Man försökte köra på flyktingar – Nyheter24 frågar om det är rätt

9:01 2 Dec 2015

Nyheter24 publicerade på tisdagen en film som visar hur en lastbilschaufför försöker köra på flyktingar som befann sig på en bilväg. I ingressen till den tillhörande artikeln stod att läsa: “Gör mannen rätt, eller ska han åtalas?”.

När filmen spreds på tidningens Facebooksida var det med en uppmaning till läsarna att diskutera: “Många tycker det här var vidrigt, vad tycker du?”.

Efter massiv kritik från läsare och branschprofiler har Nyheter24 ändrat publiceringarna och chefredaktören Henrik Eriksson ber om ursäkt i Dagens Media:
– Nu vill vi be alla som tog del av den om ursäkt och säkerställa att det inte kommer att hända igen. Vi är väldigt glada att våra läsare reagerade och vill verkligen tacka dem. Det var en felformulerad publicering som verkligen inte skulle ha inträffat.

Till artikeln hörde dessutom en omröstning:

Där majoriteten svarade ”ja”.

7 kommentarer | “Man försökte köra på flyktingar – Nyheter24 frågar om det är rätt”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. J skriver:

    Tydligen höll många med om att det var rätt, så vad är problemet?

  2. E skriver:

    Till J

    Majoriteten som på riktigt tycker att detta är något att rösta om gillar antagligen sådana här typer av hemskheter mot flyktingar överlag och är knappast ett tvärsnitt av befolkningen. När en tidning kommer på något så bisarrt som att dra igång en undersökning som denna bemödar sig antagligen ytterst få vanliga människor att ens delta. Det är självklart att det är fel att köra på människor. Ingen person vid sina sinnes fulla bruk ställer sig en sådan hemsk fråga. Urvalet är inte rättvist, utan till stor del ett resultat av en vidrig frågeställning. Vidare är Nyheter24 en tidning som knappast har gjort sig känd för att ha en bred skara läsare. Förutom att människor med antisociala tendenser oftare tycks dyka upp i sådana här sammanhang verkar det som att en betydande andel av tidningens läsare också sympatiserar med SD. Lägger man ihop dessa två faktorer får man ett resultat som är kraftigt snedvridet. Problemet är att detta är fel och inget att ifrågasätta – det begriper ju nästan alla. Det finns verkligen ingen fråga att väcka när det kommer till människors lika värde och att aldrig trycka ner någon annan.

  3. jahaja skriver:

    E, hur kan en frågeställning vara ”vidrig”? Missade du seminarieövningarna på GK Teoretisk filosofi eller?

    För övrigt har människor i högsta grad olika värde. Det är väl bara för Rainman människors värde är lika.

  4. E skriver:

    Jahaja,

    Misstolkar du mig medvetet eller begrep du verkligen inte vad jag sa? Tycker du att det är mer relevant att prata om teoretisk filosofi i sådana här lägen eller hur tänker du? För det är ganska intressant att du ifrågasätter mig och inte lastbilschauffören som försökte köra över folk, men nu tror jag att jag vet var jag har dig i alla fall. Vad du väljer att prioritera och så vidare.

    Vi pratar inte om teoretisk filosofi, utan om en nyhetssajt som plötsligt frågar sina läsare om det är okej att köra över flyktingar. Visst det är högst subjektivt, men för mig är det inte okej att ens ifrågasätta ett sådant här irrationellt beteende. Vi sitter inte i ett klassrum på universitet och för djupa diskussioner om människor lika värde och vad som egentligen kan betraktas som ett värde, utan vi pratar om en liten artikel på en nyhetssajt. Det är inte tal om någon filosofisk inramning här, så försök inte flytta fokus eller få det här till något svårt och djupt.

    Hade det rört sig om en artikel om övergrepp på ett äldreboende följt av en fråga i stil med ”är okej att förgripa sig på äldre?” hade det också varit en vidrig fråga, enligt mig. Men du tänker väl annorlunda med tanke på att du är så himla filosofiskt lagd och måste vrida och vända på saker hela tiden. Mm, det känns verkligen relevant att sitta och prata i termer av ”teoretisk filosofi” och Aristoteles i sådana här lägen…

    Men intressant att du tycker att just det här är en filosofisk strid värd att ta med tanke på allt annat som går att diskutera i världen. Det handlar säkert inte om att du i själva verket sympatiserar med lastbilschauffören och att du i smyg gick in och svarade ja på frågan. Eller att du kanske kände dig träffad av det där jag skrev om antisociala tendenser. Eller att du bara hatar allt som har med Nöjesguiden att göra och måste svara på varenda liten kommentar som skulle kunna tolkas som ett politiskt ställningstagande åt vänster. Nej, det så klart att det är teoretisk filosofi du vill sitta och diskutera.

    Samhället står och vilar på vissa fri- och rättigheter, men ingenstans har jag hört att det är okej köra över folk för att man känner för det (eller för att man har någon bakomliggande filosofi kring det hela). Frågan är vidrig med tanke på att det här faktiskt har hänt. Det rör sig inte om en karaktär i en bok eller en uppsats på universitet, utan om en fråga kopplad till en artikel om lastbilschaufför som har försökt köra över människor.

    Jag vet inte hur din filosofiska hjärna resonerar, men som jag ser det blir frågan rent ut sagt vidrig sammanhanget. Men det är klart att du väljer att bortse från allt det här och istället fokuserar på att lyfta saker ur sitt sammanhang. Eller resonerar du på samma sätt när det kommer till andra fall? Beskriv hur du tänker kring grova våldsbrott, du som är så filosofiskt lagd (eller gör inte det förresten). Fast du får gärna förklara varför den här frågan inte är vidrigt med tanke på kontexten.

  5. E skriver:

    Motbjudande, vedervärdig, otäck… Vet inte om du hellre ser en synonym till vidrig, försöker vara lustig eller bara ventilera lite bitterhet? Gissar på en kombo mellan de två sista. Och du behöver inte kommentera det där, men förklara gärna varför frågan i artikeln inte är vidrigt med tanke på kontexten. Jag har förklarat varför jag tycker att den är vidrig, men du tycker uppenbarligen något helt annat. Motbjudande eller sjuk då, känns det mer okej? Jag har gett dig ett ganska utförligt svar, nu är det din tur att förklara dig.

  6. Simon skriver:

    E och Jahaja, ni kanske åtminstone skulle kunna enas om att det är vidrigt att försöka köra på folk?

    Jenny, försökte chauffören alltså verkligen köra på andra personer? Det låter helt absurt. Eller var det möjligen så att han inte hade för avsikt att köra på andra personer, men att han tog onödiga risker när han körde på en bilväg där det befann sig många människor?

    Skum text på Nyheter 24. Rubriken är ju dock rätt klickvänlig, man undrar ju vad det är fråga om. Känns som att de gör väldigt mycket för ett klick på den sidan. Tänker på sidan överlag nu, inte endast den här artikeln. Jag själv håller mig borta från både N24 och kvällstidningarna. Det är DN, SvD eller SVT (både webb, tv och faktiskt även text-tv) som är de vanligaste nyhetskällorna för mig. Samt lokaltidningens nätupplaga.

  7. E skriver:

    mig behöver du inte övertyga :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste kommentarer

Mest läst på NG