14/16 nominerade till Stora Journalistpriset är män

2:21 26 Okt 2015

14 av 16 nominerade till Stora Journalistpriset 2015 är män. 2 av 16 nominerade är kvinnor. Twitter kokar. Jag också. Men var ligger felet?

Är det juryn till Stora Journalistpriset som behöver moderniseras? Eller är det redaktionerna? Såklart är det båda delar. Men framförallt ligger problemet på de journalistiska arbetsplatserna och i vilka som får möjligheten och lyxen att ”gräva” och testa nya saker. Vilka som har självförtroendet nog och får förtroendet av en redaktör att lägga tre månader på att gräva i ett ämne som potentiellt sett kan resultera i noll artiklar.

Nomineringarna till Stora Journalistpriset lämnas in av skribenter och redaktioner själva. Möjligt är att en del kvinnor faller bort här också, men det stora problemet ligger i hur få som får chansen från början. Och då är journalistkåren en bransch med relativt jämn könsfördelning, om något så är kvinnorna fler. Nomineringarna berättar bara exakt hur branschen ser ut.

Lästips: KIT går igenom utmärkta exempel på kvinnor som kunde nominerats

3 kommentarer | “14/16 nominerade till Stora Journalistpriset är män”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Svempa skriver:

    Med anledning dagens förtydligande av NG’s personalpolicy så måste vara extra jobbigt för Jenny att det är män där det stora flertalet dessutom har fel hudfärg….

  2. Machoman skriver:

    Att skriva massa gnällartiklar om hur synd det är om kvinnor och allmän racka ner på vita män medför av naturliga skäl att chanserna till att bli nominerad till journalistpriset minskar rejält.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla