Lista: När Nardwuar möter arga rappare och ryska politiker

3:40 6 Maj 2014

Du har kanske sett honom förr, mannen med den skotskrutigt mönstrade golfhatten och en kärlek för låten Rockin in the Free World. Från Vancouver, Kanada härstammar en av landets största ikoner inom rockjournalistik: Nardwuar the Human Serviette (det är hans riktiga namn numera). Han har blivit känd genom en rad intervjuer med kända musiker och lämnar oftast sina intervjuobjekt mållösa. Det som gör denna underliga karaktärer så fantastisk är hur han verkar ha tillgång till ett bibliotek med fakta om de han intervjuar, oftast har han även med en rad objekt från sin stora skivsamling som den mittemot honom kanske kan få ta med hem.

Under de senaste åren har startat ett samarbete med Pharrells produktionsbolag i am Other och blivit hett eftertraktad under SXSW-festivalen i Austin. Många musiker i startgropparna för en fantastisk karriär har fångats på video med det kanadensiska engimat. Det är inte endast musiker han intervjuar dock, bland hans videosamling på Youtube finns nästan 400 intervjuer med allt från rappare till politiker. 

Vilka är de absoluta bästa (eller snarare mest bisarra)? Svår fråga men jag har gjort mitt bästa i att sammanställa sex stycken klassiska tillfällen när Nardwuar mötte …

En hänförd Waka Flocka Flame

”You just fuck me up!” skriker en Waka Flocka Flame i eld och lågor över all information Nardwuar har letat upp. Intervjun är gjord i Vancouver för två år sen och är helt klart en av de mest underhållande i Nards portfolio. Den tio minuter långa intervjun når sitt klimax vid slutet när Bricksquad-rapparens genuint bryter ihop av skratt, en del rökbart kan ha varit inkluderat dock.

En förälskad Michael Moore

Som sagt, det är inte alltid musiker framför kameran med Nardwuar. Under ett besök i Vancouver för att marknadsföra sin bok Stupid White Men stöter Michael Moore (återigen) på sin kanadensiska förälskelse. Intervjun blir lite av ett improviserat verk när Nardwuar slår följe med den omtalade filmskaparen till en annan intervju. Själva avslutet är dock fantastiskt och vi får även återse den gången då Moore uttryckte de vackra orden ”you’re on crack” om sin kärlek från Kanada. De är som gjorde för varandra, eller hur?

Ett obalanserat Nirvana

Efter att ha förföljt bandet i två dagar lyckades Nardwuar äntligen få en intervju med bandet tack vare Courtney Love som lurade i säkerhetsvakterna att han var hennes kusin. Vad som sedan följer är väl kanske inte journalistisk historia i tre delar men säkerligen rockhistoria. Detta var en av de sista intervjuerna (en smått förvirrad) Kurt Cobain gjorde, några månader senare tog han sitt liv. Se även andra och tredje delen av intervjun för mer av bassisten Krist Novoselics urspårningar.

En förvirrad president

När Filip och Fredrik ”gapade och skrek” åt svenska fotbollslandslaget hade de då Nardwuars möte med Sovjets sista ledare Mikhail Gorbahev i bakhuvudet? Förmodligen inte. Detta är i alla fall mer av ett klipp än en intervju men inte mindre underhållande för det. Kanadensaren får under denna presskonferens en av de sista frågorna och hanterar vikten av detta oerhört skickligt genom att säga ”keep on rocking in the free world” på ryska. Han följer sedan upp det med att fråga vem, av alla politiker Gorbahev har mött, som har störst byxor. Historia är därmed gjord.

En förbannad Nas

Det är inte alltid lyckat när Nardwuar träffar rappare som tar sig själva på alldeles för stort allvar. Denna intervju med Nas introduceras av energiska Supernatural för att sedan förlora sig själv i ett hav av bita i kudden-tillfällen och blickar från Nas så bittra att hans solglasögon nästan tycks fallera. Han förstår helt enkelt inte grejen och avslutar intervjun med ”you are fucking nuts, you are fucking psycho, but it’s all love, it’s all music”. Tuff kärlek för vår vän Nardwuar med andra ord.

En ständigt stenad Snoop Dogg

En rappare som inte tar sig själv på för stort allvar är Snoop Dogg vilket gör honom och Nardwuar till en perfekt kombination. De två har sen början av 2000-talet träffat varandra sex gånger och alltid händer något extra, oftast försöker även Snoop sno med något av Nardwuars värdesaker (nej han ger inte bort alla skivor). Min favorit är den ovan där rapparen visar hur en typisk blunt tillreds bäst: genom att slänga in den i mikron. 

Har du fått blodad tand och vill se flera av Nardwuar the Human Serviettes intervjuer med Snoop. Kanske när han träffar Henry Rollins för tredje gången? Eller när Pharrell fixar ihop honom med Jay-Z? Besök hans oändliga Youtube-kanal för det och mycket mycket mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG