Varje riskorn är en skimrande möjlighet

18:21 10 Maj 2015

Jag kommer nu att dela med mig av ett recept på en risrätt som börjar och slutar i en enda panna. Förslagsvis en lite vidare variant typ traktörpanna eller större gryta. Så här gör du:

1. Hacka en gul lök och låt den bli genomskinlig i en klick smör och lite olja. Tillsätt mortlade fänkålsfrön och lite hela kumminfrön samt gurkmeja. Släng ner några limeblad också när du ändå är i farten.

2. Tillsätt ris! Ta vad du har hemma eller sikta in dig på jasminris om du ska handla nytt. Ett par-tre deciliter duger till två personer. Veva runt riset i pannan så att kornen räcks av de gula oljorna och blir sådär lyxigt glansiga och gnissliga.

4. Addera buljong, jag körde här kycklingbuljong men grönsaks- eller fiskbuljong gör sig också bra. Man kan tänka dubbelt så mycket vätska som ris till detta. Låt bubbla upp och sänk genast värmen till det absolut lägsta. Låt puttra i tio minuter med lock på. Man ser när riset absorberat vattnet, lite beroende på så kan man behöva tillsätta en smula.

5. Nu är det dags att lägga till laxen i ekvationen! bara salta den på båda sidor och lägg den ovanpå riset, på med locket och kör den i fem minuter till.

6. Dela laxen till fina korallfärgade flagor med en gaffel eller med fingarna och strö ovanpå risberget. Nu klart och redo att ätas upp. Förslagsvis med dill på toppen. Eller varför inte koriander.

Det är något mycket betryggande i att behandla ris på det här viset. Jag får en känsla av att varje riskorn har blivit omhändertaget och ompysslat, ingen har lämnats ute i kylan. I gengäld för din ömsinta behandling kommer riskornen att leverera puffig och fluffig tacksamhet i knallgul nyans. Här har jag ju lagat rätten med lax, och det tycker jag är lite grejen med den här rätten, dels för att det är så gott men också på grund av färgerna! Äter man inte djur så kan det tänkas vara fint med lite ångkokt savoykål till, men det blir tyvärr ganska proteinlöst. Har någon ett bättre förslag så hoppas jag att den personen ger sig till känna i kommentarsfältet.

4 kommentarer | “Varje riskorn är en skimrande möjlighet”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Greta Thurfjell skriver:

    jag tänker VARJE DAG att jag ska laga det här. men hinner aldrig! ville bara att du skulle veta att en vacker dag kommer det hända, och att det kommer vara glorious.

  2. Karin skriver:

    Jag gjorde det! Eller, jag tvingade min kille. Skitgott, tack för tipset!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg