Fyra true crime-poddar du inte kan leva utan

10:27 12 Feb 2017

Jag är djuuupt nere i true crime-träsket just nu. Jag tillbringar förstås en hel del tid med att läsa om vidrigheter och har plöjt allt från The Staircase till Real Detectives, men framför allt lyssnar jag numera i princip enbart på poddar om mord och mördare. So sue me!!!

Det finns jättemånga jättedåliga poddar om mord. Helvidriga Sword & Scale är amerikanskt fläskig och gottar sig i obehagliga detaljer (på riktigt – när ett avsnitt handlade om en kvinna som la sin bäbis i mikron lade de på mikroljud i bakgrunden?!). På andra sidan spektrumet finns svenska Mordpodden som är så där universitetsduktig att jag firar att jag saknar eftergymnasial utbildning varje gång jag lyssnat på ett avsnitt. Språket känns som att de skrivit ett helt vanligt manus och sen googlat  synonymer till samtliga ord. Det låter exakt såhär:

joey1joey2

Jag har lyssnat på de där två och otaliga fler då jag sedan första säsongen av Serial har varit på jakt efter nåt att fylla tomrummet med. Och eftersom vi alla vet att andra säsongen av Serial var poddversionen av andra säsongen av True Detective, har jag gett upp hoppet om att Sarah Koenig ska kunna ge mig min fix. Jag har gone deep, och till slut hittat vad jag letat efter – true crime-poddar som av olika anledningar är jättebra på riktigt. Som tur är för er, fellow mordfreaks, är jag en god människa som gärna delar med mig av mina obehagliga favvosar.

MFM
1. My Favorite Murder
Jag upptäckte Georgia Hardstark och Karen Kilgariffs podd för några månader sedan och har sedan dess lyssnat på samtliga 50-nånting avsnitt minst två gånger för den är helt jävla underbar. Konceptet är typ såhär: Två svinroliga personer berättar varje vecka om var sitt mord. De har själva kategoriserat sig som en ”murder comedy podcast” och är rätt jävla ointresserade av research, och är min absoluta favorit. Plus de har den bästa merchen!

För all things murder har de en FB-grupp (äkta retro med ”grupp”) med typ 100 000 medlemmar, som gett true crime-fantaster smeknamnet murderinos och så skickar folk in sina ”hometown murders” som Karen och Georgia läser för varandra i bonusavsnitt. PLUS! Alla poddens avsnitt avslutas med taglinen ”Stay sexy, don’t get murdered” och sen erbjuder Georgia sin katt Elvis en cookie och så jamar han jättegulligt. Den här podden är rakt av mitt liv.

Stranglers

2. Stranglers
Har du någonsin känt en längtan att ägna en tolv-tretton timmar åt The Boston Strangler? Se hit! Ditt liv blir lättare (och mörkare) med Stranglers-podden.

Det är alltså en serie om den seriemördare (eller de seriemördare, man veeet inte) som i mitten av 60-talet dödade åtminstone 13 kvinnor. En snubbe, Albert DeSalvo, har erkänt samtliga morden men eftersom hans advokat F Lee Bailey (japp, samma F Lee Bailey som var med och såg till att OJ Simpson slapp fängelse) lyckades få till en deal med polisen om att erkännandet aldrig fick användas i en rättegång, så är ingen dömd för morden. Men många menar att han inte ens var den riktiga mördaren och dessutom funderar folk på om det kanske inte var två stranglers som ”jobbade” i princip parallellt. V.v lyssna på allt så kan vi diskutera detta i grupp vid senare tillfälle.
Criminal

3. Criminal
Det allra första avsnittet av Criminal handlar om The Owl Theory, alltså om snubben som tror att Kathleen Peterson (kvinnan som The Staircase handlar om, för er noobs där ute) blev dödad av en uggla och inte alls av sin man. Bra och VIKTIGT att någon belyser den teorin!

Det fortsätter lite sådär – avsnitten handlar liksom aldrig om John Wayne Gacy (vill du höra om John Wayne Gacy, så kan ni lyssna på avsnitt 44 av My Favorite Murder istället). Det handlar typ om hur det gick till när sjukt exklusiv bourbon av märket Pappy Van Winkle (vilket låter mer som ”artist”-namnet på nån av John Wayne Gacys clownkollegor än dyr sprit?) fick hela årets batch stulen eller så är det en intervju med en som målar av brottslingar i rätten. Och när det pratas om en mördare är det kanske en märklig sån angel of death-sjuksköterska som förgiftat hela familjer. Bra, korta avsnitt om random brottsrelaterade saker. En annan grej jag verkligen uppskattar med Criminal är att programledaren heter ”Phoebe Judge.” STARKT.

YMRT

4. You Must Remember This – Charles Manson’s Hollywood och Dead Blondes
Underbar poddjävel som handlar om ”the secret and/or forgotten mysteries of Hollywood’s first century.” De gör superresearchade serier på olika teman, och har bland annat gjort en tolv avsnitt lång special om Charles Manson och Hollywood – nåt avsnitt handlar visserligen om morden och ett par om ”familjens” liv, men ett annat handlar om Roman Polanski och Sharon Tate och nåt annat om han producenten som Manson var sur på pga han ville inte ge ut hans töntiga musik.

Varje avsnitt av den säsongen som pågår just nu (har bara kommit två avsnitt atm) handlar om en ny blond skådespelerska som dött en ”untimely death.” I Dead Blondes E01 berättas det om Peg Entwistle, som tog sitt liv genom att hoppa från H:et i Hollywood-skylten. Det drabbar mig varje gång jag tänker på det.

Bubblare: Rättegångspodden
Den här ska ju vara asbra men jag har inte lyssnat på den :( Min kompis Johanna säger att man ska börja lyssna på serien om styckmordet i Boden dock. Jag litar på Johanna. Gör det du också.

Bubblare 2: The Dollop
Kan tyvärr ej vara med på den ”riktiga” listan eftersom den här podden om amerikansk historia aldrig gör avsnitt om mördare. Men oroa dig inte, jag har icke tappat det – de gör avsnitt om brott! Kan verkligen rekommendera avsnitt 200. Det heter Otto in the attic och gästas av the patron saints of murderinos: Georgia Hardstark och Karen Kilgariff från ovan nämnda My Favorite Murder.

Läs också: Jenny Nordlanders underbara lista på sju andra true crime-favoriter. Ja, som inte är podcasts då. Eller Serial är med. Men den har ni redan koll på HOPPAS JAG.   

7 kommentarer | “Fyra true crime-poddar du inte kan leva utan”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Pomeline skriver:

  Tack för tipset! Älskar också true crime och håller med dig om att mordpodden lätt blir lite styltig, även för mig som läst på universitet. Skrattade högt åt dina Gifs. Vill tipsa dig om ”The generation why” podcast. Den är suverän och förtjänar att stå med på listan också. :)

  1. Karin Londré skriver:

   Har lyssnat på Generation Why men inte riktigt kommit in i den. Ska testa igen! Tack!

 2. Christy Walton skriver:

  Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkrade lån, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital etc.! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med en låg och rimlig ränta på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

 3. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 4. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

 5. pussy888 skriver:

  Thanks for sharing this useful information.

  pussy888

 6. Now get your female massage services in indhiranagar from expert female therapist at best prices.Feamle client can get comfortable service with the female therapist in your locality from massage Izspa.

  Visit female to male massage in Indiranagar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp