Affischer för filmen The Interview plockas nu ner i USA.
Julen är kanske för många synonymt med vårt konsumtionssamhälle, och då främst Aladdinasken som har sin högtid just nu. Men detta är även en viktig period för världens biografer, när några av de mest efterlängtade filmerna har sina premiärer lagom till juldagen. Dock blev det allt annat än frid för ett filmbolag — Sony Pictures — vars julstrumpor de endast kan torka sina tårar med efter en finansiell och ryktesmässig tragedi.
Ni lär knappast ha undgått nyheterna kring förra månadens hackerattack mot Sony, där allt från anställdas personuppgifter till en rad privata mail — där vi bland annat finner enerverande rasism — har läckt ut på internet. Nog för att skribenter hos Gawker har funnit lycka i klickbete som hur Channing Tatum för sig under mailkonversationer eller chefernas distinkta hat mot Angelina Jolie. Dock är faktumet att anställdas säkerhet har hotats, samt Hollywoods fortsatt besvärliga kvinnosyn och rasism, inget värt att skämta om — vilket endast är början på denna röra av skandaler.
Anledning till attacken tros vara The Interview, en ny film där Seth Rogen och James Franco får uppdraget att lönnmörda Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. En premiss värdig de två skådespelerna tillika Hollywoods mest älskade stonerpolare. Men hade någon anat konsekvenserna Pineapple Express-duons nya spionkomedi skulle kunna få? Knappast. Hot om en 9/11-liknande attack mot alla biografer som väljer att visa filmen har lettt till att den nu inte kommer få någon premiär överhuvudtaget. Många minns säkerligen när en galning började avlossa skott under premiären av The Dark Knight Rises i Colorado, vilket kostade 12 personer livet – ett skrämmande brott ingen vill se i större skala.
Biografer är en plats för eskapism, en verklighetsflykt. En plats att lämna vardagens tristess bakom sig för två timmar av häpnandsväckande fantasier eller verklighetsförankrade upplevelser som innefattar allt från kärlek till spänning. En biograf är dock inte en plats som borde kopplas samman med rädsla för ett hot vars fäste inte är på bioduken. Familjer, vänner och älskade borde inte frukta för sina liv när de stiger in i salongens mörker – något terrorister verkar hemskt benägna om att göra till en realitet.
Visst gör kanske Amerikas biokedjor rätt i att ställa in sina visningar av The Interview, men här uppstår även ett dilemma. Vi talar ändå om en komedi från killarna som valde att parodisera videon till Bound 2 med alla dess lättklädda sekvenser inkluderade. Om terrorister tillåts diktera vilka filmer som ska visas, vad betyder då detta för verk med en sann politisk laddning av filmskapare vars drivkraft är att våga utmana våra uppfattningar om det samhälle och den värld vi lever i? Att ge efter för terroristorganisationers krav är något vi ofta ser världens ledare ställa sig emot, då påföljderna kan vara förödande – kan även detta gälla filmvärlden?
Än så länge kan vi inte heller vara säkra på att det är just terrorister i Nordkoreas tjänst det handlar om. Sony verkar inte vilja chansa, då de kopplar samman detta med varningar från landet efter första trailern till The Interview. Hackerattacken har även liknats vid de diktaturen har utsatt sitt grannland för under flera år. Om landet nu bär på ansvaret så har attacken med största sannolikhet utförts av frilansande hackers, vilket är det mest förekommande i fall likt denna. Representanter har dock tagit avstånd, och att detta skulle vara en tämligen urspårad offensiv från ett gäng trolls känns inte helt orimligt. Har ens Nordkorea resurserna att hota USA innanför dess gränser?
Nyligen tog gruppen med det ironiskt klingande namnet Guardians of Peace på sig ansvaret för denna förödande hackning och är även de som ligger bakom det senaste hotet. Är Kim Jong-Un deras arbetsgivare? Mest talande är att dessa ideologiskt drivna hackervister såg ett perfekt tillfälle att slå till emot Sony för att sedan utmåla Kim Jong-Uns diktatur – ett land där hungersnöd och skräckliknande propaganda härskar – som den perfekta boven. Filmbolaget har ändå en rad skandaler bakom sig, och många torrententusiaster minns säkerligen rootkithärvan från mitten av 2000-talet. Att Nordkorea faktiskt skulle ligga bakom detta känns mer som en vinkel media har valt och sedan eldat på.
Men var lämnar detta The Interview? Är Seth Rogen och medregissören Evan Goldberg numera politiska aktörer, när filmbranschen förvandlas till ett slagfält mellan nationer? En överdrift kanske, dock lär de gå till historien då något liknande aldrig har skett tidigare. Visst, Borat fick ta en del skit, men inga hot om terrordåd. Filmen kommer förmodligen att ges ut på dvd, men efter de senaste veckorna har kanske Sony Pictures rykte dragits i smutsen för sista gången. Om detta nu är spiken i kistan så är det utan tvekan det största skämtet de två har åstadkommit under sin karriär. Sänka sin arbetsgivare på detta sätt, ett avtryck större än de någonsin kunde drömma om. Para nu ihop dem med en filmmakare och politisk debattör av rang, så har filmvärlden något slagkraftigt här.
En avslutande fråga värd att ställa är dock denna – hur skulle USA agera ifall till exempel Ryssland valde att göra en film där Barack Obama var målet? En armé av drones flygandes över Atlanten ackompanjerade av Richard Wagners stråkar? Landets sanna svaghet tycks vara Hollywood, så dess långa lista över fiender gör bäst i att anteckna. Låt oss bara hoppas att utomjordiska krafter inte ser chansen att ställa Star Wars till rätta efter decennier av masskulturella nidbilder.
Mer nyheter lär följa och om du tvivlar på att detta faktiskt kan få konsekvenser för resten av filmvärlden så måste jag göra dig besviken. Först att ta smällen är tydligen Steve Carell vilket endast lämnar mig med följande gif.
Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.
Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.