Marvels Fantastic Four har blivit med trailer — som är misstänktsamt lik Interstellar

5:00 27 Jan 2015

Det är svårt att minnas en tid då Marvel Studios inte hade monopol på superhjältar, en tid då vi inte riktigt visste vad vi hade att förvänta oss när seriesidorna fick liv på bioduken. Tack vare Kevin Feiges maktgalna sinne har nu Robert Downey Jr och hans oneliners blivit synonymt med de tecknade hjältarna, vilket har lämnat många andra filmstudios i panik. För tro det eller ej, men så länge vi inte talar om DC Comics finns det fortfarande skapelser av Stan Lee där ute som inte tillhör studion han la grunden för. En av dem är Spider-Man, vars nya skejterfierade skapelse verkar ha dött med all de repliker någon 5-åring skrev åt Jamie Foxx i The Amazing Spider-Man 2.

En annan är Fantastic Four. Ja, ni minns kanske gänget bestående av gummimannen, den osynliga kvinnan, stenblocket och den brinnande facklan vars försök till actionspäckad filmupplevelse rättare sagt kvävde många fans med en skämskudde under 2000-talet. Nu har även de fått en reboot med Hollywoods kanske självutnämnda underbarn Josh TrankChronicle-regissören skall nämligen inte ha något problem med egot. Tillsammans med en rad lovande skådespelartalanger har han skapat en vågad nytolkning som har hämtat sin inspiration från seriernas lite mer hippa Ultimate-universum, som lanserades i början av förra decenniet.

Oro har dock vuxit bland fansen i väntan på ett första smakprov från filmen, många verkar ha förlorat hoppet för Tranks vision och helt enkelt övergett tanken att detta kan bli något sevärt. Frågan är om de är redo att åter viga sina sköra förhoppningar åt chansen att denna film kan bli värdig den institution av finkultur som serietidningarna är — om inte så lär de vara redo med hård rasistisk krigsföring.

Med första trailern här står det i alla fall klart varför den dröjde — det är ju Interstellar med superhjältar? Ta bort de korta klippen av övernaturliga manifesteringar och detta hade kunnat varit teasern till Christopher Nolans rymdodyssé, med alla dess majsfält inkluderade. Förstå förvirringen ifall de båda trailerna hade gått på biograferna samtidigt. ”Kommer The Asylums rip-off på Interstellar även gå upp på bio?” hade inte varit en helt oprovocerad fråga.

Dock tänker jag hålla mig ifrån att döma, då filmen ändå besitter några av mina favoritskådespelare just nu. Miles Teller var fenomenal i Full Metal Juilliard-dramat Whiplash. Kate Mara är en superstjärna i väntan på den första riktigt stora rollen. Michael B. Jordan har fått mig att gråta sen han var en liten grabb i The Wire, och även så Jamie Bell med sina danssteg i Billy Elliot. Tydligen ska även den onda apan från senaste Planet of the Apes spela den ondskefulle Dr Doom — vilket borde göra fans mer upprörda än faktumet att Jordan spelar en i serierna vit rollfigur, men ja, ni vet, nördar. Den åldrade mästerkompositören Philip Glass skall även återvända till filmens värld för soundtracket, vilket egentligen är en säkrad biobiljett för min del.

Men om denna upplaga av Fantastic Four också skulle bli ett fiasko kan fanatikerna i alla fall skatta sig lyckliga med den enda sanna adaptionen — Oley Sassones övergivna film från 1994.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp