#FreeBritney – från vad och varför? En tidslinje och sammanfattning!

7:52 16 Sep 2020

Under det senaste året har hashtaggen #FreeBritney florerat i varje hörn av internet och för personer som inte lagt ner sina 10 000 timmar på att dyrka marken poptjejer går på kanske det råder en viss förvirring. Fri från vad, exakt? Och varför?

I och för sig hade de flesta säkert undrat vad det är som pågår med Britney oavsett hashtag, för ingen har väl undgått galenskapen som är hennes instagram? Och med galenskap menar jag Michelangelo-galen, Caravaggio-galen. En mästare är vad hon är. Louvren!!!

Men Free Britney-rörelsen har faktiskt inte varit superenkel att följa även för oss dedikerade fans, så därför kommer här en tidslinje med det händelseförlopp som lett till att en av vår tids största ikoner är berövad sin frihet:

 

Hur det började…

Britney slog igenom som globalt popfenomen efter sin start som barnstjärna i Mickey Mouse Club tillsammans med Ryan Gosling, Christina Aguilera och Justin Timberlake. Som tagen ur varje skivbolagsgubbes våta girl next door-dröm blev hon ansiktet utåt för 00-talets popstjärnor. Hon var allt i en tid innan sociala medier vattnade ur värdet av paparazzi-bilder och mobilkameror gjorde det omöjligt för kändisar att festa bland vanligt folk.

Tyvärr nådde allt sitt slut då Britney åkte in och ut ur rehab och lades in på psykiatrin två gånger 2008. Hon blev känd för sina “psykbryt” inför paparazzin, då hon bland annat rakade av sig allt hår och körde bil med sin bebis i famnen, utan bilstol och bälte.

Följaktligen tvingades Britney in i ett temporärt förmyndarskap med sin pappa Jamie och advokaten Andrew Wallet som förmyndare. Problemet är bara att det inte blev så “temporärt.”

 

Vad är ett förmyndarskap?

Ett förmyndarskap innebär mer eller mindre att personen i fråga blir omyndigförklarad. I Britneys fall innebär det att Jamie och Wallet tar alla juridiska, ekonomiska, och hälsorelaterade beslut åt henne. Enligt rykten är hennes vardag extremt kontrollerad. Till exempel får hon inte köra bil, umgås med vem hon vill och tvingas ta mediciner som har som avsikt att göra henne likgiltig inför sin livssituation. (Obs, rykten, som sagt.)

Som utomstående person är det omöjligt att veta huruvida Britney är i behov av ett så pass strängt förmyndarskap. Jag vet självklart inte vidden av hennes tidigare missbruk och psykiska problem. Men sen 2008 har hon släppt flera album, tagit sig an fyra värdsturnéer (varav majoriteten var utsålda), blåst liv i konceptet “residency” igen tack vare sina superframgångsrika shower i Las Vegas varje vecka under flera års tid och fått rekordhög lön för sin jury-medverkan i X-Factor. Allt detta utan klagomål eller negativa rykten om sitt psykiska tillstånd.

Jag tvekar inte på att Britney behöver omringas av bra människor med goda intentioner, men det låter inte precis som att hon är totalt inkapabel att ta hand om sig själv? Hon har varit en av de högst betalda artisterna och ett himla power house det senaste årtiondet… och behandlas som… ett barn?

 

Vad triggade rörelsen?

Britneys fans har engagerat sig i Britneys frihet sen förmyndarskapet inrättades 2008, men det var när hon i början av 2019 helt plötsligt meddelade att den kommande Las Vegas-showen skulle ställas in väldigt abrupt som hennes fans började engagera sig ännu mer. Enligt Britney ställdes showen in på grund av pappans sviktande hälsa och Britney ville helt enkelt tillbringa mer tid med sin familj.

Men i samma veva sa Britneys ena förmyndare, Andrew Wallet, upp sig och uttryckte att förmyndarskapet bör avvecklas: “Substantial detriment, irreparable harm and immediate danger will result to the conservatee and her estate if the relief requested herein is not granted on an ex parte basis.” (Alltså: Britney och hennes egendom kommer skadas om den avveckling jag föreslår ej beviljas.) Och med dom orden lämnar Wallet och gör Jamie Spears till ensam förmyndare. Samtidigt läckte paparazzibilder på när Britney checkades in på något slags rehab.

Enter: podcasten Britney’s Gram. Som ni hör på namnet så är det mycket riktigt en podd dedikerad till att analysera Britneys mästerverk till Instagram. Tydligen hade en mycket trovärdig juristassistent som jobbat med Britneys förmyndarskap ringt in till Britney’s Gram och berättat att Jamie Spears hade ställt in Britneys kommande show för att hon vägrat ta sina mediciner och som konsekvens tvingat henne till ett rehabiliteringscenter för psykiskt instabila.

Klipp till: alla tror på telefonsamtalet från den anonyma juristassistenten och blåser liv i #FreeBritney-rörelsen som om det inte fanns någon annan sanning. Personer som Miley Cyrus, Paris Hilton, Bella Thorne och Snookie har uttryckt sitt stöd för rörelsen. Till och med Britneys ex-man Jason Alexander närvarade utanför domstolsförhandlingarna för att stötta (de var gifta i 55 timmar absolut, men icke desto mindre, gifta.)

 

Britneys pappa

Självklart bygger rörelsen på lite mer bevis än ett möjligtvis fejkat telefonsamtal. I mean, det faktum att Britney har kammat hem enorma summor pengar det senaste årtiondet och en stor procentandel av den inkomsten hamnar i hennes pappas fickor är värt att ifrågasätta. Det ligger trots allt i hans intresse att förmyndarskapet ska fortgå utan insyn från allmänheten.

Värt att nämna i det här trasslet är att pappan Jamie inte verkar vara superskön. Förra sommaren anmälde Federline, pappan till Britneys två söner, Jamie för att ha agerat våldsamt mot den äldsta sonen. Det hela slutade med att vårdnaden av barnen gick från 50-50 till 70% hos Federline och 30% hos Britney. Några månader senare gjorde den 13-åriga sonen Jayden en klassiker: en instagram live där han delar med sig av hemligheter om Britneys livssituation – trotsigt tonårsbeteende vi älskar och stöttar här på Paparazzi :) Under denna live så får Jayden frågan “Is your grandpa a jerk?,” varpå han svarar: “Yeah, he’s a pretty big dick. He’s pretty fucking gay as shit. He can go die.”

Bra att veta homofobi is alive and well. :)

Kontot raderades såklart väldigt snabbt.

Sen denna dispyt har Montgomery, en kvinnlig förmyndare, tillfälligt ersatt Jamie som ansvarig för Britneys privatliv. Jamie är dock fortfarande ansvarig för Britneys ekonomi.

 

Britneys Instagram

Britneys sociala medier är som sagt en guldgruva för superknäppt innehåll. Hennes udda beteendet online i kombination med uttråkade fans i social-distanserad karantän har varit lite som gender reveals i kombination med torra skogar. Det har tagit hus i helvete.

Prick allt har använts som bevis på att hon ropar på hjälp. “Ha på dig något gult i nästa bild om du vill ha hjälp,” var en av tusentals kommentarer som användes som bevis på att Britney aaabsolut är fängslad när hon någon dag senare bar en gul topp:

Ännu ett inlägg som användes som bevis på Britneys desperata rop på hjälp är den här bilden:

 

Ser ni att det står “Call 911” i hennes ögon? Nej precis. Inte jag heller. Är det inte helt absurt då att det här blev ett VIRALT bevis på att Britney vill bli fri? Eller så kanske det blev viralt just för att det är så absurt? Om ni läser kommentarerna så har alla taggat @fbi. Ändå väldigt roligt.

 

Britneys mamma

Britneys mamma Lynne Spears, skild från Jamie sen 2002, ansökte om att bli en del av förmyndarskapet 2019, framförallt för att kunna vara involverad i beslut angående Britneys hälsa.

Under denna period upptäckte fans att Lynne visade sitt stöd för Free Britney-rörelsen genom att gilla kommentarer från oroliga fans. När folk märkte att flera free britney-kommentarer raderats från Britneys kommentarsfält så skrev Lynne att hon lagt märke till det med.

 

Rättshandlingar

Jag har länge känt lite skuldkänslor inför min besatthet av Britneys mående och frihet. Det var trots allt folkets intrång på hennes privatliv (samt en del missbruk av diverse substanser vågar jag nog påstå) som resulterade i att hon rakade av sig håret och bröt ihop 2007. Jag, som fan, vill inte upprepa och bidra till samma toxiska fan-kultur.

Av just den anledningen var det med glädje som jag läste att Britney nu uttalat sig om Free Britney-rörelsen för första gången, och det var positivt!! Hur kan jag veta det, kanske ni nu undrar. Well, tydligen är rättshandlingar offentliga i USA. Tack vare detta vet vi att redan i maj 2019 föreslog Britney att förmyndarskapet bör upphäva. 

I dokument från augusti i år kan vi läsa att Britney inte nödvändigtvis vill bli helt fri från sitt förmyndarskap, hon vill gärna ha kvar Montgomery (kvinnan som tillfälligt ersatte Jamie). Hon vill bara inte ha sin pappa som förmyndare.

Vidare skriver Britneys advokat att Britney vill kunna ha möjligheten att ansöka om att förmyndarskapet ska avvecklas i framtiden. Och att hon i den här fasen av sitt liv, då Britney försöker åstadkomma personlig autonomi, välkomnar och uppskattar sina upplysta fans stöd. Vidare står det att Free Britney-rörelsen är långt ifrån en konspirationstori och skämt (ord hennes pappa använt för att beskriva rörelsen i intervjuer.) Britney menar att kritiken som riktats mot hennes förmyndarskap snarare är en direkt konsekvens av att Jamie sett till att allt pågått i det dolda i så många år.

Låt oss bara ta in detta i en sekund: Britney Spears bekräftar själv att #FreeBritney-rörelsen inte är en konspirationsteori.

 

Hur blir det nu?

Tanken på att Britney levt ett liv då hon kommersialiserats och förminskats till en sexig kassako av först musikindustrin och nu tydligen sin egen pappa gör mig galen. Samtidigt vill jag ändå tro att Britney ser att förmyndarskapet tillåtit henne att fortsätta vara en av de högst betalda och mest aktiva artisterna under det senaste årtiondet. Arrangörerna av hennes världsturnéer och Las Vegas-residency hade kanske inte vågat satsa på henne förmåga att leverera om det inte vore för att de kan se alla tusen sätt Britney formats till en pålitlig och säker satsning.

Som hon skriver i bildtexten till ett av sina knäppa inlägg: “You may not know this about me, but I am strong, and stand up for what I want!” Så jag väljer ändå att tro att Britney vet vad hon håller på med och kommer komma ut ur det här med en relativt uttänkt lösning från hennes håll. Att tro på någonting annat vore att infantilisera henne ännu mer tänker jag.

 

Under den senaste rättegången beslutade domaren att det nuvarande förmyndarskapet ska fortgå fram till februari 2021. Britneys syster Jamie Lynn (ja, systern heter pappans + mammans namn hurså) har tagit över ansvaret för Britneys stiftelse för att försäkra att hennes egendom går till hennes söner om Britney skulle dö. Så sakta men säkert verkar denna kassako hamna i lite snällare händer.

 

He re gewd jag har nu alltså skrivit 7 A4-sidor om Britney Spears. Normalt.

Glöm nu inte att lyssna på vårt senaste avsnitt av Paparazzi!! Jag raggar på Michaela Spielbergs ex, diskuterar huruvida Keeping ups sista säsong innebär slutet på dagens kändisbesatta kultur, och Max recenserar Zac Efrons tjejsmak och Chris Evans läckta dick pic. Obligatorisk lyssning annars blir d straff!!!

// @itsbritneybitch__69

6 kommentarer | “#FreeBritney – från vad och varför? En tidslinje och sammanfattning!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anna panna skriver:

  Yesssssssssss these are the f a c t s we need to know. Tack !

 2. Gabriella skriver:

  Nej men snälla!! Otrrrroligt inlägg TACK

 3. Bögeribögera99 skriver:

  En kween har gjort det igen! Så bra text! xx

 4. Natalie skriver:

  Inlägget vi alla väntat på!!!! Märkligt också att en kvinna med psykisk ohälsa ska kontrolleras i över 10år innan det kommer upp till ytan men Kanye härjar fritt???? Vem ska ha ett förmyndarskap över honom i 10 år? Ingen såklart för han är man 🙃

 5. John skriver:

  En 38 årig kvinna som p.g.a. pengar utnyttjas av alltifrån föräldrar till drösvis av advokater som tjänar storkovan +bortemot 10.000 dollar i veckan på att hålla Britney under förmyndarskap.
  Vad är det för värld de lever i?
  Som Cabaret:
  -Money makes the world go around…..

 6. Felix skriver:

  Jag bor från Förenta staterna,
  Jag är skild från en son och min son heter Felix, han är 12 år nu,
  Jag hade en dålig upplevelse i mitt förflutna Förhållande, det är en väldigt lång historia men jag kommer att förkorta det för att du ska förstå att vi ibland måste fatta ett personligt beslut för att få det som tillhör dig.
  Min fru skildes från mig för att gifta mig med en annan man som bodde i samma stad. Jag bad henne om ursäkt och jag bad henne att återvända till mig och till vår son,
  för några dagar sedan läste jag en artikel på relationsbloggen publicerad av Maria Anderson från Sverige, hon delade en livsrelationsupplevelse på en blogg och hon skrev ut e-postadressen till Dr. Oduduwa Love Spell Caster som kan återställa bruten kärleksäktenskap och få tillbaka tillbaka ex kärlekspartner inom 3 dagar.
  Jag trodde aldrig på magi, förrän min son sa att jag hellre skulle prova att få sin mamma hemma.
  Jag skickar ett e-postmeddelande till den e-postadress som anges på bloggen för att kontakta Dr. Oduduwa kärleksstav. Jag förklarade för honom allt som händer mellan mig och min före detta fru.
  Jag fick ett svarsmeddelande om att han kan hjälpa mig att få henne tillbaka hem för att älska och lita på mig som mer än någonsin tidigare, jag försökte det och jag var glad att följa alla instruktioner från Dr.Oduduwa kärleksstav. Bara några dagar efter att jag fick ett telefonsamtal från min före detta fru Laura, bad hon om ursäkt för mig, Laura gick tillbaka hem, hon grät och ber om ursäkt till vår son Felix för att hon lämnat honom så länge.
  det fungerar som magi verkligen för det är så fantastiskt hur kärleksstav fungerar så effektivt inom tre dagar stavningsbön.
  Jag rekommenderade starkt alla som läser detta vittnesbörd och som genomgår förhållandeproblem att söka hjälp för att återställa sann kärlek och förtroende till kärleksförhållande. oavsett hur länge din partner lämnade dig kan de fortfarande återvända till dig.
  det fungerar för mig och så många andra har sagt bra kommentarer om den här fantastiska mannen Dr. Oduduwa (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp