Aaaaah…. Salmon Skinroll!

14:45 12 Aug 2016

Jackie Ferm:

jackie

Jackie tipsar om diverse saker vi kvinnor kan ta till om vi blir sexuellt trakasserade på exempelvis festivaler och jag som vanligt vis inte gillar att uppmana till våld kan inte annat än hålla med henne.
Man ska inte bruka våld men man ska heller inte sexuellt trakassera kvinnor och ingen av oss kör in nycklarna i ansiktet på en man som håller fingrarna i styr, eller hur?

Men det viktigaste att ha är ändå UNAGI!!!!!

unagi

38 kommentarer | “Aaaaah…. Salmon Skinroll!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Amanda skriver:

    Är det här nån som driver eller är det seriöst? Vilken youtuber hänger på familjeliv liksom.

    http://www.familjeliv.se/forum/thread/76877308-jag-ar-en-av-sveriges-storsta-youtubers-fraga-mig-vad-du-vill

    1. Sanna skriver:

      Det kan det säkert finnas vissa som gör, men det känns som lite fel forum att göra en AMA på… ?

  2. Maria skriver:

    Blir provocerad när tjejer uppmanas ha med sig specifika saker för att kunna skydda sig. Jag köper inte det. Aldrig att jag tar med en visselpipa för att slippa bli våldtagen! Jag ska kunna gå hem en mörk kväll i bikini utan att det sk hända mig ett skit.

    Tycker man istället ska uppmana till att anmäla OM det nu händer något. Uppmana till civilkurage så att alla som ser nått sånt griper in och går emellan. Och att uppmana folk i allmänhet att uppfostra och lära snubbar hur de ska bete sig. Att sätta ner foten när killar beter sig som svin, att media skriver om Adde och Nenad i Ex on the Beach när de bedriver kvinnoförnedring på bästa sändningstid osv osv.

    1. Linnea skriver:

      Fast att anmäla OM det händer något, då är det ju redan försent. Jag håller med om att vi inte ska behöva tänka på detta, det är männen som ska hålla sina kroppsdelar i styr. Men tills vi har ett perfekt samhälle så är jag hellre på min vakt och kan försvara mig än att tänka att jag anmäler när det väl hänt.

    2. KisseKatt skriver:

      Drar du ut på savannen helt utan vapen och skydd också?
      Världen är farlig. Ibland behöver man skydda sig.

      1. ... skriver:

        Det vanligaste är att tjejer blir våldtagna i sitt eget hem av en partner. Hur ska vi skydda oss mot det? Inte lita på en enda man i vårt liv? Se alla män som våldtäktsmän? Inte våga gå utanför hemmet? Med andra ord måste våran frihet begränsas för att våldtäkter ska sluta ske. Det är inte rätt. Och om vi börjar tänka på det sättet så kommer ändå inte våldtäkterna att minska, högst troligt kommer det få motsatt effekt. Om kvinnor förväntas hålla sig instängda hemma för att inte bli våldtagna så kommer en kvinna som går ute själv sent på natten ses som någon som det är okej att våldta för hon får ju skylla sig själv att hon inte skyddade sig.

      2. The real Hmm skriver:

        @…
        Det är en myt som inte är sant.
        Ca 50% av alla övergrepp sker på allmän plats mot 15% som sker i hemmet.

        Vem och varför myten spritts om att det är vanligast i hemmet skulle jag gärna vilja veta.

        https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/valdtakt-och-sexualbrott.html#

      3. The real Hmm skriver:

        ”I 63 procent av fallen har gärningspersonen varit helt okänd för den som utsattes, i 25 procent av fallen en bekant och i 11 procent av fallen en närstående. ”

      4. Den gamla vanliga Ess skriver:

        @ The real hmm,
        Den där analysen innefattar ju alla sexualbrott, från blottning till våldtäkt och spektrumet är alltså rätt stort. Det går ju inte att veta VAD personerna utsatts för enligt dessa siffror, det kan lika gärna vara 80 % blottning av de där 50 % tänker jag. Och blottning sker ju nog inte i hemmet, just därför är bostadsstapeln så låg. Tror heller inte så mycket i bostaden faller in under sexuellt ofredande heller, särskilt inte med dagens lagstiftningen, dessa brott i bostaden benämns ofta istället som kvinnofridsbrott. Dvs, bostadsstapeln består förmodligen av nästan enbart våldtäkter medan allmän plats-stapeln består av all möjligt skit. Av dessa drar jag slutsatsen att fler varianter av sexualbrott sker utomhus, vilket jag ändå tycker är självklart. Däremot säger inte den stapeln till mig att fler rena våldtäkter sker ute jämfört med i hemmet. Det behöver inte vara så som jag tolkar det men eftersom de tar med alla sexualbrott i detta diagram så köper jag inte rakt av påståendet att de flesta våldtäkter inte alls sker i hemmet. Upplys mig i annat fall.

      5. The real Hmm skriver:

        @Den gamla vanliga Ess

        Det finns mer hos BRÅ att läsa. Bara att söka. ?

      6. Den gamla skriver:

        @ The real hmm..
        Ja nu har jag sökt och läst, hittar bara ett flertal uttalanden från Brå som styrker att hemmet är den vanligaste brottsplatsen. I den ovan angivna länken står det inledningsvis att man måste beakta att spektrumet av upptagna sexualbrott är brett, vilket jag absolut tolkar som att dessa staplar inte kan användas för att dra slutsatser om ett enskilt brott och den vanligaste brottsplatsen.
        Men vart hittar du att det är en myt? I en artikel jag hittade slog Brå nämligen hål på påståendet att överfallsvåldtäkter ute skulle vara vanligast, något som de benämnde som en myt.

    3. ... skriver:

      Håller med så mycket! ”Tips på hur tjejer kan stoppa tafs och kanske även våldtäkt” Ska tjejer ansvara för att stoppa att våldtäkter sker? Nej, det ska samhället göra. Inte fan ger man tips på ”Hur du hindrar att du blir misshandlad när du går ute sent””Hur du stoppar någon från att mörda dig i ditt hem” ”Hur du undviker att bli rånad” Alltså va? Nej!

      1. ... skriver:

        Av någon anledning kan jag inte svara på ”The real hmm…” men här är iaf en länk som bekräftar att våltäkter oftast sker i hemmet, överfallsvåldtäkter är minoritet. http://www.nck.uu.se/Kunskapscentrum/Kunskapsbanken/amnen/Sexuellt_vald/Sexuellt_vald/ Så nu kan du sluta sprida osanningar om våldtäkt tack!

  3. Tove skriver:

    Jag älskar också vänner men snälla skaffa lite fler influenser för det blir lite tjatigt snart.

    1. Björk skriver:

      Älskar Vänner, behövs inga andra referenser.

    2. Anna skriver:

      Jag håller inte med alls. Älskar vänner och älskar referaten!

    3. Sb skriver:

      Håller med. Känns helt orelaterat ibland när vänner ska blandas in titt som tätt.

  4. The Real Emelie skriver:

    Alltså jag förstår inte hur jag ska kunna göra allt det där om jag blir våldtagen… Personen lär ju hålla fast mig.

    1. The real Hmm skriver:

      Han har bara två händer. Ska han hålla fast o få av dig kläderna samtidigt blir det trixigt.

      Du kan försvara dig bättre än du tror även om du inte ät stark. ?

      1. The Real Emelie skriver:

        Haha jag tänker typ att jag är 160 på 45kg, en större person klarar nog att hålla båda mina händer med en hand. Men ja, hamnar jag i den situationen får jag nog automatiskt nytta av nycklarna jag alltid har i handen ?

        Byter förresten alltid till sneakers när jag ska hem, även om jag cyklar. Så kan svinga en rejäl väska med vassa klackar om jag får chansen. Men jo, hamnar jag i den situationen klarar jag nog mer än jag tror.

  5. Emmas skriver:

    Om en man harr hela paketet framme kan man köra med ”grab, twist, pull” det fick jag lära mig på självförsvar!

  6. Björk skriver:

    Jag fick lära mig att undvika om man kan, spring om du måste och som sista utväg, använd våld. Och när du väl måste använda våld, gör det bestämt och ordentligt med avsikt att skada så mycket att personen inte kan följa efter dig. Tipsen på våld jag fick var: om någon kommer framifrån, kör in två fingrar hårt och djupt i halsgropen. De kommer backa på en gång. Om någon framifrån håller fast dina armar, försök nå skrevet och grabba tag hårt och kläm/tryck (dra inte, det är inte säker att du fått tag på kuken/pungen). Kommer någon bakifrån och håller fast dig, samma sak med skrevet samt försök stampa ner med din häl på deras fot. Allt ska göras med avsikt att verkligen skada ordentligt, inga mesiga försök!

  7. Blomma skriver:

    Suck. Hur vore det om det fanns en massa råd för killar om hur de ska låta bli att våldta?

    Inga råd hjälper för att inte bli ett våldsoffer, det handlar bara om otur. Så jäkla trött på victim blaming.

    1. KisseKatt skriver:

      Det låter som att du menar att det är vilken typ av kille som helst som våldtar, men så är det ju inte. Tyvärr är det svårt att bara ge råd till de avskum som ägnar sig åt sånt, de är liksom lite för sjuka (i bokstavlig mening) för att kunna bli normala bara av att man säger åt dem att det de gör är fel. De bryr sig inte om att de gör fel, de har ju för sjutton en grav empatistörning och förmodligen en massa andra fel i huvudet. De är sjuka individer som behöver spärras in och få vård, det är det ända som kanske skulle kunna få dem att bli bättre.

      1. Emelie 1 skriver:

        Fast det är ju bättre att lära alla pojkar i unga åldrar att våldtäkt och våld över lag mot kvinnor är fel. Hur många här fick inte höra ”han slår dig bara för att han tycker om dig” när vi var små? Det är ju helt sjukt! Lär sönerna att ge fan in att slå tjejerna istället och sluta pränta in det i barns huvuden att det är okej oavsett om det är personen som slår eller bli slagen.

        Och det där med att det är avskum som våldtar. Ja självklart, men inte avskum så att det syns innan en blivit våldtagen. Det står ju inte i pannan direkt. Alla killar och män är _potentiella_ Våldtäktsmän i mina ögon. Säkrast så.

      2. Hanna skriver:

        Inte bara sjuka killar som våldtar. Så är det tyvärr ej.

      3. ... skriver:

        Det är absolut inte bara grovt sjuka män som våldtar. Faktum är att din hjälpsamma kollega, din supertrevliga granne eller till och med din älskade bror kan vara en våldtäktsman. Det är svårt att föreställa sig men de som våldtar är inte bara socialt missanpassade individer, de är män med familj och vänner som älskar dem.

      4. KisseKatt skriver:

        Jag vet inte vad ni har för kriterier som ska uppfyllas för att man ska vara en sjuk människa, men för mig är man sjuk om man är kapabel att våldta någon. Då har man bland annat en empatistörning om man klarar av att faktiskt genomföra något sånt.

        Nej, självfallet syns det inte vilka som är kapabla att våldta?
        Precis som det inte syns vilka som är kapabla att mörda någon. Man behöver inte vara helt socialt missanpassad för att vara en sjuk människa.
        Ni formulerar er som att ni menar att fullt normala, vänliga, kärleksfulla män med fullt fungerande empati är kapabla att våldta någon. Det låter h-e-l-k-n-a-s i mina öron. Men förhoppningsvis är det inte så ni menar.

        Människor som utför handlingar som våldtäkt, mord, tortyr av människor och djur osv är verkligen inte alltid socialt missanpassade individer. Men de är fortfarande människor som inte är friska och som lider av en empatistörning och möjligen har än fler fel i huvudet. Inga normalt fungerande individer med ”friska hjärnor” eller hur man nu vill uttrycka det genomför såna handlingar eftersom de bland annat har spärrar som stoppar dem. Dessa personer kan man inte bara ”säga till” eller ”lära” att de gör fel. Nu pratar jag utifrån människor som är födda in i den västerländska kulturen. Sedan finns det ju även andra kulturer här på vår planet där våldtäkt är mer okej och accepterat, och då får man titta på saken från ytterligare ett perspektiv. Beteenden som man ärvt från en kultur är möjligen lättare att förändra än beteenden som beror på att personen är sjuk.

        Den här debatten, bland så många andra, blir alltså så förenklad och det finns nog inget värre än när saker ska diskuteras som antingen svart eller vitt och bara ytan ska skrapas på. Ingenting här i världen är så lätt och icke-komplext att man kan säga rakt upp och ner att här är lösningen, slutdiskuterat, såhär är det, punkt.

    2. HannaPanna skriver:

      Att säga åt tjejer var de ska gå, hur de ska klä sig och hur de festar är victim blaming. Att lära dem hur de ska agera OM något kräk tafsar eller attackerar är bara sunt förnuft.

  8. Elin skriver:

    Jag tycker inte att jag borde behöva låsa dörren när jag går hemifrån eller kedja fast min cykel när jag parkerar den någonstans heller. Istället borde man lära folk att inte göra inbrott eller stjäla cyklar. Men vi lever inte i en ideal värld, verkligheten ser ut så att om man inte är försiktig så ökar risken att bli utsatt för brott. Så man får låta bli att lämna ytterdörren öppen, cykeln lös, bilen olåst, vifta med en solfjäder av tusenlappar eller gå hem ensam sent på natten. Det suger, men det är ju så det är. Sen kan man ju t.ex. få inbrott även om man låst både dörrar och fönster och har larm, men risken minskar. Du kan bli våldtagen om du går hem tillsammans med en kompis, fullt påklädd och med överfallslarm också, men risken minskar. Blanda inte ihop det med victim blaming.

  9. Frida skriver:

    1) hoppas någongång folk slutar att tipsa om att man ska ha nycklarna mellan knogarna, du skadar antagligen bara dig själv mer än förövaren.

    2) oftast om man blir antastad/våldtagen är det inte ovanligt man hamnar i chocktillstånd och kan inte göra något.

    3) vi borde verkligen lära männen mer att inte våldta än att tipsa kvinnorna att inte våldtas.

    1. ... skriver:

      Preach sister!

    2. KisseKatt skriver:

      Medan du lär våldtäktsmän att inte våldta, kan du samtidigt lära mördare att inte mörda också?
      Tack på förhand.

  10. LILLGAMMAL skriver:

    Tragiskt att det behövs i dagens samhälle…

    1. Nat skriver:

      Tror du att det här är ett nytt problem?

  11. K skriver:

    Jag fick lära mig att säga ifrån högt och tydligt och inte tänka på ifall han menade något eller inte. Jag skulle inte tänka på att killen i fråga skulle ta åt sig eller bli felaktigt anklagad. Mamma sa att det är bättre att killar lär sig att hålla avstånd och vara medvetna än att vi tjejer ska känna oss kränkta. Så det har alltid gjort och ordet ”backa!!” har använts ofta, killar blir chockade och kan ibland slänga ifrån sig ord som ”bitterfitta” men jag står på mig och då backar dom. Vi tjejer har rätt att försvara vår space och säga ifrån, vi har rätt att försvara oss med våld och vi behöver inte ursäkta närgångna män. Det lär jag min dotter varje dag, att det är ok att vara ”en jobbig tjej” och att jag själv har varit en sån hela mitt liv. Men jag är stark. Nu tänker jag på tafs.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg