#TrueDetectiveSeason2 En undersökning

12:15 29 Maj 2014

Bland spaghettimonster och gula monarker växte det populärkulturella fenomenet True Detective fram och lär knappast ha undangått någon. Denna deckarantologis första säsong hyllades för fängslandes regi och rollprestationer men fick även en hel kritik, bland annat när det kom till seriens skildring av kvinnor. Samtidigt gav Louisianas ockulta natur, fylld med referenser till verk av Robert W. Chambers, varenda Reddit-teoretiker bränsle i jakten på den galnaste teorin. TV-serien blev i slutändan lika hatad som älskad när internet sattes i brand av debatter och konspirationer.

Vi alla vet väl; tiden är en platt cirkel och det är vårat öde att upprepa våra handlingar. Därför kom det aldrig som någon överraskning när HBO gav grönt ljus för ännu en installation av Nic Pizzolattos gotiska kriminalverk. Det börjar närma sig stunden då roller ska tillsättas och nu – till skillnad från i första säsongen – följer alla seriens utveckling bakom kulisserna. Rykten viner genom luften och Rust Cohles arv står på spel, finns det ens någon chans att de kan skapa en liknande succé andra gången om? I ett försök att finna några svar kring True Detectives andra säsong släppte jag allt och begav mig mot mörkrets hjärta. Men något jag fick befara var att mörkret, det är en plats för rykten, lögner och svek.

Kreatörerna

Inte helt oväntat kommer tv-världens kanske mest excentriska showrunner – Nic Pizzolatto (längst till vänster i bild) – författa andra säsongen av sitt livsverk. Något vi inte kan räkna med är att Cary Fukunga (längst till höger) återvänder för att regissera alla åtta avsnitt. Efter första säsongens 6 minuter långa tracking shot har han blivit en het vara i Hollywood och är närmast aktuell för remaken av Stephen Kings It, hurvida det är en ära eller ej håller jag osagt. Pizzolatto är nog nöjd över detta faktum då hans relation med regissören tog en del stryk. Men att filma en hel mini-serie på åtta avsnitt, samt ha en galen författare viskandes om kosmiska visioner i ditt öra, är inte det lättaste.

När serien väl återvänder (vilket är lite svårt att förutspå just nu) kommer det vara med ett flertal regissörer. Pizzolatto skall redan ha talat med en rad namn och är än så länge väldigt nöjd, eller bara hemskt benägen om att reta upp Fukunga.

#TrueDetectiveSeason2

Nej, Matthew McConaughey och Woody Harrelsson kommer inte att återvända, det har varit en del av seriens raison d’être sen dag ett. Istället kommer vi få stifta bekantskap med tre nya detektiver nästa år. En hel del namn har redan cirkulerat några varv runt internet, speciellt Brad Pitt som gärna delar en Lonestar med McConaughey. Många källor menar på att Joe Black har säkrat en roll i seriens andra säsong, men liknande nyheter kring Jessica Chastain kom till ytan förra veckan och då var det endast halva sanningen.

Hela sanningen är att Pizzolatto har skapat tre karaktärer med kända skådespelare likt Chastain, Christian Bale och Joaquin Phoenix som plattformer. Alla dessa namn är dock fullbokade några år framåt, vilket bland annat öppnar upp dörren för David – Ross från Vänner – att odla en mustasch och börja kedjeröka till hösten (det måste ju vara det han fiskar efter?).

Carcosa

Nästa berättelse kommer inte återvända till Louisanas träskmarker, den saken är säker. Vad vi än så länge vet är att den kommer utspela sig inom Kaliforniens ramar. Räkna dock inte med att vi kommer undersöka scientologer och Hollywoods Illuminati, seriens skapare vill istället bejaka några av statens mindre kända platser. I en intervju menade han på att säsongen skulle utforska ”den hemliga ockulta historien bakom Amerikas transsportsystem”. Huruvida de mytologiska aspekterna som slog rot med första säsongen kommer fortsätta att växa är ännu oklart, men om du frågar mig så finns det gott med rum för Carcosa ute i Nevadas öken.

I en annan intervju talade även Pizzolatto om att serien skulle fortsätta utforska den psykosfär av aluminium och aska som Rust Cohle tycktes vara förlorad i. För det är väl vad i alla hungrar efter i slutändan? Ännu en cynisk citatmaskin med medvetandet upphöjt i skyn, nu behöver vi endast en tillräckligt duglig Joaquin Phoenix-doppelgänger för jobbet.

En sak är i alla fall säker inför seriens återkomst: det kommer bli Nic Pizzolattos vision fullt ut. Han har tidigare talat om hur svängarna skulle tas ut ytterligare ett snäpp med en potentiell uppföljning. Fukunga var under inspelningen den som kämpade för realismen, med honom ur vägen kan det hela ta vilken riktning som helst. Bara ingen blir fängslad i ett dörrhandtag eller något annat Twin Peaks-esque har vi nog vårat på det torra.

Det var samlingen av alla ryktesdoftande nyheter det finns kring seriens andra säsong. Tills vi blir givna något mer konkret lämnar jag er med vad Youtube har att erbjuda.

2 kommentarer | “#TrueDetectiveSeason2 En undersökning”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Greta Thurfjell skriver:

    jag DÖR om Ross blir nya Rust Cohle! och inte av positiva känslor.

  2. Svante Allmungs skriver:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg