Vita lögner

6:42 8 Jul 2015

Läste en liten text av Johanna Palmström i DN idag där hon (utöver annat) snabbt berättar att en väns tema för en sommarläsning varit : Böcker jag brukar låtsas att jag har läst.

Det här fick mig att börja skratta för att jag kände igen mig och tyckte det var så härligt att någon liksom erkände detta skamliga och försökt ändra på det. Jag har själv svarat JA vid vissa tillfällen när någon frågat om jag läst en viss bok, dock i mitt försvar var det väääldigt längesedan jag gjorde det senast. Men jag kommer ihåg ett specifikt tillfälle för några år sedan då jag verkligen hittade på.

Jag var på något slags stort event/gala med mitt gamla jobb. Vid middagen sitter jag vid ett bord med enbart äldre människor jag inte känner och de börjar (av någon konstig anledning) att prata om nobelpriskandidater i litteratur och diskuterar intenstivt vem de tror kommer få priset. Jag har ingen aning om vad de snackar om, men då jag någonstans under kvällen har råkat nämna att jag studerar Biblioteks- och informationsvetenskap, vill de veta mina åsikter och verkar tro att sådana här ämnen är något vi diskuterar på utbildningen (det var det inte). Jag vill ju inte verka dum (åh herregud, skäms när jag tänker på detta minne), så jag tar något namn de sagt och hittar på lite åsikter och säger bland annat att jag tycker författaren ”försöker förmycket” eller nåt i den stilen. Jag har på riktigt ingen jäkla aning om vad jag snackar om men vill inte verka ”dum” bland dessa okända människor. Då händer det sjuka att någon vid bordet håller med mig och bah: ”Ja! Du har så rätt! Exakt så känner jag också om hans sätt att skriva!” Nu i efterhand tänker jag att han nog också ljög haha!

Ja det här var ju ett gammalt minne men det verkar som att det är väldigt vanligt människor ljuger vilka böcker de läst, speciellt klassiker. The Guardin skrev för några år sedan om en studie där 65% av de deltagande erkände att de hade ljugit om att ha läst böcker. Dessa var titlarna flest ljög om:

george_orwell.jpeg

1. 1984, George Orwell   42%

2. Krig och fred, Leo Tolstoj   31%

3. Ulysses, James Joyce   25%

4. Bibeln  24%

Andra böcker var: Lysande utsikter av Charles Dickens, Sagan om Ringen av Tolkien, To kill a Mockingbird av Harper Lee, Jane Eyre av Charlotte Brontë och Stolthet och fördom av Jane Austen. 

Anledningen till dessa lögner ska ha varit att man inte ville vara utanför konversationen, inte verka dum, framstå smartare etc mm osv. Men med tanke på att så många ljuger om detta så kan man ju nästan dra slutsatsen att några av de andra i samtalet antagligen också ljuger och egentligen står ni och pratar nonsens, iallafall om man får tro statistiken kring 1984 av George Orwell. Om du brukar ljuga om böcker du läst eller har ett liknande pinsamt minne, dela gärna med dig! Jag vet att vi är flera!

 

En kommentar | “Vita lögner”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Gilda Radner skriver:

    Roligt med en bibliotekarie som tycker att diskussioner om vem som ska få nobelpriset i litteratur är konstiga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp