Det var inte alls längesen vi fick se de första officiella bilderna från X-Files nya miniserie till säsong (sluta kalla den för en reboot skribenter) som har premiär nästa år. Men fast jag vurmar för mys mellan Fox Mulder och Dana Scully så går det inte alls upp emot det nya, rörliga, materialet som Fox nu har släppt.
Kultseriens hemvist planerar nämligen att visa alla nio säsonger av X-Files fram till i januari när den nya installationen har premiär, i ett försök att bygga hype — för att sedan döda den med de tre sista säsongerna antar jag? I trailern för denna kampanj är all utomjordisk foliehattsestetik på sin plats med glimtar av gamla fiender och mysterier samt Mark Snows mytomspunna ledmotiv så klart, dock vänds min — och säkerligen eran — värld upp och ner med det sista korta klippet taget från inspelningen av den högst eftertraktade återkomsten.
En del anar kanske överdriven nördhysteri här, men jag finner ändå mening i att analysera av dessa få sekunder:
”I’ve heard the truth, Mulder. Now what I want are the answers.”
Dialogen vi får ta del av är inte en ny sådan, utan tagen från den tredje säsongens andra avsnitt Paper Clip — näst sista klippet med Mulder och strålkastarljuset är även därifrån — dock kan citatet tänkas säga en hel del om den nya säsongens objektiv. När vi lämnade tv-serien med dubbelavsnittet fyndigt nog döpt till The Truth fann Mulder och Scully sanningen: utomjordingar har planerat en attack mot vår planet för slutet av Mayakalendern. Som flera säkert känner till är denna kalender inget påhitt, men faktumet att dess slutdatum — 21 december 2012 — skulle betyda jordens undergång, var en galen felberäkning endast karaktärer likt The Lone Gunmen skulle kunna ge upphov till.
När vi åter finner våra agenter i deras fiktionella 2016 har varken jorden transformerats till ett levande helvete, eller invaderats av utomjordingar. Just varför är kanske svaret de kommer söka? Vilar ett hot om invasion fortfarande där ute som inte är — och detta är ingen diss mot Jeff Goldblum — uppföljaren till lndependance Day? Min teori är kanske inte av Mayakalenderns proportioner, men Scullys ord kan helt klart spela en stor roll. ”Svaren finns där ute.”
På tal om Scully så gömmer sig faktiskt även en ledtråd av genus-genren här. Vid första ögonkastet tänkte vi tittare kanske inte på att det är Gillian Anderson som stormar in först i det nedsläckta (ritual?)rummet, men det har viss betydelse.
När serien sändes under 90-talet var den feministiska revolutionen inte lika påtalad, därför är det inte heller chockerande att Mulder vid ett fall oftast var först fram vid dörrarna — antingen för att knacka eller sparka in dem — medan hans kvinnliga kollega befann sig några meter bakom. Efter otaliga google-sökningar kan jag inte bekräfta ifall det är ett rykte eller fakta, men det sägs i alla fall att detta var på direktiv från producenter. Vilket inte vore allt för chockerande med tanke på att de försökte skapa ett kärleksobjekt för Scully i början av serien, då det var enda sättet att ”göra henne intressant”. Älskade 90-talet, eller vad säger ni?
Men utöver förlegade könsroller sa även procedurerna kring dörrentrérna en hel del om Mulders karaktär, alltid suktande efter sanningen, medan Scully var den vetenskapliga skeptikern med en något mer tillbakadragen tro på det paranormala. Nu när producenter inte längre är helt främmande för starka kvinnliga rollfigurer behöver ingen hålla tillbaka tv-historiens bästa FBI-agent, och vem vet, efter att ha funnit sanningen kanske det är hon som åtrår svaren mest. Det hela faller sig logiskt då Mulders korståg alltid var ett utan ände, där svaren aldrig räckte till, så när de två väl återvänder fruktar han kanske dem till och med?
Ovanstående borde måhända inte chockera, då Dana Scully alltid var något av en feministisk superhjälte. Men svårt att ändå inte gilla hur samtidens skiftande bild av könsroller skildras subtilt här. Scully behöver trots allt inte bevisa något för någon, hon behöver bara vara Scully och nu är det kanske dags för alla andra att anpassa sig — inte tvärtom.
Till sist ska ljussättningen nämnas. X-Files var från första början en säregen serie gentemot andra, inte minst pågrund av hur mörk den var — alltså verkligen supermörk och då snackar vi foto, inte bestialiska incestfamiljer. Chris Carter tycks inte ha gett upp sin fäbless för de mörka färgskalorna i det nya klippet vilket glädjer mig, Fox har ändå blivit kända för att använda sig av generiska miljöer gång på gång igen men jag antar att deras tro på Carter överväger allt just nu — sanningen, eller ja svaren, är trots allt inget som borde besudlas.
Vad mer som gömmer sig i skuggorna är svårt att spekulera i. Andas Kryceks spöke högt i något hörn vid första glimten av en lika odödliga David Duchovny, kryper Eugene Tooms omkring i ventilationen eller har The Cigarette Smoking Man bara tappat bort batteriet till sin e-cigg? Att röka på tv är trots allt inte lika accepterat nu som för 20 år sen. Svaren är i alla fall på väg, och som alltid är jag redo att analysera dem med er.
Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.
Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.