lägga mig i, men nu har till och med internationella medier har redigerat sina artiklar och tagit bort offrets namn av hänsyn till anhöriga. Så otroligt omdömeslöst att släppa igenom kommentaren från början. För att inte tala om den som skrev.

  15. Linnea skriver:

    Det kanske hade varit lite mindre smaklöst om de hade skrivit någit i stil med ”Hälften av pengarna vi får in skänker vi till -valfri organisation som jobbar mot terrordåd/hjälper flyktingar/osv-”. Det hade setts som en fin gest. Eller?

  16. Anna skriver:

    Tycker det är bra att de öppnar och ok att de rear ut rökskadade grejer. Det jag tyckte var osmakligt var att de först beklagar sorgen och i nästa stycke gör reklam för reavaror, ”kom och köp”! Hade räckt om de skrivit att delar av varuhuset öppnar imorgon.

  17. Lisa skriver:

    Tycker inte det är osmakligt. Jag brukar inte vara så svartvit, men det är vad det är. Fruktansvärt hemskt det som har hänt, men samtidigt så behöver vi återhämta oss. En del i återhämtandet är att bygga upp det som förstördes. Åhléns måste ju göra sig av med det som inte går att sälja för att kunna öppna igen. Det är vad det är. Innebär väl ändå inte att någon menar något illa?

  18. Hedda H skriver:

    Jag är tydligen väldigt konstig. Vad är det för fel på alla lättkränkta dj-vlar? Tänk på personalen och deras arbetsmiljö. Vi har ett varuhus fullt med rökskadade produkter. Det luktar inte gott. Dessa produkter måste ut ur huset. Enklaste sättet är att sälja rubbet till ett förmånligt pris. Sedan sanerar man, städar och målar om.

    Nu måste någon stackare packa ner eländet. Denna någon måste stå ut med lukten, kanske får i sig en massa miljöfarliga ämnen på kuppen. G-d vet vad som kan finnas i föroreningarna.

    Istället hade jag kunnat köpa några justa wolfordstrumpor för halva priset. Sedan hade jag gått hem och rivit av emballaget. Kanske till och med langat de nya strumporna i tvättmaskinen.

    Förhoppningsvis hade jag sedan haft ett par nya favoritstrumpor och samtidigt låtit personalen på Åhléns slippa ett tråkigt och smutsigt jobb!

    1. Alex skriver:

      Att dra in lättkränkthet i detta fruktansvärda som har hänt är inte annat än tragiskt från din sida. Ta gärna diskussionen om lättkränkthet där den hör hemma istället.

      1. Hedda H skriver:

        Så bara för att det hänt något fruktansvärt får man inte tänka praktiskt. Kanske lika bra att någon därute bestämmer hur länge man måste vara ledsen också.

        Eller så spottar man i nävarna och gör något. Jag hjälpte rätt många handfallna främlingar i fredags. Är det okej att jag ler lite mot slutet på veckan? Kanske att jag drar ett skämt efter Påsk?

        Det som har hänt är fruktansvärt men jag vill ändå äta mat varje dag och kunna skaffa de kläder jag behöver.

        När menar ni moralpoliser att Åhléns får tjäna pengar på att sälja kläder till mig?

        1. Anonym skriver:

          Du är en jävla egoist. Du vill göra ett schyst klipp och skiter i varför du får det.

          Spyr

          1. 😡 skriver:

            Håller med! 👿

          2. Hedda H skriver:

            Nej, skiter inte i det som hänt. Givetvis inte. Bara för att jag tänker praktiskt och är mer intresserad att hjälpa levande människor så är jag inget cyniskt monster.

            Det som har hänt har hänt och jag kan inte göra det ogjort. Ingen annan heller. Så jag ser framåt.

            Ni får gärna stå och sjunga med blommor i händerna men låt mig slippa.

        2. Wyy skriver:

          Läskigt hur många människor som bara tänker med sina känslor. Nu är det en sorgnorm som måste följas för annars så har man inte visat respekt. Vare sig Åhléns fortsätter med sin verksamhet eller inte så kommer inte de drabbade människorna att må bättre. Det är helt självklart att Åhléns får rea ut rökskadade produkter. Förstår inte vad de som svarat dig menar Heller. Hur är du egoistisk? Alla ska vara såna jävla lättkränkta idealister. På grund av människor som de som det finns så starkt polariserade ståndpunkter när det gäller allt politiskt. Folk vågar inte ha en diskussion om saker och ting för det kan ju vara så att någon hade en känsla för den saken och den känslan vill vi ju inte förstöra. Nu kommer SD vinna i nästa val bara för att ingen har vågat samtala med rasister på 6 år. Ingen kommer någonvart utan diskussion och det är så jävla sorgligt att vi kommit hit där vänstern tycker sig vara något sorts helgon son ser efter allas viljor och som aldrig kan ha fel medan ja, inte högern men de mindre pk personerna blir till jävulen som helt enkelt är efterblivna idioter och som man inte diskuterar med. Som att man är rädd att rasisternas tankar ska ta tag i en och tvinga de att tänka på samma sätt. Rasism är det minst logiska i världen och det går ganska enkelt att bevisa för en rasist att det han tänker o tycker är fel om man bara tar sig tid att förstå varför de tänker som de tänker. Det är inte smittorisk på att vara efterbliven,Tack o lov. Så tack Hedda för att du håller huvet kallt så du kan tänka i alla situationer, även där andra inte kan kontrollera sina känslor. Förstår förövrigt inte varför man är mer ledsen när någon i ens land dör än om någon utomlands dör i eTT terrorattentat. Förstår inte varför folk är patrioter etc. Jag känner människorna som drabbades i Stockholm lika mycket som jag känner de i Turkiet eller Frankrike.
          Kan någon förklara för mig hur ni tänker?
          Jag orkar ju inte dö av sorg och oro varje gång någon drabbas av terorrattentat tyvärr.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp