Att behandla någon illa är helt okej så länge man är kär – eller?

5:06 31 Aug 2015

Låt mig berätta om en avskyvärd bok jag läste i veckan. Jag hörde talas om en barnbok där slutet är så stört att kunde jag knappt tro att det var sant. Det finns alltså en populär svensk bok, riktad till barn 7-9 år, som säger att det är OK för en man att låsa in sin fru som en fånge i en källare – så länge man gör det i en akt av genuin kärlek. 

Handlingen går såhär (ha i åtanke att jag pratar om en deckarbok riktad till barn ca 7-9): Schlagerstjärnan Rosalill, som vann schlagerfinalen i Rom 6 veckor innan, kommer till Cirkusen med sin supermoviestar-man Greger och deras son Napoleon. Hon blir uppkallad på scen för att medverka i ett trollerinummer – men mitt under numret så hörs det en stor smäll, brandrök sprider sig och kaos utbryter. När allt lugnat sig inser de att Rosalill och trollkarlen båda är spårlöst försvunna.

Kaspar och Katinka – unga stjärnor på cirkusen, tänker lösa fallet och börjar söka efter ledtrådar.

Det låter ju hittills som en klassisk mysteriegåta för en barnbok. Cirkusdeckarna, som serien heter, är skriven av Dan Höjer och riktar sig till barn i åldern ca 7-9. Det är en väldigt populär serie och jag kan se varför, de andra böckerna har spännande enkel handling och slut man kan förvänta sig i en deckarbok – tvillingarna hittar skurkarna, ser till att polisen tar dem och skurkarna säger saker i stil med ”Jag hade kommit undan om det inte var för er barn!”. Men i just den här boken, Schlagermysteriet, är det ett annat slut.

Man kan ju först tro att det är Trollkarlen som har kidnappat Rosalill, det hittas bilder på henne i hans husvagn och han har sagt sig vara ett stort fan, men nej, barnen hittar honom bunden och slängd på en båt i närheten. Han har alltså också blivit bortförd av förövaren. De följer därefter olika ledtrådar och hittar tillslut Rosalill sittandes på en madrass i en unken källare i Stockholm med händerna bunda bakom ryggen och benen ihoptejpade. När de blir påkomna med att försöka rädda henne blir barnen också bundna med händerna bakom ryggen.

Förövaren? Nä men det är hennes man, den stora filmstjärnan Greger och hans två bästa vänner. Orsaken förklarar de, till att de kidnappade henne och tänker hålla henne inlåst tills hon förändrat sig, är att Greger tycker hon har blivit så annorlunda sen hon vann schlagerfestivalen för 6 veckor sedan. Han gör det i kärlekens tecken för han vill ha sin gamla Rosalill tillbaka, så som hon var innan all berömmelse. 

Och den här utveckligen av händelsen skulle ju kunna vara okej i boken, om det var så att det slutade som de andra, polisen kommer, han får fängelse för vad han gjort, hon tackar barnen för att de hittat henne, hon och sonen går vidare med livet etc. MEN NEJ, i denna bok så utbrister Rosalill – och detta är de exakta meningarna: ” Nej! Nu förstår jag! Du måste göra ännu konstigare saker med mig Greger! Det här var ju alldeles fantastiskt underbart romantiskt! Jag vill vara med dig och Napoleon och hundarna hela tiden!”

Detta gör att tvillingarna Kaspar och Katinka lovar att inte säga något till någon, allt skedde ju i kärlekens tecken, och Napoleon måste ju ha båda sina föräldrar hemma, så Greger kan ju inte bli inlåst.

schlagermysteriet.jpg

Tillåt mig att skriva några utropstecken för att visa hur jag känner: !!!!!!! !

Det är alltså okej att kidnappa sin fru, anklaga någon annan, binda hans händer och fötter och slänga honom på en båt, binda henne och tejpa hennes ben och låsa in henne i en källare, binda två barn, låta poliser leta, stå och ljuga och gråta i pressen över hur mycket man saknar henne, allt det är okej för att man gör det i kärlekens tecken?? Jamendåså!

Det hade gått 6 veckor (!!) sen hon vann finalen och Greger säger att han och hans vänner planerat kidnappningen ett tag… så du började alltså störa dig på hennes berömmelse ganska fort eller hur? Fick hon mer berömmelse än dig Greger? Handlar det om det? Det står i boken att hon hade börjat slänga in engelska ord i sina meningar, att det var ett av sätten hon förändrats på… jag menar, vi alla vet ju hur irriterande det är –börja prata svengelska, klart man förtjänar att bli kidnappad och inlåst i en källare av sin man. 

SUCK

Greger och hans vänner säger också att de efteråt, när hon kommit till sans så de kunde släppa ut henne, skulle se till att trollkarlen inte åkte dit och ”ge honom några hundringar” för besväret. Ja men det gör ju det hela okej! Han förlåter er säkert! Det är ju inte så att han kanske blev traumatiserad av händelsen eller så. Det var ju allt i kärlekens tecken och Greger tyckte Rosalill hade förändrats för mycket! Då får man göra vad i helvete man vill, det vet vi ju. Hon ska vara som mannen vill, det är ju klart och tydligt – det kan ingen i storyn säga något emot. Låt honom slipa sin diamant tills hon är perfekt i hans ögon. 

Sen slutar boken med att tvillingarna kör sin show på Cirkusen och ”kärleksparet” sitter på första raden, håller varandra i handen och ser superförälskade och lyckliga ut. SLUT. …..

På rikigt, vad skickar den här boken för budskap egentligen till de unga barn som läser den?  Det värsta av allt – Hon gillar det, lovar att ändra sig och vill att han ska göra mer ”konstiga” saker med henne i framtiden eftersom det är ”romantiskt”! Unken kvinnosyn.

Verkligen? Är det det vi ska lära barnen är romantik? Ni vet barn, det där med att prata med varandra, ha samtal, försöka förstå, acceptera den andra… det är så ute. Och kvinnor – mannen har alltid rätt, rätta er efter honom. Han ska vara stjärnan i familjen, inte du. 

Vilken otrolig skitbok.  

3 kommentarer | “Att behandla någon illa är helt okej så länge man är kär – eller?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Siri skriver:

    Sjukt!!!!!

  2. Dan skriver:

    Jag är glad att du gör mig uppmärksam på slutscenen i Schlagermysteriet (utgiven 2010), som inte alls är typisk för resten av serien.
    Min tanke var att skriva humoristiskt. I den här cirkusvärlden rör sig heltokiga, knäppa figurer som inte finns på riktigt: En cirkusdirektör som älskar äpplen mer än människor, en tigertämjare som är rädd för tigrar … Hela upplägget är skruvat. Men i den här slutscenen blev det fel.
    Jag har tagit till mig av kritiken och är mycket självkritisk. Och jag kommer att tänka på detta i framtida böcker.
    Jag har skrivit om slutscenen när jag har pratat in Schlagermysteriet som ljudbok. Och jag har skickat in ett nytt slut till bokförlaget om det skulle bli tal om ett omtryck.

    Vänliga hälsningar
    Dan Höjer

  3. Linnea skriver:

    Hej Dan, jag skulle precis kommentera här och påtala att du tagit till dig av detta men du hann före ser jag :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg