Angående scenen i senaste Game of Thrones

5:09 22 Apr 2014

Game of Thrones är en serie där gränser tänjs, likt många andra serier hos HBO. Sex och blod är en vardag vi tv-tittare har vant oss vid. Men kan även de gå för långt?

Många ansåg det efter helgens avsnitt Breaker of Chains. Avsnittet plockar upp där det förra slutar, med Joffreys död. Jaime besöker sin syster Cersei som vakar över deras döda son i kyrkan. Ni som följer serien känner säkerligen till deras incestuösa förflutna och Jaime har sen sin återkomst inte fått utlopp för den passionen. Nu känner han att det får vara nog och under ett bråk med systern tar han till kraft för att få det han vill ha. Vad som utspelar sig är en våldtäkt bredvid deras bortgångne son. En minst sagt obehaglig scen, men liknande har förekommit tidigare, så vad gör denna värre än de andra?

Problematiken ligger i att våldtäkten inte alls förekommer i boken skriven av George RR Martin. En liknande scen existerar där Jaime precis har återvänt till huvustaden efter Joffreys något misslyckade bröllop. Precis likt serien träffar han sin syster i kyrkan och åtrår henne. Den väsentliga skillnaden är att detta är första gången han träffar Cersei på flera månader. Hon har under denna tid fruktat att han aldrig skulle återvända och åtrår även honom. Självklart finns en viss skepsism till att ha sex framför deras barns kvarlevor, men scenen är skriven som att akten är ömsesidig.

Den stora frågan som följer är då: varför denna ändring? Kan ni tänka er diskussionen bland manusförfattarna: ”Den här sexscenen, vore den inte mer spännande om den var en våldtäkt?”. Befängt. Även skrämmande hur avsnittets regissör Alex Graves inte ens tycks se problemet i en intervju med Vulture:

”What was talked about was that it was not consensual as it began, but Jaime and Cersei, their entire sexual relationship has been based on and interwoven with risk. And Jaime is very much ready to have sex with her because he hasn’t made love to her since he got back, and she’s sort of cajoled into it, and it is consensual. Ultimately, it was meant to be consensual”

Okej, hur många våldtäkter har inte skyllts på att ”hon ville det till slut”? Går det att utesluta en våldtäkt för det? Nej, detta är knappast en klyschig kärleksscen från valfri romcom, men Graves verkar tyvärr ha samma syn på detta som svenska domstolar. Ett underligt citat från en annan intervju är att det mest spännande med scenen var att Joffrey ligger där och ”ser allt”. Lämna ditt perspektiv bland Flashback-trådarna nästa gång du regisserar ett avsnitt, tack.

Även Martin har genom sin blogg kommenterat scenen. Han talar bland annat om hur detta kan vara ett resultat av seriens ”butterfly effect”. Det vill säga att de små ändringar serieskaparna gör kan få större konsekvenser i framtiden. Författaren bad även om ursäkt men menar att scenen alltid var ”avskyvärd” (i den benämning att de har sex bredvid sitt barns lik). Angående scenen hade han även detta att säga:

The whole dynamic is different in the show, where Jaime has been back for weeks at the least, maybe longer, and he and Cersei have been in each other’s company on numerous occasions, often quarreling. The setting is the same, but neither character is in the same place as in the books, which may be why Dan & David played the sept out differently. But that’s just my surmise; we never discussed this scene, to the best of my recollection. ”

Nikolaj Coster-Waldau som spelar Jaime har även fått vädra sin åsikt angående huruvida det var en våldtäkt eller ej. I en intervju med The Daily Beast erkänner han att det var svårt att tolka vad scenen verkligen var när han läste manuset och att en del tittares tolkningar var väntade. På frågan om huruvida han själv anser att det var en våldtäkt eller ej ger han det simpla svaret: ”Yes and no”.

Alla tycks ha sin egen vision av vad den scenen innebar. Men tv-seriens tolkning är en våldtäkt hur vi än vrider och vänder på detta. Mest oroväckande är hur Graves tycks vara blind inför detta faktum. Den bristfälliga regin blir hans fall, då det knappast såg ömsesidigt ut mot slutet.

Vem skrev då denna scen? Inga mindre än seriens skapare David Benioff och D.B. Weiss. Än så länge har de inte gjort ett uttalande angående scenen men som ni kan se i avsnittets bakom scenerna-klipp ovan har Benioff ändå medgivit att det är en våldtäkt:

It becomes a really kind of horrifying scene, because you see, obviously, Joffrey’s body right there, and you see that Cersei is resisting this. She’s saying no, and he’s forcing himself on her. So it was a really uncomfortable scene, and a tricky scene to shoot.”

Detta är inte första gången en ömsesidig sexscen förvandlas till våldtäkt i serien. Under första säsongen utspelade sig en obehaglig scen mellan Khal Drogo och en tårögd Daenerys när de har sex för första gången. I böckerna utspelar det hela sig på ett helt annat sätt där Drogo inte alls tvingar Dany utan frågar istället efter hennes samtycke.

Den stora frågan kvarstår då: ”Varför ens göra dessa ändringar?” I det senaste fallet finns en chans att detta är startskottet för Cerseis karaktärsutveckling som äger rum mycket senare i böckerna. Samtidigt går det emot den karaktärsutveckling vi har sett hos Jaime under tredje säsong då han räddade Brienne från att bli våldtagen. Han har även varit livvakt åt den förre kungen, tillika Cerseis make. Han våldförde sig på henne ett flertal gånger, utan att Jaime kunde göra något, då det skulle betyda hans död. Allt jobb för att tittarna ska sympatisera med Jaime, nerspolat.

Det verkar finnas ett existerande tvång att inkludera sex i HBO-serier endast för att de kan. Tyvärr har serieskaparnas ambition att kunna tänja på gränserna gått över styr här. Kan detta vara resultatet av en mansdominerat team bakom kameran? Av de tolv regissörerna som har lånat ut sina talanger till serien är endast en av dem kvinna. Detsamma gäller manusförfattandet där Vanessa Taylor är ensam att som kvinna ha skrivit ett avsnitt själv. Detta är ett problem hela Hollywood lider av och visar sig som tydligast genom HBO-produktioner, framförallt Game of Thrones. Även när en fantasivärld ska framstå som allt annat än en saga går det att ta det hela ett steg för långt. Att spela in en scen likt denna utan ett syfte som för berättandet vidare har sina konsekvenser, och är tyvärr numera en gammal vana för kanalen.

Än så länge har inte Lena Headey (Cersei) kommenterat scenen. Vi får hoppas att det är ett val från hennes sida.

6 kommentarer | “Angående scenen i senaste Game of Thrones”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. hobojohn skriver:

  Sen när blev världen svart och vit? sen när blev vardagliga situationer enbart rätt eller fel för att inte tala om unika situationer? enbart en person som har en agenda, och ”måste” välja ståndpunkt/utgångspunkt för det du skriver så passionerat om idag i själva verket är medvetet passionerat dum för att få lite klick och hoppas på en diskussion. ett tips. byt till disqus, kommer hagla in med åsikter.
  men om detta verkligen är din riktiga åsikt, ja då för jag be dig att komma in i matchen.
  Sex ses på väldigt många olika sätt, vissa mer frigjorda än andra.
  Men enligt dig så har jag blivit våldtagen och våldtagit. och känner mig nog inte som en våldtäktsman eller våldtäktsoffer.

 2. Emil skriver:

  Jag har inte läst boken men jag gillade scenen. Jag blir nyfiken på dynamiken där Cersei i bara förra avsnittet hade så makt och förlorar allt så direkt. Tywin skiter i henne, lägger handen på Tommens rygg och dissar hennes döde son. Minuter senare visar Jamie som hon tidigare i säsongen avvisat och förnedrat, ”vem som bestämmer” genom att utsätta henne för en extremt kränkande våldtäkt. Det öppnar upp för så mycket mer när Cersei attackeras från två olika håll. Liksom vad gör hon nu? Det är också intressant att se hur en Jamie i kris agerar, jag ursäktar inget men har ju i princip bara blivit spottad på av allt och alla den här säsongen.

  Jag gillar även hur sympatier byts och hur en person borde visar upp vidriga och fina egenskaper. Så som folk är som mest, folk är ju vidriga och snälla mot varandra om var annat på riktigt med.

  Något som även händer för The Hound och till viss del Ygritte i detta avsnittet.

  Avslutningsvis så blir jag lite förbannad att folk bakom uttalat sig om att det inte är en våldtäkt som visas.

  Ps. Skitbra blogg!

 3. Hh skriver:

  Skribenten verkar uppskruvad på våldtäktsgrejen, HBO filmar vad de vill och har rätt till det.
  Står man inte ut med serier så behöver man inte se.

 4. Erik W skriver:

  Det är smått fantastiskt vilket uppmärksammande alla med tolkningsföreträde gett denna scen.
  Ingen har gjort annat än att heja på när serien har avbildat mord, förräderi, massaker, slaveri, tortyr, kastrering, barnsoldater, incest, alkolism, en kvinna som föder en demon, nyfödda som blir offerslaktade, folk som bränns levande, människor som jagas i underhållningssyfte, en huvudkaraktär som halshuggs medans hans två barn tittar på, barn som mördar barn, rån, prostitution och koppleri.

  MEN när någon blir våldtagen.. då har serien minsann gått för långt!
  Detta utförs dessutom av en karaktär som tidigare försökt mörda ett barn och har smeknamnet ”Kingslayer”.

  Så snälla, återgå till er Strindberg, Mikael Wiehe-skivor och teater-uppsatta föreställningar av SCUM-manifestet som leverar er trygg förströelse som ingen utanför medias självbeundransklubb riskerar att bry sig om.

  ”I böckerna utspelar det hela sig på ett helt annat sätt där Drogo inte alls tvingar Dany utan frågar istället efter hennes samtycke.”

  Väldigt selektivt tolkat. Khal Drogo och Dany kan ej ens kommunicera i det kapitlet. Drogo kan bara säga ”no” och verkar inte ens veta innebörden av det.

 5. Vi som dricker rött vin skriver:

  Erik W, huruvida en sexakt är en våldtäkt eller inte beror kanske inte i första hand på huruvida förövaren förstår vad offret säger utan snarare på om offret samtycker eller inte. Och eftersom Danny samtycker i boken, till skillnad från i serien, blir hon inte heller ett offer utan en person som är minst lika sugen på sex som Mr. Drogo. Iaf den gången…

  Gå och lägg dig HH!
  <3

 6. Erik W skriver:

  Vi som dricker rött vin>
  ”huruvida en sexakt är en våldtäkt eller inte beror kanske inte i första hand på huruvida förövaren förstår vad offret säger utan snarare på om offret samtycker eller inte.”

  Visst, men om du tittar runt i artiklar och speciellt bloggposter här på Nöjesguiden så ser du att den rådande uppfattningen är att allt som inte är ett verbalt bekräftande innebär att akten är våldtäkt. Tittar man på Jezebel så måste män (för tydligen är det bara män som kan våldta) uttryckligen fråga en kvinna om de vill ha sex. Så din definition skulle sannolikt bedömas som kvinnohatande av många av dessa funktioner.

  Nu är detta egentligen bara snömos, för det jag skrev i första paragrafen gäller helt och fullt även om man skulle godta att TV-serien har för avsikt att avbilda något som ej skede i boken. Det finns en uppsjö av makabra och brutala exempel på det redan i serien (det mesta våldet mot män) men en våldtäkt är tydligen det som gör det hela oacceptablet.

  Så, rösta med era fötter och ladda inte ned GoT något mer (fniss) om nu serien har förlorat er respekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG