#Normcore

12:47 21 Mar 2014

Begreppet normcore har cirkulerat i media de senaste veckorna och är fortfarande kanske ganska oklart? För min egen del har mycket instagramhashtag-förvirring och irritation uppstått och jag tänkte därför försöka reda ut och diskutera hashtagfavoriten – och begreppet normcore.

Efter en del avancerad research (google, klick, ”normcore”, klick) kom jag fram till att det handlar om en stil, normcore är den senaste klädtrenden. Veckorevyn förklarar trenden under titeln: ”Det här är nya klädtrenden ‘normcore’ –så standard att det sticker ut”. Efter allt jag har läst på internet kring detta ämne känner jag att Veckorevyn fan lyckades bäst med att pedagogiskt förklara stilen. De förklarar på följande vis: ”Hipstern är död. Den nya trendiga New Yorkaren ser ut som en supervanlig genomsnittsamerikan, medvetetet klädd i mamma-pappa-mode som en statist i serien Seinfeld.”

Denna nya stil handlar alltså om att se ut som någon slags genomsnittsamerikan (vit, heterosexuell, man, medelålders, kristen) från 90-talet. Utöver Jerry Seinfeld och Larry David tänker jag lite på hur min egen pappa såg ut när jag gick på lågstadiet. Han, liksom de flesta andras pappor, var väl iklädd vita grova strumpor, ljusblå illasittande jeans, någon awkward skjorta och anonyma sneakers. Helt mellanmjölk alltså, standardsvennen, för jag själv är ju vit och medelklass uppväxt i en liten bekväm bubbla. Normcoretrenden är en slags självmedveten – att vara omedveten om (och totalt frånkopplad från) mode – stil. Att smälta in i mängden och se vanlig ut, fast vanlig som ens svennepappa gjorde på 90-talet.

Normcore handlar om att omfamna denna vita medelklasspappans icke-unikhet, att bara vara en i mängden och att inte sticka ut. Det är någon slags anti-modestil, men normcoretrenden fungerar på samma sätt som alla andra trender, även om den vill kalla sig för en anti-trend. Mode har alltid visat på vilken klass en tillhör och har alltid använts som ett medel för maktutövande. Normcoretrenden utövar makt på samma sätt som vilken trend som helst, om inte ännu mer. Det är en viss grupp i samhället som kan starta en trend och det är den gruppen som sedan har möjlighet att behärska och följa trenden. Vad som har ansetts som accepterad och normativ klädsel har alltid bestämts av den grupp i samhället som tillhör normen, därefter har den klädseln bara varit tillgängligt för dem. Så de som står utanför normen eller samhällets gränser har liksom inte fått vara med och leka.

I fallet normcore är det dock verkligen att göra trend av att vara den som får göra trend. Och det är väl det som är det obehagliga? Att göra en trend av att se ut som den som står högst i samhällshierarkin – medelklasspappan. Det som gör det hela ännu mer skevt är väl att sedan kalla det för en icke-trend och att en genom den skulle göra något slags avståndstagande från modets hårda tyglar?

En skulle dock kunna se det som att denna märkeslösa anti-modetrend kanske fler människor har tillgång till? Några kanske bara råkar vara normcore, exempelvis alkisen som fortfarande har på sig sina byxor från 90-talet? Är hen normcore? Nej, de som behärskar normcoretrenden är de som vanligtvis inte har några problem med att smälta in i mängden och att inte sticka ut.

Folk får klä sig hur fan de vill. Men jag känner att begreppet normcore kan vi omedelbart göra oss av med.

#normcore #nomore

En kommentar | “#Normcore”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Lemanic skriver:

    Jag tror du har fått det lite om bakfoten här. Normcore är anti-tesen till Hipstern, för det är just den sönderindividualiserade queera hipstern som står högst på samhällshierarkin idag, inte medelsvensson. Gekås är Normcore. Normcore är ett ljuvligt marxistiskt bejakande av massmänniskan. Att vi är ett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp