Ibland måste jag googla saker

3:06 27 Okt 2015

I våras när jag läste boken How to be a women av Caitlin Moran så lärde jag mig något nytt.

Jag lärde mig väl egentligen inget nytt om att vara kvinna, dock kände jag igen mig mycket. Bland annat i stycket om att man vet att man är bra vänner när man kan ta av sig sin BH hos en vän när man kommer över för en aw för att den känns obekväm efter en lång arbetsdag och det enda man vill är att blir fri – och vännen bah ”Jag förstår dig!”. Förlåt, men det är så sant. 

Jag lärde mig dock något oväntat, jag fick en gloslektion och lärde mig vad [sic] i text betyder. Nu kanske alla andra vet detta, men jag hade aldrig ens ramlat över det innan den här boken.

Överallt i boken står det uttrycket efter att hon återgett vad hon skrivit i sin dagbok (Jag måste gå ner i vickt [sic]) eller efter att hon citerat någon. Först tänkte jag att det betydde något i stil med, Sic! Sjukt! Det var så på riktigt!! Jag skämtar inte! Jag tänkte liksom att det var hennes slang inslängt lite här och där. Hela boken är ju skriven på hennes sätt, med hennes humor och språk. Men eftersom det återkom så himla ofta insåg jag att det måste ha en annan betydelse som jag inte vet. Jag fick i smyg googla ”sic in text” och wikipedia fick då berätta för mig att [sic] skrivs när man återger något ordagrant, med stavfel och allt – det betyder ”that’s really how it appears in the original” eller tipset som någon skrev för att komma ihåg det ”spelling is correct”. Aha!

sic_in_text_0.jpg

Jag vet inte hur det är med er men ibland när jag måste kolla upp något så kan jag skämmas för att jag inte visste det innan, speciellt när det handlar om ord och grammatik. Får känslan av att alla andra måste ha vetat detta utom jag, att jag har missat något på svenskalektionerna och om jag skulle berätta att jag lärt mig något nytt får man ett Haha visste du inte det?! till svar. Typ som när jag pluggade på universitetet första året och flera andra skrev ”et al” i sina referenser och jag bah ??? Fick googla det med.

Men jag överdriver nog det hela ganska mycket i min hjärna. Hursomhelst. Vad var det senaste ni behövde kolla upp från en bok som ni inte förstod?

 

3 kommentarer | “Ibland måste jag googla saker”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Stina skriver:

    Senast idag i det intensiva tentapluggandet lärde jag mig (dock utan att googla men det kanske ändå kvalificerar sig in) att Benelux-länderna står för Belgien, Nederländerna och Luxemburg!!! What!!! Så smart.
    Har också funderat över den sic-grejen så tack för det uträtade frågetecknet.

  2. Stina skriver:

    Senast idag i det intensiva tentapluggandet lärde jag mig (dock utan att googla men det kanske ändå kvalificerar sig in) att Benelux-länderna står för Belgien, Nederländerna och Luxemburg!!! What!!! Så smart.
    Har också funderat över den sic-grejen så tack för det uträtade frågetecknet.

  3. Foliant skriver:

    Benelux! Jag känner igen att jag för länge sedan läste att man kunde köpa ett ”benelux” tågluffarkort – då fattade jag inte vad det var men nu inser jag ju att det måste ha gällt för att åka runt i de länderna. Lärde mig något nytt idag också haha :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg