Livrädd för robotar, tills rätt nyligen

12:48 29 Maj 2014

depressionrobots.jpgcryingoverrobot.jpg

När jag var liten såg jag ett program som handlade om robotar. I programmet kunde man se robotar utföra monotona uppgifter som förr gjordes av människor, som att till exempel packa in kortlekar i förpackningar.

”I framtiden kan robotar utföra ännu mer av människans jobb” sa speakern och jag blev fullständigt livrädd. Om robotar började göra människors jobb så skulle det ju innebära STÖRRE ARBETSLÖSHET. Jag kunde typ inte sova på grund av detta. Dessa jävla robotar. De kom bara hit för att stjäla våra jobb och förstöra arbetsmarknaden! 

depressionrobots.jpg

Denna robotskräck har hängt med upp till vuxen ålder. Till jag började tänka att vad fan håller jag på med. Det är klart att robotar ska utföra människors motona skitgöra. Visst är det sant att människor kommer att stå utan dessa sysslor, men enda problemet med det är ju att vi inte äger företagen och dess vinster tillsammans. Gjorde vi det skulle det ju bara vara bra om hela produktionen automatiserades. 

Det är inte robotar som är problemet det är allt detta privata ägande och åtroffande för egen personlig vinning. 

Nu har jag börjat fantisera utopier tillsammans med robotar. Och de går mestadels ut på att det är robotar som utför typ allt tråkigt arbete i hela världen. Och eftersom vi i den här nya världen äger allt tillsammans, så kan vi människor i stället för att arbeta läsa litteratur som intresserar oss, sticka koftor, hobbyfiska och utveckla självhypnos så att vi klarar mentala hinder i livet på ett mer optimalt sätt. 

I stället för idag då vi i stället för att låta robotteknologi sköta skitjobb som gynnar mänskligheten och naturen skapar krigsrobotar och annan destruktiv skit som skapar förhinder för livet.

Robotar som förr var min skräck, min fiende, har nu blivit mina vänner. 

Hur känner ni för robotar?

10 kommentarer | “Livrädd för robotar, tills rätt nyligen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. jeppen skriver:

    Håller helt med om robotar och maskiner.

    Vidare till nästa nödvändiga insikt: När muren föll, om inte förr, insåg de flesta som var med på den tiden att ”allt detta privata ägande och åtroffande för egen personlig vinning” var långt bättre än alternativet. Att kapitalisterna skummar av ett par procent till sin lyxkonsumtion gör faktiskt inte så mycket i det stora hela. Däremot när socialistiskt ägande sänker produktiviteten med 90% så blir det rätt horribelt. Både materiellt och politiskt pga den helt sjuka förtrycksapparat som krävs för att hålla tillbaka folks strävan efter ett bättre liv.

  2. Ida skriver:

    Mer robotar åt (eller i stället för) folket!

  3. Hej Sonja skriver:

    Jeppe

    Detta är ett historielöst utopitänk. Ansträng dig! Erkänn soft att låta robotar sköta alla tunga bördor medan du själv sitter nånstans och läser Virginia Wolf! 

  4. jeppen skriver:

    Sonja, tack för ditt svar, men det är helt obegripligt. Jag ser ingen koppling mellan ditt svar och det jag skrev.

  5. Hej Sonja skriver:

    Det jag menar är att mitt utopitänk inte är plats för historiska insikter i det här fallet. Bara softa, ta en läsk, låt robotarna sköta jobbet! 

  6. jeppen skriver:

    Mmm, klart vi ska ha robotar och softa!

  7. rupert skriver:

    Sonja, det är rätt skoj att du gillar robotar, det gör jag med skall erkännas, så pass att jag jobbar med en delmängd i utvecklingen av dessa.

    Går bara utvecklingen till på rätt sätt, så är det inga problem att samhället har robotar som grovarbetare. Men om vi ska använda oss av robotar som arbetskraft i en större omfattning så måste man först lösa problemet med hur man fördelar resurserna. En modell är att robotar betalar skatt som sedan fördelas ut över medborgarna, så att dessa kan konsumera det robotarna framställer.

    Men så länge äkta artificiell intelligens inte existerar så måste någon fortfarande vara kreativ och tänka ut de produkter som robotarna skall tillverka, nu tror jag iofs att de flesta produkter kommer att släppas som ritningar för att sedan konstrueras i olika former av skrivare på den lokala firman.

    Hittills har min berättelse varit av det positiva slaget, för vem skulle inte vilja ha en städrobot som såg till att hemmet var rent o snyggt när man kom hem, eller en robot som kunde fixa gott käk varje dag.

    Det största problemet som jag ser det är att som världen ser ut idag så kommer det först vara försvarsindustrin som drar nytta av autonoma robotar, så man kan slippa sätta in egna trupper mot fienden. Detta speglas i ett antal dystopiska filmer, som vi alla känner igen. Den som först har en maskin som kan ersätta en soldat kommer nämligen kunna vinna alla krig mot fattigare nationer och terrorister lär inte ha en chans mot en maskin som inte bryr sig ifall den sprängs eller ej.

    Med robotiseringen kommer även utvecklingen av sensorer, dessa kan förvisso hjälpa mänskligheten och samhället rätt ordentligt, genom att hålla ögonen på oss medborgare så att vi inte är våldsamma osv. problemet här blir då att vi blir i värsta fall fångar hos dem som styr. eftersom dom kan kontrollera oss på ett väldigt effektivt sätt.

    Det behövs med andra ord en ordentlig diskussion om hur och vad robotar skall få lov att göra i framtiden, för om utvecklingen går snett så kan hela ditt liv övervakas och det blir svårt att bryta sig ur detta.

    Men varken du eller jag kommer behöva oroa oss sådär särskilt mycket över robotar, då de vi klarar av att framställa fortfarande kräver energi på ett sätt som vi inte kan framställa (Om nu inte Rossis kalla fusion fungerar), den AI vi klarar av att framställa idag är visserligen häpnadsväckande, ända tills dess man studerar myror och inser att dom kan fortfarande mer och har bra mycket bättre potential.

    Ett exempel som jag tycker säger allt är att det finns idag inte några program som klarar av att läsa skrivstil, utan kräver fortfarande väldigt exakta utseenden på bokstäverna. Förmågan att generalisera är svår att efterapa maskinellt.

    Men vem vet, Moores lag gäller ju fortfarande, vi kanske inom 20 år får se nått annat än Furbies i hemmen ;)

  8. Marie skriver:

    Exakt exakt exakt! Jag har också tänkt precis så. Det är robotarna som kommer med räddningen..om vi bara inser att en annan värld är möjlig först.

  9. Hej Sonja skriver:

    Rupert

    Ja, för att skapa goda robotar med goda avsikter, så måste det finnas goda människor. Det betyder nog att vi människor måste utvecklas innan robotarna kan det. 

    Jag är dock rätt trött på att så mycket tid och energi läggs till olika typer av ”effektiv krigsföring”. Det är jätterövigt. Lades samma energi på teknologi som får så många som möjligt att må bra så skulle krig vara ett marginellt problem, det är jag övertygad om.

  10. Rupert skriver:

    Sonja: Mjo men eftersom jag själv jobbar inom det området och jag ser att det inte finns några intressenter på den civila fronten än så länge. Men det kommer väl antar jag, Lego gör ett tappert försök iallafall, genom att sälja sina robot byggsatser. Men troligen är det bara sånna som jag som köper dem, de flesta föräldrar hostar inte upp 2500:- för ett paket lego till sina ungar.

    Men helt hopplöst är de ju inte, vi lär få bilar med lite automatik i snart, kanske inte helt självstyrande, men iallafall kollisionsundvikande. Så på den fronten går det ju iallafall framåt.

    Angående att man lägger pengarna på fel saker så kan jag väl tipsa om att Saudi Arabien använder oljekraftverk för att avsalta vatten, vilket jag tycker är humor när dom faktiskt har hur mycket sol som helst och skulle kunna avsalta vatten bara genom att använda speglar som hettar upp vattnet. För att sedan låta det kondensera tillbaka till saltfritt vatten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp