”Ny” bok av J R R Tolkien

9:19 6 Sep 2015

Herregud jag tror jag missade att berätta detta för er och nu är det tillochmed några dagar efter releasen, fy på mig. 

En stor nyhet ihöst har varit att bokförlaget HarperCollins den 27e augusti släppte den första ensamma publikationen av Tolkiens, The story of Kullervo. Berättelsen från 1914 är hans egna tolkning av en gammal finsk saga Kalevala. Det har varit populärt iår att ge ut ”nya” böcker av bortgångna, eller gamla författare (tänker på mina inlägg om Harper Lee och Millenniumböckerna), men detta är inte en helt ny bok, den fanns med 2010 i Tolkien Studies:Volume 7 av Verlyn Flieger och den har nämnts av Tolkien i fler sammanhangDet är första gången den ges ut i en helt egen bok, så kan vi säga, det är inte ett manuskripgt någon ”råkat hitta” i ett gammalt kassaskåp som i Harper Lee fallet.   

kullervo.jpeg

Kullervo är ett väldigt passionerat drama och den finska sagan har stått som manus för både opera och pjäser. 

Boken beskrivs som den mörkaste av Tolkiens verk och berättar den grymma historien om den dömde Kullervo ,som växer upp hos den hårda magikern Untamo. Då Untamo var den som mördade Kullervos far, kidnappade hans mor, och flera gånger har försökt döda honom som barn, är det en svart och svår uppväxt för pojken. När han sedan blir såld som slav svär han på att han ska ha ut sin hämnd på Untamo, hämnas för både sitt  och föräldrarnas hemska öde. .”..but he will learn that even at the point of vengeance there is no escape from the cruellest of fates.” 

Boken, som är på 192 sidor, finns att köpa på engelska, vet ännu inget om det kommer någon svensk översättning. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp