SKÄMS KVINNA SKÄMS

5:48 4 Apr 2014

Jag tänkte lite på det här med skor. Ovanstående bild är på ett hemskt litet missöde som skedde idag. Jag kände att det var dags att ta upp det här med min (och många andras) kärlek till obekväma skor. Sånt här händer mig jätteofta. Verkligen jätteofta. Vad gäller skor, främst högklackade, måste det här vara bland det skämmigaste som kan hända en. Att en börjar blöda av de skor som en sätter på sig för att se lite fin och uppstyrd ut. Min spontana reaktion var inte: “aj”, utan: “nej vad pinsamt tänk om någon ser”. Jag kanske hänger ut mig själv nu eller framstår som osoft men jag tror att det är fler än jag som tänker likadant i en sådan situation. Vilket är problematiskt. Varför är det SÅ himla pinsamt? Jag tänkte lite generellt på det här med högklackade skor och hur laddat det är. Det pinsamma med den här blodiga-tår-incidenten är väl att jag lämnade spår efter mig som visar att det är obekvämt? Att jag då framstår som sjukt fåfäng och brudig som var så dum som tog på mig ett par mördarklackar och klev ut genom dörren.

Ofta känns det som att en gärna får lida i tystnad, bara en inte blir ertappad. Jag började tänka på när en (vanligtvis en kvinna) sminkar sig på tunnelbanan och hur skämsigt det också är. Alla arga blickar som en får tycks indikera på att det bör göras när ingen annan ser på. Lite som att en bara vaknar upp och ser sådär fräscht retuschad eller spexigt sminkad ut. Jag tänker på flappern på 20-talet som var den första kvinnan som fick sätta på sig läppstift offentligt utan att bli klassad som en sjukt provocerande, lättfotad, möjligt översexuell, fattig och generellt mindre intelligent kvinna.

Hade det varit män som hade haft som vana att strutta omkring i högklackade skor hade ett par blodiga tår kanske varit någonting helt annat? Då kanske den karln hade fått en dunk i ryggen och ett: “fan vad strong du är som orkar gå i de där SJUKT obekväma skorna”. Sen är det klart att jag inte skulle behöva utsätta mig själv för så pass obekväma skor, men jag älskar dem, och jag har fan fått betydligt mer skavsår av ett par nya sneakers (men då syns det inte, och det blir inte pinsamt). Utöver att det inte syns så är en sneaker någonting som även mannen ofta klär sig i (och får skavsår av) och ofta är det som associeras med en kvinna av betydligt lägre status än det som associeras med en man.

Visst jag hade kunnat gå in på varför det är just kvinnor som klär sig i typiskt obekväma saker, manipulerar sitt utseende med kosmetika osv- och att det kanske är problematiskt. Men det känns rätt uppenbart varför det ser ut så, kvinnan har ju alltid haft rollen som objekt. I vår moderna tid då kvinnan har mer kontroll över sitt eget utseende och har möjligheten att göra ett aktivt val blir väl problematiken istället att de som gör valet att hoppa i någonting typiskt kvinnligt ofta blir avfärdade som den där dumma förtryckta bruden.

Jag kanske har spårat ur nu, men detta tänkte jag på idag när jag skamset kikade ner på mina blodiga tår.

2 kommentarer | “SKÄMS KVINNA SKÄMS”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. jahaja skriver:

    Du har ett obekvämt språkbruk. Mina ögon blöder.

  2. Amanda Mann skriver:

    Jahaja: Ush. Det låter hemskt obehagligt. Då råder jag dig att avlägsna dig från min blogg omedelbart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg