Kvinnors sk ”sexuella makt”

8:43 5 Jun 2014

Fanny Åström skriver om kvinnors sk ”sexuella makt” och plockar ned det fint.

Jag har alltid hatat påståendet om ”kvinnors sexuella makt”. Bara själva uttrycket får mig att må illa. Män som påstår att jag har en sån makt, en sån ”valuta”, säger ju i samma andetag att min sexualitet och kropp är en handelsvara. Men inte nog med det, de påstår att denna handelsvara är något som gör att jag har makt över män vilket enligt samma teori tydligen är ”the greatest power of them all”. Lite som He-Mans svärd som gör honom stark nog att krossa allt i sin väg. 

he-man.jpg

Minns när jag var yngre och nån pojkvasker drog exemplet att jag fick åka med bussen gratis då jag glömt busskortet om chauffören var manlig. ”Det skulle du aldrig få om du var kille. Det är en makt tjejer har”.

Inte nog med att jag fick höra att åka buss gratis nån enstaka gång är MAKT, jag fick även höra att jag fick tjänster av män eftersom de tyckte att jag var läcker, snarare än för att de var snälla och trevliga. 

Jag fick med andra ord höra att män styrs av sexualitet, både sin egen och av förhoppningar om min, och inte av allmänt vett, vänlighet och empati. För att någon man skulle vara vänlig mot mig, skulle jag först få räkna med att bli sedd som någon värd att ha sex med. Så för att över huvud taget ha denna ”makt” skulle jag alltså behöva vara sexuellt åtråvärd och inge något slags hopp hos män att de skulle kunna kunna ”få” mig. Och sen om jag fick något på grund av att någon man gillade min kropp, skulle jag vara enbart glad över detta eftersom detta var frukter av min ”makt”.

På bland annat detta sätt får vi bit för bit lära oss att män är djur som drivs av instinkter. Det är inte feminister som lär ut det som somliga skrattretande nog verkar tro, utan det är män som lär ut det. 

Så en kvinnas största makt här i världen är alltså enligt detta tankesätt: att kunna manipulera en kåt man. 

För att kunna praktisera denna makt krävs: 

  1. en man. 
  2. att mannen är kåt.

Ni hör. Det är en mardöm.

De som pratar om ”kvinnors sexuella makt” som en faktisk makt som existerar och är till kvinnors fördel måste få veta att de framstår som dumma i huvudet.

3 kommentarer | “Kvinnors sk ”sexuella makt””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Magnus skriver:

    Om du eller dina väninnor någon gång druckit gratis drinkar/öl/vin på en bar pga någon kille/några killar bjudit er trotts att ni inte sedan tidigare varit bekanta, well…då har du varit en She-ra som med hjälp av din sexuella makt fått något du velat ha.

    Det fungerar åt andra hållet med, inte lika lätt dock, det krävs mer för en man att bli bjuden av en främmande kvinna, men det går.

    Mitt ex och hennes väninnor brukade nyttja denna makt ofta då vi bodde i sthlm, bara att sätta sig i baren och blinka lite storögt.

    Sen har du fel, Rokks fd ordförande sa det högt och tydligt att män är djur…något jag fann väldigt upprörande vid den tiden…men såg insåg jag att kvinnor också är djur så ilskan gick över.

  2. jeppen skriver:

    Aldrig hört talas om uttrycket. Jag tror kvinnor behandlas lite mildare rent allmänt, oavsett sexuell åtråvärdhet. Tror även tanter har lättare än gubbar på bussen. Det är en fördel ibland att behandlas mildare och tas på mindre allvar (som svarande i domstol, när man glömt busskortet, när man behöver hjälp) och en nackdel ibland (som kärande i domstol, i arbetslivet).

    Från mitt perspektiv har vågskålen tippat över nu i det nya årtusendet och vi lever i ett matriarkat. Det är kvinnorna som sätter agendan politiskt, i studierna, i konsumtionssamhället, i hemmet och alltmer i näringslivet. Det är inte alls en sexuell makt utan ”bara” en social makt. Men precis som sossarna fortsätter ”kämpa mot kapitalismen” trots 100 år av socialistisk politisk dominans kommer kvinnorna dominera i 100 år från nu utan att släppa kampen mot patriarkatet.

  3. No more miss God Ton skriver:

    Att påstå att kvinnor har någon sorts sexuellt makt blir så himla motsägelsefullt tillsammans med det faktum att patriarkatet hela tiden kontrollerat och strävat efter att kontrollera kvinnors sexualitet. Liksom, njae asså, för använder vi vår ”makt” på fel sätt så blir vi ju straffade och kanske eventuellt DÖDADE så så jävla mkt makt var det nog inte från början. Sedan så har vi ju knappt något sexuellt självbestämmande eftersom det hela tiden finns hot om sexuellt våld eller sexuellt våld som utövas. Liksom, det säger ju sig själv att där inte finns någon ”makt”, eftersom det är något som sker på mäns villkor hela tiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg