5 böcker av kvinnliga författare att läsa i höst – del 2

7:30 20 Okt 2015

Nyligen tipsade jag om 5 nya böcker av kvinnliga författare att läsa i höst (eller när du har tid), men det har ju kommit ut så mycket bra de senaste månaderna att jag tänkte att vi kan ju inte stanna där, det måste bli en till lista. Nedan har ni 5 böcker, av kvinnor – med kvinnor, ni borde läsa när ni har tid, den första listan hittar ni här Nya böcker av kvinnliga författare att läsa i höst – del 1

animals.jpg

Animals av Emma Jane Unsworth (finns ej översatt på svenska) för vi följa Laura och Tyler, två bästa vänner som bor och festar rätt hårt tillsammans i Manchester. Men Laura förlovar sig med Jim och bröllopet är bara någon månad bort – då bestämmer Tyler sig för att sabotera Lauras planer. Boken, som ska vara rolig, handlar om stark vänskap, om livet på gränsen mellan oansvarig ung vuxen och att växa upp. När slutar det vara okej att festa hela nätterna? Vad gör man när ens partner in crime går vidare ifrån en? 

sant_ar_livet.jpg

Rosa Liksom (pseudonym för Anni Ylävaara) är finsk författare och konstnär, med Sånt är livet är hon tillbaka i kortprosan som hon behärskar väl. I denna bok tar hon upp alkoholism, arbetslöshet, depression, utanförskap, destruktiva relationer, passion, nyfamiljer, riksdagsengagemang, jaktupplevelser vid ryska gränsen, reflektioner kring Breivik etc mm osv. Vi får också höra berättelsen om kvinnan som i reality-tevens tidsålder planerar sitt och alla tiders bröllop i tre års tid, men glömmer att det behövs en brudgum. Det är humoristiska berättelser och insikter om allt i livet. 

de_foraldralosa.jpg

 

De föräldralösa av Christina Baker Kline får vi se att ett liv för en föräldralös flicka i 30-tales USA inte behöver vara så annorlunda från ett liv för en föräldralös tjej idag.

New York 1929. Vivians familj omkommer i en brand och tillsammans med andra föräldralösa barn sätts hon på ett tåg som färdas genom USA. Under färden så auktioneras barnen ut i olika städer, till människor som vill använda dem främst som arbetskraft.Vivian blir såld och börjar arbeta som sömmerska, men när depressionen kommer och beställningarna avtar, får också hon avgå och skickas vidare. Och så fortsätter det, jobb på olika platser, nya ansikten hela tiden, hon får aldrig komma till ro.

Vi hoppar till Maine 2011.17-åriga Molly har svårt med vardagen. Hon bor hos en fosterfamilj, hamnar i trubbel och får göra samhällstjänst. Hon börjar städa hos den nu 91-åriga Vivian och uppe på vinden rotar hon bland hennes saker. Ju mer hon rotar runt, desto mer lär hon sig om Vivian och att de har mer gemensamt än hon trodde var möjligt.

marina_bellezza.jpg

Marina Bellezza av Silvia Avallone får vi följa Marina, 22 och Andrea, 28. De lever i en fattig del av Italien, i en avfolkad by där husen står tomma. På nyheterna talar de om kris och man undrar om det ens är någon mening med att ha drömmar. Marina är både vacker och talangfull. Hon vill bli känd sångerska, långt utanför Italiens gränser, och sliter hårt för att nå dit. Hon är barnslig, egoistisk och krävande men också otroligt driven och målmedveten. Ibland är hon skör – men skulle aldrig erkänna det.

Andrea är hennes ungdomskärlek, han är den raka motsatsen, arbetar deltid på biblioteket och drömmer om att få ta över sin farfars gård och ha 15 egna kossor. Detta uppskattas inte av familjen som inte ser någon framtid i lantarbete, som drömde om att sonen skulle göra något av sig själv, flytta.  De träffades unga, har varit isär några år, men möts igen och kan inte hålla sig ifrån varandra trots bråken, trots skriken, trots olikheterna. De ber varandra dra åt helvete men några dagar senare är de i varandras famn igen. De kan inte förstå varandra men vill ha ett liv tillsammans, det gemensamma de har är att båda vill förändra sina livsvillkor .

paulina_fran.jpg

Har du någonsin haft en sådan där intensiv, nästan obsessive vänskap med någon? Ni har konstant kontakt, pratar om allt, gör allt tillsammans? I Paulina & Fran av Rachel B Glaser (finns ej översatt på svenska) läser vi om vännernas första möte på en hemmafest nära deras konstskola. De blir nära snabbt och tar sig igenom skoltiden genom att prata liv, drömmar, killar, konst, kritisera andra och hylla varandra.  Men vänskapen förändras när Fran börjar hålla på med Paulinas ex och sista året på skolan pratar de inte ens med varandra, men båda längtar på håll och saknar den andra. Vi fortsätter följa dem efter studenten med jobb och kärlekar – men också fortfarande en saknad efter den andra.

Boken handlar mycket om sådant som inte sägs – hur avsaknaden av att berätta det du egentligen känner kan göra att du tappar något. 

 

Och sen tänkte jag bara lägga till att har ni frågor eller vill mig något kan man alltid skriva till mig på ida.stodell(at)stockholm.se och för den som är intresserad har jag en tråkig instagram @idaisdrake, som jag inte är så bra på och ibland kan glömma bort i veckor. Men nu vet ni!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp