Inskränkthet?

18:00 1 Mar 2017

Cissi Wallin:

cisii

Men visst fan måste det vara så?
I ett litet samhälle ”utsätts” man inte för olikheter på samma sätt som i större städer – framför allt inte när jag och Cissi var unga och det inte fanns sociala medier, bloggar, vloggar och alla andra sätt för småstadsborna att ta det av resten av världen.
Innan jag flyttade från Småland så hade jag aldrig sett två killar hålla handen. Tjejer höll varandra i händerna hela tiden, framför allt när de skulle på toaletten tillsammans med jag hade aldrig sett två homosexuella killar ihop.
Efter att ha flyttat till norra Kalifornien och spenderat en del i San Francisco så ändrades det ganska snabbt kan man säga. 🙂

I nuläget kan jag ärligt säga att det är få saker som skulle förvåna mig eller få mig ur balans men om jag hade bott kvar i Emmaboda/Nybro så är jag inte lika säker på att jag skulle känna så.
Beror inte inskränkthet, intolerans och rädsla för olikheter i grund och botten på okunskap? Rädsla för sådant man inte känner till?
Man ”tror” en massa saker eftersom man inte själv vet och inte vågar ta reda på själv.

Här kommer en kort checklista:

Alla muslimer är inte terrorister.
Alla kristna är inte Timothy McVeight eller Anders Behring Breivik.
Alla pingstvänner är inte Helge Fossmo.
Alla Pitbulls är inte kamphundar.
En homosexuell kille vill inte ha ALLA killar på samma sätt som en homosexuell tjej inte vill ha ALLA tjejer så det går alldeles utmärkt att vara vän med dem även om man är av samma kön.

And the list goes on…

Men… Alla Tjocka Hetsätarkatter är hetsätare. 100% sant.

101 kommentarer | “Inskränkthet?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anna skriver:

    Där jag kommer ifrån, en by med bara ett par tusen invånare, är det absolut inte så. Vi har tex ett samarbete med kommunens flyktingboenden för att integrera de ungdomarna i vår fotbollsklubb. Större delen av byn är engagerad och hjälper till med skjuts, kiosk, kläder och träningar, allt helt ideellt. Ett fantastiskt engagemang som den större staden i kommunen inte kommer i närheten av. Har aldrig upplevt en större inskränkthet i min hemby än jag gjort nu när jag pluggar i större stad.

    1. Anonym skriver:

      Tror ändå att ni hör till undantaget…

    2. Syster skriver:

      Jag tror inte ni hör till undantaget! Är också från en liten ort, ännu mindre, och det var samma sak när flyktingströmmen kom. Folk gick man ur huset för att samla ihop kläder, ordna träffpunkter och ge av sin tid till de som kommit. En familj som blir kvar på orten köpte ett litet hus, och då organiserade man bygglag som kom och hjälpte dem med renoveringen.
      En annan familj flyttade också in i byn där mannen tidigare varit missbrukare och de hade svårt med ekonomin, man skapade då ett konto där alla kunde lägga in pengar för att stötta dem.
      Jag upplever att i den större stad som jag nu bor i så förlitar sig många på att ”nån verksamhet” ska sköta sånt där. Det samma gäller hur man bemöter människor som av någon anledning uppfattas som annorlunda tex psykiskt/fysiskt funktionshindrade, här i stan är de ivägen, nonchaleras och får hålla sig på sina dagverksamheter eller bli ensamma.
      I byn var de en del av gemenskapen på ett annat sätt.

      Tror det snarare hör till stadsfolkets fördomar om lantisar.

    3. Roza skriver:

      Så är det inte därifrån jag kommer. I princip alla gillar inte flyktingarna som numera bor där. Anledningen? Byn/kommunens största befolkning är gamla människor, och de unga ”flyr” in till storstaden. Husen förfaller, affärer stängs etc etc – en typisk liten by som långsamt försvinner. Hög skatt osv. Sedan kommer det flyktingar som får ALLT gratis. Gratis mat, gratis kläder, gratis splitternya cyklar etc – utan att göra någonting. (Nope dem jobbar inte, lär sig inte svenska, dem bara sitter utanför ICA) Medan sägs människor som bott där hela sitt liv upp från sina jobb eftersom att det inte är lönt, skolor stängs ner – ja ni förstår. Och well, nu pratar jag fakta – jag är inte rasistiskt så säg inte det, MEN det har blivit stökigare där sedan dem flyttade in, och YES det är på grund av flyktingarna. Så ja det är nog olika från by till by.

      1. Lisen skriver:

        All respekt för att jag inte ”kan” din by/orten du kommer ifrån, men du tror inte det blir lättare för tex skolor att överleva då det kommer mer människor? Jag kommer också från ett mindre samhälle och vi kunde rädda skolan pga flyktingströmmen och det faktum att elevantalet ökade. Så jag tror inte att det är helt svart vitt med invandringen…

        Och ja, jag är medveten om att integrationspolitiken i Sverige är jättedålig.

        1. Roza skriver:

          Ja, du har så rätt. Problemet är dock att det är väldigt få barn, utan mest unga män. (20-30 år) Det finns några barnfamiljer, och dem vet jag att (dem flesta) är glada över att ha flyttat hit. Dessutom insåg jag att jag formulerade mig lite fel – ”byborna” ogillar inte specifikt flyktingarna, utan mer hur det har hanterats. Rättar mig där i efterhand.

      2. E skriver:

        Ersättningen per dag för en asylsökande som bor på ett boende är 23 kr/dagen. De får lite mer om de lyckas hitta eget boende. Även med mat och boende betalt, försök leva på 23 kr om dagen. 690 kr i månaden, du kan inte ens köpa ett busskort för de pengarna så du kan inte ta dig någonstans. Rätt bra att någon tillhandahåller cyklar kanske?
        Dessutom, som asylsökande får du inte jobba, du har inget uppehållstillstånd som tillåter arbete eller studier. Inte ens SFI får du läsa. Så att de asylsökande i din by sitter utanför Ica förstår jag, alternativet är att sitta inklämd på ett ofta överbefolkat asylboende.
        Och din upplevelse att det blivit stökigare i din by är helt subjektiv men även om så var fallet, är det så konstigt? Man trycker in folk som flytt krig och terror i trånga boenden utan sysselsättning, det krävs inte ett geni för att inse att frustrationen och spänningarna stiger rätt snabbt.

        1. Anonym skriver:

          Vart får du de där siffrorna ifrån? För att ha haft direkt insyn i summorna så kan jag säga att du är heeeeelt ute och snurrar. Vi snackar galna summor pengar

          1. Ia skriver:

            ”Direkt insyn” Bull. Shit. Siffrorna är helt korrekta om det är en asylsökande man snackar om, om du har så bra koll på summorna som du hävdar borde du veta att det betalas ut efter tariffer som är oförändrade sedan tidigt 90-tal. Den högsta summan en asylsökande kan få ut i dagersättning är 71/dag och det är om man bor helt själv. I övrigt kan man söka särskilt bidrag för vinterkläder och spädbarnsutrustning, även där finns det mallar som är baserade på det lägsta priset i en lågprisbutik. Jag är så trött på att folk sprider myten om att en asylsökande cashar in enorma summor när det i själva verket är så att de inte ens kan få dagersättning om de har mer än 1500:-. /Person som fattar beslut om ekonomisk ersättning.

          2. E skriver:

            Här har du min källa: https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/Medan-du-vantar/Ekonomiskt-stod.html

            Var är din källa på de ”galna summor pengar” du påstår att de får?

        2. Roza skriver:

          Haha… Okey.

          1. Dem är inte asylsökande. Dem har beviljats asyl.
          2. Som någon annan nämnde, du är helt ute & snurrar gällande summorna. Det är mycket, MYCKET mer. Dessutom betalar dem ju själva inte för varken mat, boende eller kläder.te är så konstigt att det blivit stökigare…
          3. Jag sadealdrig att det var fel att ”hänga vid ICA”, men jag vet inte vad du får ”överbefolkat asylboende” ifrån. Victimizing much?
          4. Det låter som att du försöker rättfärdiga det? ”Åh, dem har haft det så jobbigt, så därför är det okey att kasta saker på poliser, rista in saker på fönsterrutor, tutta på bilar…” NEJ. Den logiken fungerar inte. Bara för att jag hade en jobbig uppväxt betyder det inte att jag kan gå omkring och göra vad fan jag vill. Det kan vara en FÖRKLARING, men det är inte en godtagbar ursäkt. Samma här – victimizng much? Min åsikt är, och kommer förbli – om du vill komma till Sverige, bli en del av och bidra det svenska samhället – yey! Välkommen! MEN om du kommer hit för att ”Jaghadedetjobbigtdärhemmasånuskajagkommahitochtändaeldpåbilar” så nej. Jag säger samma sak här – victimizing much? (btw no jag är inte SD:are. kommer aldrig rösta på ett parti som står bakom rasism & nazism. Och alla kränkta SD:are som tänker kommentera nu, plz don’t. Jag har fullt upp med att argumentera med E 😉 )

          1. E skriver:

            Hur vet du att de beviljats asyl? Har du insyn i deras ärenden? Utöver det är hela ditt inlägg irrelevant eftersom du bygger allt på antaganden om individer som grupp som du inte vet ett skit om.
            Och jag rättfärdigat inte stök och vandalism men till skillnad från dig försöker jag se bakomliggande orsaker till stöket så att man kan hitta en lösning.

          2. Roza skriver:

            E: Som sagt – liten by. Alla vet allt om alla. Inklusive flyktingarna.

        3. Roza skriver:

          Oh and btw – studenter har behövt flytta på sig för att göra plats åt flyktingboende, ca 1/5 av befolkningen är numera utlandsfödda svenskar, bråk & vapen på asylboendet/flyktingförläggningen. För att poängtera – jag är inte emot flyktingar eller invandrare, jag är emot vårt system.

          1. Linda skriver:

            Låt mig gissa, du tycker vi ska hjälpa flyktingarna på plats i närområdet istället för att låta dem komma till Europa och Sverige?

      3. Vassokuu skriver:

        ”Nope dem jobbar inte, lär sig inte svenska, dem bara sitter utanför ICA”

        De eller dom, inte dem.

        1. Roza skriver:

          Jag har alltid haft svårt för dem/de (och var/vart också!) Tack för rättelsen! 🙂

  2. Nadia skriver:

    Åh, Fucing Åmål <3 Älskade filmen! Ville vara och se ut som Elin, hade filmplanschen på väggen och soundtrack-CDskivan gick på repeat.

    1. Anonym skriver:

      Såg den på VHS när jag var sjuk hemma hos mina föräldrar för några veckor sen.. det var med väldigt blandade känslor måste jag säga 🙂

  3. M skriver:

    Inte heller upplevt att det skulle vara så. Bor och är uppväxt i en mindre stad i Dalarna. Under hela min uppväxt var det saliga blandningar av alla typer av personer och alltid härlig gemenskap. Upplevde tvärsemot när jag under en period bodde i en storstad att jag såg hat överallt mot andra människor som inte passade in i somligas mall. Under de 6 månader som bodde där var det inte alls ovanligt att man vid stängningsdags på krogar elle klubbar bevittnade slagsmål där homofober och rasister gick loss på fyllan och trakasserade och med våld gav sig på andra personer som dom ansåg inte var rätt. Det här är något jag aldrig någonsin sett under 25 år i min hemstad. Var mycket därför jag flyttade hem, det kändes inte alls tryggt och var inte ett ställe jag ville att mina barn skulle få växa upp.

  4. Maja skriver:

    Jag kollade på filmen nightcrawler igår och det var en bil med registreringsskylten THK, tänkte direkt på tjocka hetsätarkatten hehe

  5. Påtal om inskränkthet skriver:

    Idag får homosexuella äntligen gifta sig i Finland ???

  6. Lisen skriver:

    Jag tror också att man ska lägga till att alla från landet inte är inskränkta i den där listan. Upplever att det ofta blir så i den här typen av diskussioner både irl och på sociala medier… men jag tror också som tidigare kommentarer att småorter (om de är tillräckligt små) ofta sluter upp och svetsas samman och stöttar tex ett asylboende eller skolan. Självklart finns det säkert inskränkta även på små platser, finns de inte överallt?

  7. Vicki skriver:

    Upplever inte något sånt här i den lilla ort jag bor i heller. Däremot kan man väl diskutera detta: http://www.svtplay.se/klipp/11021001/kirunaflytten-vs-slussenbygget

    Nä, jag trivs allt bra här ute på landsbygden.

    1. Amanda skriver:

      Älskar det där klippet. Det är så spot on.

    2. Alexa skriver:

      Hahaha! Men alltså va, ärligt? Ska de flytta hela Kiruna? ? Why?

      //stockholmare med skämskudde

      1. Anna skriver:

        För att hela stan riskerar att bli ofrivilligt underjordisk.

      2. K skriver:

        Att flytten av Kiruna är en världsnyhet med reportage i BBC etc men utan att boende i den södra delen av landet är medvetetna om det… Ja, det säger allt om hur Sverige fungerar.

        1. E skriver:

          Om man inte vet att hela Kiruna ska flyttas så är det väll snarare att man levt under en sten. Är från södra Sverige och flytte är ju ingen ny nyhet direkt…

      3. K skriver:

        För att hela Kiruna är gruvstaden 🙂 Järnmalm du vet utvinns där under staden och staden riskerar att en vacker dag rasa ner i gruvorna.

  8. Amanda skriver:

    Kommer också från liten by (runt 100 invånare haha). Jag tror inte heller att folk från icke-storstäder är mer inskränkta eller intoleranta. Tror andelen inskränkta människor är likadan överallt, bara det att de som är det på ett litet ställe sticker ut mer eftersom de får mer utrymme i en småstad än en storstad. Det är inte lika lätt att vara anonym bland 100 pers…

    Det är sådana här tankar som tyvärr leder till SDs framgång, att lantisar är korkade och diskriminerande alltså.

    1. Elli skriver:

      Om en generalisering av småstäder/orter/hålor gör att invånarna där, i rebelliskt syfte, röstar på sd så skulle jag säga att de är ganska korkade.

      1. Anonym skriver:

        Ja SD är tydligt ett missnöjesparti. Jag har full förståelse att folk på landsbygden är trötta på hur regeringen behandlar dem. Inte konstigt att folk inte vill flytta till landet när allt läggs ned och ska dras in för att flyttas till större städer, men ändå ska de betala högre skatt? Hur går det ihop? Klart att det är enkelt för miljö partiet och sitta och säga att vi ska höja skatten på bränsle när det inte drabbar dem själva.

      2. Amanda skriver:

        Jag skulle inte säga att det är korkat att inte vilja rösta på ett parti (ex miljöpartiet) som inte har en aning om hur det är utanför Stockholm och som ständigt fattar beslut efter en världsbild som innebär att Stockholm=Sverige. Det är inte heller så lockande att rösta på ett parti som har en partiledare (moderaterna) som tror att Dalarna ligger i fjällen. Jag tycker inte om att rösta på partier som alienerar mig från samhället, så då är det liksom vänsterpartiet eller SD (och delvis socialdemokraterna) som finns och då beror det ju på vad en prioriterar. Det är inte för inte som vänsterpartiet och socialdemokraterna får så otroooooligt stor andel röster från Norrland, där småbyar är vanliga är städer.

        SD må vara ett vidrigt parti, men de har förmågan att inkludera även de minsta orterna.

  9. Margit skriver:

    Det som jag spontant tänker är att inbitna (stor)stadsmänniskor ofta har fördomar om ”lantisar” och landsbygd. Så uppfattar jag det som uppväxt på landet men sedan många år stadsbo.

  10. Ek skriver:

    Nej detta gör mig sjukt förbannad! Idag upplever jag faktiskt storstadsbor som mer inskränkta än ”lantisar”. All information är så lättillgänglig idag och det nyhetsflöde ”lantisar” får ta del av innehåller till större delen ”stockholmsproblem”, finns en ganska bra intervju där man frågade Invånare i kiruna om dom hört om ombyggnationen av Slussen och sedan frågade man stockholmarna om kiruna, ni kan ju gissa er till svaret.
    Sedan är det så accepterat idag att vara homosexuell, trans, medlem i div. Trossamfund och det är det även på landet den stora skillnaden är väl möjligtvis att det finns större möjligheter att träffa likasinnade i en större stad än en mindre. ”Lantisar” upplever jag förövrigt som mer benägna att samarbeta, se varandras problem och hjälpa till i största möjliga mån. Självklart gäller inte detta alla som bor på mindre orter men alla på mindre orter är inte heller inskränkta på samma sätt som man inte kan uttala sig om hur alla storstadsbor är. En jävligt onödig diskussion eftersom att alla helt enkelt är olika.

    1. Emelie skriver:

      Ja, du har rätt, alla är olika. Och bor inte själv i en storstad. Så ja, oavsett var man är finns det inskränkta människor. Men jag märker av det tydligt i min mindre by. Men är ju för då hör jag ju snacket om allt. Så ja alla är olika, i alla slags stora byar/städer.

    2. Camilla skriver:

      Shit vad jag håller med dig! Har ganska nyligen flyttat till Stockholm och jag är helt förstummad. Unga har noll koll på vad som händer utanför Stockholm satt och pratade med en ung tjej *20+) nyligen om allt och inget och då nämnde jag ABB som ett exempel och hon hade ingen aning vad det var. Ett av Sveriges största företag och de vet inte vad det är…. Har flera gånger fått påpeka att Sverige är större än Stockholm

  11. Sofia skriver:

    Bella bekfräftar att nåt händer i hennes liv men ber folk att inte spekulera..

    1. Sofia skriver:

      Blir såååå nyfiken ?

    2. Anonym skriver:

      Jag blir så sjukt nyfiken. Nästan lika nyfiken som jag är ang Sandra Beijers uppbrott ?

    3. Sacha skriver:

      Vill man inte ha spekulation så kanske man inte ska skriva att något är på gång i Sveriges största blogg… Dooh

    4. Anonym skriver:

      Hon ber folk att PAUSA spekulationerna. Hon varken dementerar eller avfärdar ryktena. Paus betyder väl att man återupptar temat sen?

      1. Anonym skriver:

        Pausa tills hon bekräftar vad som händer?

        1. Anonym skriver:

          Fast paus och stopp är olika.

  12. Anonym skriver:

    Gaaaah skulle gå in och kommentera att hon lagt upp det inlägget! Herre alltså, jag orkar inte vara såhär nyfiken.

    Nyfiken i en strut-listan:
    1. Bellas problem, vad de nu är.
    2. Ellen och Mikes uppbrott
    3. Varför Sandra Beijers kille varit ett schvain

    Mvh har inget liv

    1. varför skriver:

      Är helt med dig på att DETTA är nyfikenhetslistan.

      Fast om jag får invända är det i denna ordning

      Sandra Beijer
      Bella
      Ellen

      1. Anonym skriver:

        Jag är tamigtusa beredd att hålla med. Jag ångrar och ändrar min lista!!!

      2. X skriver:

        På min nyfikenhetslista kommer Beijer först, på andra plats Bella och som trea kommer vad som hände mellan Maggan Graaf och Myggan och varför flera bloggare tog avstånd från Myggan.

      3. Anonym skriver:

        Sandra på första plats (vad har svinet gjorrrt?) och Bella sedan, nu då. (Tror, utan att komma med nya spekulationer, att det folk har viskat om ett tag stämmer. Allt tyder på det. Men, som med det allra mesta, vi får förmodligen veta förr eller senare. Särskilt om det är vad jag tror)

        1. frippi skriver:

          vad har folk viskat om??

          MVH
          Nyfiken i en strut

          1. Anonym skriver:

            Separation?

          2. Anonym skriver:

            Att Odd är kontrollerande

    2. Anonym skriver:

      Jaaa! Vill även veta vad för hemligt och hemskt som pågår i Dashas liv http://dasha.metromode.se/2017/03/01/var-snalla-alltid-snalla/

  13. Sacha skriver:

    Bor på en liten ort och känner absolut igen det beteendet. Här är alla inskränkta och herregud nåde den som går emot ”det normala”. Jag är en öppen person emot andra ”olika” människor och jag älskar människor som inte är så förbannat ”normala”.

    Jag är själv ”Bisexuell” (eller jag vill inte sätta ord på det men jag gillar personligheter, inte kön). Jag skulle aldrig våga leva ut det här hemma. Det skulle vara dödstraff på mig om någon fick veta (känns det som).

    Har en vän som flydde härifrån, han är gay och älskar sin nya stad där han får lov att vara sig själv.

    //Ensam bitter tjej som vill vara med en bra människa, tjej som kille.

    1. vvv skriver:

      Jag kör på binär istället för bisexuell, det betyder att jag är jag och att min sexualitet är det den är. Som binär kan du ha alla sexualiteter eller ingen och har ett namn om nån nu måste veta. ?

      1. Maria skriver:

        Binär innebär att du har exakt två värden att välja mellan. Bisexualitet har exempelvis kritiserats för att bygga på att kön är ett binärt värde (du kan vara kvinna eller man). Det du syftar på är kanske pansexualitet?

        OBS! Jag utgår inte ifrån att en som kallar sig för bisexuell nödvändigtvis håller med om att kön är binärt. Bisexualitet har utvecklats i takt med synen på kön och genus vilket innebär att uttrycket i de allra flesta fall innebär en individ som attraheras av mer än ett kön 🙂

  14. J skriver:

    Du vet inte vad du pratar om.

  15. Emelie skriver:

    Jag bor i en mindre ort cirka 800 pers. Det är fint att många skriver att de inte upplever att man är inskränkt i mindre städer/byar, gör mig glad. Gör mig glad oavsett storlek på stad, att man inte är
    dömande eller misstror och har helt fel uppfattningar. Då jag tyvärr upplever att sen flyktingströmmen var som mest, kändes det som de flesta, även goda vänner blev smygrasister. Det var fruktansvärt att höra alla diskussioner och vänner som jag innan inte märkt av dessa åsikter, sa fruktansvärt korkade saker och jag mot argumentera. Ska säga att Sverige demokraterna fick mest röster här, sen centern. Sen har jag också en väldigt god vän som inte våga gå ut som homosexuell, försen personen flyttade till större stad.
    Sen absolut finns det fina medmänniskor som ser alla människor som likvärdiga i vår by, och hjälper till och ser till allas bästa. Men merparten, usch säger jag bara!

  16. Anonym skriver:

    Lantisar? Man säger bönder 😉

    1. S skriver:

      Är man redi bonne så säger man bönner

      //Smålänningen har talat 🙂

    2. Anonym skriver:

      Bonnläppar 🙂

    3. Anonym skriver:

      Lantis = bor på landsbygden
      Bönder = bor på landsbygden och bedriver jordbruk etc ?

  17. Jenny skriver:

    Kommentar som ej blev godkänd på bellas blogg

    Du gör det omöjligt att inte spekulera när du ger diverse hintar i inlägg efter inlägg om att någonting inte står rätt till i din relation. Du hade enkelt kunnat göra detta till en icke-grej. Då hade du helt sonika inte hintat, inte delat konstiga citat, utan kört på (iallafall på bloggen, hur du hanterar det privat är såklart din egen ensak) till du släpper bomben om att en skilsmässa eventuellt är på gång.

    Med det sagt skänker jag all styrka till dig och din familj i vad som verkar vara en fruktansvärt tuff period.

    1. soffan skriver:

      Känns inte jätte konstigt att den inte blev godkänd.

    2. indi skriver:

      Hon är ju själv med och skapar stämningen på bloggen å kramar ur pengar från allt hon kan.
      Vore märkligt om hon tror att det inte slår tillbaka.

      Alla dessa klyschor hon jämt levererar… hade varit så lätt att vara mer ödmjuk och faktiskt få fler att tycka om henne. Men i flertal inlägg har hon tydligt visat att hon minsann inte behöver jobba på mindre trevliga sidor hos sig själv..

  18. Mikaela skriver:

    Bor i en liten ort i Norrland och har aldrig upplevt folk som inskränkta. Har bott på väldigt många ställen i Sverige och kan ärligt säga att jag alltid upplevt mycket tolerans och att folk i det stora hela är väldigt öppna i sitt tänkande. Tror Sverige generellt är ett tolerant land, känns som att folk skriker överallt att vi är så rädda för muslimer och för homosexuella men aldrig träffat någon som är det ?

  19. Anonym skriver:

    Orkar knappt kommentera men… SJÄLVKLART går det inte att säga att ”folk som bor i en småstad är inskränkta och de som bor i en storstad är det inte”. I orten där jag bor (kanske en av de som nämns i filmen? 😉 ) är folk både oerhört inskränka och oerhört öppna. Jag är inflyttad och ser det lite utifrån. Såhär till exempel: när flyktingströmmen kom höjde Sd (såklart) sina röster (de hade uppemot 21% i förra valet på sina håll), och samtidigt så deltog över 1000 personer i den lokala Prideparaden (många hitresta visst, men ändå!). Och när det öppnade ett asylboende ute i ”ingenstans” så slöt lokalbefolkningen (många, inte alla) upp för att inkludera dem i alla möjliga aktiviteter. Och så vidare. Men det kan nog t.ex. vara lättare att uttrycka sig originellt i en storstad som har stor omsättning av folk, i en småstad kan ju folk bo kvar i generationer utan att flytta på sig, och då sätter ju sig vissa uppfattningar lättare, kanske.

  20. Undrande skriver:

    Detta har inget med ditt inlägg att göra men måste fråga en sak, har Ellen Bergström och Mike gjort slut??? De har slutat följa varandra på Instagram, tagit bort bilder på varandra, lagt upp massa ”quotes” om krossad kärlek osv osv. Fånigt att bli så nyfiken men kan inte låta bli att undra vad som hänt?! De har ju precis köpt lägenhet tillsammans?? Och hund?? Suck..

    1. Anonym skriver:

      Vart har du varit? Vakna du nyss?
      #gammalnyhet

      1. Undrande skriver:

        Följer ingen av dem på instagram och inte hört eller sett något om det. Men det är alltså slut? Vet man varför? Sorgligt.. Vad händer med lägenheten och hunden.. Usch vad jobbigt.

        Odd och Bella är jag dock inte lika förvånad över. Sett Odd komma ut från ett halvsunkigt ”thai-massage” ställe ett antal gånger på Lidingö och funderat över vad han gjort där. Kanske fått thaimassage såklart, men varför välja ett så sjukt sunkigt ställe som är känt för ”happy-endings” och ligger lite undangömt? Känns som att han skulle ha råd med lite bättre än så.

        1. Tatiana skriver:

          LOL….va?
          Nasta gang kan du ju vänta ut honom bakom nan buske, paparazzi style. Och ta foton som bevis. Typ som när Casper Smart gick pa en exotic massage/peep show i NYC när han var tillsammans med Jennifer Lopez och blev fotad när han kom ut.

  21. ida skriver:

    Jag förundras verkligen över er som har tid att undra över folks relationer. Alltså på riktigt. Hur har ni tiden över till det? Jag har liksom inte tid att engagera mig i mina vänners förhållande ens , knappt mitt egna för att va helt ärlig. Låter iallafall som sjukt soft att inte behöva oroa sig ett skit om något annat än VAD FAN SOM PÅGÅR I BLONDINBELLAS ÄKTENSKAP!! Och SANDRA BEIJER!!! Henne får man inte glömma!!! Har ingen jävla aning om vem fan det är men glöm för fan inte att undra vad som händer på kärleksfronten där. Viktigt!!!!!!!!!! Och nödvändigt!!!!! Jävligt nödvändigt!!!!!

    1. Anonym skriver:

      Hehe tagga ner va.

    2. Anonym skriver:

      Det låter ju mest som att det är tråkigt för dig att du inte har lust eller tid att engagera dig i andra människor. Men låt oss andra göra det. Tack.

      1. ida skriver:

        Nope, kommer inte på en enda anledning till att ens fundera och definitivt inte spekulera i andras relationer. Jag undra mest varifrån tiden att kunna göra det kommer ifrån? Önska jag hade tid till det 🙂

        Tycker det finns viktigare saker att lägga sin tid på.

        Och till dig som kommentera om Dessie så kan man inte kommentera ett skit utan att vara ”hej någon” – jag kommenterar när jag sitter på toa eller innan läggdags, dötid

        1. Anonym skriver:

          Och jag ”engagerar mig” i folks kärlekslivs när jag sitter på toa eller innan läggdags, dötid

    3. Malla skriver:

      Men du har däremot tid att engagera dig i folk som engagerar sig i något oviktigt? Okej.

    4. Susawoo skriver:

      Fast du har ju tid att kommentera här såpass mycket att folk tror att du är Dessie 😉

      Nej men, ibland oroar jag mig hellre över andras problem än mina egna, t.ex. Blondinbellas potentiella skilsmässa. Jag läser inte hennes blogg längre, men jag läser gärna andras spekulationer. Särskilt nu när min kära karl har en släng av förkylning, ni vet, den där sortern som troligtvis dödar män. När jag inte är på jobbet eller i skolan. Ja, jag kommenterar här ganska ofta, men vad ska jag annars göra på mina avblåsta raster och toalett besök?

      1. ida skriver:

        Haha lugna ner er allesammans.jag skämtade!! Ni alla får bry er om exakt vad ni vill. Jag undrade bara, genuint undrade bara hur ni har tid? För jag har det inte och ingen jag känner heller, vad jag vet, pratar/spekulerar om sådant. Så var nyfiken på hur ni som gör det har tiden

  22. Elli skriver:

    Detta kommentarsfält är ju så sjukt underhållande när folk ska gå igång och försvara hemorten och BA: inte alla lantisar!!!!!

    1. Anonym skriver:

      Det kallas bonnläppar obviously ?

  23. H skriver:

    Bella bekräftar ju indirekt att nåt är dåligt mellan henne och Odd i senaste inlägget.

  24. Hie skriver:

    Hej! Det om Pitbulls är fel. Av alla kamphundar/muskelhundar man ser ute på svenska gator är nog ingen en äkta pitbull. Dom som säger att dom har en ”staffe/pitbull” blandras har också fel då det finns ungefär bara en riktig pitbullhane som har gått i blandrasavel här i Sverige.

    Och Pitbulls ÄR kamphundar – en renrasig pitbull avlas på prestation och kan se lite olika ut till utseendet. Precis som en renrasig bordercollie avlas på vallningsprestationer och därför kommer i lite olika utföranden -gäller detsamma för en Pitbull som avlas för kamp.

    Så: Alla pitbulls är kamphundar, används nog inte i kamp men dom är avlade för det.
    Alla shitbulls man ser ute på gatan kan vara precis hur som helst, då det finns flera olika raser som många inte kan skilja på.

    Det var allt från mig!

    1. ida skriver:

      Bullys alltså amstaff/Pitbull/Staffe är arbetshundar – bara för att de har använts i kamp så är det inre kamphundar – du kan göra en chihuahua till en kamphund om du vill genom att trigga och utsätta den för kamp. Så det är rent skitsnack. Och varför man måste säga att det är en blandras i Sverige är för att det inte är en godkänd ras – alla hundar utan stamtavlor går under ‘blandras’ även om man vet att den är renrasig. Jag har 3 bully och haft dessa hundar hela mitt liv och det är även min hobby så du har helt fel

    2. ida skriver:

      Och PS: Staffe är förkortning på Stafford shire bullterrier – de är mycket mindre än pitbulls och amstaff och kan länka till flera kennlar med stamtavlor (alltså renrasiga staffar)

      1. ida skriver:

        Glömde tillägga att JA, de avlade förr i tiden fram för kamp men en hund har alltid en kamplust i grunden, oavsett ras. Tex rottweiler – de finns ingen mer psykiskt labil hundras än denna, ändå är folk rädda för bullys men inte för rottweiler. Och bullterriern, dokumenterat det hårdaste bettet och de aggressivaste hundrasen, folk är ibte rädda dör dom? Blir trött på folk som kallar det för kamphundar, det skapar en rädsla om ofta är helt onödig. Jag däremot har respekt för rottweilers och bullterriers – och jag är ändå hundvan

    3. Anonym skriver:

      Tyvärr är det ju så att dessa raser tilltalar de som älskar allt som klassas som WT. De är starkt överrepresenterade bland folk med dålig ekonomi, arbetslösa, och de utan inarbetad sgi.
      Det är sällan medelklassen släpar runt på en bullhund med 50 cm kort kjedja till koppel. Nu kommer många hävda att de minsan har dessa hundar och ej är arbetslösa mm. Mycket möjligt men troligen är ni inte medelklass ändå.
      Detta är synd att rasen endast drar till sig denna samhällsklass då de flesta av hundarna är/kunde varit trevliga individer

      1. ida skriver:

        Hahahahhaha gå dö i dina fördomar

      2. ida skriver:

        Ska börja lära mina hundar att bita såna som du för jag tål er inte. Seriöst. Dö bara

  25. Anonym skriver:

    Jaha Tyra äger fleur ff och ska ruda henne när hon själv blivit frisk. Har det inte gått sex månader nu??
    Dålig karaktär människan måste ha som inte lyckades bli frisk inom dessa månader. Hon har väl inte tänkt tillräckligt positivt

  26. Anonym skriver:

    Erfarenheter från Lessebo (camcam borde veta):
    I vår bruksort har flyktingsluss pågått sedan 60-talet. Det började med invandrare från Finland, sedan Balkan på 90-talet, från Albanien och sedan Mellanöstern i början på 2000-talet och därefter mycket syrier och somalier. Jag tror folk är vana vid invandringen och kulturblandning till viss del, inget nytt under solen.

    Jag bor inte kvar, men min familj är inte särskilt trångsynta av sig, varken mot HBTQ-personer, invandrare eller annat.

    Där emot flyr alla ungdomar orten.

  27. FitterBittan skriver:

    Kära nån, här låter det ju som om enda symtomet om man är trångsynt och inskränkt är hur man ser på flyktingpolitiken och så är det ju inte, lever man med fyrkantigt tänkande är ju listan full med skräptänk? Och så misstar man gärna de egna åsikterna för fakta. Eller vad associerar ni det till?

    Spontant tänker jag så här när jag läser frågan; med tanke på antalet inflyttade i de små storstäder som finns (oavsett om flytten skett från landsorten i Sverige eller från Syrien), borde inte trångsyntheten vara lite plus minus noll eller är det bara icke inskränkta som lämnar hembyn?

    Sedan tänker jag att storstäder är full av små byar med vattentäta skott mellan sig. Nu är jag inte skitbra på just ställena i Stockholm, men dristar mig till att gissa att typ Östermalmsbor inte hänger i Tensta på fritiden. Mejkar det sense?

    Eftersom jag har gjort en tvärtomflytt på äldre dagar och flyttat från Göteborg till småstaden Strömstad vet jag åtminstone att exempelvis Torslanda (som jag bodde i) inte hänger i Biskopsgården (för icke-göteborgare så är det stället där det har varit orimligt många gänguppgörelser och dödsskjutningar på senare år) trots det geografiskt skitkorta avståndet. Och tvärtom såklart, de som bor i Biskopsgården hänger inte i Torslanda. Det tar fem minuter med bil, men det är två av alla världar i ”storstaden” Göteborg som inte möts.

    Eller jo, förr i tiden. Före internet. Då mixades vi på gymnasiet. Det var trevligt, men jag kan ju bara svara för mig. Jag antar att det är samma idag, men har såklart inte en aning om det uppfattas som trevligt eller inte.

    Det känns som att de som är inskränkta idag i både Strömstad och Göteborg hade varit det oavsett geografisk placering och antal invånare?

    För egen del är det positivt att bo i småstad för att man aldrig behöver känna sig ensam och att allt är lättillgängligt och enkelt. Det negativa är att man inte är anonym överhuvudtaget och kan bli tvungen att snicksnacka med sin gynekolog när hon råkar hamna vid samma middagsbord.

    Lite motsägelsefullt kanske, det är antagligen jag som är inskränkt 🙂

    Förresten, har det inte blivit lite poppis att flytta från stan till landet och liksom göra en Mandelman?

    1. FitterBittan skriver:

      Ursäkta världens längsta kommentar, jag har uppenbara svårigheter att fatta mig kort.

      Fridens liljor.

      1. Ksmb skriver:

        Fattar vad du menar tror jag och håller med. Kommer själv från en mellanstor stad och har många kompisar som kommer från mindre kringliggande kranskommuner. Såklart att det finns trångsynthet och fördomar mot ”det okända” i såna mindre samhällen, men samtidigt: folk som bor där är beredda att flytta 80 mil för att få jobb och bostad, medan folk i Stockholm kan se det som otänkbart att flytta från Vasastan till Kungsholmen (Kungsholmen ligger på gångavstånd från Vasastan för er som inte känner till Sthlm så bra).

  28. H skriver:

    Emmaboda och Nybro är min arbetsplats ??
    Du kanske inte besökt dessa hålor på ett tag men de har förändrats. På gott och ont. ”Lantisar” var förr bönner. Idag är kvoten av människor som kämpar för att lära sig språket och skaffa sig ett nytt liv i Sverige större än de som tar traktorn till Ica. Mångt mycket större.
    Landsbygden har blivit en avdumpningsyta. ”Vi har så mycket skog i Sverige! Kolla bara på Småland! Dit skickat vi dem vi inte vet vad vi ska göra av”
    Nybro är en industristad med 0 arbetstillfällen. 0 tillväxt och 0 utveckling. Men det är kö in på bostadsmarknaden…..

    50% är en belastning som sliter sönder samhället. Pratade med en polis nyligen som sa att handeln av narkotika är lika stor på dessa småorter som i större städer som tex närliggande Växjö. De tar dagligen 2-3 st som kör bil olagligt och Willys har vakter vid kassorna… Och för de som inte vet hur Emmaboda socken ser ut så kan jag tala om att det är en gata det handlar om. Systemet är stort som ett skafferi och säljer öl, t sprit och två sorters vin. och Ica är knappt större än mitt garage. Dagens tidning läste de i Sthlm för 14 dagar sedan.

    Men de andra 50% berikar. Herregud vilken insats de gör i samhället för de våra äldre som ingen här i landet lagom orkar bry sig om! Gamla människor med anhöriga i stora huvudstaden som
    Inte orkar pallra sig dit när de ligger för döden till o säga adjö får en varm trogen hand att hålla i som aldrig viker, inte ens för att ”jag ska bara kolla Twitter”
    Och alla de barn som nu lär sig uppskatta landsbygden på nytt och som redan som parvlingar lär sig att kämpa för vad de vill ha istället för att sitta på röven och kräva rättigheter innan de ens insett att de har skyldigheter först. DE kommer rädda landsbygden och Sverige.

    Jag är lantis och stolt. Om någon överlever i alla lägen så är det den som har vett nog att alltid ha en motorsåg i bilen under vintern (stormar och fallna träd) som sparar spillolja till när elen går eller till när kommunen vägrar laga potthålen i gatan. som är van vid att elen går och kan överleva att man missat ett avsnitt utav favvoprogrammet, att tälja trägubbar i mörker med en vass kniv är mer spännande och blodigt än någon CSI serie nånsin kommer vara. Vi ser farmen som ett underhållningsprogram i syfte att ingen vet hur man hugger ved eller hur ett hönshus ser ut snarare än att folk förlöjligas. Att vara löjlig är att vara en avart och av avarter blir det ingen vinstdrivande skog och därmed bör de tas väck. Vi lantisar som inser att om vi inte hag hand om de människor vi får hit så kommer vi snart vara bortglömda och avstrypta från all typ av support och vinst. vi lantisar som producerar mat åt hela svenska folket och skiter fullständigt i vad huvudstaden gör och blir idiotförklarade för att vi inte ”hänger med”. Nähä… Förlåt men vi var upptagna med att se till att du har ost och korv på din charkbricka för o nämna bara något utav allt ni kan tacka oss för.

  29. Just saying skriver:

    En liten fortsättning på checklistan:

    – Alla som kommer från småorter är INTE rasister.
    – Alla som är oroade för framtiden på grund av flyktingströmmen är INTE rasister.
    – Alla som tycker att bilbränder och stenkastning på polis är bedrövligt är INTE rasister.
    – Alla som är missnöjda med integrationen är INTE rasister.
    – Alla som röstar på SD är INTE rasister.

    And the list goes on…

  30. Anonym skriver:

    Nyköping i ett nötskal

  31. Hej skriver:

    Jag har bott i storstader over hela valrlden, och jobbar och bor med folk fran alla varldens horn. Mina moten visar att jag haft fordommar tidigare, men allt for POSITIVA sadana. Tror det var valdigt vanligt for svenskar: vi har blivit hjarntvattade att tro att alla ar som oss och vill oss gott. Det ar valdigt langt ifran verkligheten, tyvarr!

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG