Ida Klamborn om Democratic Front Row

12:09 29 Jan 2016

Ida Klamborn

Som tidigare nämnt kommer den “klassiska” seatingen att trotsas under Ida Klamborns A/W16-visning på onsdag nästa vecka. Alla som vill kommer att kunna se visningen i realtid ur Front Row-perspektiv, fast från valfri plats, i telefonen. Detta tack vare en interaktiv robotinstallation utrustad med VR-kameror.

I samband med detta tog jag tillfället i akt att ställa lite frågor till Ida kring initiativet.

Berätta lite om initiativet, vad betyder Democratic Front Row?
– Det syftar helt enkelt på att vem som helst kan ta del av perspektivet av att sitta front row, via virtual reality teknik.

Hur ser du på det? Vad betyder det för dig?
– Teknik är spännande, och för min del är det utmanande att få sammanlänka mode och teknik.

Vad är det du vill utmana och förändra genom Democratic Front Row?
– Jag vill testa något nytt. Det finns ett intresse för teknik och att sammankoppla människor lättare tror jag, vilket också märks. Projektet Democratic Front Row har nu blivit omskrivet i Japan, Uk, Frankrike, Usa osv. Jag tror att virtuall reality teknik kan användas inom flera områden i framtiden, inte bara mode, utan kommunikation, politik, förhandlingar, utbildning, relationer etc.

Vad är det i praktiken som skulle kunna göras om till det bättre? Hela modevisningssystemet? Seatingen? Är det inte bra att ha “viktig” press längst fram för bästa spridning?
– Att utveckla ”hur” man ser en visning är ju det intressanta. Självklart bjuds kunnig och intressant press in på front row, men på en, två eller tre stolar kan också 360 graders kameror installeras och tillåta tusentals människor få se en visning, som om de är i rummet, även fast de bor i Småland och inte jobbar just inom modebranschen. Det blir intressant när man inte behöver välja bort någon till fördel av någon annan.

Vad skiljer det här från en vanlig livestreamning som ju redan finns?
– Skillnaden är att vi filmar med en 360 graders kamera, vilket innebär att allt filmas, alla vinklar. När du ser visningen genom appen på din smartphone hemma och du vrider dig till vänster ser du vad som händer till vänster, vrider du din telefon bakom dig ser du vem som sitter på raden bakom dig. Du hör vad personen bredvid dig pratar om. Du är typ där, vilket också förhöjs om du lagt in din smartphone i en sån här box som heter ”Cardboard”, vilket skapar ett djup i bilden.

Är tanken att det här ska fortgå? Eller är det en engångsgrej?
– Vi får se, jag ser det mer som ett steg i ledet för nästa fas i teknikens utveckling helt enkelt.

Tror du att initiativet kan bidra till förändring?
– All utveckling börjar med en idé, vi testar det här nu sen kanske någon annan ser detta och tar det vidare och utvecklar nästa steg osv osv. Det är ju det som är så kul! Mode går oftast i cykler, men teknik det går bara rakt fram och kommer på nytt hela tiden.

Här kan en ladda ner appen som möjliggör att varenda brinnande liten modesjäl kan se visningen exakt när den äger rum.

Front Row-robotarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg