Trenden med hamburgare har växt sig stark senaste åren. Fler och fler får upp ögonen för denna egentligen ganska simpla rätt. Över hela Södermalm har liksom ett hamburgeros lagt sig. Det är hippt och trendigt med burgare. Men var ska man egentligen gå om man blir hungrig? Livets ord frågade Bawar Ismail, journalist och antagligen Sveriges främste hamburgerexpert.
Jag börjar med att fråga Bawar det viktigaste. Vilken hamburgerkedja i Sverige är bäst?
”Jag skulle sätta Max som etta. De har lätt Sveriges godaste burgare, exempelvis Friscomålet – perfekt kombination av saftigt kött, smält cheddar, bacon och Max-dressing.” Bawar får något lätt romantiskt i blicken när han pratar om Friscomålet. Man förstår att det inte är vilken burgare som helst. ”Och brödet! Brödet är helt fantastiskt.”
Men den som tror att Bawar är ett kött-freak misstar sig. Han framhåller att han gillar Max för deras vegetariska burgare. De har ju till och med en vegansk variant. Dessutom har Max bra milkshakes, och det glömmer man ofta bort – ibland när man är på en snabbmatsrestaurang blir man sugen på just milkshake. Max vinner inte bara förstaplatsen för att deras mat är något utöver det vanliga, utan för att de ligger i framkant rent teknologiskt. ”Man slipper stå i kö eftersom de har så många automater man kan förbeställa i”, poängterar Bawar.
Jag tittar mig om för att säkerställa att ingen i personalen hör oss. Vi sitter på McDonalds, så det känns lite konstigt att prata väl om konkurrenten. Men alla Donken-fans därute kan andas ut: Sveriges främste hamburgerexpert har givetvis ett gott öga även åt kedjan där vi just nu befinner oss. Orsaken? Man kan inte tacka nej till en BigMac.
”På andra plats kommer McDonalds. Man känner alltid igen smaken hos en BigMac. Det är ett tryggt alternativ. Och tänk så här: Du är ute, du har festat… Då är det nice att ta en cheese eller chicken junior, eller chili cheese för den delen”.
Här måste jag nicka instämmande. Chili cheese är förmodligen det bästa fyllekäket som någonsin existerat.
McDonalds har också den bästa kycklingburgaren, enligt Bawar. Max funkar, menar han, men det är inte den godaste. Dessutom har donken sina olika kampanjburgare. Det leder till variation, i trygg vetskap om att de stabila alternativen alltid finns där.
Nummer tre på listan är faktiskt inte Burger King. Bawar väljer hellre Frasses. Och han hymlar inte med anledningen till bronsmedaljen. På Frasses får man mycket dressing.
”Dessutom har de bra bacon”, säger han med eftertryck.
Allteftersom samtalet leder in på var det är bäst att luncha och vilka erbjudanden som kedjorna erbjuder denna månad försvinner pommesen från våra brickor. McDonalds, och alla andra hamburgerrestauranger för den delen, har just denna funktion. Ätandet är socialt. Man snor lite dippsås från sin kompis, kanske byter man en mozzarella stick mot en grillad kycklingklubba. Här skapas gemenskap.
Men BK då, kanske någon undrar. Jodå – ”Home of the Whopper” har en plats på listan. Bawar är dock inget fan av burgaren, eftersom den enligt honom mest smakar kött och grönsaker. Såsen är inte speciell – som på en BigMac – och det är nånting med BK-burgare och stora salladsbitar.
Man antyder en ambivalent inställning till Burger King. Bawars kroppsspråk är tydligt. Pratar han om Max är han glad och entusiastisk, men inställningen till BK är betydligt mer skeptisk. Han sitter med armarna i kors och blickar ut över restaurangens gäster, lite förstrött, som om han egentligen tänker på annat. Kanske förstår han inte varför Burger King inte lär sig av sina konkurrenter och skippar överdrivet kladd. Kanske försöker han fundera ut något som ändå är positivt med BK. Efter att har sörplat lite på sin Cola säger han:
”Det… Deras Chicken Royal är god, väldigt simpel… Lång kycklingbröstskiva på Subwaybröd. BK har dessutom goda, starka burgare. Det missar konkurrenterna.”
Jag frågar Bawar vad som är viktigast med en hamburgerrestaurang. Är det bra pommes, variation…? Faktiskt inte. Enligt Bawar är standardmenyn det viktigaste.
”McDonalds har BigMac, de har McFeast, de har QP… tre burgare som funkar. Max har ju sina: Friscomålet, orignialmålet och diverse andra. Framförallt, när de har olika kampanjer, kanske man känner: Jag vill ha det ni alltid erbjuder.”
Något som också är viktigt för Bawar är personalen. Han har själv jobbat på McDonalds och vet vilken kärlek och vilket hantverk som ligger bakom varje Frisco eller Big Mac. Att de anställda visar omsorg om både maten och gästerna är centralt för en bra snabbmatsupplevelse, menar han. ”Är det inte bra service, plockar jag inte upp efter mig. Det är en princip jag har.”
”För väldigt många människor är pommes centralt”, fortsätter Bawar. ”Du nämnde det tidigare. Men för mig är det inte så viktigt. Det heter hamburgerhak och inte pommeshak. Men om jag måste rangordna vinner Max. Det är knaprigt, de sparar skalen. Burger King är sämst. De är tjocka…”
”… Påminner om de pommes frites man fick i skolan?”
”Exakt. Som var värmda i ugn. Perfekt liknelse. Det funkar inte alls.”
Något som ofta underskattas, enligt Bawar, är tillbehören. Man kanske är sugen på fika, och där står sig klassikern McFlurry bra. En klassiker som alltid håller.
Och på tal om klassiker.
Det talas ju ofta om att hamburgare har blivit en hipstergrej. Bawar håller dock inte med.
”Hamburgerkedjor är till för alla. Här finns en blandning av folk. För mig handlar det nog om simpelheten. Går du till ett kebabställe vet du inte vad du får, om du inte är stammis. Går du till Max eller Donken vet du vad du får. Det symboliserar stabilitet och kontinuitet.”
Är hamburgare en frihetssymbol, frågar jag.
”Det är det närmsta vi kommer USA.”
Tycker folk att det är lite konstigt att du är så intresserad av hamburgerrestauranger? Får du höra att du är en hipster på grund av ditt intresse och din detaljkännedom? Finns det fördomar?
”Ja, det är klart. Jag känner mig diskriminerad”, skrattar Bawar. ”Nej, jag bryr mig inte. Jag vet vad jag gillar. Det är snabbmatskedjor. Det är läsk. Det är snus. Det är Kim Kardashian. Star Wars… Har jag glömt nåt? Nej, jag tror inte det.”
Vi lämnar McDonalds vid Slussen. Solen, vars färg är märkbart lik det gyllene M:et, speglas i de stora fönstren på byggnaderna runt om Södermalms torg. Folk skyndar över de uppsatta broarna som som ska fungera som trottoarer under den tid Slussen byggs om. Mycket förändras, men en sak består: Människors kärlek till hamburgare.
/Karin