What’s up på bibblan

10:09 26 Aug 2015

Som ni alla förmodligen vet så erbjuder bibliotek sååååå mycket mer än böcker, det är en samlingsplats för en mängd olika föreläsningar, samhällsdebatter, författarsamtal, aktiviter, utställningar, NÖJEN etc mm osv GRATIS. 

Så vad händer på biblioteken runtom i Sverige i höst?

 malmo_stadsbibliotek.jpg

Malmö Stadsbibliotek. Bild från hemsida.

Malmö Stadsbibliotek firar de stort nog 12-17 oktober att de har blivit HBTQ-certifierade! Detta gör de genom att ha en vecka med utställningar, föreläsningar och workshops. Under hela veckan, 12–18 oktober, pågår utställningen” Queering Sápmi” där de lyfter fram olika berättelser.

Utöver det har de flera internationella författare på sin scen:  Antony Beevor 23/9, Daniel Kehlmann 29/9, Hassan Blasim 14/10 och Colm Toibin 26/10. De har också en föreläsningsserie under hela hösten som heter EU-föreläsning med olika teman inom EU, som Roma in Europe 17/9På onsdagar kan du också komma och ställa frågor till forskare  på deras lunchaktivitet Akademisk kvart och glöm för fan inte bort Författarfestivalen de har under hela oktober med författarsamtal över hela Malmö stadsbiblioteksområde. Du kan tex gå och se Björn Ranelid & Hamid Kashkoli i Husie 8/10 18.45!

För att se mer om programmen, kika in häääär

 goteborg.jpg

Göteborg Stadsbibliotek. Bild från hemsida.

I Göteborg  har de bara lagt upp sitt program för september, men det verkar inte fy skam! Du kan bland annat delta i en musikcirkel och diskutera musik – första träffen är 16/9 och där avhandlar ni mytiska jazzmusikern och filosofen Sun Ra. Författaren Hassan Blasim dyker upp på fler ställen än bibblan i Malmö som jag nämnde innan, han kommer också till Göteborg den 25/9. Vill ni se Mats Strandberg (mest känd som författare av Cirkeln och senaste boken Färjan med release i dagarna) så kommer han den 27/9 för att prata om sin senaste roman!

Onsdagen den 2/9  kan ni på Trappscenen kl 17.30 höra Zanele Muholi, internationellt erkänd och prisbelönt fotograf som är engagerad i HBTI-frågor i Sydafrika, presentera Muholi projektet Faces and Phases, tillsammans med författaren, journalisten och aktivisten Lerato Dumse, där de porträtterar och dokumenterar svarta lesbiska och transpersoner främst i Sydafrika men även utanför landet. Låter väldigt intressant, önskar jag kunde delta. 

Bra program för september!! Mer info hittar ni häääär

 stockholm_bibliotek.jpg

Stockholm Stadsbibliotek. Bild från hemsida.

För dig som bor i Stockholm finns det massor att göra i höst! 

Mats Strandberg deltar i Stadsbibliotekets evenemangsserie Själsfrände – där man samtalar om en bok eller ett författarskap som betytt mycket för en- och Mats ska prata om Dorothy Parker den 9/9. Han kommer alltså inte bara att prata om sig själv. Har du har hängt med i Stockholms allmäna bokcirkel Stockholm Läser, där årets bok var Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson, kan du delta i ett litterärt AW den 12/10 på Kungsgatan 18 (Ambassadeur) och diskutera boken. 

Är du mer filosofiskt lagd kan du under några torsdagar i höst vara med på Filosofikvälllar i Hornstull där man diskuterar samhällsaktuella och filosofiska frågor. Bara att komma! Inga förkunskaper behövs!

Är du sugen på att se en utställning borde du ta dig till Blackeberg 6/9. Där har de en skateutställning med bilder av Madeleine Engberg där hon har följt skejtaren Erik Norberg. Med utställningen vill de visa på hur skejtandet är mer än bara hobby, det är en livvstil och utöver bilderna är det utställning av handmålade skatebords, skor, kläder etc. 

Sen finns det mängder av program på de olika biblioteken runtom i stan som jag inte orkar nämna, olika evenmangsserier som Psykologiska salonger och Filosofiska salonger eller gratis juridisk eller psykologisk rådgivning där du under en kvart kan få ställa frågor till en legitimerad inom ämnet som hjälper dig hur du ska gå vidare med det du undrar över. Bättre än att betala pengar för konsultation!!!

Hela kalendern för biblioteken i Stockholm hittar du häääär

Allt är gratis, det finns något för alla, ni får ta del av musik, litteratur, debatt, film, samtal, bilder, konst etc mm osv. Och besöker ni Stadsbiblioteket i Stockholm kanske ni träffar på mig, säg gärna hej :) 

Bibliotek är bäst! <3 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG