Lagercrantz är numera härskaren över Millennium

8:17 14 Okt 2015

Det blev officiellt idag att Lagercrantz kommer att skriva två böcker till i Millennium-serien. Jag höll på att skriva ”Millenium-triologin” som det kallades i 10 år, men det finns ju 4 böcker numera…  

millenniumbockerna.png

Anledningen till att han fortsätter serien berättar han om i ett pressmeddelande idag: ”Jag kan helt enkelt inte låta bli. Det har varit så fantastiskt roligt att skriva, och ett sådant hisnande äventyr. Dessutom tror jag att jag har en riktigt bra story.” Han har ju själv skrivit, rätt så kaxigt, i sin dagbok om skrivprocessen att ”Jag är född till det här. Ingen kommer att göra det bättre.”, så det var väl rätt väntat att det skulle komma fler böcker. Norstedts pratade ju själva om att Stiegs tanke från början var 10 böcker i serien, och så kunde det komma att bli trots hans bortgång.

Enligt förlaget kommer inte Lagercrantz att ge några intervjuer i nuläget utan istället isolera sig för att skriva klart den femte boken som beräknas vara klar 2017. 

Om ni missade hela den heta debatten kring hans första bok i serien, Det som inte dödar oss, som kom ut tidigare i år, kan ni läsa om det i mitt inlägg Ännu en diskuterad utgivningProjektet var väldigt uppmärksammat främst för kritiken från Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson som inte tyckte att man skulle ge sig på något Stieg skapat, och sa bland annat att det verkade som om både upphovsrättsägarna (Steigs far och bror) och Norstedts bara ville tjäna pengar. Fler gav sig in i debatten, varje tidning hade en text om det, gamla vänner kallade det ”gravplundring” och andra författare sa att det var stöld av någons livsverk… Hårda ord.  Men varken Lagercrantz, Norstedts eller läsarna tog till sig av kritiken och boken släpptes och fick rätt bra kritik. Antagligen blir det inte lika stor debatt den här gången eftersom detta tydligen är ett succétåg (och en rejäl kassako) som ingen kommer kunna stoppa.

En kommentar | “Lagercrantz är numera härskaren över Millennium”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. erik skriver:

    Kul. Personligen tycker jag att det är fint när saker lever vidare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg