Dags för en realitycheck?

19:03 20 Aug 2016

Petra Tungården:

tunis

Nu har det hänt – Petra Tungården har till slut tappat den sista lilla gnutta av verklighetsförankring som hon tidigare hade kvar och som låg och skräpade längst ner i hennes nyinköpta Gucciväska.
Den har nu officiellt gått förlorad.
And here is why..

I det senaste numret av Metro tipsar Tunis om 17 trendiga budgetköp för studentlyan.
Lägg noga märke till orden ”budget” och ”studentlyan” och ha dem i åtanke när ni läser vidare.

Jag har samlat mina 6 absoluta favoriter bland hennes budgettips.
tunis1 tunis3

Det här är alltså ”budget” enligt Tunis.
BUDGET!?!?!??!?????!?!?
B.U.D.G.E.T!??!!?!?

Det kanske är dags att upplysa henne om att en student med full ersättning får ut 9 904 kr/månaden och då ska det räcka till hyra, mat, skolböcker och ytterligare räkningar och kan inte enbart spenderas på prydnadsstenar(!) från Zara och kondomknottriga krukor från Ddkd.
Ja, en FUCKING sten för 219 kr!
Det är mat för en vecka som student de veckor spargrisen ekar lite tom.

Var hon hög när hon skrev den här artikeln eller tror hon att alla kan ”shoppa” gratis på nätet genom att skriva adlinks och tjata sig till gratis renovering genom att skriva om det på sin blogg?
Vanliga människor måste BETALA för sina möbler, Tunis!!!
Betala – ett koncept som fått förlorat på henne.

Hennes budgettips kostar totalt 13 742 kr men då få du både en dekorativ sten(!), en bok om bättre boende och ett överkast för en tredjedel av en månads studielån.
Men hey, vem behöver mat när man kan ligga på sitt svindyra sammetsöverkast och leka att man är med i Molin Rougefilmen?
Och temat för filmen är ju i princip helt avklätt vilket ju är toppen eftersom man ändå inte kommer ha råd köpa några kläder då man lagt alla sina pengar på sten och sammet.

Herregud, Tunis! Den här gången sket du verkligen i det blå skåpet!
Ett skåp du förmodligen fått gratis via adlinks och utlovad exponering i din blogg.

Tack Julia för tips!

 

56 kommentarer | “Dags för en realitycheck?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Harkel skriver:

    Jag får intryck av att Tunis har inte levt riktigt tufft studentliv.
    Då menar jag inte festade, utan vad ska studielånet ska räcka till för hyra, mat, studieböcker och etc.
    Om hon har HAFT studentlevende, så får jag intryck av att hon har haft anförvanter som har fixat billigt boende och gett henne extrapengar för att shoppa halvdyra inredningssaker!!!
    Hon kan inte komma med att hon arbetade extra på något ställe på någon helg.
    För att fixa till inredning och festande!
    För det finns ett tak vad man får arbeta extra, så det inte blir inskränkningar på studielån och studiebidragsdelen. Samt du får inte ha några tillgångar ibland annat skog eller mark.
    Då blir det nobben att få studielån.
    Det sistnämnda hände min svåger.

    1. Harkel skriver:

      Till Tunis.
      Vill du att studenter ska inreda sina studentrum med stenar.
      Varför ger du inte tipset att de kan hämta hem stuffer (stenbit) från naturen?
      Exempelvis från någon gammal gruvbrott från Bergslagen, till exempel Bergslagssten(falsk turkos) eller en stuff av bergskristall.
      Helt gratis!!!

      1. jacq skriver:

        tack för intressant info, uppskattas 🙂

    2. Emi skriver:

      Jag håller med, jag är övertygad om att Petra aldrig levt ett vanligt studentliv, det känns inte alls som att det skulle passa henne.

      Det där inkomsttaket du nämner är däremot knappt något som begränsar en students levnadsstandard. Man får lov att tjäna ungefär 80 000 per termin när man pluggar heltid, vilket utslaget på ett åt blir ca 10 000 kr efter skatt, så om man lyckas jobba så mycket kan man visst leva väldigt fett som student.

      1. Ella skriver:

        60 000 är det väl? 🙂

      2. Harkel skriver:

        Fett?
        Det beror på vilken utbildning man studerar.
        Vad dessa utbildningar kräver av dig.
        Läser du exempelvis en juridikutbildning som kräver att du exempelvis ska ha läst in 500 sidor av lagboken på fjorton dagar, för någon tentamen.. Plus du ska inom denna tid lägga in seminarieuppgifter och något grupparbete.
        Då är det mycket svårt att arbeta extra.
        Det finns mera exempel hur svårt det är att arbeta extra samtidigt du studerar.
        Ett annat exempel är att du arbetar som personlig assistent.
        Arbetstid är att du är på arbetet klockan 06.00 för att hjälpa brukaren med sina morgonsysslor fram till klockan 08.00.
        Då brukaren åker till sin verksamhet med en annan assistent.
        Samma dag, direkt efter dina studier på högskola/universitet, tar du emot brukaren vid kl16.00
        I regel slutar seminarierna vid klockan 16.00.
        Som i detta fall får du gå tidigare från seminariet för att ta emot brukaren.
        Arbetstiden kanske slutar vid nio.
        Då åker du hem och äter något och försöker läsa in och skriva dina uppgifter.
        Nattinatt vid 12.
        Upp nästa dag, för åter ta hand om brukaren och därefter till ditt universitet.
        Vadå, studier och socialt liv?

      3. R skriver:

        Harkel, chilla. Ingen påstod att alla kan tjäna 10k/månad, bara att OM det går har man det ändå ganska chill.

      4. Emi skriver:

        Ella – en vanlig termin är 20 veckor, då är fribeloppet 85 813 kr per kalenderhalvår. Om man läser fler veckor per termin kan det som lägst gå ner till 72 935 kr per kalenderhalvår (källa: http://www.csn.se/hogskola/hur-mycket-kan-du-fa/inkomst-fribelopp/1.2568) 🙂

        Harkel – jag skrev att man kan leva fett ”om man lyckas jobba så mycket”. Apropå att DU nämnde inkomsttaket som ett HINDER för att leva gott som student. Nu svänger du och nämner ett väldigt specifikt exempel på varför man INTE kan nå upp till inkomsttaket. Mitt svar var bara ett svar på att du skrev ”det finns ett tak vad man får arbeta extra, så det inte blir inskränkningar på studielån och studiebidragsdelen”, för att jag ville påpeka att det inte är det taket som gör att studenter har svårt att få god ekonomi.

        Och för att svara på ditt nya påstående: om man läser en utbildning med många lärarledda timmar och går i skolan till kl. 16.00 så gott som varje dag och jobbar extra som just personlig assistent, då är det självklart svårt att få ihop det, det skulle jag aldrig säga emot. Däremot är det ett väldigt specifikt exempel. Så jag kan ta ett annat specifikt exempel. Om man läser en flexibel utbildning (om än krävande) som t.ex. på Handelshögskolan i Stockholm, och har ett flexibelt jobb, som t.ex. konsult, och dessutom jobbar heltid på somrar, då kan man tjäna ca 50 000 extra per termin, och därmed leva utan att oroa sig i slutet av månaden. Det lyckades jag med i alla fall.

      5. Anna skriver:

        Jag gissar att hon inte har någon utbildning.

      6. Apotekaren skriver:

        Själv läste jag apotekarprogrammet vilket innehåller lärarledda timmar hela dagarna i princip men klarade mig utan lån tack vare helgjobb på apotek där OB-tillägget gjorde att det räckte att jobba varannan lör+sön för att få in 7-8000kr efter skatt. Sen beror det ju också på vad man är beredd att bortprioritera och hur lätt man har för att lära, vissa peioder fick man så klart lägga in en extra växel för att klara av båda 🙂

      7. Hannah skriver:

        Oj vilket svar Harkel haha. Och väldigt specifikt exempel, kan ju säga att jag på min utbildning lätt skulle kunna arbeta heltid samtidigt (mitt program är på 100% men inte så mycket obligatoriskt i skolan). Men det gör jag inte för jag är lat och prioriterar fritid framför pengar 😀

      8. H. skriver:

        Kul för dig Emi 🙂 Men jag är säker på att vi är många som har många lärarledda skoltimmar och inte är lika flexibla. Mitt första år hade jag flexibla timmar emellanåt men efter det har jag varit bunden till att gå i skolan i princip varje dag mellan 09.15 – 16.00. Gissa om jag längtar till examen? Bara ett år kvar 😀

      9. Emi skriver:

        H. – Det förstår jag absolut! Jag menar verkligen inte att jag tror att det är möjligt för alla, och jag är väl medveten om att jag hade en väldigt fri (om än tidvis extremt krävande ändå) studieperiod. Igen, det var bara ett specifikt exempel som svar på Harkels väldigt specifika exempel.

      10. a skriver:

        Ella, det stod 60 000 när man ansökte om CSN men nu om jag kollar mina sidor är fribeloppet högre 🙂 /blivande student

    3. Anna skriver:

      Jag är bekant med en av Petras syskon, och kan intyga att ingen av dem levt ngt särskilt fattigt studentliv, utan har fått bidrag från föräldrar när det har behövts! Så ni är inte helt fel ute med den teorin

      1. Harkel skriver:

        Till Hannah
        Hade du några hemtentamen, exempelvis under jullovet med mera?

      2. Celine skriver:

        Till Harkel: Du har rätt i att det kan vara svårt att studera och arbeta extra samtidigt. Jag läste Juristprogrammet i Lund och arbetade halvtid samtidigt. Vidare tränade jag mycket eftersom jag höll på med elitidrott. Det var inte många lärarledda skoltimmar (vet inte hur det ser ut i övriga städer) men däremot en hel del egenstudier som gjorde det möjligt att prioritera! Jag gick ut med fina betyg men jag kan inte påstå att jag hade något vidare socialt liv under 4,5 år. Hur som helst, även med pengar tycker jag att prylarna hon tipsar om är alldeles för dyra…

      3. Hannah skriver:

        Harkel – jag hade inte en hemtentamen under ”jullovet”, hade bara ett grupparbete som skulle redovisas efter jul och nyår. Sen är det väl egentligen dumt att jämföra utbildningar så, vissa som läser samma utbildning kan ju ha olika mycket fritid och tid till jobb beroende på hur lätt personerna har för sig och hur duktiga de är på att förvalta sin tid!

    4. Julia skriver:

      Måste dock påpeka att det inte finns en juriststudent i världen som förväntas ”läsa in” eller memorera 500 sidor av lagboken. Eller ens 3 sidor. Lagboken är inte någon lärobok utan ett verktyg för problemlösning som man självklart har med sig på tentan. Lite som ett lexikon. Ingenting man sitter och läser in alltså. 🙂

  2. r skriver:

    Hon verkar inte vara från denna planet. Ush, vilken människa? Helt jävla blåst

  3. S skriver:

    Som student kan jag säga att prislappen för gungstolen + stenen använder jag för en månads mathandling. 13 742 kr räcker för ca 16 böcker, mer eller mindre. Detta motsvarar mellan 7-9 kurser, vilket är lite mer än 1 års studier för mig. Därför säger jag nej tack till hennes tips ^_^

  4. Carro skriver:

    Vad glad jag är att du skrev om det här! Stod på tunnelbanan igår morse när jag såg dessa ”budgettips” och kände att jag skulle spricka om jag inte fick spy lite galla över det inför någon! Men då man inte får ringa någon i ett sådant ärende klockan 5:15 på morgonen, så fick jag snällt ta ett djupt andetag och bläddra vidare till horoskopet… Men tack för påminnelsen, nu jävlar ska min pojkvän få höra! ?

    1. V. skriver:

      ? Underbart skrivet!

  5. Antonia skriver:

    Bästa tipsen hade väl ändå varit att skaffa möbler och andra inredningsdetaljer på second hand eller loppis. Dessutom brukar det finnas grejor hos släktingar i deras förråd. Men allt detta vet nog studenten utan att behöva leta i Metro efter tips från en verklighetsfrämmande rosépimplande yuppie.
    Fast att hämta en prydnadssten i naturen, skölja av och putsa upp är ett fantastiskt tips!

    1. V. skriver:

      Goda idéer, men de går tyvärr inte ihop med adlinks och spons som ju är det som detta egentligen handlar om.

  6. Kalle skriver:

    Hoppas hennes chef läser hennes tips… Dags för en ny skribent?

  7. Lisa Petri skriver:

    GabJoss och Fjodor ska vara barnvakt till deras vänners so,n som är jämngammal med Jason, i EN VECKA! För en nöjesresa…
    Wow. Enligt rekommendationer bör barn vara ifrån sina föräldrar max lika många nätter som barnet är i år. Alltså om barnet är ett år är det lagom att sova utan sina föräldrar en natt.

    Om det bara är för att provocera eller om GabJoss faktiskt genomför detta återstår att se. Skumt enligt mig!

    1. Den där J skriver:

      Äsch, alltid ska det vara något att klaga på. Det verkade ju vara rekommendationer, inte regler. Barnet mår nog bra hos dem med all hemmalagad, ekologisk barnmat, frukt för tusentals kronor och två vuxna som bara går hemma och spyr kärlek på dem. Lugna ner dig.

    2. Li skriver:

      När jag var 2år hade jag ”mester” hos mormor och morfar i en vecka när föräldrarna var borta. Jag hade det jättebra och led inga men. Och det var på den tiden då inga mobiltelefoner fanns och inget Skype…

  8. Ceccano skriver:

    Att hon kallar dessa saker budgetköp är helt galet. Studenters budgetköp brukar liksom vara Ikea och second hand. Blir riktigt upprörd av att läsa, vilken värld lever hon i?

    1. Emelie skriver:

      Hahah, och jag tycker att det jag ska köpa till min första lägenhet är alldeles för dyrt egentligen… Den slutar på 17k och då är massor av stora möbler inkluderade. Haha, hur tänkte kvinnan som skrev denna budgetlista? Och med vad?

  9. Harkel skriver:

    Jag är fortfarande suuur på Tunis.
    Hon rekommenderar en bok av Andrew Tuch ”The Monocle Guide to Better Living”, för studenter som vill piffa till sin bostad
    På hennes sida på Metro kostar denna bok 495 kronor, på Adlibris som man hamnar från hennes sida kostar denna bok 387 kronor.
    Har hon inga egna idéer att ge?
    Förutom marmor och mässingsguld , som nu redan den nu gällande modet inom inredning inte gäller!
    Som man ser, hon vet inte vad som är på gång inom inredning och dylikt.

  10. F skriver:

    Tunis har väl aldrig ens varit student?

    1. Harkel skriver:

      Vad jag har sett så har hon endast läst ekonomi på gymnasiet och därefter blivit redaktör på Devote.

  11. Antonia skriver:

    Köper man ett tvättställ med blandare för över 70 000 kr och inte ser till att det får plats i badrummet är man nog inte kvalificerad att tipsa om budgetköp till studentlyan. Jag tror att det krävs viss trovärdighet för att läsekretsen ska bry sig.

  12. haha, för mig som tidigare jobbat heltid med bra lön och därför också har utgifter därefter (ca 12000 kr i månaden) och ska börja studera nu i tre år framåt är detta… minst sagt sjukt. Jag och mannen kommer behöva en större lägenhet och för att ekonomin ska gå ihop kommer det innebära en lya i en håla långt ifrån bra pendeltider och bekvämlighet. Men visst, när jag väl har den lyan – då jävlar ska jag inreda efter hennes tips! Mat hittar jag ju säkert i skogspartiet kring husknuten…

    1. Harkel skriver:

      Som sagt var det är lättare att vara student utan barn…
      Och ännu lättare om man inte har ett barn som är gravt funktionshindrad…

      1. Harja skriver:

        Harkel: vi har förstått att du har det värsta, jag lovar du vinner

  13. Haha allt är relativt som man brukar säga ?

  14. Katta skriver:

    Det där är bara rubbat!

    Jag inredde min studentlya för mindre än det där, sammanlagt. Inklusive säng, fullt möblemang (som går in på 20 kvm då) och köksgeråd. Allt utom sängen var begagnat dessutom.

    Dessutom var det inte så vackra ting. Förstår mig inte på hipsterinredningstrenderna just nu… Dyrt och underligt typ.

    1. Bloggbevakning skriver:

      Hur mycket betalade du för din prydnadssten? 😉

      1. Harkel skriver:

        Som sagt var gå ut i skogen.
        Men helst vid ett gammalt gruvbrott kan du finna fina stuffer gratis.
        Bergslagen är ett ypperligt ställe att finna fina prydnadsstenar.
        Annars om du har tur i Stockholm så kan du till och med finna bärnsten vid Waldemars udde ( Djurgården).

  15. Em skriver:

    Kanske ska ge mig in i prydnadsstensbranchen som extraknäck under studietiden? Stå utanför högskolan och försöka pracka på folk stenar? Vi Studenter älskar ju stenar!

    1. Harkel skriver:

      Varför inte?
      Affärsidén är bra.
      Till och med Tradera säljer stenar från Bergslagen, som de har hittat gratis.

  16. LA skriver:

    Det är nästan så att man vill kontakta redaktionschefen på metro mode och fråga vad fan Petra rökt för något… Har hon noll verklighetsuppfattning? Dessa ”budgettips” är ett hån mot studenter.
    Jag har alltid haft lite svårt för Tunis och nu bevisade hon mina förutfattade meningar om henne.

  17. Sofi skriver:

    Hahahaha stenen! Så ofattbart roligt! Köper NÅGON en jävla sten för 219;-? Sinnessjukt ju *skrattgråtande smiley*

  18. Alice skriver:

    En poster föreställande en sleten vägg för 229 spänn? Sprickor i väggarna ingick i hyran när jag pluggade ?

  19. Vivvi the one and only skriver:

    Bor på västkusten så jag dekorerar med snäckor. Jag funderar på hur mycket jag kan ta för riktigt fina hipstersnäckor till stockholmarna 🙂 kanske 1000 kr för en riktigt fin snäcka.

    Ungefär lika realistiskt som stenen ?

  20. Camilla skriver:

    Är det bara jag som tycker postern ser ut som jag föreställer mig att analsprickor gör?
    Sen kan man ju undra vad en student ska med en gungstol till.. Känns inte som många studenter prioriterar den 😉

    1. S skriver:

      Haha, sitta o gunga i medan hen funderar på hur levnadskostnaderna ska gå ihop kanske…! ?

  21. Moody skriver:

    Jag reagerar mest över att hon har så SJUKT dålig smak. Inte en enda av de sakerna hade kommit innanför min dörr ens om jag fick dem gratis.

  22. A skriver:

    Haha, jag tycker en kruka för 200 spänn är dyr. Aldrig i livet att jag köper en för 800? Och då har jag ändå ett jobb med lön runt 16k/månad…

  23. Lol skriver:

    Tunis är den vuxna varianten av Dessie. Verklighetsfrånvänd som fan.

  24. Emelie skriver:

    Haha ska vi se vem som har bäst budget, jag eller Petra?

    Min lista slutar på 17k, fortfarande mycket pengar. För det får man soffa, soffbord, matplats med fyra stolar, fåtölj, massor av små nödvändigheter som kastrullset… Tyvärr ingen sten, men jag kan pallra mig ner till silvergruvan och sälja en målad sten för ett par hundra ?

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG