Gratisnöjen för årets fattigaste månad

1:52 5 Jan 2016

God fortsättning till er.

Känner mig vilsen på jobbet efter ledigheten. 2 veckor ledigt. Har firat jul i Malmö, firat nyår och fyllt år. Mycket som hänt. Folk frågar vart resehandböckerna är på jobbet och jag säger ”ner till höger i Sal 2” fast jag menar ner till vänster och pekar ner till vänster. Vilsen alltså. Och jag är inte den enda. En låntagare undrade om vi hade en bok inne och tog fram en lapp där hon hade skrivit ner författarens namn. Hon tog fram sitt förstoringsglas och läste högt: ”Müsli Socker”. Det var tydligen inköpslistan.

Men berätta för mig om er ledighet. Fick ni hårda paket? Var det någon i er krets som uppenbarligen hade läst Metros julkappstips och gav er Pewdiepies senaste bok? Läste ni något ni bara måste tipsa mig om? Jag behöver alltid tips. Själv blev jag inne på ungdomsböcker under julen och läser just nu sista boken i Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Wow. Ibland finns det inget behagligare än att läsa övernaturliga, spännande ungdomsromaner. Jag är så uppslukad av böckerna just nu att jag inte vill att tredje boken ska ta slut. Synd att jag är några år efter alla andra bara och liksom inte kan diskutera det jag just nu läser utan att någon är nära att spoila slutet. ”Ah shit är du där i boken! Vänta bara tills sen då Minoo..” ”!!!Nej sluta berätta där tack jag vill inte höra mer!!”

Men. Över till er igen.  Det sägs att januari är den fattigaste månaden så vill ni göra nöjen gratis kan ni låna böcker gratis eller gå på gratis föreläsningar, debatter och caféer på biblioteken. OCH, glömde nästan, man kan boka in sig på gratis Juridisk rådgivning eller Fråga psykologen. Båda är korta samtal där man får hjälp med hur man borde gå vidare med sitt problem. Är inte det fantastiskt så säg!

stockholm_bibliotek.jpg

Om ni fick böcker som ni inte vill ha så kan jag tipsa om att vi på biblioteken i Stockholm har ”Readcycling”. Tunnor där man kan dumpa sina böcker för någon annan att ta gratis. Bra för miljön, dig och medmänniskor. 

Men vill ni träffa författare, gå på Stickcafé, lära er ett nytt språk eller lyssna på poesi så borde ni kika in bibliotekens kalendrar. Själv ser jag fram emot ett program den 28e januari om Den blå maten – så äter de som blivit äldst i vår värld. 

Kalender för biblioteken i Stockholm

Kalender för Göteborg

Kalender för Malmö

Ska fundera på mina spaningar inför 2016s bok- och lästrender till nästa gång. Men är det något ni vill fråga mig som bibliotekarie så träffar ni mig var dag på Stadsbiblioteket i Stockholm, eller via mejlen ida.stodell[at]gmail.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG