Förändra världen genom läsning

5:29 13 Jul 2015

Jan Guillou uppmanar i sin senaste krönika att man ska läsa vad man vill och strunta i vad andra tycker medan Lina Kalmteg säger att vi bara borde läsa böcker skrivna av kvinnor i år. Så hur ska man göra i sommar?

Det Jan Guillou tycks syfta på är att de ”högsvansade litteraturfolket”, som han kallar dem, verkar klanka ner på bästsäljare och istället hylla smal litteratur. Lina Kalmteg pratar om att studier har visat att de flesta priser inom litteratur vinns av män som skrivit om män. Det har också visat sig att män sällan läser något skrivet av en kvinna. 

skarmavbild_2015-07-13_kl._17.27.37.png

(Bästsäljande engelska ljudböcker på Storytel)

Jag säger ofta, som Guillou, ”det spelar ingen roll vad du läser, huvudsaken är att du läser!” och jag menar det till viss del. Man kan absolut gå hela livet utan att reflektera över vare sig författare eller karaktärer eller läsa något annat än roliga böcker utan att det skadar någon, men jag tror också att man missar något. Jag tror man går miste om mycket om man aldrig utvecklar sitt läsande och sätter det i samband med reflektion, diskussion, analys och källkritik. 

Du kan läsa alla bästsäljare i sommar men du kan också testa att förändra dig och ditt läsande. Om vi börjar med sommarläsningen så kan man åtminstone sätta ett tema för den. Du kan, som Lina Kalmteg så bra uppmanar, välja att bara läsa kvinnliga författare. Varför inte enbart läsa enbart regnbågslitteratur eller böcker med kvinnliga huvudkaraktärer? Du kan välja böcker av utländska författare och läsa om rasism och feminism i olika länder.  Du kan kolla runtomkring dig och se vad det pratas om, som hatet mot Zara Larsson, och därefter lära dig mer om feminism och begreppet ”näthat”. Du kan välja böcker om personlig utveckling eller hur du blir en snäll medmänniska, kanske lära dig mer om varför man borde källsortera eller varför man ska välja ekologiskt.

Ingen annan behöver säga åt dig vad du ska läsa och inte läsa men du kan åtminstone försöka tänka outside the box, kika på omvärlden och se om det är något du kan förändra. Läsning kan vara nöje, men också så mycket mer.

2 kommentarer | “Förändra världen genom läsning”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Ida skriver:

    Hjälp vad jag blev glad när jag hittade din blogg! Älskar bokbloggar, läser jämt! Har egentligen förbud på att leta efter fler böcker att läsa, fick säga till mig själv att sluta när jag lagt upp 230 stycken på want to read på goodreads på tre dagar. Men man kan ju ändå göra lite undantag. Hoppas på massa fina nya tips. Kanske skräck blir mitt första önskemål!

  2. Foliant skriver:

    Haha asså jag är likadan, har också för mycket jag vill läsa. Senast igår råkade jag låna med mig 3 böcker hem från biblioteket som jag tänkt läsa… uppenbarligen samtidigt!
    Jag ska försöka hitta något på temat skräckisar, tack för kommentaren! :) /Ida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG