Preventivmedel kräver uppoffring, prioritering, tålamod och kunskap

8:44 31 Mar 2014

img_3395.jpg

Jag antar att preventivmedel alltid har varit ett jävla meck i alla tider. 

Förr i tiden när folk ville idka preventivmedel var de tvugna att trä en äcklig fårtarm över penis eller fylla ett sköldpaddskal med arsenik och använda som pessar typ. STACKARS. 

Sen kom 60-talet och alla ba ”WEEHOO” tyckte det var asskoj och lätt att inte behöva detta längre eftersom p-pillret kom. Men sen kom AIDS och så kröp det långsamt fram att p-piller är en hormoncocktail som får livmoderbärare i hela världen att få hjärt- och kärlsjukdomar. 

Ni vet doping? Vi får höra hela tiden att doping är så hiiimla dåligt. ”DOPA DIG INTE – DET ÄR FARLIGT” sägs det mellan raderna på reklamen för kosttillskott och alla ba ”mm, självklart! hormoner är inte att leka med!”. Vi sliter isär elitidrottare som dopat sig eftersom vi tycker att de är helt jävla dumma i huvet och sen kastar vi deras medaljer i Mordors vulkan. Ändå förväntas så många att dopa sig med p-piller. Ungdomsmottagningpersonal runt om i Sverige i princip kastar p-piller efter 13-17-åringar tills de blir deprimerade och självmordsbenägda av dess effekter. P-piller är doping. Det har jag i alla fall kommit fram till att det måste vara rent logiskt: 

Doping – ersätter/påverkar brukarens hormoner. Får ofta kraftiga humörssväningar, bröstmjölk och ökar risken för diverse åkommor. 
P-piller – ersätter/påverkar brukarens hormoner. Får ofta kraftiga humörssväningar, bröstmjölk och ökar risken för diverse åkommor. 

Så hormonella p-medel går ju fetbort för väldigt många som har blivit gamla nog att inte lyssna på ungdomsmottagningpersonal och då återstår ungefär bara pessar och kondom. Dvs samma meck som folk sysslade med på William Shakespears och senare även Jan Guillous tid, bara det att det idag är gjort av andra grejer än slaktavfall. Och så har vi kopparspiral förstås, som ofta får folk att blöda som offerlamm varje månad och som barnlösa inte bör ha eftersom de riskerar att få en infektion och dö. 

 

kastamedalj.jpg

Att skydda sig mot graviditet kräver med andra ord uppoffring, prioritering, tålamod och kunskap. Inte lätt för en sexuellt aktiv person att inte förr eller senare råka bli gravid eller få nån obehaglig könsåkomma med andra ord. Och det är just det som händer i så många fall. Se bara hur många det är som förr eller senare skaffar barn här i livet, så har du det svart på vitt.

Sen finns det ju ett lite snusförnumstigt talesätt som säger ”det enda säkra preventivmedlet är att inte ha sex alls”. 

Ja. Det är självklart jättesäkert. Men hur lätt är det att anamma den livsstilen i denna värld som presenterar människor utan sexualdrift som sjuka eller psykiskt ohälsosamma? (har skrivit mer om det här)
Det händer kanske att nån säger att den inte vill ha sex men då kommer en mobb av sexpromotare som fungerar som nån kåt jävla motsvarighet till Jehovas Vittnen och jag kan tänka mig att det är svårt att ducka när de kommer slängande på sina motsvarigheter till bibeln och Jesu uppståndelse. 

Så vad göra? 

Ja det gäller att studera noggrant om alternativen och ha tur. Och att komma ihåg att det faktiskt finns andra sätt att ha samlag på än omslutande, dvs att någons kroppsdel måste åka in i någon annans kroppsdel. 
Ja det är sant! Visste knappt detta själv förän typ förra året. Med andra ord har jag inte testat det och saknar egen erfarenhet av denna mystiska form av samkväm. Men det finns alltså en rad andra sätt att vara intim på med andra människor än det traditionella och regelrätta samlaget. Kul! Så där har vi ett tredje alternativ! 

Slutsats: 

Du kan välja mellan mer eller mindre säkra preventivmedel (STUDERA!), du kan avstå samlag helt och hållet, och så kan du välja att vara intim på andra sätt än på det omslutande sättet. 

THE END. 

 

8 kommentarer | “Preventivmedel kräver uppoffring, prioritering, tålamod och kunskap”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Elizabeth skriver:

    Hej! Det här var intressant. Särskilt delen om att man som barnlös kopparspiralbärare kan få en infektion och dö. Jag är barnlös och har kopparspiral. Jag vill inte få en infektion och dö. Var hittar man mer info om detta. Verkar svårgooglat.

  2. Hej Sonja skriver:

    Rent statistiskt är det väl vanligare att en blir steril av infektionen. 

  3. Paulina skriver:

    Hej!

    Vill bara säga att det här var ett svinkonstigt inlägg — brukar gilla dig, men här håller vi inte med varandra. P-piller är absolut en långt ifrån felfri metod, men är rätt ordentligt trött på alla som hetsar mot p-piller och framställer det som djävulens tårar när det är en enkel, bekväm metod som faktiskt fungerar för väldigt många. Du kanske skakar på huvudet åt att barnmorskor ”kastar” p-piller efter tonårsflickor, men jag föredrar i alla fall att leva i ett samhälle (Sverige) där vi kan ha ett öppet samtal om sex och preventivmedel, tillgång till information om detta samt fri intimhälsovård, till skillnad från ex. USA där sexualundervisningen på många håll enbart fokuserar på avhållsamhet som metod. Med resultatet att folk såklart ligger ändå, men med bristande kunskap, vilket resulterar i oönskade graviditeter. Naturligtvis vore det toppen om alla som har kortare sexuella förbindelser kunde använde kondom, men som vi alla vet är kondom dyrt, krångligt, inte alltid till hands när det behövs, samt att många inte upplever sexet som lika skönt. Det finns extremt mycket fördomar om p-piller, och jag tycker det är rätt korkat att sprida skiten vidare samt ytterligare missuppfattningar om kopparspiral. Hela inlägget ekar av ungefär samma retorik som antivaccinationsfolkets idiotier på diverse forum när du likställer preventivmedel med dopning.

  4. Sofie skriver:

    Hej Sonja!
    Håller med dig till 100 % i det du säger men det är bara ett gammalt rykte och missuppfattning det där om att kopparspiralen på något sätt skulle vara farlig och ej för de som inte fött barn. Det stämmer inte.

  5. fia skriver:

    Ja men visst, det är bra att det finns p-piller så att vi kan ha kontroll över vår kropp och slippa oönskade graviditeter!
    Alltså verkligen, jag har ätit dem i decennier ju. Men tycker det är helt sjukt att det inte finns p-piller för män än.
    Och om/när de kommer så blir det ju intressant om män är villiga att stoppa i sig piller som kan påverka humöret, sexlusten och kroppen! Jag tar dem för att det blir enklast för mig, men om det fanns alternativ hur skulle vi välja då?
    Prövade för övrigt kopparspiral (barnlös), och blödde så sinnessjukt mycket och länge att de fick ta ut den igen.

  6. Ellen skriver:

    Håller med dig så mycket. Det är sjukt att vi ska ha dessa problem med preventivmedel när människan vandrat på månen sen 60 talet osv.. Jisses alltså. Jag kör oskyddat sex och antingen så kan jag inte få barn alls (har ej barn så man vet ju aldrig) eller så har jag bara jag tur hittills, men inga bebisar i magen hittills på en drös år nu sen jag slutade med p-piller för att jag mådde skit av dem. Menskoppen har ju uppfunnits, varför kan inte det perfekta preventivmedlet uppfinnas nu också?????? Galenskap är var det är!
    Kram på er

  7. Lise skriver:

    Jag har typ nästan aldrig sex men äter ändå p-piller, det är alltså inte för att skydda mig från att bli gravid. Jag får mens i ca två veckor och helt enorma mens-smärtor utan p-piller och så har det varit sedan jag var ca 14. Tar _tacksamt_ emot något förslag på annat än p-piller som bot på detta. Men skulle seriöst överväga piller som odlade en tredje arm eller what evz för att slippa all den smärtan. :)))) Poäng? De flesta av oss gör väl uppoffringar med kroppen pga bekvämlighet osv. (Om en inte är en person som bor i en grotta och odlar egen mat. Woop.)

  8. majken skriver:

    Jag säger bara: pessar!! Hormonfritt och säkert. Det sitter på livmodertappen och en tar ut och tvättar varannan dag plus smetar på ny spermueovänlig gel då samt innan omslutande sex. :)

    PS. Crazy shit att livmodertappen och omslutande ej finns med i min telefon ordlista och t o m blir RÖDMARKERADE som i felstavat när autocorrect annars kan ändra till vad för snuskiga/fula ord som helst..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp