Hej på er. Måndag idag. Det finns inget intressant att säga om det alls. Så istället, en fråga: vem har erfarenhet av färsk getmjölk?
Jag hade ingen, tills igår. Eftersom det är obligatoriskt den här tiden på året föll det sig nämligen på så vis att jag skulle göra en kopp varm choklad, och den enda mjölk jag hade hemma var en liten tetra getmjölk från Järna mejeri. What the heck, tänkte jag, och så blev det inte bara varm choklad utan varm getmjölkchoklad. Det visade sig vara mycket lyckat. Och då menar jag inte på ett pretentiöst gastronomigt vis, utan på ett rent lekmannamässigt vis. Helt enkelt objektivt en jättegod kopp varm choklad!
Att skriva ett recept på varm choklad känns dock nästan lite nedlåtande, det räknar jag kallt med att du klarar av själv. Men, för att maximera upplevensen: använd färsk vaniljstång om du nu ändå ska get fancy, det räcker med jättelite, och ha i mycket kakao. Jag gillar dessutom att ha en liten nypa salt i, det gör alla resterande smaker en tjänst.
Så, åter till frågan. Vem kan ge mig fler getjölksuppslag? Vad har ni för egna åsikter och tankar kring denna, såvidare den inte omvandlats till ost, ganska impupulära produkt? Jag har hört vittnessmål om att getmjölk skulle vara beskt och/eller ”getigt”, men den jag använde var ingetdera. Bu eller bä (eller kanske: wääh!)?
Kram på er alla gamla och nya getlovers!
/Slaktarn
Min farmor brukade göra kalvdans åt mig och mina syskon när vi var små. Jag minns det som någon slags hybrid mellan ugnspannkaka och pannacotta. Det är i alla fall gjort på råmjölk från kor som precis kalvat. Jag undrar om det går att göra på getmjölk? Eller pannacotta kanske!? Créme brulée?
Har mjölkat getter i Turkiet, samt ätit massor av getyoghurt, getost och getsmör. Getsmöret smakade verkligen gammal bock, inte att rekommendera. Men getyoghurt är mumsigt och smakar mer än vanligt. Och get-ayran (hälften yoghurt, hälften vatten och en nypa salt) är himmelskt när det är varmt. Gärna med isbitar i!