En kvinnlig Ghostbusters planeras – men glöm inte de gamla filmernas synder

1:45 9 Okt 2014

För alla manschauvinister tillika Ghostbusters-fans har jag lite dåliga nyheter. Låt oss börja med faktumet att en tredje film med Bill Murray och de andra aldrig lär bli av, acceptera det bara – dock är det sen igår klart att en reboot bestående av kvinnliga spökbekämpare kommer att gå upp på biografer inom en snar framtid.

Ifall ett jämställt samhälle får dig att rysa lika mycket som närkontakt med en paranormal entitet – eller en avdankad Dan Akroyd – så är du säkerligen skeptisk inför denna nytändning för franschisen. Visst finns det kanske alltid skäl att vara orolig när Hollywood väljer att gräva upp gamla lik i katakomberna. Dock har Paul Feig – regissören bakom Bridemaids – och The Heat-manusförfattaren Katie Dippolds tagit sig an det ärofyllda uppdraget, vilket talar till denna reinkarnations fördel.

Låt nu spekulationerna börja! Medan en nytolkning av titelspåret signerat Haim känns mer än självklart lämnas vi med filmens sanna pathos – vilka skådespelerskor kan tänkas ta över 80-tals relikernas prestigefyllda uppdrag?

Det lär inte dröja länge före en hashtag i äkta #TrueDetectiveSeason2-andan börjar spridas bland sociala mediers flöden. Några namn är uppenbara som Amy Poehler och Tina Fey. Dock skulle jag inte ha något emot en yngre generation i form av Abbi och Ilana från Broad City – även tanken av Hannibal Buress besatt av Lucifer själv under filmens tredje akt är kittlande.

Men i slutändan är min största förhoppning att denna nya installationen inte går i de äldres fotspår – med andra ord, ge en afroamerikansk skådespelare lite utrymme denna gång, okej? En del minns kanske Ernie Hudson från det äldre gänget – men det vore inte häpnadsväckande ifall du missade honom. Filmstudion Columbia Pictures valde, förmodligen med en del rasistiska anledningar till grund, att klippa bort Hudson från större delar av filmerna, vilket innefattade en rad pivotala scener.

Reprimander är det försent för, men det finns här kanske en chans till gottgörning. Jag blev måhända förd bakom ljuset under min barndom, men låt nu en ny generation få ta del av en kvartett nördar – inte bara kvinnliga men även en mångfald där protagonisterna inte är lika vita som spökena de jagar.

En kommentar | “En kvinnlig Ghostbusters planeras – men glöm inte de gamla filmernas synder”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Gilda Radner skriver:

    Hur länge har jag varit nedfrusen? När blev Bridesmaids en kvalitetsmarkör?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg