Jag vågar inte skriva om K. Svensson för jag vill inte ha en yxa i fittan

10:11 12 Nov 2015

Stärkt av Anna Axfors briljanta (ha!) text om de roliga männens förfall tänkte jag skriva något om K. Svenssons flipp igår.

Den skrämmer mig. Hela dagen hörde folk av sig och bad mig skriva en så kallad bråkrecap, det är sant, inte enbart ett humble brag alltså, min bråkrecap-eld är den största i Sverige. Men jag vågade inte. Jag orkade inte med tanken på att han skulle vilja dra en yxa genom fittan på mig också. Att han skulle vilja munknulla mig tills jag kvävdes och sen komma i mitt liks mun. För att jag, hypotetiskt då, skulle behöva säga i min text att han hade gjort fel.

Hur han vrålar i AMK Morgon att Åsa Linderborg är en jävla fitta, hur det känns att höra en vuxen man vråla de orden det högsta han kan, det har spökat i mig sen jag hörde det. Jag vet att han har tagit tillbaka det. Att han var full. Som att det var en ursäkt, som att man gör saker man inte menar när man är full, som att inte det motsatta var sant: man håller på sig, och håller på sig, och håller på sig, och sen dricker man för mycket och först då vågar man säga sin riktiga sanning. Ibland är det att man är kär i någon. Ibland är det tydligen att man vill mörda sin chef med en yxa.

Jag tänker på hur det är att vara Åsa Linderborg då. Att fortsätta redaktöra och försvara och betala någon som så många gånger tidigare har gått över gränsen och sen – efter två års samarbete – få höra det här om sig själv. Jag tänker på hur roligt och givande det måste kännas att fortsätta jobba som kvinnlig kulturchef då. Hur det kändes i mig att vara kvinna överhuvudtaget när jag hörde det.

Och grejen är att jag har älskat K. Svensson. Jag har skrattat så jag har gråtit åt honom fler gånger än jag kan räkna, jag har lyssnat på alla avsnitt av hans gamla podd Crazy Town två gånger, och jag har liksom inte drabbats av hans idiotiska utspel under det senaste året, även om han sakta falnat i rolighet i mitt inre. Men nu orkar jag inte mer.

När jag känner efter känns det som att det jag känner är sorg. Och jag känner mig fånig för att jag ens har så starka känslor för det här. Men det är inte sorg för honom och inte för mig, det är sekundärt att han är en idiot och att jag är en otryggare människa nu, utan för att det alltid kommer vara såhär. Det kommer aldrig bli bättre. Exakt såhär kul kommer det vara att vara kvinna i all evighet. Blir tokig när jag tänker på det.

/Greta

26 kommentarer | “Jag vågar inte skriva om K. Svensson för jag vill inte ha en yxa i fittan”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. hanna skriver:

  Känner precis samma. Jag har också ÄLSKAT honom och nu blir jag så himla ledsen för allt är som det alltid varit. Jag är en fitta att ev sätta i yxan i.

 2. Fia skriver:

  Åh fy, jag lyssnade på klippet från AMK och blev så fruktansvärt illamående när jag hörde hans inlägg om Åsa Lindeborg. Jag vet inte ens hur jag ska kunna skaka av mig det här, att höra han säga det där medan de andra grabbarna garvar är så fruktansvärt.

 3. Man skriver:

  Tro mig Greta. Det kommer inte alltid vara så här. Men vägen till förändring handlar inte om att dra en mental linje i gruset och föreställa sig män som står på ena sidan, garvar och tycker det här var roligt och begåvat. De allra flesta som hör det här tror jag känner precis som du. Det är osmakligt, vedervärdigt och ganska ledsamt att höra en vuxen människa bete sig så där. Förmodligen är han inte riktigt frisk. Skulle förvåna mig om vi hör mer om den här personen igen i svensk media. Det var nog en ”Mel Gibson” vi hörde.

 4. Nora skriver:

  Håller med dig på alla sätt, Greta. Det här är så otroligt obehagligt.

  Och till ”Man” här ovan: det här med att K inte ”är riktigt frisk”… Det är ju precis det han troligtvis är, liksom de allra flesta män som begår alla sorters fysiska, psykiska, muntliga och sexuella övergrepp. Jag förstår att du troligen menar det du skrev som någon slags tröst, men det blir liksom inte det alls. Det man gör med sådana uttalanden i sådana här sammanhang är att belägga en individuell, psykologisk, förklaring på ett strukturellt problem, där män i egenskap av sin överordnade position tycker att det är rimligt att hota kvinnor med att de ska våldtas och mördas. Och nej, inte ALLA män. Men i princip _bara_ män.

  Vägen till förändring handlar för övrigt inte heller om att män talar om för kvinnor hur de ska känna och reagera när de uttrycker rädsla och sorg över hur fullt friska män uttrycker sig. Greta drar inga ”mentala linjer i gruset”, hon ju uttrycker överhuvudtaget ingenting generaliserande om mäns beteende. Det är det du som läser in helt själv.

 5. Mikaela skriver:

  Friska människor hotar och hatar inte på fyllan.

 6. sofie skriver:

  -> Mikaela och Man

  Vilken sjukdom tror ni att han har?

 7. Martin skriver:

  Sårat ego. Blir full och aggressiv. Hotar med våldtäkt och våld. Låter som en man. ”Inte alla män”. Men en man bland andra män.

 8. Martin skriver:

  ”Jag vågar inte skriva om K. Svensson för jag vill inte ha en yxa i fittan”. Vad betyder det ens? Du har precis skrivit om K. Svensson?

 9. SW skriver:

  Bra text.

  Men angående bråk-recapen: jag tror för det första att han aldrig hade för avsikt att göra verklighet av sina hot mot Åsa Linderborg. Nog för att det kan vara jobbigt ändå, även med tomma hot – det är självklart även det en form av sexistisk terror – men jag tror inte att du behöver vara rädd för din egen säkerhet i just det här fallet av manlig galenskap och hot.

  För det andra: K. Svensson må vara galen när han är full, men jag tror att det just nu är säkrare än någonsin att hata på honom på nätet. Vad ska han göra nu, liksom?

 10. SW skriver:

  Med andra ord: jag tror att du kan ”våga” göra recapen, om det är din egen personliga säkerhet du tänker på.

  Jag har också gillat Kringlan som fan, länge, men nu…nu är han fan körd.

 11. mikaela skriver:

  mmm håller med, och är också ett gammalt troget ct-pod-fan. jag gillar kringlan, den här k har jag inte så mycket för. tror icke att han mår så bra, kringlan alltså. vet inte om k är resultatet av det eller om det är k som gjort kringlan ”illa”. vill inte spekulera i hans hälsa/ohälsa och det är oavsett ingen ursäkt för hans vidriga våldsretorik. han som kallar sig k hatar kvinnor och tror att det är humor. jag får inte känslan av att han bokstavligt menar det han säger/gormar eftersom det enligt honom själv är ”kul”. däremot sprider och normaliserar kringlan kvinnohat. DET skrämmer mig och gör min tillvaro som kvinna mindre trygg.

 12. SW skriver:

  Väl sagt, Mikaela.

 13. skriver:

  ”Som att det var en ursäkt, som att man gör saker man inte menar när man är full, som att inte det motsatta var sant: man håller på sig, och håller på sig, och håller på sig, och sen dricker man för mycket och först då vågar man säga sin riktiga sanning.”

  Detta är ett vanligt missförstånd, men helt fel. Alkohol är väldigt beteendestyrande, det är vetenskapligt belagt bortom tvivel. Det som sägs på fyllan är verkligen inte den riktiga sanningen, snarare tvärtom.

 14. Hej Sonja skriver:

  Ungefär exakt samma sak kände jag när jag skulle skriva en text om honom för ca ett år sen (eller när det var). Jag försökte och försökte formulera mig, men det gick inte, så till slut gav jag upp och lämnade inlägget som ett utkast.

 15. Bo skriver:

  Det är minst lika upprörande att man kan acceptera sån här ”humor”. Att Aftonbladet och SR kan samarbeta med personer som skulle behöva hjälp. Hur kan man accepter den här typen av komik? Hur är det ens möjligt? Ser att det är flera som skrivit här som uppskattar hans humor. Hur är ni funtade egentligen? Fattar ni inte att det han säger är tankar som blir till handlingar i många vidriga gärningsmäns huvuden?

 16. Hannah skriver:

  Detta går inte att bortförklara med fylla. Jag har träffat flera män som blir så här arga när de har druckit, och då har de helt enkelt slutat bli fulla, pga att de inte kan hantera sina känslor när de gör det. Och de som blir såhär arga när de är nyktra, de har sökt hjälp. Eller så blir de inspärrade när deras ord till slut blir handlingar, och alla deras ”vänner” säger att de inte hade någon aaaaaaning om hur detta kunde ske, ”han var ju en helt vanlig kille”.

  Se till att personer i er närhet som beter er så här får hjälp. De allra flesta har inga sjukdomar utan har helt enkelt inte lärt sig hur de ska hantera sina känslor och mår pissigt av det utan att förstå varför. Typiskt vanligt hos män men även andra. Fast andra sällan riktar sin ohälsa utåt på det här sättet.

 17. Stefan skriver:

  Noterbart är att hotet mot Åsa Lindeborg handlar om sexuellt våld (yxa i fittan, våldtäkt, sperma i ansiktet) medan hoten mot recensenten ”bara” handlar om våld (slå sönder ansiktet, allmän misshandel). Full eller inte, det säger ju ändå något (om honom – men också om samhällsstrukturer) att han hotar personer av olika kön på så olika sätt.

 18. Nollan skriver:

  Please someone with connections, get an anglo media to pick it up – this is a very bizarre thing that is happening in Sweden. Has this type of language has become ‘normalised’, how could he even have thought of it? I work with women in war torn areas that have endured this exact type of violence; to hear a so called comedian in one of the most gender equal countries in the world choosing to express himself in this way is utterly confusing and very disturbing.

 19. Gegen Hipsters skriver:

  Äh. Den hipstern har inte producerat något av betydelse – vare sig som ”komiker” eller ”författare”. Kan ha förståelse att andra tycker så, dock är smaken som baken – delad och full av skit.
  En kan ha starka åsikter om andra, dock att vräka ut direkta hot mot diverse folk för i någon vanföreställning har vederbörande fått för sig att alla är emot hen… jomen tjena. Kanske dags att kasta ut alla hipsters en gång för alla?

 20. Gegen Hipsters skriver:

  Äh. Den hipstern har inte producerat något av betydelse – vare sig som ”komiker” eller ”författare”. Kan ha förståelse att andra tycker så, dock är smaken som baken – delad och full av skit.
  En kan ha starka åsikter om andra, dock att vräka ut direkta hot mot diverse folk för i någon vanföreställning har vederbörande fått för sig att alla är emot hen… jomen tjena. Kanske dags att kasta ut alla hipsters en gång för alla?

 21. Eric skriver:

  Att hans sjuka människobild kommer fram så jävla väl bortfiltrerad av Grappa eller vad det nu var är ju så sjukt tydligt. Att det är ”ord” spelar liksom ingen roll som många har varit inne på, ord leder till fler ord som ibland leder till handling. Kanske inte för Kringlan, men sättet han höjer tonläget på och normaliserar en skev jävla syn på kvinnor/medmänniskor/osv. OCH jag känner igen det här så jävla väl genom små strömningar och stämningar, från när något välmenade sa i ett omlklädningsrrum när man var 10-år, nu går vi ut och spöar motståndarfi*****a osv. EXAKT hur mycket tålamod för skev syn ska man ha. Ok Kringlan ber om ursäkt, men hoppas verkligen han lagförs för detta så att samhällets markering är tydlig på rätt och fel i detta. Sorry för versaler – och tack för bra text!

 22. gabriella skriver:

  Alltså,

  Det här är inte en sjuk man, det är inte synd om honom – det här är en människa som fått sitt ego sårat, blivit arg, tagit några järn, ventilerat bland sina polare och uppträtt på ett rent och skärt omklädningsrum-manér.
  Och som kvinnlig skribent får du Greta eller någon annan aldrig, ALDRIG känna dig hotad av omklädningsrumsnack! Tack vare internet har alla fått en insyn till manliga omklädningsrum, nu kan vi se strukturerna, nu kan vi höra förtrycket. Låt inte dessa män claima det fria ordet på internet som sitt eget. Jag liknar kampen mot patriarkala strukturer som kravaller, vi kvinnor måste mota framåt med sköldar av plexiglas och stå på oss varje gång en fåne kastar något mot oss. Och det är inte sten som kastas. Uttalanden som Herr Svenssons är tomater och ruttna bananer på sin höjd! LÅT INTE EN RUTTEN BANAN NÅNSIN PÅVERKA VAD DU VILL SKRIVA!

 23. Johan skriver:

  K gjorde bort sig totalt. Han sa och skrev helt oacceptabla saker på fyllan. Han blir bespottad offentligt överallt, och han har blivit av med alla sina jobb.

  Men han är väl värd en chans till? Han kan väl inte vara brännmärkt och utfryst för alltid på grund av det här?

  Jag, och säkert många med mig, tycker absolut att han är värd en chans till.

 24. Bo skriver:

  Varför ska alla förtjäna chans på chans på chans? Den här människan har gång på gång gjort bort sig i både radio och skrift. Skämtar om saker som grova brottslingar gör till handling. Minns en gång på radio då han skämtade om våldtäkt på barn. Det är skrämmande att se hur folk försvarar honom här. Jag kan nästan tänka mig andra saker ni försvarar…

 25. back skriver:

  Please, vilket koketteri. Du är inte ett dugg rädd för Kringlan. Vet du varför? Det är helt uppenbart att han inte menar allvar. Han är dessutom tunn och 1,75 lång.

 26. Helena skriver:

  Full i radio, påtänd däremellan, drogliberal och berättar det i Barnkanalen. Han är en riktig humorgubbe, ett tillskott till kulturen. Han behöver ju hjälp, det är uppenbart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG