Vi som aldrig skrev prosas prognos för poesiåret 2016

5:28 29 Dec 2015

 

Vem blir årets stjärnskott?

Ett väldigt litet barn. Ni kan liksom inte ens föreställa er hur litet! Det kanske blir ett foster, som ska “guida” oss genom livet. Som den där kaninen i Alice i underlandet eller som Robin Williams i Döda poeters sällskap. Ett carpe diem-foster i tweed. En livsbejakande smakdomare. Vilka dryga anspråk.

Vem får för mycket utrymme?

Natur & Kultur. De kommer sakta men säkert att äta upp “allt”. Om det är för mycket återstår att se. Om ”allt” är för mycket. Bara framtidens bödlar kan döma oss. Smärtgränsen kommer när Natur & Kultur köper upp det lilla Aspudden-baserade förlaget C H A T E A U X och börjar ge ut handtryckta, lövtunna böcker skrivna av Adam Westman och Helena Eriksson till höger och vänster. De ville ha kakan, äta den, och ge ut den på sitt förlag. Ädelt, enligt vissa, dumdristigt enligt desto fler. Det blev ett monster.

Vad blir årets trendigaste diagnos?

Pär Thörn. Och duckface! Förstora läpparna och gör det “illa kvickt”.

Vad blir årets skandal?

När det uppdagas att Augustjuryn enbart bestod av det där lilla barnet som blev årets stjärnskott, ett så kallat “enfant terrible”. Och när det avslöjas att det där lilla barnet dessutom kände vinnaren (barnets egen mamma; en poet), blir skandalen än större! Varning: tänk på att ett stjärnskott alltid blir till en sån grå klump som är i en monter på ett museum, och montern är på väg ut, ingen kommer vilja vara i en monter 2016.

Vad tar vi med oss från 2015?

Komplimanger. Bloggprosa! Essäformens sexiga biefffekter. Nina Bouraoui follows back. Att Elis inte bör avslöja lösenordet till den här bloggen, “Skaldjurspoesi666”, till random fans eftersom det alltid hugger oss i ryggen.  

Vem gjorde oss stolta ute i världen 2015?

Säkert nån skådis som praktiserar method acting, typiskt skådisar som praktiserar method acting, fick ni inte tillräckligt med uppmärksamhet på lekskolan när ni praktiserade method acting? Stoltheten suger, för övrigt. Stolta över Sverige? Skulle inte tro det. En liten hamster gjorde oss stolt ute i världen, men vi vet inte om det, för det var i hamstervärlden

Vad blir årets stora död?

Montern. Det blir mycket sexigare att stå några meter utanför montern. Minst 5 meter.   

Sammanfatta 2015 med tre ord:

Jörgen Gassilewski och porr. Det blir fyra ord så då får det bli:

Jörgen Gassilewski och.

Vad slutar vi äntligen upp med?

Konst. Konceptuella grejer. Allt som har med “skapande & kreativitet” att göra.

Vad förtränger vi från 2015?

Det goda samtalet. Konstnärer som sysslar med poesi lite raljant och från höften? Jesper Waldersten? Det var alldeles för många “mörkt finurliga” skrivmaskinstexter på Instagram. Författarförbundets vidskeplighet? Eller det kanske är motsatsen till vidskeplighet som de sysslar med. De tror inte på sånt de inte kan ta på. Författarförbundet tror bara på empiri, och det är ju bra. Två böcker! Två böcker, sa vi! Riktiga böcker! Ett omfång av två riktiga böcker och en bukett rosor!  

Vad blir okej att gilla 2016?

Prosa? Tyvärr. Prosalyrisk prosa. Eller Hyland, Lennart Hyland blir äntligen okej att gilla, som “koncept”. Lennart Hyland kommer att hyllas som Sveriges första hacker och som Aase Bergs nästa persona. Det kommer också, även det tyvärr, bli politiskt korrekt att vara nazist.

Vad kommer vi att låtsas gilla?

Kryckor med såna där broddar (?) och poesi. Vikingatiden. Nyckelromanen. Retoriska figurer.

Vad beställer vi i baren?

En liten, liten indignerad pamflett. Och mjöd!!!! Ge hit mjöd.

Vem blir 2016:s motsvarighet till K. Svensson?

Victor Malm? Skoja. Det blir Jack Hildén. Skoja igen. Det blir klädmärket Filippa K… Svensson.

Vem kommer dagstidningarna att hypa upp ett halvår för sent?

Nån som tyvärr är död. Det kommer vara oerhört tragiskt eftersom den här döda personen inte kommer vara i livet när hypen kommer. Typiskt gammalmedia, eller vad säger ni. Det kanske blir Astrid Lindgren. Men hon är ju redan död. Nån annan som varit bra för nationen. Det kanske blir Arne Weise. Som dör. Anna har alltid förväxlat honom med Kalle Anka. Kanhända att Kalle Anka blir en hype 2016. Kalle Anka och panelsamtalet. Ett seriöst svar på den här frågan kanske är Chris Kraus och Leif Holmstrand.  

Vem blir årets revival 2016?

Bockstensmannen och Bob Hansson. Zara Leander kommer nog få vakna upp från de döda och spela en trudelutt på en harpa.

Årets stilikoner?

Aris Fioretos. Never goes out of style. Han är det finaste vi har. Han kommer antagligen överraska och införliva lite fräcka Heroines-t-shirts från Modernista i sin klassiska garderob. Modernista blir ett t-shirtmärke 2016. Jenny Tunedal har också väldigt bra stil och stil har man för evigt. Det är konstant, sen gammalt. Andra med bra stil: David Zimmerman. Och Ingrid Bergman. Och The Beatles.

 

TACK FÖR ETT BRA (?) ÅR, HOPPAS NÄSTA BLIR ÄNNU (?) BÄTTRE! Som vi brukar säga: just när man tror att man inte kan komma högre upp i hierarkin så kan man det. Skicka böcker och pamfletter till oss, skicka gärna mutor också, vi gillar produkter. Mål för 2016:

  • Att Elis diktsamling som kommer ut på CL(P) Works i mars ska bli sedd och uppmärksammad i alla större tidningar och kanske även i Babel om det fortfarande finns
  • Att nån vuxen ska se oss på Bokmässan och bjuda oss på middag
  • Betalt boende på 4 av 5 event
  • Att en litterär revolution inte ska ske än för Anna har just börjat skriva på en traditionell prosalyrisk roman som är jättebra, den har ingen handling men tema alkoholism och lycklig kärlek

 

GOTT NYTT ÅR!!!!

 

En kommentar | “Vi som aldrig skrev prosas prognos för poesiåret 2016”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Dani H skriver:

    JA! Pamflett och mjöd (dock mer JA på pamflett än mjöd tror jag).

    JA – till att prosalyrik blir hippt!!

    Och JA till denna blogg som hittar det opretentiösa i poesin. Det är faktiskt hur gött som helst – Skippa strikt klädsel, knasiga glasögon, och att stirra allvarsamt i ett vinglas. Nej till att vara svår, röka ofiltrerade cigaretter i skuggor från Notre Dame och fundera på att hoppa i Seine, och bli hindrad av någon komplex snubbe som kommer och säger något läckert på franska. Därefter total hjärtkollaps. Jättenej till det.

    BRA JOBBAT!

    /Dani H

    https://bookbirth.wordpress.com/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg