Netflix nästa stora serie

3:01 23 Jun 2015

Att det är populärt att göra stora hitserier och filmer baserade på böcker är inget nytt– se bara på Game Of Thrones. Därför vill jag berätta om en bokserie jag tror skulle kunna bli Netflix nästa stora hit (eller HBO, eller något annat stort bolag): Sagan om Isfolket. 

Sagan om Isfolket, en bokserie på 47 (!) böcker som skrevs av Margit Sandemo mellan 1982-1989, har väl hört lite till ”skämslitteraturen”, pga mycket sex och övernaturlighet, och de skyltades inte direkt med på biblioteken när de kom ut. Ändå har böckerna sålts i mer än 25 miljoner exemplar bara i Norden, och det skulle inte jag kalla skämmigt. Min egen åsikt är att det är något av det bästa jag läst och det har jag aldrig skämts för att säga, även om jag fått en del skeptiska blickar från äldre kollegor ibland när detta kommit på tal…

sagan_om_isfolket.jpg

Varför skulle då Sagan om Isfolket skulle bli en bra tv-serie?

Vi har ploten: Isfolket är en släkt som följs av en förbannelse, deras stamfader Tengel den Onde ville ta makt över världen, sålde sin själ till djävulen och har sett till att det ska födas barn i varje generation därefter med onda krafter som kan hjälpa honom komma tillbaka till livet för att fullfölja sin plan. På 1500-talet föddes det en med dessa krafter, men istället för att vara ond försökte han använda sina krafter för godhet, och där börjar den här sagan. Det handlar alltså om en stor kamp på gott och ont här, att rädda världen från en extremt ondskefull man med stora krafter. Nagelbitare. Men det handlar också om familjen och dess öde, hur det är att leva med detta i en vanlig värld.

Vi har de starka karaktärerna: I dessa 47 böcker får vi följa släkten under hundratals år, från 1500-talet och framåt, främst i Norden. Margit har skapat en hel del starka karaktärer och då tänker jag speciellt på kvinnorna som hon verkligen har hyllats för. Det är kvinnor som vet sitt värde och varken skäms för sin sexualitet, sina häxkonster eller för att ta plats och strida för släkten. De är vilda, onda, goda, egna, unika och genuina. Hon har också hyllats för att ha skapat män med ”djup”. Härligt!

De som sticker ut mest är väl de som föds med de speciella krafterna, de som väljer att ge sig in i kampen för att häva förbannelsen och utplåna Tengel den Onde för alltid, men också de som väljer att gå i hans fotspår och bringa ondska in i världen. Det finns både karaktärer att älska och hata. Och glöm inte de övernaturliga, demoner, spöken, troll, Lucifer, etc. mm. osv. Allt du kan tänka dig i denna fantasysaga.

Vi har sexet: Sex är hett den senaste tiden, både i böcker och i serier – och gillar du det kommer du inte bli lidande här. Sagan om Isfolket har ibland kallts ”husmorsporr” pga sexet i böckerna, och det är helt klart en del sex… Och det är ju inte sex mellan vilka som helst här, det är ganska mycket övernaturliga inslag. Några ser ut som demoner, några blir på riktigt tillsammans med demoner, en blir ihop med självaste Lucifer från avgrunden och nån annan tar sig an en ödleliknande sak. Sex finns det alltså gott av i varje bok. (Sen finns det också i början två kusiner som blir tillsammans och får ett barn, då de är så nära besläktade gör det ju givetvis att barnet, Kolgrim, blir extra ondskefullt (lite som Joffrey i GOT…).)

Det som drar ner storslagenheten är väl att det kanske inte är blodigt nog för dagens publik, men släng in lite mer krigsscener så har du din hit! Och räcker inte Isfolkets story, blanda in hennes andra bokserie Häxmästaren också där häxmästaren Mori och hans släkt blir jagad av ”Den heliga solens order” så får vi mer karaktärer och mer drama!

Vi har bevis på att denna typ av story funkar:

Kan fantasyböcker som Twilight, Game Of Thrones, True Blood etc bli storslagna hits på duken – då har ju denna serie alla förutsättningar! Det har gjorts försök att göra det till en tv-serie men aldrig har det gått i land. Senaste gången någon ens försökte sig på idén verkar ha varit 2010, på norska, sen dess har det inte hörts mer. Anledningar till att det kan vara så svårt är att det på riktigt är 47 böcker i serien men också för att de började översättas till engelska först 2008..

Ett otroligt stort projekt alltså, men också en säkerhet för att få göra många säsonger.

Så plocka upp och gör tv-serie innan någon annan gör det, och skulle det mot förmodan inte bli en tv-serie inom en snar framtid så kan du i alla fall läsa böckerna – så har du hela din boksommar räddad. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg