Björn Borg hyllar Mars One via sin visning för SS16

10:00 24 Aug 2015

Bild från Mars Ones hemsida.

År 2026 är tanken att 100 frivilliga astronauter ska bostätta sig på den röda planeten – Mars.

När jag först läste att ett icke vinstdrivande projekt kallat Mars One planerar att sätta den första mänskliga foten på Mars trodde jag faktiskt att det var ett skämt. Men ja, så var det ju inte, hur sjukt det än må framstå för en rymdrädd hjärna.

Hur som haver, via Björn Borgs visning för SS16 (som är ikväll 20.00) ämnar de att hylla projektet som förhoppningsvis kommer att innebära det nästa stora klivet för mänskligheten. Jag passade i samband med detta på att ställa några frågor till Björn Borgs chefsdesigner James Lee. 

Detta är ett minst sagt ovanligt samarbete/visnings- och kollektionskoncept. HUR kommer det sig att ni ens tänkte tanken att göra denna kollektion?
– Ja, det är minst sagt lite udda, men det är också det som gör det så intressant. En ovanligt inspirerande utgångspunkt för både kollektion och visning. Särskilt den vision projektet representerar, att en grupp människor faktiskt vågar ge sig ut i det okända i innovationen och evolutionens namn. Det mod och den tilltro som krävs för att förbereda sig inför en sådan resa har varit den främsta inspirationen och utgångspunkten för kollektionen i sin helhet. 

För mig känns Mars One-projektet helt overkligt. Vad känner ni inför det?
– Naturligtvis känns det overkligt att resa till Mars, men jag antar att man kände likadant inför månlandningen 1969. Våra perspektiv och gränser förflyttas hela tiden inom vetenskap och teknik. Vad som känns overkligt idag kan vara verklighet inom snar framtid. Vår kollektion och visning är en hyllning till det mod och den vision Mars One representerar. 

Berätta om kollektionen, vad är visionen med den? Hur mycket rymdkänsla kommer vi att få se?
– Till denna visning ville vi skapa en kollektion med referenser från rymdresor och 70- och 80-talets strävan efter att flytta fram gränserna. Genom att låta retrodesign, färger och silhuetter från den eran krocka med moderna högpresterande material, detaljer och tekniker har vi skapat en kollektion som hedrar det förflutna men också hyllar den utmaning som Mars One förbereder sig för.

Hur tror ni att kollektionen kommer tas emot av bevakarna?
– Jag tror det kommer bli en fantastisk visning och hoppas att kollektionen lämnar ett starkt intryck både på grund av sin kvalitet och konceptet i sin helhet. 

Sist Björn Borg visade under modeveckan var det en riktig show som jag tror att alla gäster blev wow:ade av. Hur blir denna visning? Ännu mer show? Galen? Storartad?
– Kombinationen av en riktigt stark kollektion och ett utomjordiskt koncept kommer med all säkerhet bidra till en fantastisk helhetsupplevelse. Mer än så kan jag inte säga utan att avslöja för mycket. 

Är ni nervösa inför visningen eller bara exalterade?
– Absolut nervösa men än mer exalterade. Det ska bli helt fantastiskt att se resultatet av samtliga involverades hårda arbete komma samman på måndag kväll. Vi ses där!

Som sagt visar Björn Borg sin SS16 kollektion ikväll, och jag ska givetvis infinna mig för att bevaka den och återkomma med babbel efteråt.

Nedan följer en behind the scenes-film där James Lee pratar om arbetet inför visningen och kollektionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp