Lucka 2. Pavement – Summer Babe (Winter Version)

3:17 2 Dec 2015

Summer Babe (Winter Version)
Pavement
Från Slanted and Enchanted
1992

Ice baby, I saw your girlfriend and she’s eating her fingers like they’re just another meal

Man måste alltid leta lite efter meningen med Stephen Malkmus texter. Först kanske det verkar vara nonsens men sedan fattar man att de är fulla av kulturella metaforer och bildspråk. Vissa referenser är dessutom ganska tidsbundna –  Ice baby syftar, antar jag, på Vanilla Ice’s (skittråkiga) hit Ice ice baby. Då fattar man poängen. Fiffigt va!

När man väl anstränger sig, då skrattar man lite, för Pavement är ett ganska roligt band. Jag minns när jag var full nån gång och gick fram till Filips kompis med långt sånt där dude-hår, tog tag i det och började sjunga ”darling don’t you go and cut your hair, do you think it’s gonna make him change?”. Inte så lyckat, men kul.

Framför allt är Pavement ett indiepopband som på ett sätt lyckas kombinera vad man kan tänka sig är motsatspoler. Musiken följer texternas logik. Många låtar kan vid en första lyssning verka avslappnat och nästan lite hafsigt ihopjammade, men när man har lyssnat några gånger förstår man att det ligger ett hantverk bakom. Varje gnisslig melodislinga, varje slappt virvelslag fyller en funktion. Det är liksom oförutsägbart och självklart, otydligt och skarpt på samma gång. Lyssna så förstår ni.

Och vilka melodier sen. Om det är något jag respekterar mest av allt, är det folk som kan det här med melodier. Pavement symboliserar det bästa med 90-talets indieera.

 

 

Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla