Kendrick Lamar och avgrundsdjupt mörker med nya singeln Blacker the Berry

1:13 10 Feb 2015

Under natten till måndagen tog Kendrick Lamar hem statyetter i två av Grammy-galans rapkategorier. Men den hyllade Compton-rapparen var själv inte där för att motta några av priserna. Underligt skulle en del tycka medan andra foliehattar menar att illuminati håller Kendrick på en strikt diet av genrelegenders blod medan han rehabiliterar i en sarkofag. Efter första singeln i från rapparens än namnlösa uppföljare till hyllade Good kid, m.A.A.d city och en kontroversiell kommentar i Iggy Azelea-debatten så har lyssnare polariserats — kanske är inte genrens universella frälsare lika självklar längre? Kanske borde dolda sällskap börja leta efter ett nytt ansikte utåt?

Hörde Kendrick måhända detta som en uppmaning till strid och spottade ur det blodiga sugröret med spår av AmeriKKKas DNA. För med nya låten Blacker the Berry är hans signatursenliga hyperboli-prosa tillbaka i toppform. Titeln delas med Wallace Thurmans roman från 1929, ett verk sett som nyskapande för hur den skildrade rasism inom det afroamerikanska samhället. Med det i åtanke anar ni kanske att vi inte har ännu ett utomjordiskt lätthjärtat haveri utan en rak kontrast gentemot i. Här finner vi istället en detaljrik och mer dystopisk ljudbild. Det avgrundsdjupa mörkret producerat av Boi-1da blir till ett dramatiskt slagfält för rapparen i kamp med sitt eget hyckleri.
 
Resultatet är fulladdat och säkerligen det fans har suktat efter — något säger mig att förhandsbokningarna på det obetitlade albumet lär ha en mindre renässans för nuvarandet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG