När Björn Afzelius och Triple & Touch spelade Pata Pata på Hovdala Slott

12:24 29 Jul 2016

Jag ber om ursäkt för att jag nu kommer ge den ”skönaste snubben” i din kompiskrets ännu ett Youtube-klipp att spela på förfesten, men fler människor borde verkligen se Björn Afzelius och Triple & Touch spela Pata Pata på Hovdala Slott. 

Året var 1989, årstiden var sommar, vädret var dåligt. Men det hindrade inte ett härligt gäng svenskar från att bege sig till Hovdala Slott för att insupa Triple & Touch live tillsammans med Björn Afzelius. Döm dem inte, det här var enklare underhållningstider. Eller ja, egentligen är det exakt lika enkla tider idag – då som nu tycker många svenskar att det är en utmärkt underhållning att se Lasse Kronér knäppa fingrarna ett par timmar.

Det finns gott om höjdpunkter i det här klippet, där en samling glada, supervita män i riktigt dåliga frisyrer har en fantastisk stund tillsammans medan de approprierar en sydafrikansk låt på ett sätt som till och med gör Jimmy Åkesson lätt queasy. Oroa dig inte – jag kommer lista mina highlights alldeles strax. Men först: insup detta stycke, förslagsvis med en skämskudde the size of Lasse Kronérs flint nära till hands.

DE SJU MEST ABSURDA ÖGONBLICKEN NÄR TRIPLE & TOUCH OCH BJÖRN AFZELIUS SPELADE PATA PATA PÅ HOVDALA SLOTT

1. Redan tolv sekunder in i klippet inser vi att något är lite märkligt med den här spelningen. Triple & Touchs fjärde medlem, som enligt en tråd på Familjeliv.se med rubriken ”Vem är snyggingen?” heter Håkan Johansson (fast Håkan Glänte nu) dansar in med ett leende som inte skådats sedan Pablo Escobars glansdagar och torkar sig odiskret diskret under näsan. Kuriosa om Håkan: Han slutade i bandet senare samma år och är enligt (i ärlighetens namn halvsäkra) källor lika gammal som Lasse Kronér. Det sistnämnda är intressant eftersom de ser ut att komma från olika sekel.

OBS! Nu säger jag inte att Håkan tagit kokain. Att påstå något sådant skulle vara förtal, och det sysslar jag verkligen inte med.

2. Lite drygt åtta sekunder senare får vi se ett gulligt barn med en dansstil som inte ens en mor kan älska.

3. Det här klippet är en snabblektion i det svenska folket mot slutet av 80-talet. Och är det något vi kan lära oss av dessa fyra minuter och 25 sekunder är det följande: alldeles för många hade alldeles för stort dans-självförtroende på den tiden. Och alla älskade tydligen Pata Pata. Lex 1.00.

4. Just när du inte trodde att det kunde bli mer cringeworthy bestämmer sig gänget på scen för att det kan och ska bli värre. 1.22 är det dags att droppa meningarna ”Pata Pata is the name of a dance we do down Johannesburg way. And everybody starts to move as soon as Pata Pata starts to play.” Det är bara det att Göran Rudbo droppar raderna på ett sätt som man bara kan anta är hans bild av hur en ”afrikan” låter. Han hänger sig därför åt en rekordrasistisk imitation, ivrigt påhejad av glada Håkan och gänget.

Skärmavbild 2016-07-29 kl. 12.23.11

5. Runt 2.22 inleds en ny era i klippet – det är äntligen dags för det efterlängtade klarinettsolot! Jag tror att det är en klarinett i alla fall, vi bestämmer att det är nu. Så: Aldrig tidigare, eller senare, har ett klarinettsolo tagits emot med sådan uppskattning. Triple & Touch kryper tätt intill solisten och lyssnar uppmärksamt, som vore han den första killen att få knulla i ett högstadiekompisgäng. Håkan skaffar sig stankface för han är så peppad, och Lasse, underbara Lasse, knäpper fingrarna som aldrig förr. I hela en minut och femton sekunder pågår det där solot. En. Minut. Och. Femton. Sekunder. Klarinettsolo.

6. Vänta nu – har de här kvinnorna anställt ett paraplyhållar-barn?

7. Vid 3.25 dyker det härliga gänget framför scenen upp för kanske tredje gången och de är nästan mina favoriter. För jag tror att de är ironiker. De har gått för att kolla på Triple & Touch på ett slott ironiskt. Och så kommer Pata Pata, en låt som de älskar (helt ironiskt) igång och så dansar de allt de orkar, alldeles, alldeles ironiskt. Låt mig påminna dig: Det här är hela två år innan Killinggänget startade, och jag är ganska säker på att den här goa trion var inspirationen.

Så, där har du det. Ett stycke svensk historia, ett av svenska YouTubes mest obehagliga klipp. Nu tar vi helg.

/Karin

UPDATE: En man vid namn Petter har informerat mig om att instrumentet heter sopransax. Tack Petter, din gamle hjälte! Sopransaxsolo är dock ett alldeles för krångligt ord för att skriva mer än en gång, så klarinetten blir kvar.

13 kommentarer | “När Björn Afzelius och Triple & Touch spelade Pata Pata på Hovdala Slott”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. larch skriver:

  så rolig text! men började kallsvettas direkt av klippet o var tvungen sluta :o

 2. Lasse skriver:

  Visst, jag håller med om att videon är problematisk, men man bör ändå se framträdandet i sitt rätta sammanhang. Att framföra en svart sydafrikansk låt 1989 var naturligtvis ett politiskt statement i sig självt, i synnerhet då originalet spelats in av en apartheid-kritiker som bannlysts av den sydafrikanska regimen och vars musik även var förbjuden i landet. Dessutom torde royalties-pengarna (pga TV-sändning) indirekt ha stött kampen, i och med att upphovskvinnan Dorothy Masuka även hon var exil-aktivist.

  Så, det handlar inte så mycket om att appropriera som att uppvärdera, synliggöra, och ge en röst till. Att Björn Afzelius, som tidigare medverkat på ANC-galan, finns med på ett hörn här borde ge en fingervisning om avsikterna. Det finns för övrigt en del från ANC-galan som må se ”töntigt” ut med dagens ögon, men det fråntar inte artisternas engagemang och det jobb de faktiskt gjorde för att skapa medvetenhet.

 3. Kränkt vit saxofonist skriver:

  Förlåt, jag hatar att vara en sån jävla besserwisser, men det är en sopransax, inte en klarinett. Förlåt.

 4. livedog skriver:

  riktigt juste solo ju!

 5. Gilda Radner skriver:

  Vill en gå på förfest där en massa sköna 20-somethings skrattar åt youtubeklipp från 80-talet, eller vill en kasta sig med huvudet före i en tidsmaskin och skicka sitt arsle tillbaka till -89 och gå på den här konserten?

 6. Andrea skriver:

  Älskade det här inlägget, men nu har jag haft Pata Pata MED DERAS JÄVLA RÖSTER i skallen sedan i går. Lindrigt, kan tyckas, men jag vet med mig att den lär sitta MINST en vecka. Oklart om jag ska skratta eller gråta, men jag skrattade åt texten i alla fall.

 7. K skriver:

  Haha wow! Om en vill ha lite kuriosa till det här så kan jag meddela att Triple n Touch fortfarande är still going strong (minus Lasse då) med Pata Pata. För några månader sedan träffade jag på dem i Sydafrika och dansade Pata Pata med dem samt en hel sydafrikansk skola. Faktiskt kul. Och lite sjukt. Rudbo kör fortfarande ”snacket” men har softat till det lite med den ”sydafrikanska accenten”. Tilläggas bör kanske också att de har jobbat svinmycket i Sydafrika de senaste åren och gjort väldigt mycket för unga svarta människor. Rimliga personer. Och väldigt kul med youtubeklippet!!

 8. Christy Walton skriver:

  Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkrade lån, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital etc.! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med en låg och rimlig ränta på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

 9. Erik skriver:

  Det här blogginlägget är symptomatiskt för vår tid.

  Inlägget dryper av okunskap kring hur Sverige och den internationella politiken såg ut 1989. Att tolka låten som något annat än en ren och skär hyllning till Miriam Makeba och apartheidmotståndet vittnar mer om en slags vilja att missförstå.

  Sen må framförandet, sett genom 2000-talets glasögon, framstå som en smula töntigt.

 10. Marcy skriver:

  Hej,
  Vårt företag driver ett dynamiskt online-system som består av över 42 miljoner abonnenter. Denna onlineteknologi som vi använder ger oss möjligheten för våra människor där ute ett bästa, föredragna val när de letar efter lån eller annan ekonomisk hjälp.

  Har du funderat på att få en legitim låneleverantör där du vill återinvestera efter mycket utdelning? Observera att vi erbjuder ett lån till en låg ränta på 2% per år eller månatligen beroende på vilket du föredrar. Vi erbjuder dock ett brett utbud av finansiella tjänster till privatpersoner och företagare. Vi arbetar med individer, små, medelstora och stora företag för att hjälpa dem att antingen komma igång eller utvidga till nya territorier. Vi hjälper till att finansiera småföretag när det behövs mest för att utöka befintlig verksamhet, köpa kapitalutrustning, betala utgifter och för många andra behov som reklam, hyra, renovering etc. E-post: marcylandloans@gmail.com »» för mer information.

  Tack

  Vänliga hälsningar,

  MarcyLand-lån
  E-post: (marcylandloans@gmail.com)
  Systems Network, MaryLand
  AMERIKAS FÖRENTA STATER.

 11. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

 12. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 13. Aside from loosened up muscles, your temper will likewise improve, hence furnishing you with an unwavering discernment. A decent outlook will hoist your temperament, assisting you with managing viably during upsetting circumstances. A body back rub will get inspiration, causing you to have a decent outlook on yourself; it additionally hugely affects great wellbeing.

  Visit female to male spa in Indiranagar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp