Det där med att inte vaccinera sina barn.

06:00 15 Mar 2017

GabJoss & Sindy:

Skärmavbild 2017-03-14 kl. 15.16.38

Både GabJoss & Fjordingen och Knivis & Bladis har gått ut med att de är vaccinmotståndare på sina sociala medier.

GabJoss och Fjordingen googlade och kom fram till att de inte tyckte att det var någon bra idé och Sindy menar att det har med läkemedelsföretagen att hon bojkottat skyddet för sin son.
Hennes egna konspirationsteorier är tydligen bättre att lita på än läkare och deras milslånga utbildning.

Nu går Jonas Ludvigsson, barnläkare, Professor Karolinska Institutet och Örebro Universitetssjukhus ut i en debattartikel i Aftonbladet om att risken för en mässlingsepidemi är stor och att barn kan skadas allvarligt av att inte vaccineras. Han menar att sambandet mellan vaccin och autism saknas i ett tiotal studier och att man utsätter både sitt eget barn och människor i sin närhet för fara genom att inte vaccinera.

Sverige Radio har en liknande artikel där de berättar att risken för en mässlingsepidemi är stor i Texas då bara hälften av barnen i skolan är vaccinerade.
Vaccinskepsis är tydligen inte bara ett svenskt fenomen.

Jag tycker att det är ren och skär idioti att inte vaccinera sitt barn och precis som Jonas Ludvigsson skriver:

Att vaccinera sig och sina barn är det enda sättet att skydda sig. Det är enkelt, och det är billigt. Det är omtänksamt. Och det gör att jag som barnläkare slipper se fler barn med subakut skleroserande panencefalit.

..Och glöm heller inte bort hur 350 000 barn förlamades år 1988 av den fruktansvärda sjukdomen polio? Vi snackar nästan 1000 barn, vaaarje dag. VARJE DAG. Polio är påväg att bli helt utrotad, om vi fortsätter att vaccinera våra barn, så kommer den att vara utrotad år 2019 men inte om föräldrar vägrar vaccinera sina barn.

Texten här ovan är kommer från ett inlägg av en mamma vars son kan dö för att någon vägrar vaccinera sitt barn.

Tror ni på de här rapporterna och vad kan man då i så fall göra för att vända trenden?
Och vad har de sociala medierprofilerna för ansvar här? Något alls? Inget?

306 kommentarer | “Det där med att inte vaccinera sina barn.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. T skriver:

    Det är svårt. Alla måste ju ta ansvar för sitt eget och sina egna barn. Men i det här fallet utsätter man ju andra för risken att bli sjuk, då det finns de som inte kan/får vaccinera sig.

    Jag personligen skulle inte våga resa som Joss med ett ovaccinerat barn under ett utbrott av mässling som nu. Jag skulle då vilja isolera mig hemma.

    Jag skulle också vilja länkas till adekvat forskning som inte rekommenderar vaccin. Inte nån googling här och där till nån text av anti- vaxx People.
    Som sagt är jag pro- vaccin. Det bygger jag på mina 5 års medicinska studier, på de läkare jag träffat genom arbetet och deras långa och gedigna kunskap som bvc- läkare. ”Please, dont confuse your google search with nu medical degree” är det enda väggord som faller mig i smaken. ?

    1. Jan-Åke Jönsson skriver:

      ZERO U.S. Measles Deaths in 10 Years, but Over 100 Measles Vaccine Deaths Reported
      https://vaccineimpact.com/2015/zero-u-s-measles-deaths-in-10-years-but-over-100-measles-vaccine-deaths-reported/

    2. Jan-Åke Jönsson skriver:

      Mässlingsvaccinet kom efter att mässlingsdödsfallen minskat med 97% – De vaccinerade drabbas av mässling
      http://vaccin.me/2012/01/18/masslingsvaccinets-ineffektivitet-det-ar-framst-de-vaccinerade-som-drabbas-av-sjukdomen/

      1. Edwina skriver:

        Men för helvete! Vaccin.me är INTE en pålitlig källa.

        1. Jan-Åke Jönsson skriver:

          Vaccin.me är en mycket trovärdig sajt med tydliga källhänvisningar.

          1. Mathias skriver:

            Källhänvisningarna på vaccin.me är tydligt vilseledande. De är ålderdomliga och hänvisar inte till de senaste rönen. Dessutom plockar de enstaka meningar ur sitt sammanhang så att de passar deras egen världsbild.

          2. Ragnvi Kjellin skriver:

            Hur kan vaccin.me vara en trovärdig källa när deras slutsatser skiljer sig diametralt från hela världens samlade medicinska expertis. Kunskapen om vaccciner är ofantligt stor och säker. Men vaccin.me skiter uppenbarligen helt i allt vad kunskap heter.

  2. Mamma skriver:

    Det är tråkigt att debatten om vaccin alltid är så hätsk – jag har ovaccinerade barn och jag är ingen idiot (bevisligen, jag läser på universitet och har ett IQ över 120 fastställt genom WISC begåvningstest psykiatriker). Skulle vara intressant och givande med en intellektuell hederlig debatt om vaccin.

    För det första… ja. Det finns inget bevisat samband mellan vaccin och autism. Det är bekräftat att den studien var fabricerad. Mina invändningar mot VISSA vaccin har med annat att göra. Låt oss ta ett exempel.

    Har du haft vattkoppor? Själv hade jag det som barn på 90-talet. Min mamma lät mig gå hem till en barnfamilj som hade det så att jag skulle bli smittad. Det är ingen kul sjukdom men inte farlig för friska barn i ett i-land. Man kan vaccinera sig mot vattkoppor.

    Mässling är som vattkoppor en barnsjukdom som man numera vaccinerar för. Mässling är ingen farlig sjukdom för friska barn I ett i-land. En minoritet drabbas av komplikationer, komplikationerna består bl.a av öroninflammation. En av 1000 med komplikationer kan få hjärnhinneinflammation. Precis som me vattkoppor.

    Det är rimligt att jämföra vattkoppor och mässling som två rätt vanliga barnsjukdomar. Finns det då fördelar att vaccinera sig annat än för att slippa ha feber och vara sjuk en tid? Har man väl varit sjuk i vattkoppor eller mässling bär man på livslång immunitet. Det är t.o.m så att man för vidare den resistensen temporärt i bröstmjölken så att det väldigt lilla barnet som ammas är skyddad mot sjukdomen. Vaccinet å andra sidan är tidsbegränsat, de allra flesta vuxna idag oavsett om de vaccinerades som barn eller inte är helt oskyddade mot mässling. Mässling är en sjukdom precis som vattkoppor som ger ett svårare sjukdomsförlopp för vuxna. Inte heller ger vaccin resistens genom amning till bebisen…

    Jag fick vattkoppor som barn och bär en livslång immunitet. Jag önskar att jag inte vaccinerades mot mässling utan fått den som en ”nödvändig” barnsjukdom. Nu har jag en bebis som är helt ovaccinerad, förmodligen kommer hon få ta sina vaccin ändå (samtliga eftersom de ges i grupp) men jag efterlyser en saklig och sansad debatt om vaccin. Den extremt hätska nedlåtande retorik som många vaccinförespråkare använder sig av gör mig inte direkt övertygad om att vaccin är uteslutande positivt. Tvärtom. Ni framstår som fanatiker. Religiösa på medeltiden som vill avrätta kättare. Det är obehagligt och ger ett oseriöst intryck.

    Det som kvarstår av argumentet för mässlingvaccin är för min del det om flockimmunitet dvs att jag bör vaccinera mitt barn för att potentiellt rädda ett annat. Det är det enda giltiga argument jag stött på som jag inte kunnat avfärda. Samtidigt är jag tveksam till att behandla mitt barn medicinskt i preventivt syfte för någon annan skull. Det är en lite märklig situation som saknar motstycke. Hur tänker ni andra?

    PS. Min pappa är läkare och jag är gift med en läkare. DS.

    1. Linnea skriver:

      Bara det att du känner att du behöver ge belägg för din egen intelligens visar på att tom du fattar vilket stolpskott du låter som… jämföra med vattenkoppor, herregud. Jag blir så provocerad av det här.

    2. Anonym skriver:

      Du måste vara otroligt intellektuell, när du flera gångar i din text har ett behov av att poängtera hur smart du är, ditt IQ som ligger på över 120 och att du är gift med en läkare samt även har en pappa som är läkare. Det säger ingenting om din intelligens och dina argument är inte dem vassaste så att säga, du motsäger dessutom dig själv på vissa punkter.

      Med din pappa och man som läkare (….) borde du väl förstå att ni inte bara utsätter ert eget barn, men även andra barn som ännu inte har vaccinerats?

      1. Anonym skriver:

        // Mvh IQ på 129 😉 (glömde bifoga det till min signatur!)

      2. C skriver:

        Fast det tas ju upp att det i så fall handlar om att vaccinera sig för att skydda andras barn.. förstår inte din kommentar riktigt. /iq på 131

        PS. Spännande att så många gjort iq-tester. Själv fick jag göra mitt som en del av en adhd utredning.

        1. Anonym skriver:

          Nej, hon säger först att hon inser det är ett problem, men är ändå företalare för att inte vaccinera sina barn. Det är totalt motsägande?

          1. Anonym skriver:

            Så världen är svart eller vit? Ofta finns det flera aspekter av ett problem. Kan man inte se att det är problematiskt för barn som inte vaccinerats än men ändå välja att avstå? Jag har själv valt att vaccinera mitt barn, dessutom redan vid 7 månaders ålder eftersom vi skulle åka utonlands. Det betyder att hon behöver vaccineras två gånger istället för en. Det innebär ökade risker. Att säga att det är oproblematiskt att vaccinera är en lögn. I vårt fall övervägde fördelarna nackdelarna och vi valde att vaccinera. Jag hade aldrig utsatt mitt barn för en risk enbart för att rädda andra. Säkert inte helt PK men det är sanningen. Sluta skuldbelägga andra föräldrar, det kommer definitivt inte få dem att vaccinera sina barn.

    3. Kajsa skriver:

      Och jag är inte alls i närheten av din intelligenskvot och förstår som sjuksköterska och släkt till mikro och cellbiologer hur imbecillt det är att inte vaccinera. Du förstår ju såklart mässlin mokelylärt också.

      Jag kan inte skryta med att jag är gift med en läkare men i dina intelligenta kresar borde nu Å. Melhus och P. Holmfeldt vara bekant. Framgångsrika forskare och infektionsläkare. De är släkt till mig och det är jag tacksam för, att min okunskap inte återspeglas på mina barn. Nu vet jag inte vad för intelligent lärare din make och far är dock. De kanske är ännu mer pålästa…

    4. Anna skriver:

      Tack för ett lugnt och bra inlägg. Det var jätteintressant! Jag vet själv inte var jag står i frågan ännu.

    5. M skriver:

      Jag är inte känslomässigt engagerad i denna fråga och läser era kommentarer därefter. Måste säga att Mamma har en poäng. Hon är saklig och det verkar som att hon vet vad hon pratar om vilket är intressant att läsa för mig. Sedan så har hon uppenbarligen rätt i att ”den andra sidan” låter som en bunt…. Skärp er! Jag är inte intresserad av varför ni blir ledsna och provocerade av en sådan sak. Kom med sakliga argument istället. Skriv inte att hon skryter eller verkar dum i huvudet. Det visar bara på er egna oförmåga att diskutera trots erat höga IQ!

      1. Matilda skriver:

        Exakt! Testa att bemöta med argument istället, det här tillför absolut ingenting för er sak.

      2. Anonym skriver:

        Det är dessutom väldigt ovanligt med hjärnhinneinflammation på grund av mässling. Det finns många virus som kan orsaka det. En bekant till mig fick tillexempel hjärnhinneinflammation på grund av en herpes infektion. Det pågår ingen häxjakt på herpes…

        1. Petra skriver:

          Herpes är inte lika smittsamt som mässlingen….kan ju bero på det…kanske…
          Det räcker att du går förbi en som bär mässlingsvirus och att denne nyser när du går förbi.

          1. Anonym skriver:

            Sant, å andra sidan riskerar du hjärnhinneinflammation vid varje herpesutbrott (även om risken givetvis är låg) medan du enbart kan få mässling en gång och riskerar hjärnhinneinflammation vid det enda tillfället.

          2. xx skriver:

            Snillen spekulerar. Jag antar att du även tror att herpes är inget annat än en mussprydande blåsa på läpparna :/

        2. Magda. skriver:

          Att det inte pågår någon häxjakt på herpes virus kan ju bero på att det finns inget vaccin eller botemedel mot herpes. Inget på recept eller de man kan köpa vanligt på apoteket hjälper. Jag har provat alla i min desperata jakt – hatar hatar att gå runt med herpes på läppen.

          1. J skriver:

            Herpes encefalit fås bara vid en primär infektioner med herpes, alltså första gången man smittas/insjuknar. Inte varje gång du får blåsor…

    6. Mika skriver:

      1. Många har ovaccinerade barn för vaccinen ges normalt inte förrän vid en lite äldre ålder (mässing, påssjuka och röda hund vid 18 månader plus dos 2 i åk 1-2 enl. folkhälsomyndigheten).

      2. Dessa sjukdomar, med flera som det nu finns vaccin mot, dödade tidigare i Sverige och fortfarande runtom i världen många barn. I Sverige har sedan 2000-talet de flesta fall berott på att man fått smittan utomlands. Majoriteten av de som insjuknat har dessutom varit ovaccinerade. Dessa sjukdomar är farligast för små barn och människor med försvagat immunsystem. Att Sverige infört vaccinationen har därmed sparat många människors liv och lidande.

      Om man vet detta så är det enda logiska att vaccinera sig själv och sina barn. Ens barn slipper bli sjuka i en sjukdom som kan leda till komplikationer (ingen kan ju veta om just sitt eget barn drabbas eller inte) och det skyddar dessutom resten av samhället (speciellt de barn och vuxna som av olika anledningar inte kan vaccinera sig).

      Det handlar alltså både om att skydda sig själv/sina barn och flockimmunitet. Det går hand i hand och man kan tyvärr inte välja det ena eller det andra. Väljer jag att inte vaccinera mina barn finns det större risk att de blir sjuka och det är också större risk att de smittar andra barn/vuxna.

      Att använda sig av argumentet att det är bättre att få en sjukdom som en ”nödvändig” barnsjukdom fallar också på detta. När barnet får sjukdomen som liten kan INGEN veta att inget allvarligare kommer hända. Varför utsätta ens barn för den risken när det inte behövs (vaccin finns)? Och varför utsätta andra barn för den risken? (genom att bli smittad av ditt barn)

      Idag, när många svenskar också reser, anser jag det vara solidariskt att vaccinera sig själv och sina barn mot de sjukdomar som går för att inte heller sprida vidare i länder där sjukvården tyvärr inte är lika bra och tillgänglig.

      Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/massling/

    7. Linn skriver:

      ”Det är ofarligt för barn i ett i-land.”
      Så bara för att du bor i ett i-land med bra vård så ser du ingen skyldighet att se till så att sjukdomarna inte sprids vidare till människor som bor i ett u-land där det varken finns vaccin eller läkarvård?

    8. Karin skriver:

      Fast faktan stämmer inte. Det stämmer att 1/1000 får encefalit vid mässling, absolut inte vid vattkoppor. Vid vattkoppor behöver 1,6/1000 överhuvudtaget sjukhusvård, av vilka endast en liten andel har någon neurologisk komplikation. Den komplikationen är ofta benign, feberutlöst och övergående. Endast ytterligare en liten andel drabbas av encefalit. Nästan alla som får komplikationer av vattkoppor har någon allvarlig grundsjukdom, vilket inte är fallet vid mässling. Det är två helt olika sjukdomar med väldigt olika frekvens av allvarliga komplikationer.

      Sedan handlar vaccination, precis som det stod i artikeln, också om omtanke. Även om du eller dina barn är friska och klarar av mässlingen, så finns det många barn med bakomliggande sjukdomar. Det finns också barn under 18 månader som, även om de är friska, är ovaccinerade och drabbas hårdare av mässlingen. Att smitta sjuka eller små barn är en väldigt dålig idé. Skulle 95% av befolkningen vaccinera sig så skulle mässlingen utrotas och dessa riskgrupper skulle slippa bli sjuka. Är inte det ett bra mål att sträva efter? 🙂

    9. J skriver:

      Även idioter får läsa på universitet.

    10. Dani skriver:

      Sådana som du skulle vara smarta nog att inte skaffa barn överhuvudtaget. Smuts!

      1. Anonym skriver:

        Men skärp dig.. jag skämms åt dina vägnar. Lär dig uttrycka dig!

      2. Sofia skriver:

        Man kallar väl inte någon för ”smuts”? Hon gör ju det som hon tror är bäst för sina barn, du gör det som du tror är bäst för dina.

    11. Maria skriver:

      Amning är heller ingen garanti för att ett spädbarn inte ska drabbas. Min tremånaders fick vattkoppor trots helamning och trots att jag haft vattkoppor som barn.

      1. Lova skriver:

        Det har inte med amning att göra utan med antikroppar som går över till barnet i magen och som sen kan ge ett skydd i några månader.

    12. Anonym skriver:

      Tack. Väl formulerat. Det finns en mängd studier gällande vaccin och de ämnen som ingår i (många) vacciner som inte förs fram/tillåts få utrymme i denna debatt.

    13. Petra skriver:

      Tycker iof att det är de som är emot vaccin som låter som en religös sekt. De är en minoritet som gapar högt för att bli hörda. I diskussioner på div forum/grupper brukar de vara enormt otrevliga….vissa tom önskar att andras barn får hemska biverkningar av vaccinet den föräldern valt att fe sitt barn.
      Tycker du (mamma) ska ta och prata med dem som står på din sida och med hjälp av ditt iq förklara för dem att man kan ha diskussioner utan att önska olycka åt andra.

    14. Anonym skriver:

      Hej, här kommer jag med ett IQ på 137 och blir jätteledsen för att föräldrar inte ser the big picture och vaccinerar sina barn för hela världens skull.

      1. Anonym skriver:

        Fan vad coolt! Har aldrig träffat någon med så högt iq (har själv 132). Var gjorde du dina tester? Tyckte själv att de var sjukt roliga tillskillnad från minnestesterna (fick väldigt låg poäng hehe). Gjorde mitt som en del i en neuropsykiatrisk utredning 🙂

        1. Savolainen skriver:

          Tänk på att det inte går att jämföra en IQ-siffra med en annan utan att veta vilket IQ-test personen har gjort. Det finns olika med varierande skalor.

          Det man kan jämföra är vilken percentil man hamnar i resultatmässigt jämfört med resten av befolkningen. T.ex. för medlemskap i Mensa krävs det ett resultat i topp 2% av befolkningen. På Wechsler-skalan motsvarar detta en IQ på 131 eller mer.

          1. Anonym skriver:

            Jag trodde WAIS-testet var det som används nu för tiden? Aldrig hört att man använder sig av ett alternativt inom sjukvård eller liknande? /Anonym med 132 i iq ovan

        2. Anonym skriver:

          Jag har skrivit test för Mensa och fick då 137 🙂 har blivit inbjuden att gå med där två gånger men tackat nej för jag tycker dom är lite töntiga (typ ”hej ska vi träffas och prata om vår utomordentliga intelligens?”) ?

    15. Jan-Åke Jönsson skriver:

      127 Research papers supporting Vaccine/Autism Causation
      http://adventuresinautism.blogspot.se/2007/06/no-evidence-of-any-link.html?m=1

      1. My skriver:

        Jag tror du har glömt bort vad sidan heter. Pubmed är det.

    16. Savolainen skriver:

      Svar till Mamma: WISC är ju Wechslers intelligenstest för barn och används väl främst för att utreda och diagnostisera barn vid behov (om man t.ex. har inlärningssvårigheter).

    17. M skriver:

      Vattkoppor är en sjukdom som VISSA bara får en gång, det finns dem som inte alls blir ”immuna” utan får sjukdomen om och om igen även som vuxen, får man vattkoppor som vuxen kan n´man bli jättesjuk dessutom. Vattkoppor är en version av herpes som stannar i kroppen i vilande form för resten av livet, det kan vakna upp i form av bältros men kan också sätta sig i hjärnan och och skapa hjärnskador som inte märks förrän det är försent.

      Bara för att du inte blir sjuk i vattkoppor eller mässlingen för att du har haft det är det ju jävligt onödigt att smitta människor som kan få värre symptom än dig. Att du bor i ett i-land är ingen ursäkt.

    18. Kraxare skriver:

      Du svarar med ditt iq och din bekantskap. Jag har inte mätt min iq för att det är inte avgörande för intelligens på den nivå där man är källkritisk och förstår vikten evidensbaserad forskning.

      Men om vi ska gå så långt som att dra in bekantskap så är min farfar kemist och har tagit fram läkemedel som räddat många liv. Min pappa är biolog och jag är sjuksköterskestudent på KI.

      för det första kan man visst få vattkoppor föer gånger, borde inte din man veta det?

      Sedan talar du om för oss att man inte behöver oroa sig för att vi bor i ett i-land. För att vi har god välfärd och fri sjukvård antar jag? Men hur kan du då med gott samvete gå till sjukvården med ditt barn när det blir sjukt i en så smuttsam sjukdom?

      Om min mamma, som medicineras med tunga läkemedel, får mässlingen så kan hon dö. Hon måste kunna vara säker på akutmottagningen när hon behöver akut vård.

      Och att sedan tro att ditt barn klarar sig från svåra skador utav sjukdomen för att det ”bara” är 1 av 1000 som drabbas är helt bortom min förståelse. Vill man inte skydda sitt barn mot allt om man kan? Och 1 på 1000 är inte så lite heller..

      Jag kan inte förstå att man behandlar en så svår sjukdom som att det är en förkylning.

    19. Jo skriver:

      1 av 40 barn dör av mässlingen varje år.
      Nära 2.000.000 personer dör av mässlingen varje år. Mer än hälften (ca 1.500.000) är barn!
      Hur stor dödligheten är av vattkoppor är svårt att hitta.
      Hittade nån sida där de listat alla dödsfall i USA mellan 1972 och 2013. Och som mest hade det varit 140 dödsfall i vattkoppor i början på 70-talet.
      (https://vaccines.procon.org/view.additional-resource.php?resourceID=005925)

      Innan mässlingvaccinet kom dog mellan 300-600personer i mässlingen varje år i USA. Så visst är mässlingen värre. Om inte annat fler, kraftigare och betydligt vanligare att FÅ följdkomplikationer av mässlingen.

  3. Kajsa skriver:

    Jag blir på riktigt både förtvivlad och galen av tanken på antivaccindebatten. De som inte vaccinerar har aldrig någonsin arbetat på ett sjukhus än mindre haft ett svårt sjukt barn med nedsatt immunförsvar som skulle kunna avlida av något ”så banalt” som dessa virus. Det GÅR INTE ATT DISKUTERA MED DOM!!! Autismartikeln många än idag refererar till fick dras in då den INTE STÄMDE.

    Helvete jag blir så förbannat förtvivlad och ledsen. En av anledningarna till att våra barn inte ursäkta det fruktansvärda uttrycket ”dör som flugor” är på grund av vårt vaccinationsprogram.

    Det de inte heller förstår är att det är ett etiskt dilemma. Om vi har ett tåg som kan välja spår men inte stanna, vilken spår tar tåget om det sitter en person på det ena och 100 på det andra? Vaccin funkar så, stört möjliga nytta för flest personer är ju det rätta. Så funkar vaccin. Även om 0 biverkningar vore önskvärt men så funkar det inte tyvärr

    1. Jahopp skriver:

      Håller fullständigt med dig Kajsa!
      Att ens ha mage att skriva: ”Mässling är en sjukdom precis som vattkoppor som ger ett svårare sjukdomsförlopp för vuxna” gör mig totalt skogstokig.

      Som vuxen med nedsatt immunförsvar och en mängd kroniska sjukdomar så innebär ovanstående mening att jag skulle kunna dö alt. få mycket svåra men av ”bara” mässlingen.
      Det räcker ärligt talat med en förkylning som i Mammas ögon säkert bara är lite snuva men för min del utvecklar den sig lätt till lunginflammation, skyhög feber i närmare 2 veckor osv.

      Oavsett ålder så är man med nedsatt immunförsvar en fånge, man är jättenoga med att göra allt man kan för att försöka hjälpa kroppen vilket tyvärr sällan spelar någon roll eftersom man alltid möter någon rövhatt som skickar iväg sina barn för tidigt efter spyor, inte vaccinerar, det är bara lite utslag….

    2. Mia skriver:

      Om vi tar din tåg-tes; om ditt barn var det 1 som satt själv på ett spår och 100 främlingar på det andra, vart skulle DU skicka tåget??? Exakt. Och så tror jag alla tänker, oavsett vilken sida av vaccinlägret man befinner sig på. Alla utgår från SITT perspektiv och gör det man tror är bäst för SITT/SINA barn.

      1. El skriver:

        Det mest skrämmande med det här är oförmågan till och/eller föraktet för källkritik. De flesta av oss är inte medicinskt utbildade, vi har ingen möjlighet att argumentera för eller emot vaccin på en fackmässig nivå. Därför får vi förlita oss på att de som har det kan det. Ett foruminlägg av en person med oklara meriter är inte i närheten av en vetenskaplig studie. Och tusen foruminlägg är inte i närheten av hundra vetenskapliga studier.

        1. El skriver:

          (Svarade fel person, sry! Men till ovanstående: det är klart folk tänker så. Därför måste vi ha ett samhälle som inte tänker så.)

      2. Savolainen skriver:

        Jag tror inte att du förstod tåg-jämförelsen. I Kajsas exempel pratade hon allmänt om människor – 1 eller 100. Om du blandar in ditt barn i detta, då skulle hen sitta på båda spåren.

        Det ena spåret i det här fallet är att du vaccinerar ditt barn. Där sitter ditt barn ensam. Det andra spåret är att du inte vaccinerar ditt barn. Även där sitter ditt barn men med 99 andra barn.

        Och frågan är vilket spår du väljer då.

    3. Malin skriver:

      Men hörni! Lägg ner. Skriva att det inte går o diskutera med vaccinmotståndare? De som skriver fula ord i sina kommentarer o kallar andra för dåliga människor är inte vaccinmotståndare, de är de som är för vaccin. Vaccin är frivilligt och man bör respektera andras viljor…
      Halva mitt ansikte domnade bort i en halv dag efter vaccination så jag vägrar ge mitt barn vaccin! de kollar ju inte direkt upp om man tål sprutorna innan de sprutas in i kroppen..
      alla gör som de vill och de är okej! Snälla sluta kasta så mycket skit, om ni tycker att vaccin är Guds gåva till folket så försök vara lite trevliga och skicka bra information om varför man ska vaccinera istället o skriv bra motargument. De flesta som är emot vaccin har spenderat inte timmar utan månader/år och läst på så de krävs lite mer än o kallas för idiot och barnmisshandlare innan man ”byter sida”

      1. Jodu skriver:

        Och mitt barn fick en halv ansiktsförlamning av en hjärnhinneinflamation. Den kommer han har rester av hela livet…. Han är en av de som drabbats fast risken är mikroskopiskt liten. Han fick hjärnhinneinflammation av borrelia. Tack gode gud att vi vaccinerat honom mot TBE trots att vi aldrig sett en fästing på honom. Jag hade nog aldrig förlåtit mig själv annars. En så länge är det sött med ett snett leende, men det kommer han nog inte tycka i tonåren.

    4. Ulrika skriver:

      Tack Karin för att du VET att vi inte jobbat på sjukhus, att vi inte har haft sjukt barn med nedsatt immunitet etc…

    5. U skriver:

      Tack Kajsa för att du VET!!! …för att du vet att vi inte har jobbat/jobbar på sjukhus, har/haft ett barn som är sjukt och har nedsatt immunitet etc…

    6. Jan-Åke Jönsson skriver:

      130 Research Papers Supporting the Vaccine/Autism Link
      http://www.scribd.com/doc/220807175/86-Research-Papers-Supporting-the-Vaccine-Autism-Link

      Vaccine Whistleblower book exposes 32 years of CDC’s science fraud
      http://www.naturalnews.com/052238_vaccine_whistleblower_vaccine-autism_link_CDC_scientists.html

      Italian Courts Rule Vaccines Cause Autism
      http://www.globalresearch.ca/u-s-media-blackout-italian-courts-rule-vaccines-cause-autism/5430940

      Vaccines cause autism, says confidential document from corrupt drug company http://www.naturalnews.com/049458_autism_Infanrix_vaccine_GlaxoSmithKline.html#ixzz3Y7F0HKw4

      Vaccines DO Cause Autism-Undeniable Scientific Proof
      https://avscientificsupportarsenal.wordpress.com/2015/04/29/vaccines-do-cause-autism-undeniable-scientific-proof/

      Officials Covered Up “Massive” UK Measles Outbreak in Highly MMR Vaccinated Children & Adults
      http://www.ageofautism.com/2015/02/officials-covered-up-massive-uk-measles-outbreak-in-highly-mmr-vaccinated-children-adults-officials-withheld-the.html

      CDC Whistleblower Reveals Widespread Manipulation of Scientific Data and Top-Down Pressure on CDC Scientists to Support the Fraudulent Application of Government Policies on Vaccine Safety
      http://www.marketwired.com/press-release/study-focus-autism-foundation-finds-cdc-whistleblower-reveals-widespread-manipulation-1939179.htm

      Body Of Doctor Who Linked Vaccines To Autism, Found Floating In River
      http://yournewswire.com/body-of-doctor-who-linked-vaccines-to-autism-found-floating-in-river/

      Dr. Stephanie Seneff – Explanation of the Vaccine/Autism Connection
      https://www.youtube.com/watch?v=o3P6wVUH0pc&feature=youtu.be

      Autism Rates Explode In Asia After Introducing Western Vaccines
      http://yournewswire.com/autism-rates-explode-in-asia-after-introducing-western-vaccines/

      Autism Conference and Vaccines: Raise Your Hand
      https://www.youtube.com/watch?v=OsnL9yHApIA&list=PLqQQFOVUZBLiqJGoOaIH3Y2fkH_wzJoZY&index=7

      MMR Vaccination Plunges Child Into Autism
      http://edgytruth.com/2015/07/13/mr-vaccine-plunges-child-autism/#

      A Look at the Vaccine Schedule and Autism Rates
      http://www.organiclifestylemagazine.com/a-look-at-the-vaccine-schedule-and-autism-rates

      David Kirby – Evidence of Harm: Mercury in Vaccines and the Autism Epidemic: A Medical Controversy
      http://www.bokus.com/bok/9780312326456/evidence-of-harm/

      Vaccines, Autism and Childhood Disorders. Crucial Data That Could Save Your Child’s Life
      http://www.amazon.com/Vaccines-Autism-Childhood-Disorders-Crucial/dp/1881217329

      Andrew J Wakefield – Callous Disregard: Autism and Vaccines–The Truth Behind a Tragedy
      http://www.bokus.com/bok/9781616083236/callous-disregard/

      Vaccine Whistleblower: Exposing Autism Research Fraud at the CDC
      http://www.amazon.com/Vaccine-Whistleblower-Exposing-Autism-Research/dp/1634509951/ref=cm_cr_pr_product_top?ie=UTF8

      Dr. Wakefield was right: The MMR vaccine-autism connection
      http://www.naturalnews.com/049273_MMR_vaccine_autism_Andrew_Wakefield.html

      Autism – Made in the USA
      http://bit.ly/1J8WQN5

      100 Research papers supporting Vaccine/Autism Causation
      http://adventuresinautism.blogspot.se/2007/06/no-evidence-of-any-link.html?m=1

      Nu EXPLODERAR vaccinskandalen. Mainstream media (CBS, Fox m m…) sänder program som stödjer autismlänken till MMR(MPR)-vaccinet. Hundratusen avslöjande dokument som sopats under mattan har överlämnats till kongressen. Snart får Svenska staten, Läkemedelsverket och våra ljugmedier också krypa till korset och stå till svars för den skada som deras lögner orsakat på svenska barn.
      http://truthinmedia.com/reality-check-cdc-scientist-admits-data-of-vaccines-and-autism-was-trashed/

      Doctors who explain why vaccines aren’t safe or effective.
      1. Dr. Nancy Banks – http://bit.ly/1Ip0aIm
      2. Dr. Russell Blaylock – http://bit.ly/1BXxQZL
      3. Dr. Shiv Chopra – http://bit.ly/1gdgh1s
      4. Dr. Sherri Tenpenny – http://bit.ly/1MPVbjx
      5. Dr. Suzanne Humphries – http://bit.ly/17sKDbf
      6. Dr. Larry Palevsky – http://bit.ly/1LLEjf6
      7. Dr. Toni Bark – http://bit.ly/1CYM9RB
      8. Dr. Andrew Wakefield – http://bit.ly/1MuyNzo
      9. Dr. Meryl Nass – http://bit.ly/1DGzJsc
      10. Dr. Raymond Obomsawin – http://bit.ly/1G9ZXYl
      11. Dr. Ghislaine Lanctot – http://bit.ly/1MrVeUL
      12. Dr. Robert Rowen – http://bit.ly/1SIELeF
      13. Dr. David Ayoub – http://bit.ly/1SIELve
      14. Dr. Boyd Haley PhD – http://bit.ly/1KsdVby
      15. Dr. Rashid Buttar – http://bit.ly/1gWOkL6
      16. Dr. Roby Mitchell – http://bit.ly/1gdgEZU
      17. Dr. Ken Stoller – http://bit.ly/1MPVqLI
      18. Dr. Mayer Eisenstein – http://bit.ly/1LLEqHH
      19. Dr. Frank Engley, PhD – http://bit.ly/1OHbLDI
      20. Dr. David Davis – http://bit.ly/1gdgJwo
      21. Dr Tetyana Obukhanych – http://bit.ly/16Z7k6J
      22. Dr. Harold E Buttram – http://bit.ly/1Kru6Df
      23. Dr. Kelly Brogan – http://bit.ly/1D31pfQ
      24. Dr. RC Tent – http://bit.ly/1MPVwmu
      25. Dr. Rebecca Carley – http://bit.ly/K49F4d
      26. Dr. Andrew Moulden – http://bit.ly/1fwzKJu
      27. Dr. Jack Wolfson – http://bit.ly/1wtPHRA
      28. Dr. Michael Elice – http://bit.ly/1KsdpKA
      29. Dr. Terry Wahls – http://bit.ly/1gWOBhd
      30. Dr. Stephanie Seneff – http://bit.ly/1OtWxAY
      31. Dr. Paul Thomas – http://bit.ly/1DpeXPf
      32. Many doctors talking at once – http://bit.ly/1MPVHOv
      33. Dr. Richard Moskowitz – http://bit.ly/1OtWG7D
      34. Dr. Jane Orient – http://bit.ly/1MXX7pb
      35. Dr. Richard Deth – http://bit.ly/1GQDL10
      36. Dr. Lucija Tomljenovic – http://bit.ly/1eqiPr5
      37. Dr Chris Shaw – http://bit.ly/1IlGiBp
      38. Dr. Susan McCreadie – http://bit.ly/1CqqN83
      39. Dr. Mary Ann Block – http://bit.ly/1OHcyUX
      40. Dr. David Brownstein – http://bit.ly/1EaHl9A
      41. Dr. Jayne Donegan – http://bit.ly/1wOk4Zz
      42. Dr. Troy Ross – http://bit.ly/1IlGlNH
      43. Dr. Philip Incao – http://bit.ly/1ghE7sS
      44. Dr. Joseph Mercola – http://bit.ly/18dE38I
      45. Dr. Jeff Bradstreet – http://bit.ly/1MaX0cC
      46. Dr. Robert Mendelson – http://bit.ly/1JpAEQr

      Hundreds more doctors testifying that vaccines aren’t safe or effective, in these documentaries….
      1. Vaccination – The Silent Epidemic -http://bit.ly/1vvQJ2W
      2. The Greater Good – http://bit.ly/1icxh8j
      3. Shots In The Dark – http://bit.ly/1ObtC8h
      4. Vaccination The Hidden Truth – http://bit.ly/KEYDUh
      5. Vaccine Nation – http://bit.ly/1iKNvpU
      6. Vaccination – The Truth About Vaccines -http://bit.ly/1vlpwvU
      7. Lethal Injection – http://bit.ly/1URN7BJ
      8. Bought – http://bit.ly/1M7YSlr
      9. Deadly Immunity – http://bit.ly/1KUg64Z
      10. Autism – Made in the USA – http://bit.ly/1J8WQN5
      11. Beyond Treason – http://bit.ly/1B7kmvt
      12. Trace Amounts – http://bit.ly/1vAH3Hv
      13. Why We Don’t Vaccinate – http://bit.ly/1KbXhuf

  4. Anonym skriver:

    Människor är bortskämda & slutar ta sjukdomarna på allvar.

    Jag har 5 barn som alla är vaccinerade med det bvc & skolan erbjuder (men inte vattkoppor, detta får man betala själv & jag anser det vara onödigt då man ej vet hur länge skyddet håller – bättre med livslång immunitet)

    Att vaccinera känns dock inte alltid kul men jag hade ALDRIG vågat låta dom vara ovaccinerade. Fortsätter folk att låta bli vaccin kommer vi få utbrott av dessa sjukdomar igen & därmed kommer oskyddade barn (även barn som är för små för att vaccineras!) & äldre ligga illa till. Tyvärr!

    Folk verkar ha glömt varför vaccin uppfanns! Människor försökte skydda sig mot sjukdomarna även innan vaccin genom att rispa huden & lägga en liten del av smittan där, för att bygga upp något slags försvar. Folk DOG, framförallt barn!! Många barn dog varje månad AV DET SOM VI NU VACCINERAR MOT.

    Gah…. Någons IQ säger ingenting om intelligens. Det är två olika saker.. just IQ är inget att skryta med direkt.
    Någon med hög IQ borde väl fatta detta? 😉

    1. Linn skriver:

      Varför tog du inte gardasil då? Vill du att din dotter ska få livmodercancer?

      1. Linn skriver:

        Sorry! Svaret var till en kommentar nedanför som gav sitt barn alla vacciner men inte gardasil.

        1. C skriver:

          Gardasil är inget vaccin mot livmoderhalscancer!? Det är ett vaccin mot de vanligaste stammarna hpv som kan orsaka livmoderhalscancer. De stammar vaccinet inte täcker kan fortfarande ge livmoderhalscancer. Det enda fullgodaskyddet mot hpv (hpv är alltså kondylom) är att använda kondom. Varför ge ett ineffektivt vaccin som inte ger ett fullgottskydd och dessutom har betydlig fler biverkningar än tillexempel vaccin mot mässling istället för att använda kondom.

          1. Anonym skriver:

            Förresten skyddar kondom även mot herpes son precis som mässling kan ge hjärnhinneinflammation. Två flugor i en smäll!

          2. U skriver:

            Finns ju INGET vaccin som ger fullgott skydd för det vaccinet är till för…

          3. Anonym skriver:

            Fast gardasil skyddar enbart mot 3 av de 13 vanligaste stammarna även om det inte ger ett fullgottskydd mot de tre heller.

          4. Magda. skriver:

            C. är du medveten om att kondom inte skyddar mot HPV!
            Hpv smittar vid hudkontakt. Så enda sättet att inte bli smittad är att ha sex med en oskuld . Jag har opererats för farliga cellförändringar på livmodertappen. Jag blödde kraftigt i 1 år efter operationen. Efter det gick jag och vaccinerade mig.

  5. Andj skriver:

    Tycker summan av kardemumman är att man ska vaccinera så barn som har nedsatt immunförsvar – likt en kommentar lite högre upp beskriver – inte ska bli sjuka. Punkt. Vi har alla ett ansvar att ta hand om varandra och att inte vaccinera är så sjukt nonchalant.

    Och det här kan vara den mest pretto kommentarstråden jag har läst, oj vad folk vill fläka ut sin ~*intelligens*~

    1. Viktor skriver:

      Hej. Jag är 20 år och blivit tvångsvaccinerad av min mamma när det begav sig. Jag fick röda hund som jag var vaccinerad emot. Till och med jag fattar att vaccin då inte funkar. Dessutom är de tillverkade på en massa dåliga saker. Flockimuniteret som ni hävdar man får genom vaccin är falskt eftersom vaccin inte kan ge ett säkert skydd. Hellre sjuk en vecka eller två än livslång autism. Fattar ni inte själva att dras med autism eller ännu värre permanenta skador är värre än den veckans sjukdomen?! Det är de förbannade vaxcinen som gör att vi inte har något bra skydd mot sjukdommarna idag. Ni får väl för attan lära er att läsa och ta reda på fakta ni är väl vuxna människor. IQ 254 enl test. Jag kan göra testerna ni testar eran IQ med.

      1. Fluffis skriver:

        Alltså jag fattar att du antagligen trollar, men det måste sägas ändå: är du helt jävla dum i hela huvudet?

      2. Lovisa skriver:

        För mig som har ett barn med Autism blir jag helt förfärad över att många likställer det med ”det värsta tänkbara” som kan drabba deras barn…

        1. Anonym skriver:

          Ja jag fattar heller inte poängen

        2. Tröttsamt skriver:

          Har läst ganska mycket om detta ämne de senaste dagarna och det enda jag kan tänka är att jag tycker så synd om de föräldrar som får läsa att deras barn med autism är så oönskade. Jag har inte själv barn, men har däremot jobbat med människor med autism. Vilka fantastiska personer många av dem är. Tycker det låter på människor att personer med autism inte kan leva ett lika värdigt liv som andra men bara för att man inte drabbas av autism så betyder det inte att ditt liv kommer vara perfekt. Jag har så svårt att få fram vad jag menar, blir bara trött på människor som beskriver autism som något negativt hela tiden. Det gör mig så ledsen när jag träffat så många fantisktiska människor med autism.

  6. Anonym skriver:

    Är absolut för vaccin, mina två barn är vaccinerade på bhv. Är dock mer skeptisk till de ”nya” vaccinen som kom snabbt när till exempel svininfluensan gick. Skolorna erbjöd det (när jag själv gick), mamma propsade på att jag skulle ta den men jag v ä g r a d e.

  7. Korv skriver:

    Vägrar man vaccin så tycker jag man ska bli vägrad sjukvård om barnet insjuknar i mässling. Dubbelmoral av dessa föräldrar som inte vaccinerar och sen kräver hjälp av sjukvården om barnet skulle bli sjukt. Då plötsligt passar det.

    1. Karin skriver:

      Problemet är väl att barnet inte ska behöva dö för att föräldrarna inte förstår bättre.

    2. R skriver:

      Är du tappad som barn? Varför ska man nekas vård för det? Om du nu intr visste så är vaccinering ETT VAL och inte TVÅNG! såsom alla influensa- vacciner är!! Så om du får influensa och inte vaccinerat dig mot det hoppas jag du aldrig ens får sätta din fot på din lokala vårdcentral, rätt åt dig.

      Seriöst…

    3. Anonym skriver:

      Och folk som väljer att åka skidor/motorcykel/annan högrisksport ska inte heller få vård enligt din logik då?

    4. The real Hmm skriver:

      Liberalerna tänker nästan som du.

      De vill lägga fram ett lagförslag om att är du inte vaccinerad så får du inte gå i förskolan. ?

  8. Vitamin T skriver:

    Min dotter är vaccinerad mot allt som BVC erbjöd, men det här livmodercancervaccinet..gardasil, sa jag nej till. Vette tusan hur högt (förmodligen lågt) mitt IQ är, men så blev det. Det kan inte orsaka en epidemi, så där kände jag att jag väljer själv. Men övriga vaccin….jag har inga ord för dessa egoister. Hoppas deras stackars barn klarar sig.

    1. Linn skriver:

      Varför sa du nej till gardasil då?

      1. V skriver:

        Gardasil är ett vaccin som skyddar mot 3 av 13 HPV-stammar. HPV, mer känt som kondylom, går utmärkt att skydda sig mot med kondom.

        1. Magda. skriver:

          V. Hpv smittar genom hudkontakt. Om du har haft sex vet du att kondom sätts enbart på snoppen, inte hela mannens underrede. Vid samlag kommer blygdläppar, pungkulor , hud ha kontakt med med varandra osv.

    2. Frida skriver:

      Tråkigt att du inte vill skydda din dotter mot livmoderhalscancer. Hoppas hon har turen att klara sig ändå, men förstår inte varför man inte vill ge bästa möjliga skydd.

      1. Anonym skriver:

        Men läs på! Det är INTE ett vaccin mot livmoderhalscancer. Det är ett vaccin mot hpv, alltså kondylom, som kan orsaka livmoderhalscancer. Lär dina barn att använda kondom så är det inte ett problem. Du kan ju även välja att vaccinera din son så han inte orsakar kvinnor livmoderhalscancer.. ?

        1. Frida skriver:

          Ja? Jag skriver ju att vaccinet skyddar mot livmoderhalscancer, vilket det gör. Det är en av effekterna av att vara vaccinerad mot HPV. Läs på själv 🙂 https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Behandlingar/Vaccination-mot-HPV/?ar=True

          Killar kan och bör också vaccinera sig. Hade jag haft barn hade jag inte tvekat. Men enligt din logik ska ingen någonsin skaffa barn, för alla ska ha kondom hela tiden. Bra att veta!

  9. R skriver:

    Det är ren skitsnack att sambandet mellan vaccin och autism saknas, kolla bara på dokumentärer från USA om MPR-vaccinet. Man blir mörkrädd! Så till camcam och resten av hjärntvättade sverige: vaccin är inte rent preparat där du sprutar in endast sjukdomen utan både vi privatpersoner OCH LÄKARE har ingen aning om vad för andra preparat de innehåller! Dessutom finns inte garanti för att vaccinet faktiskt ger dig full immun mot sjukdomen. De som är emot vaccinering har faktiskt argument för det, det e inte så att de sitter och önskar riskera sina barn dessa epidemisjukdomar. Men man vill heller inte riskera att skada sitt älskade barn med ett vaccin som kanske var undvikligt.

    1. Mia skriver:

      Tack R, exakt så! <3

    2. E skriver:

      Är de dokumentärerna gjorda av samma idioter som propagerar för förbud mot aborter?

    3. Ing skriver:

      Mmm vilken bra plats världen skulle va om människor bara hämtar information från DOKNENTÄRER FRÅN USA!!!!!!! Forskning, utbildning vetenskap? Nä, inte när det finns dokumentärer från USA.

      1. R skriver:

        Och vilken bra plats i världen vi redan lever i. Har du levt i en bunker de närmaste 20 åren? För du verkar hjärntvättad av all strunt som vi bara ska svälja från stormakterna. Världen är tyvärr inte en säker plats, och då är man kritisk inställd och inte bara sväljer allt som erbjuds. Antar att du är en av de 90% dumma svenskar som bara skrek JAAAA när man nästan tvingades vaccinering mot svininfluensan. Jag är inte en av dem och slapp de idiotiska biverkningarna som människor FAKTISKT lider av idag. Eller är det också något som vi ska strunta i fastän svenska dokumentärer tagit upp det flera gånger??? ”Apatiska barn” kan jag rekommendera. Vilken trevlig värld tralalalalaaaa

      2. U skriver:

        …vad tror du dokumentärerna baseras på??? Om inte precis det du skrev…

    4. hej skriver:

      ” kolla bara på dokumentärer från USA om MPR-vaccinet”

      Läs bara alla vetenskapliga studier, dokumentärer från hela världen, läs böcker om personer som är för vaccin. Vad sägs om det?

      1. R skriver:

        Jasså? Vem säger att alla vetenskapliga teorier talar för vaccin? Är det något de på vårdcentralen upplyst dig om? För jag tror knappast de är så insatta i alla teorier, de går till jobbet och talar för det deras jobb går ut på. De har inte tid för att tala om för ynka lilla dig vilka olika åsikter det finns om vaccin. Jag förstår att Trump ser ner på Sverige när landet styrs av korkade och även består av korkad hjärntvättad befolkning. Hahaha

        1. hej skriver:

          Jasså? Vem säger att dokumentärer från USA om MPR-vaccinet talar emot vaccin? Är det något bloggare upplyst dig om? För jag tror knappast de är så insatta i alla teorier, de går till datorn och talar för det deras övertygelser går ut på. De har inte tid för att tala om för ynka lilla dig vilka olika åsikter det finns som talar för vaccin.

          ”Jag förstår att Trump ser ner på Sverige när landet styrs av korkade och även består av korkad hjärntvättad befolkning. Hahaha”

          Det där kan jag inte ens vända emot dig!

          “You know what uranium is, right? This thing called nuclear weapons, like lots of things are done with uranium, including some bad things.”

          ”Now, I have to tell you, it’s an unbelievably complex subject […]Nobody knew health care could be so complicated.”

          1. Anonym skriver:

            Bloggare? Detta är inte något sindy upplyst på sin blogg, jag har sett den dokumentären själv! Varför är dokumentärer så lätta att vara kritiska till, men inte ETT PREPARAT SOM DU INTE HAR EN ANING OM VAD SOM FINNS DÄR I!?! O M G!!!

          2. hej skriver:

            Vad för dokumentär? Eller dokumentärer? Från USA är dom och allt. Kan du inte berätta mer?

          3. Anonym skriver:

            @anonym: Det är ingen hemlighet vad som finns i vaccin.

            Det är bara att läsa innehållsförteckning. ?

  10. ML skriver:

    Alla som åberopar att ”vi bor i sverige” ”det är år 2017” som något slags argument för att slippa vaccinera alltså. HERREGUD.
    Mmm, men sen reser ni till Dubai, Kap Verde, Thailand osv ovsv.
    Och den som påstar att mässlingen är en ofarlig sjukdom har ju uppenbarligen aldrig jobbat inom sjukvården. Jag har kommentaret i den hör bloggen tidigare om barnet som hamnade på BIVA på grund av svår pneuomoni efter mässlingen. Hon kom från ett land där de ej vaccinerar.

    Det känns som att det är mammor födda på 90-talet som tar dessa beslut. Eller? I min bekanskapskrets (början av 80-talet) har det aldrig diskuterats.

    Min dotter var riktigt sjuk i körtelfeber en gång och vi fick ligga inlagda i veckor på barnavdelningen. Kände sådan maktlöshet. Att inte vilka skydda sina barn från sjukdomar och lidande är för mig en gåta.

    Nu är vi vaccinerade allihopa, även mot TBC och fästingrelaterade sjukdomar. Skulle det gå att vaccinera sig mot andra sjukdomar skulle jag göra det.

    1. Nej, alla vi 90-talister resonerar inte så, jag skulle som mamma aldrig förmå mig att välja bort beprövad vaccin enligt vaccinationsprogrammet hos bvc. Vi har till och med betalat extra för vissa vaccin som hepatit mm. som tidigare inte ingick i det kostnadsfria programmet. Däremot är jag själv kritiskt mot snabbframkallande vaccin så som svininfluensan, där tackade jag nej till mig själv (var gravid) medan min lillasyster som har svår astma och är mer utsatt fick. Där får man själv (som förälder eller vuxen) göra en bedömning med för- respektive nackdelar och utgå efter det. Vissa ligger ju mer i riskzonen än andra men i övrigt JA till vaccin! Det är- och borde vara en självklarhet!

    2. U skriver:

      Jag kommer från en familj där vi inte är vaccinerade födda mellan -66-86. Jag vaccinerade dock min son som är född -13. Och han fick den ovanliga biverkningen Osteomyelit av tbc vaccinet. Det var inte rolig sjukhusvistelse och lång medicinering. Troligheten att få denna bakterieinfektion från något annat är låååångt mindre än från vaccin. Så aldrig att jag ger mer vaccin till mitt barn.

      1. Absolut, det är aldrig roligt med biverkningar och jag hopps det gick bra för ert barn men jag kan även informera att det inte var särskilt roligt när det gick TBC på äldst dotters förskola här för ett par år sedan. Då ALLA, barn så väl som vuxna skulle ta prover i omgångar, röntgas och sedan uppföljning 6 månader senare på det. En smittskyddsläkare kom och hade informationsmöte med oss föräldrar och när proverna skulle tas fick vi vara 3 vuxna som höll fast vår 5åring som gallskrek och var livrädd. Det var helt fruktansvärt! men vi hade inget val. När läkaren dessutom gick igenom sjukdomsförloppet var det knappast någon förälder som satt och sa ”äsch, det är bra en vanlig barnsjukdom” utan det var rätt allvarlig stämning kan jag lova.

        Nu gick det bra och var ”som tur bara” ett fall på vår förskola.

      2. Helena skriver:

        Jag har en vän som i vuxen ålder fick TBC. Han fick äta mängder av mediciner i ett halvår och det var inte heller någon rolig upplevelse. Årligen dör dessutom ca 1,5 miljoner människor av TBC. Så vi ska vara väldigt glada att det finns vaccin.

  11. Anonym skriver:

    Jag tycker att föräldrar som frivilligt väljer att inte vaccinera sina barn ska skriva under ett papper där de frånsäger sig statligt finansierad vård för dessa sjukdomar. Dvs blir barnen sjuka med någon av dessa sjukdomar får de betala för vården själva. Rimligt tycker jag om de inte är villiga att förebygga sjukdomen. Om man inte kan vaccineras är det en annan femma.

    1. Vitamin T skriver:

      Äntligen någon med hög IQ!

      1. Anonym skriver:

        Ja för barn ska ju straffas för vad deras föräldrar valt åt dem. Smart! Verkligen högt iq på den son kom fram till det resonemanget! Vi ska även sluta ge vård till folk som röker, dricker alkohol, tar droger och utövar högrisksporter. De har ju valt själv!

    2. Mia skriver:

      Då håller du dig borta från hälsocentralen då du får lunginflammation för att du inte tagit sprutan mot säsongsinfluensan också då? Jag tänkte, lika ska väl vara lika???

    3. mari skriver:

      Då borde alla med vaccinskador också uteslutas från vården. För det är ju något som man själv har valt. Och allt som har med rökning att göra….och fel kost såklart 🙂

    4. Anonym skriver:

      Och alla som dricker alkohol.. Eller åker skidor.

  12. Så himla dumt att inte vaccinera tycker jag. Det handlar inte om individnivå (”mitt barn ska inte behöva få sånt i sin kropp…..blablabla…..kan leda till autism blablabla”….) utan det handlar om samhällsnivå. Skydda de som annars blir väldigt utsatta. Hålla ihop. Hjälpa varandra. Skydda de svaga. SLUTA VARA SÅ JÄKLA SJÄLVISKA.

    1. Jan-Åke Jönsson skriver:

      Intervju med Alan Rees, som har en vaccinskada son, om vaccinationsskador
      https://www.youtube.com/watch?v=rqZRMBxdRnA

    2. Jan-Åke Jönsson skriver:

      Intervju med Alan Rees, som har en vaccinskada son, om vaccinationsskador
      https://www.youtube.com/watch?v=rqZRMBxdRnA

      1. Sluta skriver:

        Men sluta spamma vi fattar att du är emot!!!!!!

  13. Jonna skriver:

    En sak jag har funderat på (jag skriver det inte för att provocera, jag undrar verkligen) – om vaccin är så bra och effektivt för att motverka sjukdom, varför bryr sig vaccinerade människor om vad icke-vaccinerade tar för val? Der borde ju inte drabba dem ändå eftersom de är skyddade..? Eller tänker jag helt fel nu? 🙂

    1. Anonym skriver:

      Men tänk på dem barnen som inte har hunnit bli vaccinerade än eller dem som inte kan. Eller våra äldre.

    2. Emma skriver:

      Tänk om du skulle få ett barn med nedsatt immunsystem och som inte kan vaccineras skulle du då inte vilja att de som kan är vaccinerade? Annars riskerar ju ditt eget barn att bli smittad och bli riktigt sjuk, även om du inte själv är vaccinmotståndare.

      Det handlar om solidaritet och att hjälpa varandra.

    3. Elin skriver:

      Ja, du tänker fel eftersom det finns de som inte är vaccinerade av olika anledningar, (till exempel sjuka barn som inte får vaccineras då det kan vara farligt för dem). Därför bör de som har möjlighet att vaccinera/vaccineras ta sitt ansvar.

    4. Annan Anna skriver:

      Det har att göra med att de som är för vaccin bryr sig om andra människor medan motståndare endast bryr sig om sina egna friska barn och sig själva.

      Jag kör inte över andra människor med min bil även om jag varje dag har valet att göra det. Jag kan se sambandet mellan att jag kör över någon med att det orsakar lidande för den jag kör över. Det som hindrar mig från att köra över någon med flit är inte att jag riskerar böter och bucklor på bilen, utan att jag inte vill orsaka skada till en annan människa.

      När jag väljer att vaccinera mitt barn så väljer jag att göra det jag kan för att de som inte har lika tur som jag och min familj ska ha en chans att leva och må bra. Vaccinmotståndarna skiter blankt i om någon annan än de själv får lida för deras okunskap och oförmåga att se orsak och verkan. De kunde inte bry sig mindre ifall deras ovaccinerade barn gör att ett svagt barn får en sjukdom och dör.

      Därför är det sjukt provocerande!

      1. ML skriver:

        Annan Anna: what you said ???

    5. Karin skriver:

      Nej, du tänker inte helt fel 🙂 Men missar att små barn som ännu inte hunnit bli vaccinerade kan bli smittade och även att samhällets resurser kan användas till bättre saker än att ta hand om sjukdomar som vi enkelt kan vaccinera mot.

    6. Anonym skriver:

      Jonna: din fråga skulle lika gärna kunna formuleras: varför bry sig om någon annan människa överhuvudtaget? Medmänsklighet, solidaritet, empati är några svar…

    7. Ragnvi Kjellin skriver:

      Jonna, Svaret på din fråga är ganska enkel. Vacciner ger inte ett hundraprocentigt skydd. Graden av skydd varierar mellan olika vacciner. Men nu kommer det magiska. Även ett vaccin med relativt dålig skyddseffekt blir väldigt effektivt om tillräckligt många vaccinerar sig. Och vise versa inte ens ett superbra vaccin är någon garanti för den vaccinerade om vaccinationstäckningen i befolkningen sjunker för lågt. En vaccinationsfrekvens på ca 90% brukar vara lagom.

  14. Anonym skriver:

    Tycker det är självklart att vaccinera sitt barn, för allas skull. Även om ens eget barn är ett friskt barn så finns det barn som kan dö tack vare att sjukdomarna sprids runt för att föräldrar vägrar vaccin.

  15. J.J skriver:

    Att barn skall vaccineras bör givetvis regleras i lag, och underlåtenhet att låta vaccinera sina barn bör givetvis leda till att barnen tvångsomhändertas och placeras hos ansvarstagande vuxna som inte äventyrar barnens hälsa med hänvisning till rent jävla trams…

    Och nä, självklart ska vaccin inte ges i de fall det är medicinskt belagt att det kan vara skadligt. OBS, ”medicinskt belagt” innebär inte belagt av barnets föräldrar utifrån deras ”antroposofiska livsåskådning” (eller dylik dårskap…).

    1. Mia skriver:

      Ska det också då regleras och lagstadgas med tvångssterilisering av människor som begår incest/våldtäktsbrott? Människan är född med en fri vilja, kanske inte du då som verkat ha kravlat fram under en sten, men generellt sett alltså.

    2. Mia skriver:

      Alltså J.J. Tvångsomhänderta barn? Du är på allvar helt jävla sjuk i huvudet! Att läsa på och ta ett aktivt val tycker jag tyder på att man älskar sina barn. Att man tänkt längre än mellanöl och Tipsextra. Och ja, jag är en sån som tänker på allt; schampo, fluorfri tandkräm, e-nummer mm. Så jag VET att det finns andra faror, försöker väga in dem med.

      1. J.J skriver:

        Och vad tusan har incest och våldtäkter med vaccin att göra? ?

        ”Du är på allvar helt jävla sjuk i huvudet”

        Där kom den ja..
        Ad hominem argument brukar ofta ske ist för att resonera sakfrågan, och det är inte så moget. Höj dig ett snäpp och resonera vuxet istället Mia, det brukar gå bättre då!

        1. Mia skriver:

          Reglerad lagstadgning som reglerad lagstadgning, eller hur? Ska man tvångsomhänderta barn till föräldrar som valt bort vaccin, ska ‘någon’ ges den makten, så kan vi väl gå land och rike runt och leta efter alla olämpliga föräldrar och tvångssterilisera hela bunten? Rätt avvägt, eller?

          Jag resonerar vuxet – du resonerar ologiskt.

        2. Mia skriver:

          Din kommentar håller inte som argumentum ad rem – bara så du vet.

        3. U skriver:

          J.J tycker du att ditt inlägg är vuxet? Dårskap, jävla trams etc…???

          1. J.J skriver:

            Dårskap och trams är precis vad det är!

            Men till er som inte vaccinerar, har ni samma
            syn på saken för alla situationer?
            Ett barn vars föräldrar är Jehovas vittnen kan neka och motsätta en livsviktig blodtransfusion om föräldrarna vill eftersom deras trossystem trumfar barnets rätt till liv och hälsa, är det ok för er också?

    3. Jan-Åke Jönsson skriver:

      Dr. Suzanne Humphries – Lecture on vaccines and health (Ängelholm 2014)
      PART ONE https://www.youtube.com/watch?v=SFQQOv-Oi6U PART TWO
      https://www.youtube.com/watch?v=pYUj26bRNoo PART THREE https://www.youtube.com/watch?v=QzqPrSnaqbc PART FOUR Q AND A https://www.youtube.com/watch?v=oUmS5OIRzU4

  16. Ida skriver:

    Det jag hatar mest är att anti-vaxxers alltid kommer med Svininfluensavaccinet som argument till varför man inte ska ta MPR exempelvis. Ett vaccin som togs fram snabbt på 1 år är inte samma sak som ett vaccin som funnits sen 1971!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Linn skriver:

      Fast ett nästan 40 år gammalt recept på läkemedel känns inte helt tryggt. De måste väl ha modifierat det? Det var helt andra regler och krav på 70-talet än det är idag.

    2. Anonym skriver:

      Oj vad noga i utropstecken. Du måste verkligen veta vad du talar om ?

  17. E skriver:

    Mässlingen är en barnsjukdom och va jättevanlig att ha förr precis som vattkoppor är idag. Om 40-50 år kommer det säkert vara samma noja över vattkoppor som det är med mässlingen. Mässlingen dödar inte en massa och va nästan nere på noll när vaccineringen sattes in.
    Folk är så glada i vaccin men glömmer helt bort att det inte är riskfritt. Att vaccinera sig innebär att du injicerar bl.a. tungmetaller, cancerframkallande ämnen, kylarvätska, celler från aborterade foster osv. Du kan få sjukdomarna trots att du vaccinerar dig och du kan få sjukdomarna av vaccinet och sen ska vi inte glömma alla sjukdomar man kan få av vaccinet så som autoimmuna sjukdomar, plötslig spädbarnsdöd mag- och tarmproblem osv.
    Tycker folk är lite naiva när det kommer till vaccin. Tredje största dödsorsaken är pga läkemedel.
    Att Läkemedelsföretagen säger att vaccin är bra är inte så konstigt då dem tjänar miljarder på att vi är sjuka så dem ser till att vi är det.
    Och ja om era barn nu är vaccinerade och ni tycker det är så bra varför är ni så rädda för ovaccinerade?
    Och nej det borde absolut inte vara tvångsvaccinering.
    Finns jättebra information om hur vaccin verkligen är.
    Och juste, mässlingutbrottet som dem kallade det var inget mässlingutbrott och ett barn fick mässlingen av vaccinet men då kallas det mässlingsliknande symptom för att erkänna att ett barn som fick mässlingen trots vaccin går ju inte för sig.

    1. Sal skriver:

      Men herregud vad dum i huvudet du är. Du har verkligen gått på all skrämselpropaganda som finns.

      1. Anonym skriver:

        Men herregud vad du är dålig på att utrycka dig. Ganska pinsamt faktiskt.. tur du är anonym så du slipper skämmas.

        1. Edwina skriver:

          Haha hade jag varit mindre anonym för dig om jag hade skrivit mitt namn? Nej just det.

          1. Anonym skriver:

            Syftade snarare på att du är anonym över internet och att vi inte träffas personligen.. hoppas att du har vett nog att uttrycka dig lite mer nyanserat i din vardag. Du får använda precis vilket nic du vill bakom din skärm men skaffa dig lite hyfs.

          2. Edwina skriver:

            Skaffar mig hyfs när folk skaffar sig hyfs och vaccinerar sina barn :)))

          3. Anonym skriver:

            Hyffs har INGET med vaccin att göra. Du har nog missförstått ordets innebörd. Jag tycker själv att man bör vaccinera sina barn och har givetvis vaccinerat mina. Man kan fortfarande behandla människor med respekt. Skäms på dig!

    2. Johanna skriver:

      Vet inte ens varför jag bemödar mig att svara, prata med anti-vaxxers brukar ju vara som att tala till en vägg… MEN, 2015 dog 130000 människor av mässling. Även i Europa. Just nu pågår ett stort utbrott i Rumänien exempelvis.

      Min son är 8 månader och har inte vaccinerats för mässling ännu, det görs vid 18 månader. Det är för de minsta barnen, och alla vuxna och barn som av olika anledningar inte kan vaccineras, som vi andra måste göra det. Om procenten som inte vaccinerar sina barn sjunker kommer vi oundvikligen hamna i ett läge med större utbrott ex mässlingen där bebisar riskerar att dö.

      Det finns inte kylarvätskan i vaccin. Det finns inte aborterade foster i vaccin. Inte heller något av det andra du listar. Det är myter. Läs på! Exempelvis här: vaccinmyter.se.

      Är du själv vaccinerad?

      1. S skriver:

        Som ni ser innehåller vaccin visst celler från aborterade foster. Nedan har ni legitima sidor. Gå in på innehåll pp fass, där ser ni även att det odlas på kyckling embryon (MPR).
        För djur, hälsa och miljö skulle jag aldrig utsätta migsjälv eller andra för vaccin. Jag ser den bakomliggande processen även som väldigt inhuman.

        https://www.fass.se/m/produkt/19980717000112/health/tabproduct

        https://www.lgcstandards-atcc.org/products/all/CCL-171.aspx?geo_country=se

        1. The real Hmm skriver:

          @S
          Med det resonemanget så borde du avsäga dig i stort sett alla behandlingar ifall du blir sjuk.

          Allt från cancer-behandlingar till problem vid hudirritationer.

          Och du kommer inte kunna ta någon annan form av medicin heller.

          Hur tror du egentligen det går till när man forskar på sjukdomar, dess behandlingar och läkemedel?

    3. Ida skriver:

      Mässling var inte ”nästan borta” när vaccinet sattes in. Mässling var nästan borta nästan 15 (!) år efter att vaccinet sattes in.

      Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/massling/

    4. hej skriver:

      Jag googlade ”kylarvätska vaccin”. Några rubriker osv är

      – Det stämmer inte att vaccin innehåller kylarvätska.
      – Vacciner innehåller kylarvätska. Detta stämmer naturligtvis inte. Det hela är ett missförstånd
      – Detta stämmer naturligtvis inte. Det hela är ett missförstånd. Vissa vacciner kan innehålla spår av den polyetylenglykol som används för att inaktivera vacciner. Polyetylenglykol är inte samma sak som det vi vanligtvis kallar glykol (etylenglykol). Etylenglykol är starkt giftigt, medan Polyetenglykol inte är det.

      Har du någon fakta att komma med?

    5. Sara skriver:

      Jättebra summering! Tack ❤️

      1. Edwina skriver:

        Men tror du på fullaste allvar på dessa rövarhistorier?

    6. G skriver:

      Priorix, kombinerat vaccin mot påssjuka, mässling och röda hund
      Innehållsdeklaration
      De aktiva substanserna är: levande försvagade mässlingvirus, påssjukevirus och röda hund- virus.
      Övriga innehållsämnen är:
      Pulver: aminosyror, laktos (vattenfritt), mannitol, sorbitol. Spädningsvätska: vatten för injektionsvätskor

      Källa: Fass

      hmm ser ju ingen kylarvätska eller några tungmetaller? Hur kan det komma sig..

  18. Linn skriver:

    Så det är för andras barn man ska vaccinera sitt eget barn och utsätta det för biverkningar som kraftiga feberkramper och utslag? Ja det är den vanligaste biverkningen. Otroligt solidariskt av er! Men om man skänker mycket pengar till Afrika istället? Om man skänker vaccin till Gambia och vattenrenande tabletter till Kongo? Har man räddat tillräckligt många barn för att slippa utsätta sitt eget då? Eller är det bara svenska barn som räknas? Eller räknas det bara om man riskerar att skada sitt eget barn till förmån för andras barn?

    1. Mia skriver:

      Så jävla bra, Linn!!!!!!!

    2. Annan Anna skriver:

      Tummen upp Linn för att du bryr dig om barnen i världen. Det är verkligen fint och jag själv skulle absolut behöva jobba mera på den biten med mig själv. Synd att du inte verkar känna någon sympati för människor i ditt barns närhet, men alla har vi våra brister.

    3. Anonym skriver:

      Linn det känns fint att du inte vill ge ditt barn utslag (!) för att kunna rädda ett annat barn från att eventuellt dö. Så mycket medkänsla och empati ❤

  19. Annan Anna skriver:

    Alltså jag ÄLSKAR argumentet att vi lever i ett fritt land och det är upp till var och en att läsa på och sedan ta ställning utgående från det om vad man vill utsätta sitt barn för.

    Källkritik? Tillförlitliga källor? Forskning? Nej, sånt spelar självklart ingen roll, huvudsaken att man läser NÅGOT någonstans. 😀

    1. Johanna skriver:

      Eller hur! Forskning och beprövad vetenskap? Barnläkare? Experter? Nä, jag vet bäst eftersom jag sett en ”dokumentär” på Youtube. Suck.

    2. J.J skriver:

      Hahaa eller hur!

      Den här memen är så bra, och samtidigt lite sorgligt..

      https://www.pixeltopic.com/image/relosqnmaszsmc/

  20. Ia skriver:

    Kan vi bara sluta kalla dem för anti-vaxxers och kalla dem för sitt rätta namn, pro-disease?

  21. Kelly skriver:

    Asså. Jag blir så förbannad när jag läser era kommentarer och ditt inlägg. Ni vet väll att barn som är vaccinerade också kan bära på sjukdomen va ? Och att ett vaccinerat barn inte är 100%skyddat heller.
    Gå på allt media säger och fortsätt spruta i era barn gift. Ja de är gift inget snack om den saken. Men jag respekterar endå er som ger era barn vaccin. För att jag vet att ni vill ert barn det Bäst precis som vi som väljer att inte Vaccinera. MEN självklart tycker jag att de är synd att ni inte vill se vad vi ser och sprutar i giftet i en frisk kropp

    1. Annan Anna skriver:

      Skillnaden ligger väl främst i att de som vaccinerar gör det de tror är bäst för sina barn och det de vet är bäst för andra människor. De som inte vaccinerar gör det de tror är bäst för sina barn och det de vet kan vara skadligt för andra.

      De som inte vaccinerar kan göra det tack vare att en stor majoritet väljer att spruta in gift i sina barn. Om det istället blev mer utbrett att skita i folkhälsan på samhällsnivå så hade fler blivit tvugna att ta del av forskning.

    2. Edwina Alexandra skriver:

      Du borde inte få ha barn om du inte kan tänka längre än näsan räcker.

      1. ? skriver:

        MEN hej på dig också! Vad roligt att du får diktera villkoren för vem som får skaffa barn eller inte. Verkligen, du måste sitta på extremt mycket kunskap och erfarenhet för att kunna avgöra vem som är lämplig förälder eller inte. Kommer Socialtjänsten att få tillgång till dina riktlinjer snart?

    3. Anonym skriver:

      Cellgift är också, precis som namnet antyder, ett gift men det är också en del av behandlingen av cancer. En behandling som jag hoppas att du inte nekar ditt barn om det skulle behövas. Ändamålet helgar medlen, så att säga.

  22. Isa skriver:

    Vaccinskepsis gör mig fruktansvärt arg. Det är verkligen att inte ta ansvar för sina medmänniskor när man låter sina egna känslor väga tyngre än den samlade vetenskapliga expertisen. Så arrogant och ansvarslöst att jag inte har några ord.

    Det enda vaccin jag inte har tagit var det mot svininfluensa, där kände även jag ett stort motstånd eftersom tidningarna skrek ut att ”Detta är det vaccin som har tagits fram snabbast någonsin!!”, ungefär som att det skulle vara något bra. Med facit i hand visade det sig ju också vara rätt kasst, men om biverkningarna hade uteblivit och vaccinet visat sig vara lika bra som vilket annat vaccin som helst hade jag fått leva med skuldkänslor över att ha utsatt mina medmänniskor för fara helt utan anledning.

    I nuläget är jag dessutom extra förbannad på alla vaccinmotståndare eftersom jag, trots vaccination som barn, har ett otillräckligt skydd mot röda hund och är gravid. Den som är påläst vet att infektion med röda hund under graviditet ger allvarliga fosterskador. Det är alltså möjligt för en vaccinmotståndare (eller person från land utan vaccinationsprogram) att ge mitt barn en livstidsdom. Kan inte beskriva hur hemskt det känns.

  23. Ellen louise skriver:

    Valfrihet är bäst och jag tycker det är fint att dessa människor står för vad de valt och öppnar upp andras ögon för ett viktigt VALFRITT ställningstagande. Så att fler kan få möjlighet att använda sitt sunda förnuft. Folk är uppskrämda, uppköpta och har totalt lagt hela ansvaret över sig själva och sina barn i vårdens famn. Korkat enligt min mening och väldigt väldigt sorgligt.

    1. Johanna skriver:

      Men de barn och vuxna som pga ålder eller sjukdom inte hunnit/kan vaccineras och blir svårt sjuka när folk inte vaccinerar sina barn, hur är det med deras VALFRIHET?

  24. Hanna skriver:

    Vilken masshysteri det har blivit! Detta påminner om ett visst svininfluensavaccin som ALLLA bara var tvungna att ta för några år sedan.. Se hur det gick med det när ni litade blint på sjukvården..
    Jag kommer ALDRIG vaccinera mina barn…
    Men jag respekterar era beslut att ni väljer att spruta gift i era barn.. Men jag förstår det inte…

    1. Anonym skriver:

      Fantastiskt – ännu en som hjälper till att underlätta för sjukdomar att komma tillbaks! TACK! (alla med för tidigt födda barn som inte får eller hunnit vaccineras tackar säkert ännu mer för omtanken)

    2. Salsa skriver:

      Hoppas ditt barn blir riktigt sjukt i ex. mässling så du får se baksidan med att inte vaccinera. Hoppas dock inte ditt sjuka barn smittar någon annan stackare som av anledningar som ex. svåra autoinmmuna sjukdomar eller försvagat inmunförsvar inte kunnat vaccineras. Hoppas heller inte denna stackare dör pga. din egoism.

      1. Sara skriver:

        Önska olycka till andra?? Barn?? Ofattbart resonemang och mentaliteten, USCH OCH FY! ??

        1. Salsa skriver:

          Ja indirekt önskar ju alla som inte vaccinerar andra olycka så…

    3. Jessica skriver:

      Tycker du ska ta och prata med en äldre människa som exempelvis har blivt förlamad i Polio och se vad de skulle gjort om vaccin fanns…

    4. Lova skriver:

      Så du är på allvar så retarderad att du jämför ett framstressat vaccin med ett extremt väl beprövat vaccin vi använt oss av och kontrollerat sen 70-talet? Jisses.. Klarade du ens gymnasiet? Ärligt talat hoppas jag lite i smyg att avkommor till dessa idioter helt enkelt smittas och trillar av pinn så att det i bästa fall blir ett tvärt avslut av spridningen av deras föräldrars gener…Förmodligen kommer dom ju ändå växa upp med samma egoistiska, lågintelligenta sätt som mamsen och papsen tyvärr har annars. De som skiter blankt i andras nyfödda eller barn som kämpar mot cancer förtjänar en sån jävla smäll av karma att dom utplånas..

      Heja Australien där man infört restriktioner i samhället för de idioter som tycker sig ha rätt att utsätta andra för smittor.

      1. R skriver:

        Framstressat vaccin, stackars dig som är så naiv och tror på den barnvisan. Finns en teori om att om 20-30 år kommer 1/2 barn (iaf i USA) ha autism om vaccinationsprogrammet fortsätter som det gör. För autism HAR ÖKAT i samband med mpr-vaccinet. Så vi får helt enkelt se, eller ska vi då skylla på att ”det var ett misstag”???

        1. Annan Anna skriver:

          En teori kan vem som helst ha. Att få fram ett tillförlitligt resultat med hjälp av beprövade vetenskapliga metoder är en helt annan sak.

        2. Rrk skriver:

          Har du någon vetenskaplig källa på det?

        3. hej skriver:

          Kan någon komma med källor eller fakta? ”En teori” jaha? Ska vi bara lita blint på det. Hur uppstod den teorin?

          bigthink .com/neurobonkers/no-half-of-all-children-wont-be-autistic-by-2025-whatever-facebook-tells-you

          http:// io9.gizmodo.com/on-correlation-causation-and-the-real-cause-of-auti-1494972271

    5. Linda skriver:

      Du kan inte jämföra dessa vacciner, Hanna – det finns betydligt mer forskning och prövning på det kopplat till mässlingen, än det kopplat till svininfluensan. Det är det första. Det andra är din retorik, å ena sidan hävdar du att det är okej att tycka olika, å andra sidan dissar du de som inte tycker som du? Det för mig är lika underligt som att inte kunna tänka längre än till sin egen ytterdörr när det kommer till att vaccinera eller inte.
      /Linda

  25. Storebror ser mig INTE skriver:

    VALFRIHET ÄR BÄST! Därför väljer jag att vara helt dum i huvudet och skita i vetenskapen!

    1. Edwina skriver:

      Personer som av olika anledningar inte KAN vaccineras har ingen valfrihet. Ska dom bara acceptera att bli smittade och sjuka pga. era idiotiska val?

  26. Också orolig skriver:

    Jag har en fråga: är det så att soc har ett ” extra” öga på familjer som vägrar ge sina barn vaccin?
    Har bvc belägg för att göra en orosanmälan?
    Har läst det på flera olika kommentarer på andra forum o i bloggar.
    Min dotter vägrar ge sina barn vaccin ( ja det hjälper inte vad jag anser om det) och har fått ett par orosanmälningar på sig o hon säger att det är pga detta.
    Jag vet ju hur hon lever för övrigt och har svårt att se vilka andra skäl som kan förekomma för orosanmälan.

    1. Anonym skriver:

      Nej.
      BVC är frivilligt att gå till, vaccin är också frivilligt.

      1. Anonym skriver:

        Bvc är soc lilla skvallerbytta, de kan lätt för minsta lilla anmäla till soc. Och de är väldigt emot dem som inte vaccinerar sina barn trots att det är frivilligt. Så jag tror absolut att det är den anledningen

    2. Sara skriver:

      Det är ju inte per automatik anmälningsplikt för vårdpersonal till andra myndigheter när barn ej vaccineras, MEN en orosanmälan kan vem som helst göra, som av någon som helst anledning känner oro eller osäkerhet angående ett barns säkerhet/välbefinnande. Så, det blir ju högst subjektivt och beror ju helt på den individuella inställningen/övertygelsen varje enskild vårdpersonal har. ?

      Däremot så är ju enbart icke-vaccinering i sig något som soc. tar fasta på, men en utredning är de alltid skyldiga att öppna vid varje anmälan. Framkommer inget annat skäl läggs dock utredningen ner. Bvc är ju frivilligt, så misstänker hon att det är därifrån anmälningarna kommer kan hon sluta gå dit, eller byta bvc bara ❤️

  27. ah skriver:

    Barnkörkort någon?

    Den här diskussionen är helt sjuk. För den borde inte ens vara en diskussion. Att få vaccinera sitt barn borde vara som en sten som släpper från bröstet. En lättnad i känslan att ”jag kan skydda mitt barn mot farliga barnsjukdomar”.

    Det finns barn som inte kan ta vaccin av olika anledningar. Deras hälsa och välmående styrs av den s.k flockimmuniteten. Dvs att många andra barn är vaccinerade. Att välja att inte vaccinera sitt barn för att man har lyssnat på den lilla 0,0x % som sprider felaktig information om vaccin är inte bara dumt utan även fruktansvärt egoistiskt och ignorant. Ni sätter andra barns liv på spel.

    1. ? skriver:

      Hur hade du tänkt genomföra det rent praktiskt? Införa tvångssterilisering igen?

      1. ah skriver:

        Gå och trolla i någon mindre viktig debatt.

        1. ? skriver:

          Det var en seriös fråga. Jag har själv vaccinerat mina barn och tycker vaccinationsprogrammet är väldigt viktigt. Men ett samhälle där en myndighet avgör vem som får och inte får skaffa barn är skrämmande. Frågan kvarstår hur du vill genomföra det rent praktiskt. Vi har en historia av att tvångssterilisera de vi anser olämpliga som föräldrar eller de vi inte vill ska sprida sina gener vidare. Det är inte speciellt längesen vilket gör kommentarer som dina desto mer skrämmande.

          Eller du kanske kallar alla som inte håller med dig för troll?

  28. Fake news skriver:

    Genom sig själv känner man andra. Ni anti-vaxxare som på fullaste allvar tror att forskare, läkare och läkemedelsföretag sprutar in ”gift” (tungmetaller, celler från döda foster osv., wtf???) i friska barn helt i onödan – skämmes! Det visar bara på att ni själva är så okunniga och själviska som ni anklagar andra för att vara. Vacciner är en av de största anledningarna till att barndödligheten minskat dramatiskt i världen. Visa lite jävla tacksamhet för det istället!

  29. lg skriver:

    på tal om gabjoss, är det inte helt galet att åka utomlands med ett litet ovaccinerat barn???k

    1. Annan Anna skriver:

      Ja det är det, men konsekvenstänk och vetenskap är väl inte ord som någon brukar koppla samman med vaccinmotståndare. Hon är väl dock ”bara” i Spanien och inte i t.ex. Thailand, så galen är hon inte i alla fall.

      1. Anonym skriver:

        Vi åkte till Grekland med vår 8-månaders och fick ta vaccinationen tidigare. Så rekommendationen är nog att stanna hemma i så fall.

  30. Louise skriver:

    Om ni nu är så rädda för att era barn ska få biverkningar av vaccin, kommer ni då söka vård om ert barn blir allvarligt sjukt? Med era resonemang och argument så borde ni ju inte göra det för man kan ju få biverkningar av alla mediciner och till och med dö av de, så varför ens ta den risken? Ta inte panodil eller antibiotika för det finns ju faktiskt risk att era barn får en anafylaktisk chock och dör direkt!
    Blir så fruktansvärt mörkrädd av människor som tror mer på vad som står på internet än vad en läkare säger. Blir era barn sjuka så kan ni inte förvänta er att de ska botas av vården, ni har ju inget förtroende för de så ni kan ju lika gärna stanna hemma och hoppas på det bästa. För tydligen är ju ingen sjukdom så värst farlig..

    1. Anonym skriver:

      Nu är jag för vaccin men det är inte samma sak att ta medicin när man är sjuk och har ett behov av det som att ta ett vaccin utifall att man kanske blir sjuk… det borde nog du också förstå.

      1. Louise skriver:

        Min kommentar var riktad till de som inte väljer att ta vaccin pga risken för biverkningar. Oavsett om det gäller vaccin eller mediciner som tas för att förebygga, lindra eller bota olika sjukdomstillstånd finns det alltid en risk att man får biverkningar. Jag tycker själv att om man avstår att vaccinera sina barn eller sig själv med just det skälet så borde man ju inte heller vara öppen för att ta andra mediciner (vilken jag tror att de flesta är). För jag undrar om de skulle drabbas av cancer, avstår de cellgifter och strålning då? Eller avstår man en röntgenundersökning pga risken att få cancer pga strålningen?
        Jag köper inte riktigt det resonemanget angående biverkningar. Men detta är min åsikt.

        1. Anonym skriver:

          Fast frågeställningen förändras väl inte beroende på om man vaccinerat sitt barn eller ej? Frågor är ofta mer komplicerade än ja eller nej. Jag tror att du förstår det också.

    2. U skriver:

      Mitt barn blev just allvarligt sjuk av tbc vaccinet…
      Jag vaccinerade alltså honom och han fick en allvarlig bakterieinfektion som vi höll på att missa som kunde kostat honom livet…

  31. Janne skriver:

    En nyhet för många: Människan har ett immunförsvar!
    Ja, det är sant. Det funkar på sådant vis att om du stoppar något i munnen träder det in och granskar vad det är, om det kan vara skadligt för dig. Nästa anhalt för granskning är magen, du kan bli sjuk och kräkas om det innehåller något dåligt. Till exempel. Funkar också om du får sår i huden.

    Med vaccinet sprutar man ämnen rakt in i blodet. Immunförsvaret kan därmed inte göra något för att hindra vad som nu kommer in i kroppen.
    Adjuvanter kan man ju till exempel googla på vad det är för något.

    Immunförsvaret fungerar sämre om man är ansatt av stress, näringsbrist, bristfälliga förhållanden med mat, vatten, hygien. Precis vad som rådde i de lägre samhällsskikten i Storbritannien när man började vaccinera i skarven 17-1800-tal.

    1. Fake news skriver:

      Det här var det dummaste jag läst på internet på flera år. Det är ingen liten bedrift, så grattis Janne! Lycka till med det där immunförsvaret som du har i magen men inte i blodet.

    2. Annan Anna skriver:

      Ja och därför är många med gott immunförsvar kloka nog att tänka på de som har försvagat immunförsvar. Svagt immunförsvar i dagens Sverige har ju väldigt obetydligt samband med förorenat dricksvatten och dålig hygien.

    3. Hanna skriver:

      Inga vaccin sprutas intravenöst, dvs rakt in i blodet. De ges i hud eller muskler.

      Det andra ids jag inte ens kommentera.

      /snart färdig läkare

  32. Viktor Den Store skriver:

    Hela debatten får mig att tänka på citatet:

    ”Tänk hur dum genomsnittspersonen är, och sedan tänker du att hälften av alla människor är dummare än så.”

    Det verkar som att logiskt tänkande borde bli ett ämne att läsa i skolan, för det är minst sagt en bristvara hos folk i allmänhet. Religion är ett annat fint bevis på det…

  33. Påläst skriver:

    Det är ganska uppenbart att du och många som kommenterar inte har någon kunskap i ämnet vaccin eller ens vet något om sjukdomarna vi vaccinerar emot.
    Som en ansvarsfull förälder sätter man sig in i ämnet och läser på innan man tar såna här beslut.

    Jag behövde bara läsa på folkhälsomyndigheten, fass och WHO för att ta ett beslut om att avvakta med vaccin. Nästa steg var att diskutera frågan med BVC och barnläkare. När de inte hade några svar på mina frågor så var beslutet ganska enkelt och vi avstod vaccin.

    Vaccin är inte säkert! Det finns inga blindstudier gjorda på vaccinets effekt och biverkningar. Varför Inte??? Det är ett krav på alla andra läkemedel.

    På folkhälsomyndigheten går att läsa att man absolut INTE ska vaccinera om man är överkänslig mot vaccin eller något ämne i vaccin. Hur många av er som vaccinerar era barn vet ens vad ett vaccin innehåller? Hur många av er vet om era barn har nån överkänslighet mot nått av dessa ämnen?

    Inget vaccin ger ens ett garanterat skydd! Så inte nog med att man sprutar in kroppsfrämmande ämnen som man inte har en aning om hur ens lilla barn kommer reagerar på. Så kanske dom ändå får sjukdomen i slutändan!
    Undra vilka som är oansvariga föräldrar egentligen?

    Hur många av er som är för vaccin fyller på era egna vaccinationer? Enligt folkhälsomyndigheten måste han göra det var 20:de år i Norge rekommendera man vart 10:de år.

    Ni som bloggar och blivit uthängd av denna kvinna, stå upp för era åsikter! Dom är viktiga och ni når ut till så många!

    1. Också påläst skriver:

      Ja läkare får självklart all sin kunskap från olika bloggar. Tänk att inte alla förstår det självklara i att ingen läkare någonsin tagit del av forskning!

      😉

      1. Påläst skriver:

        Vem har sagt att läkare läser på bloggar?

    2. Edwina skriver:

      Kan svara på din fråga om vilka som är oansvariga föräldrar. Svar: Föräldrar som DU.

    3. ah skriver:

      Eftersom du inte verkar särskilt påläst så ger jag dig ett nytt förslag till ett bättre (och mer passande) nickname:

      Hjärntvättad fanatiker

    4. Fake news skriver:

      Jag är medicinskt utbildad och vaccinerar mig själv, mina barn och mina djur regelbundet. När jag åker utomlands tar jag alla vaccin som rekommenderas och eftersom som jag arbetar med djur är jag t.ex. rabiesvaccinerad också. Att du (enligt egen utsago iaf) läst på om vacciner och ändå kommit fram till att du inte ska vaccinera ditt barn säger bara att du inte kan ta till dig vetenskaplig information och statistik. Vilket ju inte är så mycket att skryta med tyvärr.

    5. Ragnvi Kjellin skriver:

      Påläst behöver läsa på lite. 🙂 Jag har medicinsk utbildning och den kunskapsmassa man då måste ta in är gigantisk. Så för mig är det obegripligt att personer som saknar medicinsk utbildning kan få för sig att de genom att googla och läsa innehållsförteckning kan komma fram till att hela världens medicinska expertis har fel. ”men lilla jag vet bättre för jag har googlat o läst på”

  34. Anonym skriver:

    Ett fakta man inte kommer ifrån gällande denna fråga: vaccin har räddat miljontals fler än vad det har dödat. 🙂

  35. Anonym skriver:

    Ojdå! Här var en som fick mässlingen fast flickan var vaccinerad! Sååå dumt! Lägg ner denna övertro på läkemedelsindustrin. Det är en industri, inget annat!

    http://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/flicka-sjuk-av-massling-trots-vaccin

    1. Linda skriver:

      För att det överhuvudtaget ska vara relevant till diskussionen så får du jämföra med hur många som faktiskt har fått ett skydd genom att vaccinera sig. Du vet… tänka ett varv till.
      /Linda

      1. U skriver:

        Hur vet man då att den vaccinerade fått ett skydd??? Vacciner är ju inte hundraprocentiga…

  36. Hoppitossa skriver:

    Känns det den här diskusionen kommer från medeltiden och då kallades det för ”Häxjakt”!! Vi bor i ett demokratiskt land. Mängder av information finns i detta ämne om man vill informera sig!! Vill man bara följa strömmen som ett får och blint lita på ”staten och kapitalet” så gör man det…Vill man inte chansa efter att ha läst bipacksedeln till dessa vacciner så ska man ha rättigheten att välja själv hur man vill göra. Det är demokrati…Känner man annorlunda finns det ju andra länder som löst detta och det kallas diktaturer, där kan man ju välja att bosätta sig i så fall

  37. Anonym skriver:

    En klok kvinna skriver:
    Sjukhus som St Judes och John Hopkins i USA har gått ut med varningar när det rör immunosupprimerade, där de rakt ut skriver att de som är nyvaccinerade inte får umgås med de som har dåligt immunförsvar. (Sammanställning av källor finns på: http://www.bvc-alternativet.se/tag/smittspridare/)

    Hur kan det komma sig att den diskussionen aldrig får komma på tapeten i media? För de nyvaccinerade bör egentligen hålla sig hemma i 3-6 veckor för att de verkligen ska säkerställa att de inte sprider smitta från det levande virus som de injicerats med, och det borde till och med du förstå även om det ser ut som att du inte ens läst en bipacksedel utifrån det du skriver i artikeln.

    Så vet du, oroa dig inte för mina ovaccinerade barn du. Blir de sjuka så håller de sig hemma, precis som alla vi som haft sjukdomarna gjorde när vi var barn.

    Oroa dig istället för alla de barn som går omkring med smittor, helt ovetandes om att de sprider dessa för att ni inom läkarkåren mörkar vacciners bieffekter. Och be till vad du än tror på, för att inte några av alla de barn du skrämmer föräldrar till att vaccinera dör av de vacciner du nu glorifierar och ljuger om.

    1. Malla skriver:

      Men NEJ det rekommenderas INTE för att de vaccinerade barnen sprider smitta pga vaccinet, det rekommenderas för att man inte kan garantera att immunförsvaret har kunnat bilda den nivå av antikroppar som krävs förrän 6 v efter vaccinationen. Det är alltså risk att dessa barn sprider smitta eftersom de har samma immunstatus som som ICKE-VACCINERADE barn. Suck.

  38. Alexandra skriver:

    Den som inte förstår att svenska tidningar, radio, webbplats och TV ägs av samma personer som äger läkemedelsbolag kan inte tänka klart. Pengarna styr! Pengar! Läs på angående vaccin läs från källor som INTE har ekonomiska intressen!

    1. hej skriver:

      Hur kommer du fram till att motståndarna inte har ekonomiska intressen? Hur vet du att det inte är någon dold agenda bakom vaccinmotståndare?

    2. Annan Anna skriver:

      Den som inte förstår att det är tillåtet och gratis att ta till sig forskning som görs med vetenskapliga och beprövade metoder – testa, ge det en chans! Chansen är stor att ni blir förvånade och upplysta! Vetenskap är inte er fiende, ignorans är det! Källkritik är ett ämne som borde tas upp redan på högstadiet för att även vetenskapsmotståndare får chans till kunskap.

      Folkhälsan tackar!

  39. Anonym skriver:

    En klok kvinna till;

    Så vitt jag vet så behöver inte läkare i Sverige säga läkareden då de förväntas följa Socialstyrelsens lagar och regler, men kanske vi faktiskt borde börja kräva detta även av svenska läkare och då förutom ”Jag skall inte skada” kanske även behöver lägga in meningen ”Jag skall inte ljuga”?

    För jag förstår verkligen inte hur det kan vara varken moraliskt eller yrkesmässigt försvarbart att en läkare går ut och skriver att vaccination mot mässling inte är farligt, fastän det räcker att som läskunnig sätta sig och gå igenom bipacksedeln för vaccinet för att se erkända biverkningar som ”plötslig livshotande allergisk reaktion, infektion eller inflammation i hjärnan, ryggmärgen och perifera nerver vilket leder till tillfälliga svårigheter att gå (ostadigheter) och/eller tillfälligt förlorad kontroll över kroppsrörelser, inflammation av vissa nerver, eventuellt med myrstickningar eller förlorad känsel eller förlust av normala rörelser”. (Källa: FASS)

    1. Malla skriver:

      Newsflash: Alla läkemedel har potentiella biverkningar.
      Källa: FASS

      1. U skriver:

        Är det något som bör vara acceptabelt då alltså? Att alla mediciner har biverkningar…

        1. Malla skriver:

          Om du kan forska fram ett läkemedel med samma effekt men utan risk för biverkningar kan jag lova att läkarkåren vore överlycklig och evigt tacksam. Så varsegod, bara att sätta igång!

      2. Anonym skriver:

        Givetvis men det ska även informeras om dem! Går läkare ut med att de är riskfria ljuger de. Däremot anser jag att nyttan överväger risken flera gånger om.

  40. L skriver:

    Jag förstår inte riktigt varför det finns föräldrar som inte vill vaccinera sina barn. Genom att läsa igenom kommentarfältet fick jag uppfattningen att det är för att de inte vill riskera att deras barn får biverkningar eller för att det inte är så farligt att få mässling. Mässling är ju inte det enda vi blir vaccinerade för.
    Läser man på om historian av vaccin ser man att stora antal barn dog till följd av olika sjukdomar som det idag finns vaccin mot och som tack vare vaccin har minskat dödsfall.

    Men det finns fortfarande länder som inte vaccinerar och där dessa sjukdomar finns. Tittar vi på Afghanistan ser man att ett av sex barn dör före fem års ålder, visar inte det på vad som händer om man inte vaccinerar? Vad tycker anti-vaccinationsanhängare om det?

    Vad är värst, att några barn får biverkningar såsom feber, värk, illamående osv. eller att några barn dör? Jag har inga siffror, men om vi drar det till det extrema, vi säger att 100.000 barn får biverkningar, och 100 barn dör. Är ni inte villiga att riskera att era barn får biverkningar för att rädda andra barn?

  41. Anna-Karin skriver:

    Inget gör mig så provocerad och ledsen som den här debatten. Det är ren och skär idioti att inte vaccinera sitt barn. Ett sånt beslut grundar sig i en osund egoism och i en skrämmande okunskap. Det handlar om solidaritet, medmänsklighet och omtanke. Individens val att inte vaccinera blir en direkt fara för kollektivet. Vaccin fungerar om alla gör det. Annars inte. I de allra flesta fall så är jag för valfrihet men när det kommer till vaccinationsfrågan så anser jag att vi bör lagstifta om obligatorisk vaccinering i Sverige

  42. Linda skriver:

    Vad trött jag blir! Om man vaccinerar sig och sina barn så behöver man inte bli hysterisk över alla de som väljer att inte vaccinera! Om man tror på vaccin så måste man ju kunna känna sig lugn med att det skyddet fungerar och därför strunta i de som väljer att inte vaccinera öht.
    Väldigt många av de utbrott grundar sig för övrigt i att de som tagit vaccin får en reaktion av viruset i vaccinet. Tex mässlingen nu, de sa ju på nyheterna att flera av de som drabbats hade nyss tagit vaccin mot mässling och deras utbrott var direkt relaterat till det. När man vaccineras så smittar man det viruset i någon vecka eller två efter injektionen är given. Det kallas shedding.
    Mässling framstår som en livsfarlig sjukdom, men jag hade det som liten. Inga problem. Däremot är det tre veckor av föräldrarnas liv som läggs på vab så det är ju knappast önskvärt i ett samhälle där ens enda värde handlar om att vara arbetsför till 100%.
    Och polio! Jag blir galen!! Polio sprids av poliovaccinet. Men i samband med vaccinets framställning och att man såg hur tusentals fick polio pga vaccinet så ändrades kriterierna för sjukdomen illa kvickt. Läs på.
    Ämnen i sprutorna är rena giftet för små (och stora) kroppar och om det är farligt i alla andra avseenden så hursjutton kan det anses säkert när det sprutas in i våra kroppar?
    Sluta idiotförklara och kalla folk för konspirationsteoretiker när det har en legitimerad fråga som de anser vara viktig för dem och deras barn!! Vaccin är inte självklart säkert och mycket i vaccinindustrin är mörkad och dold för oss vanliga människor.
    Läkare som förespråkar vaccin kan i regel INGENTING om vaccinet och dess innehåll. Ingenting mer än det de blivit lärda att säga.

    Vakna upp och läs på. Be att få i en bipacksedel och googla varje ämne. Läs rapporter och historien bakom tex poliovaccinet, se hur mycket pengar som betalas ut i skadestånd i vaccinrelaterade skador varje år.

    1. hej skriver:

      ”. Tex mässlingen nu, de sa ju på nyheterna att flera av de som drabbats hade nyss tagit vaccin mot mässling och deras utbrott var direkt relaterat till det.”

      I helgen kom ett barn in på Sachsska barnsjukhuset med misstänkt mässling. Sjukhuset tog prover och påbörjade en rundrigning till alla som kommit i kontakt med patienten, så att de som var ovaccinerade kunde vaccineras.

      Under tisdagen kom barnets provresultat och det visade sig då att barnet inte har mässling, utan barnets utslag var en kraftig reaktion på det mässlingvaccin det fick sex dagar innan fredagens sjukhusbesök, säger Eva Berggren Broström, verksamhetschef på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.

      Är det farligt med en reaktion som barnet fick?

      – Nej, och det är ovanligt. Det är farligt att få mässling, säger Eva Berggren Broström.

      Kan det vara smittsamt att få en reaktion av vaccinet?

      – Det är en bra fråga som många ställer sig men nej, det är inte smittsamt.

      – DN

      Sju mässlingsfall har konstaterats i Stockholm under den senaste tiden, berättar Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm. Under helgen har ytterligare ett barn med misstänkt mässling identifierats. Det var ett barn som var på akutmottagningen på Södersjukhuset, och som vårdades där. – Det är ett vaccin som vi ger till barn i 18 månaders ålder, vaccinet ingår i barnvaccinationsprogrammet. De barn som har fått smittan nu har varit ovaccinerade. De har inte hunnit få sin dos än, säger han till Aftonbladet.

      ”Och polio! Jag blir galen!! Polio sprids av poliovaccinet. ”‘

      Det här vet jag inte ens vad jag ska googla på för att bemöta. Så du menar att efter poliovaccinet så ÖKADE antal fall, och inte minskade? Eller?

      Och igen, ni säger ”LÄS PÅ” men ni ger inte en enda källa. VAD ska jag läsa på? Lita blint på er?

  43. M skriver:

    Så korkat att använda sitt eget IQ som argument i vaccinfrågan. Att döma av det här kommentarsfältet har svenska skolan mycket att jobba på.

  44. Joanna skriver:

    Hej alla!
    Vissa vacciner har svåra biverkningar. Tänk på alla som fick narkolepsi efter svininfluensavaccinet. HPV vaccinet som ges till unga flickor ger svåra biverkningar också. Dansk TV har gjort en dokumentär om detta.

    1. L skriver:

      Ska vi då riskera att barn dör istället, så att barn inte får biverkningar? Ett levande barn är väl bättre än ett dött? Kolla på länder som inte har vaccinationsprogram, eller kolla på barnadödligheten innan vaccinationsprogrammet introducerades.

  45. Jonna skriver:

    Gud jag får hurven av era kommentarer.. Har ni så mycket hat i era kroppar så bara måste ut? Finns ingenting vackert i era kommentarer. Alla får tycka olika och det får man respektera. Jag själv har väl alltid antagit att vaccin är bra eftersom vi har det. Men såg på en föreläsning med Linda på Youtube (bara att söka på barn vacciner så kommer den upp) Hon är ju någon som faktiskt själv fick ett vaccin skadat barn. Jätte skrämmande för det finns faktiskt en annan sida av myntet i den här frågan. Kolla på biverkningarna på alvedon. Varför skulle det inte finnas biverkningar för vaccin?
    Mammor och pappor som inte vaccinerar är inga avskum för världen. Dom är ju lika rädd om sina barn som alla andra! Och ni borde skämmas hur ni går an om dom som gjort ett annat val än ni själv…

    1. Skärp dig skriver:

      Alla får tycka olika men när någons tyckande baseras på anekdoter i Youtube-videor, konspiratoriska dokumentärer och helt påhittade ”fakta” så får jag tycka att de som går på denna sörja är jubelidioter, som dessutom riskerar andra människors liv. Det är inte frågan om ifall väggord är snyggt eller inte, det handlar om liv och död på blodigt allvar. Och då måste folk för allas skull kunna svälja sin egen okunskap och lita på de som har många års utbildning och erfarenhet inom området. Vilket Linda på Youtube inte har.

  46. Vivvi the one and only skriver:

    Min farmor hade polio och vart barnförlamad och fick därav puckelrygg. Kommer aldrig tveka på att vaccinera mina framtida barn.

  47. Foliehatt ftw skriver:

    Kära bloggbevakning, i really really like you och har väntat på ett inlägg från dig ang vaccinfrågan och mässlingsutbrotten. Det finns så mycket att säga om detta från båda hållen, vi får väl helt enkelt anta att alla fattar beslut utifrån sina egna kunskaper och erfarenheter. Det går inte att förminska vaccinskador och anse att man ska vaccinera för andras skull, människor har fått liven förstörda av vaccin utan att få någon kompensation eller som får kriga för den många många år.

    Nåväl, här snurrar jag ut åt kanterna, min poäng var att det var väl lite väl förlöjligat och förminskat, gabjoss & sindys slutsatser till att ta beslutet att avstå vaccin ”en googling och konspirationsteorier”. Att förstå den stora bilden av vaccin handlar till slut om att vända på hela sin världsbild och inse att det inte handlar om vårt välbefinnande, det handlar om vinster och stora pengar.

    Jag är fullkomligt övertygad att de lagt mer tid på att läsa på om vaccin, innehåll, eventuella biverkningar mm än de som faktiskt vaccinerar sig själva och sina barn. Bara att de googlat över huvud taget innebär att de gjort mer efterforskningar än många. De flesta jag känner vaccinerar till höger och vänster och har faktiskt inte en endaste aning om vad vacciner faktiskt innehåller, de har inte ens läst bipacksedeln!

    1. Elle skriver:

      En släkting till mig, fick polio på 50-talet och jag tror att hon nog hade gillat sitt välbefinnande om hon fått vaccin.
      Hon är gammal idag. Hon överlevde, men kan knappt gå.

    2. Anonym skriver:

      Ännu ett, ”Ni får tycka vad ni vill, det respekterar jag, men ni är dumma i huvudet”-inlägg. Intressant!

      Jag vet inte vad du vinner på att försöka förminska de som väljer att vaccinera, helt uppenbart har du din övertygelse – den som baseras på din tro och som helt och fast inbegriper att skydda DIG och DIN familj. Det intressanta är, att ingen av er som väljer att inte vaccinera, kan ge ett legitimt skäl till att skita i alla de människor som blir drabbade av dylika sjukdomar, som dör p.g.a. konsekvenserna av densamma eller får men för livet. Om man nu vill sätta sig in i något så kanske en bra avstamp vore att jämföra hur det rent statistiskt ser ut med antalet dödsfall/biverkningar när man har vaccinerat i relation till icke-vaccinerade?

      Förövrigt fick jag mässlingen som barn på 80-talet och har aldrig i mitt liv varit så sjuk som jag blev då. Jag är dock lyckligt lottad som inte fick bestående skador av det.

      /Linda

      1. . skriver:

        Varför skulle man offra sitt egna barn för någon annan?
        Hur mycket svinn är okey tycker du?
        Skulle du verkligen vilja att ditt barn var det svinnet?

        1. Edwina skriver:

          Man ”offrar” inte sitt barn om man väljer att vaccinera.

    3. Annan Anna skriver:

      Det är väl självklart att läkare lagt ner mindre tid på sin utbildning än de som faktiskt ser på youtubeklipp och läser bloggar om vaccin. Tänk att inte alla förstår att de sanna kunskapskällorna är de som lagt ner 10 timmar på google och inte de som lagt ner åratal på att forska om vaccin!

      Synd att så mycket pengar läggs på läkarutbildning när det räcker med en veckas webbstudier för att lära sig allt som en läkare behöver veta. Jag tror även att alla kan hålla med om att kunskap i juridik inte finns hos jurister och kunskap om psyket inte finns hos psykologer utan vem som helst kan uttala sig precis lika bra efter en kvälls studier.

      1. SSK skriver:

        Du vet att läkarna har fyra timmar utbildning i vaccin väl? De har ingen som helst utbildning i vacciners bieffekter dock…

        1. Annan Anna skriver:

          Du vet väl att en utbildning ger goda verktyg för att förstå annat inom samma område och det på en kortare tid än en oinsatt kan ta till sig? Man lär sig 1+1=2.

          Om man tror att de som FORSKAR om vaccin har mindre kunskap än de vacvinmotståndare som skriver här så bör man nog gå om hela grundskolan.

          1. . skriver:

            De som forskar på vaccin? Du menar läkemedelsbolagen som by the way gör sina egna säkerhetsstudier. Precis som tobaksföretagen gick ut med hur säker tobak var och kom med sina studier som visade det. Vakna upp människor! Ställ lite frågor och var lite kritisk. Människor tjänar grova pengar på vaccin, varför skulle dom påstå att det vore skadligt?

          2. Annan Anna skriver:

            Ett tips: Läs på om vetenskapliga metoder.

            Samt vakna upp!

    4. Anonym skriver:

      Visst både Sindy och Gabriella har säkerligen googlat, men alla källor är inte bra källor. Förstår inte varför dom propagerar mot vaccin, pga av att deras barn är ovaccinerade så är dom ju helt beroende av att alla andra faktiskt tar sitt ansvar och vaccinerar sig och sina barn. Undrar om papporna i fråga skulle ta samma beslut om dom i framtiden får barn med mammor som är för vaccin.

      1. . skriver:

        Du verkar inte vara så insatt i vaccinfrågan. En anledning till varför man inte vaccinerar är för att sjukdomarna inte är något man är rädd för.
        Det enda sättet att vara säker på att man får en immunitet och ett starkare immunförsvar är att genomgå sjukdomarna.
        När jag var liten var mässlingen inte farlig, ingen var rädd för den som ni är nu. Inte förens vaccinet mot den kom blev den farlig. Vad har hänt med sjukdomen som har gjort att den är farlig nu? Har den ändrats?

        1. Anonym skriver:

          Och Marie Curie dog på grund av strålskador efter att hon forskat om röntgenstrålning. Man badade i radioaktivitet och såg det som spabehandling. Idag måste jag ha blyskydd som väger 6 kg på mig på jobbet för att forskningen räknat ut att jag slipper strålskador då. Do the math..

        2. Ragnvi Kjellin skriver:

          Du har helt rätt mässlingen är inte farlig. Dvs om man undantar det lilla fåtalet som dör eller får allvarliga biverkningar. men dem kan vi ju strunta i.

  48. D skriver:

    Den dagen ovaccinerade barn dör pga att de inte varit vaccinerade mot sjukdomar som vården erbjuder, den dagen kanske deras föräldrar får ett jäkla wake up call och inser hur själviska de har varit mot sig själv. Jag önskar inget barn döden men det är mer eller mindre vad deras föräldrar är villiga att riskera genom att ta dumma beslut. Inte bara sina barn utan andras barn också. Nåja, alla har rätt till fri vilja. Sen så har ingen påstått att man med fri vilja är kapabel till att ta rätt beslut.

    Förr i tiden så fängslade man folk som påstod att jorden var rund. Nu för tiden så påstår folk att vaccin är farligt. Just saying.

    1. Påläst skriver:

      Har du koll på statistiken om sjukdomarna?
      När människor pratar om polio tex så hör man alltid att man blir förlamad och dör av den.
      Enligt who så är det 1 av 200 smittade som blir förlamade, alltså 0.05%.
      Sen av dessa 0.05% dör ungefär 5-10%.
      De flesta som får polio har inga symptom överhuvudtaget.

      Ser man på officiella siffror från USA mellan åren 2004-2015 av statistiken dödsfall orsakade av mässlingen kontra dödsfall av vaccinet är det följande
      Mässlingen: 0 dödsfall
      Vaccinet: 108

      1. Skärp dig skriver:

        Ska du jämföra äpplen och päron och dra fram statistik för att visa dig smart är det bra om du räknar rätt vad det gäller basic matte iaf. 1/200 är 0,5%, inte 0,05%.
        Vilket är helt sjukt sorgliga siffror för övrigt och inget jag skulle använda som argument för att inte vaccinera mot polio.

      2. hej skriver:

        CLAIM: In the last ten years no one has died of measles in the U.S., but more than 100 people have died due to the MMR vaccine.

        Snopes säger FALSE

        Submission to VAERS alone is not evidence of vaccine-related injury or illness. The overwhelming majority of young children residing in the United States receive the MMR vaccine early in their lives, and a small number of those children have become ill (some fatally) due to reasons found to be unrelated to the vaccine. There is nothing to preclude individuals from submitting VAERS reports of sickness or death that are wholly unrelated to vaccines, and the system exists not to track substantiated incidents of vaccine injury but to identify potential trends in vaccine administration.

        Few people died of measles in the U.S. between 2004 and 2015 because measles was classified as eliminated in 2000. Relatively few people in the U.S. contracted the viral infection after that, so it stands to reason far fewer would go on to die of it. And while more than 100 reports of suspected adverse reaction or death may have been reported to VAERS in the years cited, that number references unconfirmed public reports, not verified vaccine-related fatalities.

        www. snopes.com/politics/medical/mmrdeaths.asp

      3. hej skriver:

        Skulle du vilja ha polio, Påläst?

      4. D skriver:

        Om du var påläst så bör du nog förstå att man ska vaccinera barn. Inte börja prata om att man ”bara” blir förlamad av polio.
        Man får ju ”bara” kramper av stelkramp, och ”bara” lite feber och utslag av mässling.

        Bara för att det är en mindre procent av de smittade (vi bör nog vara VÄLDIGT tacksamma för det) som faktiskt får allvarliga påföljder av sjukdommen så betyder inte det att vi kan strunta i att vaccinera våra barn eller oss själva. Men det är ju helt lugnt menar ju du som är ”påläst”, för det är ju lugnt att kommande generationer stapplar runt på kryckor för att det är ju ”bara” en förlamning. Hade gärna velat se dig förklara för dina barn varför de aldrig kommer att kunna springa fritt ute utan leva med livslånga men pga att DU ansåg att ”det är bara en förlamning och inte döden”.

        ”Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Viruset kan orsaka allvarlig sjukdom och komplikationer som till exempel lung- och hjärninflammation. Sjukdomen är en av de största dödsorsakerna för små barn i låginkomstländer. I höginkomstländer är dödligheten till följd av mässling 1 per 1 000-5 000 insjuknade.”

        ”Stelkramp: När bakterierna kommer in i såret hos en icke-vaccinerad person kan de få fäste och orsaka en elak infektion. Den elaka infektionen beror på att bakterierna bildar ett gift som stoppar nervimpulser från ryggmärgen.”

        ”Polio: Hos de som får symtom debuterar sjukdomen med feber, huvudvärk, illamående och kräkningar och kan alltså, i ett fåtal fall, omkring 1 av 200 personer, inom några dygn följas av förlamningar i såväl extremiteter som andningsmuskulatur. Om andningsmuskulaturen drabbas är dödlighetsrisken stor.

        Alla citat kommer från folkhälsomyndigheten. ”

        1. . skriver:

          När du plockat ut det som passar dinna argument så kan ju jag berätta vad som står innan. De flesta som blir smittade av polio får inga symptom!!

          1. Anonym skriver:

            Har du ens läst det som stod? Det står tydligt att ”1 av 200 personer får symptom”. Med extra förtydligande: NEJ ALLA FÅR INTE SYMPTOM.

            Försök inte att leka smart när jag har både hänvisat mina källor samt tagit ut de delar som handlar om vad som händer när man INTE vaccinerar sina barn. Du kan själv googla på folkhälsovården och läsa ALLT. Så varför skulle jag sitta och försöka hymla och ta fram stycken som enbart skulle passa mig.

            Gör om och gör rätt, nästa gång så läs en gång till innan du skriver 🙂

          2. D skriver:

            Dessutom, vill du verkligen chansa att du eller dina barn skulle ha tur nog att inte få livslånga men för livet? Istället för att vaccinera dig och INTE behöva chansa på om du blir förlamad eller inte? Dummaste jag har hört.

            Det är jag ovan (D), glömde skriva i namnet 🙂

        2. Kitty skriver:

          Jag hade gärna sett dig förklara för ditt barn att du valde att spruta in vaccin i dennes kropp för att du hellre valde att ”rädda” någon annan när ditt barn får andningssvårigheter stopp och inte vaknar mer.

          1. D skriver:

            Så du ger inte dina barn eller tar några mediciner själv? Du skulle ju kunna få en biverkning av antibiotika, smärtstillande etc, så jag hoppas att du inte medicinerar dig eller dina barn också, annars kan du ju lika gärna vaccinera dem 🙂

    2. U skriver:

      Mitt barn kunde dött av den bakterieinfektion han fick av tbc vaccinet… DET var ett jäkla wakeup call för oss… Just saying!

      1. D skriver:

        Skulle du då hellre vilja att ditt barn skulle få TBC?

  49. Annan Anna skriver:

    En ärlig undran till alla motståndare: om det fanns vaccin mot ignorans, vetenskapsskygghet och brist på källkritik – hade ni då gett detta vaccin till era barn för att ge dem en bra start i lvet. Hade ni själv tagit det med förhoppning om att slippa er ignorans?

  50. Kent skriver:

    Många av de problem som barn har idag, allergier, överkänslighet mot ditten och datten, astma, eksem, mag och tarmbesvär, typ 1 diabetes och en allmän infektionskänslighet. Är alla problem och sjukdomar som tyder på ett stört immunförsvar. Dessa åkommor var i princip okända för oss som var barn på sextio och sjuttiotalet. Idag vet varenda dagisbarn vad en allergi är. Vad är det för problem som vi har gett våra barn istället, när vi har försökt att ”utrota” barnsjukdomarna?

    1. Frida skriver:

      Är du läkare? Forskare? Eller är du klassikern ”man med magkänsla”? Du klumpar ihop massa olika grejer till en riktigt luddig slutsats. Ställ konkreta frågor så finns det säkert svar. Att sitta och slänga ur sig att matallergier skulle ha ökat på grund av vaccin är ett stort påstående som kräver stor bevisning. Du kan börja med att visa att allergier ökat (och inte bara vetskapen om och kunskapen kring dem). För det var många saker folk inte hade koll på under 60-talet som vi har koll på idag. Det är någonting positivt. Kunskapen ökar i samhället. Vill du ha en TV från 60-talet också? Sjukvården från 60-talet? Livslängden? Färdmedlen?

      När du bevisat ditt påstående om ökade allergier kan vi gå vidare till den krångliga biten. Nämligen att detta skulle ha en direkt koppling till vaccin.

      Om du lyckas komma så långt kan du gärna förklara varför man hellre skulle se hela samhället insjukna och bli invalidiserade pga mässling, än att vara allergiska mot paprika.

      Bara att sätta igång att gräva på Pubmed, lycka till!

      1. Lisa skriver:

        Haha, han lär nog börja med att googla ”vad är pubmed”. ?

  51. Kent skriver:

    Ingen som funderar på varför denna hysteri inte fanns på sextio och sjuttiotalet när var och vart annat barn hade mässlingen??
    Inga rädda och hysteriska föräldrar, inga krigssrubriker i tidningar och tv, inga läkare som varnade folk att hålla sig inomhus och låsa alla dörrar.
    Har folk blivit helt galna?!

    1. Anonym skriver:

      Sen såg vi riktigt inte heller farorna med rökning på den tiden, ska vi blossa vidare nu också kanske?

  52. Peter skriver:

    De flesta här är ordentlig hjärntvättade känns det som. Jag vill bara kommentera på en sak och det är, hur i h…… kan man oroa sig för ovaccinerade barn om ens eget barn är vaccinerad och man har tillit till att vaccin fungerar?
    Sluta vara så barnsliga.

    1. Annan Anna skriver:

      Nu är ju antivaccinarna i minoritet av de som svarat här, så att säga att de flesta här är ordentligt hjärntvättade stämmer självklart inte. Skriv istället: en liten del av de som skriver här verkar ordentligt hjärntvättade, sluta vara så barnsliga och ta del av forskning!

      För att låna ditt uttryck: hur i h…… kan man inte förstå att det faktiskt finns gott om människor som bryr sig om andra människor än sig själva och sina barn? Jag vaccinerar mitt barn och bryr mig om de som av en eller annan anledning inte KAN vaccineras. Jag bryr mig även om vaccinerade barn och barn till hjärntvättade föräldrar. Jag bryr mig om alla människor i min närhet och försöker bry mig mycket om människor som inte är i min närhet också.

    2. Frida skriver:

      Alla KAN inte vaccinera sig. Därför ligger ansvaret på oss som kan att faktiskt göra det. Det kallas solidaritet och omtanke och är nåt rätt jävla trevligt. Testa det!

    3. Anonym skriver:

      Man ger inte vaccin förrän en viss ålder, och fram till dess så är barnet ovaccinerat pga att man behöver vänta in och ge olika vacciner vid olika tillfällen. DÄRFÖR oroar föräldrar sig bland flera anledningar. Gruppimmunitet är en till anledning. Om du inte vet vad det är så bör du nog googla och fundera på varför du skriver en kommentar utan att ha läst på lite.

    4. Ragnvi Kjellin skriver:

      De flesta vaccin fungerar bara om tillräckligt många i en population vaccinerar sig. I fallet med mässlingen finns det stor risk att smittämnet börjar cirkulera i befolkningen om vaccinationstäckningen sjunker under 85 % och då kan även vissa vaccinerade personer bli sjuka eftersom inget vaccin skyddar till 100 %

  53. Anonym skriver:

    Gaaaaah, blir så sjukt irriterad på dessa anti-vaccinmänniskor!!! Fattar de inte att de inte bara utsätter sitt eget barn för risker utan även andra barn när de inte vaccinerar?!! Helt idiotiskt!!! Men Sindy tatuerar sig under graviditet och amning, bleker tänderna och allt vad hon nu sysslar med! Är det ens ofarligt för henne att arbeta med laser under graviditeten? Hon verkar hursomhelst inte bry sig särskilt mycket om risker i övrigt när det kommer till graviditet och amning men anti-vaccin är hon minsann!! Öhhhh????!!!!

    1. . skriver:

      Vilka barn utsätta mer? De som vaccinerar borde ju inte vara oroliga eftersom de tror så starkt på att vaccinet skyddar dom.
      Det blev ju konstaterat igår att flickan som gick mässlingen i Stockholm i helgen hade fått det av vaccinet. Hur tänker du kring det då? Hon sprider ju smittan vidare och det är på grund av vaccin.

      1. Anonym skriver:

        Har läst din kommentar 17 gånger men förstår inte vad du menar…?

        1. Anonym skriver:

          Eller vänta nu, du menar kanske vilka andra barn som är ovaccinerade förutom de där föräldrarna helt själviskt valt att inte vaccinera som drabbas när föräldrar väljer att inte vaccinera? Naturligtvis de barn som rent medicinskt inte kan eller får vaccineras pga kontraindikationer!!! Hur tänker du kring det? Och att en flicka som hade mässlingen hade fått vaccinet är väl ändå inte jättekonstigt, eller vad tycker du? Ger vaccinerna 100 % skydd tror du? Vad skulle hända tror du om alla valde att vägra vaccinera? Fundera på det en stund.

          1. . skriver:

            Min autorättare lever ett eget liv. Jag undrar vilka barn du anser blir utsatta, mer än de som inte vaccineras?
            När det är de vaccinerade som sprider smittorna, vilket visade sig i helgen när den vaccinerade flickan fick atypisk mässling av vaccinet.

            Om du tycker att det är själviskt att avstå vaccin, när vaccinerade du dig själv sist? För jag hoppas du fyllt på ditt egna skydd, annars är ju du ännu värre!
            Har du egna barn?
            Om du anser att svinn i form av biverkningar och död är okey när det kommer till vaccinets säkerhet. Så hur mycket svinn är okey då? Har du siffror på det så man vet hur många skadade och döda du tycker är okey för att ”rädda” andra.
            Skulle du låta ditt barn vara det svinnet?

      2. hej skriver:

        I helgen kom ett barn in på Sachsska barnsjukhuset med misstänkt mässling. Sjukhuset tog prover och påbörjade en rundrigning till alla som kommit i kontakt med patienten, så att de som var ovaccinerade kunde vaccineras.

        Under tisdagen kom barnets provresultat och det visade sig då att barnet inte har mässling, utan barnets utslag var en kraftig reaktion på det mässlingvaccin det fick sex dagar innan fredagens sjukhusbesök, säger Eva Berggren Broström, verksamhetschef på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.
        Är det farligt med en reaktion som barnet fick?
        – Nej, och det är ovanligt. Det är farligt att få mässling, säger Eva Berggren Broström.
        Kan det vara smittsamt att få en reaktion av vaccinet?
        – Det är en bra fråga som många ställer sig men nej, det är inte smittsamt.
        – DN

        Eller vilket fall tänker du på som har konstaterats?

        1. Anonym skriver:

          Detta svar ska alltså till avsändare ”.”;

          De jag anser kan bli svårt drabbade är de barn som är ovaccinerade pga kontraindikationer (om du vet vad det betyder?) som gör att de ej kan/får vaccineras. Förstår du ens hur jag menar?! Japp, jag har barn, har du? Sen tycker jag att det var ett superintressant inlägg som ”hej” skrivit här, eller vad tycker du och vad har du att säga om det?

  54. vivi the one and only skriver:

    kul att min kommentar togs bort.

    I alla fall så kommer jag aldrig vaccinera mina barn. Min farmor hade polio och banrförlamning för att vaccin inte fanns då. Jag är för vaccination och skiter i hur andra gör.

    1. Bloggbevakning skriver:

      Vad skrev du? Jag har godkänt alla kommentarer.

      1. vivi the one and only skriver:

        Att jag tycker det är konstigt att folk inte förstår allvaret i varför vaccin finns. Men jaja skit samma. Känns som om det är en sak som är väldigt känslig att diskutera.

        Tack ändå 🙂

        Ps. kan vara min dator som är lite knäpp också.

        1. Bloggbevakning skriver:

          Det kommenteras jäkligt mycket. Den kan finnas högre upp. För jag har ingenting i kö.

      2. Sabina skriver:

        Min kommentar är också borta.

    2. Frida skriver:

      Vänta, va? Du kommer aldrig vaccinera dina barn. Men du är för vaccin eftersom du förstår vikten av det. Fattar inte? Skrev du fel någonstans?

      1. vivi the one and only skriver:

        HAHA är nyvaken. Jag kommer aldrig tveka att vaccinera mina barn ska det stå xD

  55. A skriver:

    Vaccinotståndare tillhör samma grupp tröttsamma foliehattar som tror att kolliodalt silver botar allt och som älskar att sprida konspiratorisk dynga om de onda läkemedelsföretagen. Jag är inte ett dugg förvånad över att Donald Trump ifrågasätter vaccinprogram för barn…

  56. E skriver:

    Min son är 2,5 år och vi valde att vaccinera honom, följer programmet, dock tackade vi nej till rotavirusvaccinet pga det finns flera varianter och man blir sjuk ändå. Jag har även vaccinerat min häst och min hund efter gällande rekommendationer hela deras liv. Jag kan inte förstå hur man kan låta bli att vaccinera sina barn enligt vaccinprogrammet. Idioti.

    Vaccin är bra och inget kommer att få mig att tycka annorlunda, MEN vaccin mot influensa, svininfluensan och mot rotavirus känns onödiga. Förutsatt att man inte tillhör en riskgrupp (sjuk, gammal, gravid). Jag valde att inte ta svininfluensavaccinet när den panikartade massvaccineringen var igång. En fd kollega fick narkolepsi pga vaccinet (det är utrett och bekräftat), hela hennes liv är förstört. Men det vaccinet var nån slags desperation från myndigheternas sida, och det skiljer sig från poliovaccin och stelkrampsvaccin.

  57. Stina - snart färdig läkare skriver:

    Hjälp! Kan inte begripa mig på alla dessa unga människor som inte vaccinerar sina barn.
    Att folk surfar runt på nätet och litar på artiklar utan någon som helst verklighetsförankring är skrämmande.
    Ingen med samma studiebakgrund som jag skulle någonsin påstå att vaccin är farligt. Under vår utbildning lär vi oss hur man ska tolka vetenskapliga artiklar. Finns det tusentals studier som visar på att vaccin är bra och en som tyder på att det är dåligt, vad tror ni då man går efter?
    Vetenskapligt grund och beprövad erfarenhet är det vi går efter i läkarkåren.
    Tror ni vaccinmotståndare att ni har mer kunskap än en utbildad läkare? Att vi är ”köpta” av läkemedelsföretag?
    Jag hopppas att ni otroligt egoistiska föräldrar tänker om när det gäller att vaccinera era barn. Googla på sjukdomarna ni väljer att strunta i och se om det är något ni vill att era barn ska drabbas av.

    1. Anonym skriver:

      Vacc. Är väl ändå helt frivilligt och du som snart färdig läkare bör väl respektera föräldrars val om de väljer att inte vacc. Har själv haft mässling som barn även andra sjukdomar.

      Men att en snart färdig läkare som du nu skriver har mage till att klanka ner och kalla föräldrar som i sitt fria val väljer att inte vacc. Det är lågt.

      Då kanske du som snart färdig läkare har fått läsa om Atypisk mässling … de man kan få om man nu väljer att vacc mot just då mässling som verkar vara den ”heta” sjukdommen just nu.

      1. David skriver:

        Fast atypisk mässling är inte en grej man behöver oroa sig för, om man inte vaccinerades med det gamla mässlingsvaccinet, på 70-talet, vilket ganska få gjorde. Och gjorde man det så kan man helt enkelt ta och vaccinera om sig med MPR, så behöver inte heller dessa oroa sig.

        http://www.vaccinmyter.se/myter/atypisk

    2. Anonym skriver:

      SÅ bra skrivet!

      1. Anonym skriver:

        Alltså jag menar att det var SÅ bra skrivet av Stina såklart!

    1. hej skriver:

      ”Bruce Harold Lipton (born October 21, 1944 at Mount Kisco, New York), is an American developmental biologist best known for promoting the idea that genes and DNA can be manipulated by a person’s beliefs”

      kritik
      metabunk. org/debunked-bruce-lipton-and-the-biology-of-belief.t1003/
      https:// spiritualityisnoexcuse.wordpress.com/2012/11/25/motivational-biology-with-dr-bruce-lipton-cancer-quack/

      ”Of course, Lipton is a well-known crank, whose central idea seems to be a variant of The Secret, in which wanting something badly enough makes it so and that “modern science has bankrupted our souls.” Basically, he questions the “Newtonian vision of the primacy of a physical, mechanical Universe”; that “genes control biology”; that evolution resulted from random genetic mutations; and that evolution is driven by the survival of the fittest. As is the case with epigenetics in evolution, there are some scientists who provide the basis for Lipton’s claims in such a way that he can be off and running into the woo-sphere with claims that start out as being reasonable speculations based on the new science of epigenetics. No less a luminary than cancer biologist Robert Weinberg was, after all, quoted in an article entitled Epigenetics: How our experiences affect our offspring as saying that the evidence that epigenetics plays a major role in cancer has become “absolutely rock solid.” And so it has. If it weren’t, HDAC inhibitors wouldn’t be viewed as such a promising new class of drugs to use to treat cancer. ”

  58. Trebarnsmor skriver:

    Jag är mor till tre barn. Tre fantastiska flickor. Tre ”högintelligenta” flickor i åldrarna 20år 10år och 5år.
    Den äldsta har fått alla vaccin UTOM hpv.
    Mellandottern har fått alla fram till 5 års ålder.
    Minstingen har fått alla fram till 18månader.
    Hennes Mpr-vaccin blev det sista vaccin någon i familjen kommer utsättas för då tösen drabbades av en vaccin-skada. Skadan är anmäld, utredd och ”godkänd”.
    Alla tre flickor har som minst haft feber (39.0-42.3 grader) i 14 dygn, som längst i 23 dygn, efter vaccinationstillfället.
    Jag, som förälder, BORDE ha hört varningsklockorna ringa högt och ljudligt redan med första tösen när feberdagarna bara fortsatte. Det gjorde jag inte, korkat nog. Det krävdes att ett av mina barn fick en synlig skada innan jag satte ner foten och krävde svar…

  59. Mormor L skriver:

    Jag har 2 vuxna och vaccinerade barn som i sin tur har 4 barn som är ovaccinerade! Barnbarnen är 3 mån-5 år. De har valt att än så länge inte vaccinera därmed inte sagt att de aldrig kommer att göra det. Vad jag förstår så är det inte själva vaccinet som är det dåliga utan snarare det som det blandas med. Sen finns flera andra faktorer som spelar roll vid vaccinationstillfället. Fullt frisk, ett färdigutvecklat immunförsvar på topp och utsövd är några faktorer som är mycket viktiga. Vi har alla ett eget ansvar över vår hälsa och våra val. Att ta reda på hur saker hänger ihop och inte bara lita på att vårt samhälle gör det rätta för oss….. Läkemedelsindustrin är mkt större än vad de flesta av oss anar….Jag tycker alla ska få göra sina val utan att vi smutskastar varandra?

    1. hej skriver:

      ”Vi har alla ett eget ansvar över vår hälsa och våra val. Att ta reda på hur saker hänger ihop och inte bara lita på att vårt samhälle gör det rätta för oss”

      Om nu er familj vet något om samhället, något som regering/läkemedelsbranschen döljer för oss. Är det inte er uppgift att hjälpa oss andra? Att ni delar med er av den information ni har fått? Berätta, vad är det för farliga saker som blandas in i vaccinet, varför blandas det in? Vad är det för bakomliggande syften som antyds. Snälla, utbilda mig!

      1. Anonym skriver:

        Börja med att läsa bipacksedeln.

        1. hej skriver:

          För vilket vaccin? Berätta vilka tillsatser som är dåliga för oss. Kom igen, om det är så uppenbart att det till och med står i BIPACKSEDELN hur läkemedelsföretagen vill förgifta oss så kan du väl ge mig namn på tillsatserna?

  60. Anonym skriver:

    Tänkte på den här tråden när jag såg att barnklubben på det charterhotell vi ska till om några dagar kräver uppvisade bevis på att barnen mellan 3-5 är vaccinerade. Skönt! 😀

  61. Peter K skriver:

    Här ett tanke-experiment: I en stad finns två stora skolor. Dagis till årskurs 6 säger vi delar gemensamma utrymmen i båda skolorna. I vardera av skolorna går ca 1200 barn. I den ena skolan är 5% vaccinerade mot kända sjukdomar och i den andra skolan är 95% vaccinerade. Som vaccinmotståndare, vilken skola skulle du känna dig tryggast i att ha dina barn i. Ljug inte..

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp