När trovärdigheten försvinner…

11:30 15 Mar 2017

Dessie:

Det finns orsaker till varför reklaminlägg ska skiljas åt från annat redaktionellt innehåll och det är inte bara för att konsumenten inte ska vilseledas utan det är också för att bloggaren ska kunna behålla någon typ av trovärdighet genom att tydligt skilja på reklam och egna åsikter.

Här har vi ett perfekt exempel på hur fel det kan bli när man fullkomligt öser egna åsikter och hyllningar över en reklamprodukt som man kanske inte riktigt kan stå för när samarbetet är slut.

Skärmavbild 2017-03-14 kl. 16.11.07

Förra året gjorde Dessie nämligen reklam för hudvårdsprodukterna Cetaphil – som förövrigt sågs i typ varenda blogg och instagraminlägg under en period – och skrev då så här:

Som ni vet så använder jag endast Cetaphil produkter numer. Men handen på hjärtat nu tjejer och killar, jag skulle aldrig byta ut Cetaphil produkterna. Aldrig. Jag skrev ju om produkterna för ett halvår sedan ungefär, minns ni det? Att jag hade hört så bra om dom, och att jag såg fram emot att själva testa produkterna då jag led utav acne den perioden. Jag började använda produkterna och redan efter tre veckors användning blev min hy bättre. Jag LOVAR er! Och sedan dess har jag ständigt använt Cetaphil och vägrar byta hudvårdsmärke. Jag vägrar att gå tillbaka till min gamla hy.//Dessie

Använder endast.
Skulle ADLRIG byta ut produkterna.
Vägrar byta hudvårdsmärke.

Det är ganska tunga och kraftfulla ord från henne som mer låter som hennes egna åsikter än som köpt reklam, eller hur?
Då blir det ju nästan lite pinsamt när Dessie nu i sitt senaste inlägg ska visa upp och beskriva sin hudvårdsrutin och inte en enda av produkterna kommer från Cetaphil.
Jag antar att produkterna bara var fantastiska och ej utbytbara så länge de betalade henne att säga det.

Så – mina damer och herrar och katter – gör man om vill sänka sin egen trovärdighet på endast två inlägg.

Processed with VSCO with a5 preset

40 kommentarer | “När trovärdigheten försvinner…”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Binki skriver:

    Japp, så många bloggare som inte ens reflekterar över sin trovärdighet med sin spons. Flera som nu gör reklam för ”hållbara” klädkollektioner från KappAhl och Gina Tricot som ALDRIG skulle bära såna billiga kläder privat, och som köper asmycket grejer hela tiden och kör runt i feta bilar och flyger på resor titt och tätt. Det blir bara töntigt att fejka ett miljöintresse för spons och sen skita i det helt annars.

  2. CK skriver:

    En person som borde bli anmäld till KO är ju Calle Schulman. Kolla hans insta.

  3. The real Hmm skriver:

    En generell regel som de flesta borde ha för sig själv är att inte använda order ”aldrig” när man pratar om saker i framtiden.

    Det låser en något otroligt samt gör en till någon som det blir svårt att ha förtroende för eller ses på som realistisk.

    1. Susawoo skriver:

      Precis!

      Samma sak till alla er som skriver uppsatser: använd inte absoluta uttryck. Håll ryggen fri för påhopp. Säg inte ”en moders kärlek är den starkaste” utan säg ”en moders kärlek är väldigt ofta den starkaste kärleken”. 🙂

    2. Anonym skriver:

      Håller med Hmm i att man aldrig borde säga aldrig.
      Trots att jag själv nog gjort det misstaget och hyllat produkter som Dessie gör här för att sen ändå byta ut dem.
      Anledningen till det var inte för att jag ljög eller överdrev tidigare utan för att jag tyckte att de efter ett tag inte funkade lika bra längre. Varför det blivit så vetitusan men det har hänt mig flera gånger. Kanske för att jag har lite bråkig problemhy. Ingen aning. Men flera produkter som jag innan älskat använder jag inte längre. Nu har jag nya älsklingar ;P

      Ville mest dela med mig av en annan sida av saken 🙂

      1. Susawoo skriver:

        Hud och hår vänjer sig. Därför måste alla byta produkter ibland 🙂 mitt hår brukade älska Nutri Gloss från Loreal, nu blir det bara statiskt av det, så det är Dove’s röda som gäller nu.

        Säg inte åt mig att ta det lugnt. Men lägg av Nöjesbladet!

  4. Anna skriver:

    Fy, undra vilket matsvinn gabjoss står för egentligen.. kollar man hennes senaste snapchat är det fruktansvärda överfulla tallrikar med frukt och diverse frukost. De fyller tallrikar för fina bilder, och sen då? Tvivlar att de äter upp allt till frukost? Tar de med upp på rummet? Allt för fina bilder.

  5. Susawoo skriver:

    Det är bland annat därför jag tvekar inför en skönhetsblogg. Jag är väldigt intresserad av hudvård och kroppsvård, och mina friends är på mig om en blogg. Men jag känner väldigt mycket att om jag lyckas bygga upp den kommer jag troligtvis bli anmäld för smygreklam när jag tipsar om det jag själv köpt, eller har åsikter osv. Usch nej, jag ska skriva en bok istället.

  6. Elli skriver:

    Har någon prövat cetaphil? Vad är er åsikt? Har nyligen blivit intresserad av hudvård så ni får gärna beskriva era rutiner, märken, sorter M.m

    1. Isabelle skriver:

      Cetaphil funkade inte för mig; torkade ut huden och gav mig röda utslag. Nu har jag förvisso ganska känslig och torr hud och Cetaphil kanske funkar bättre för de med mindre känslig hud.

      Gör ett hudtest på skincity.se så får du ett hum om vad du kan tänkas behöva =)

      1. T skriver:

        Jag har gjort ett hudtest på Skincity, men vete tusan om det hjälpte så mkt. Det är ju ett företag som vill sälja hudvård och de tipsar ju givetvis om sådant de har i sortimentet. Fick en mängd tips på produkter från Dermalogica som jag köpte ( för flera tusen) men jag har fortfarande samma problem som innan.

        1. Emelie skriver:

          Jag tyckte att det var så sjukt oseröst när jag fick typ sju produkter av exakt samma märke för flera tusen som rekommendation. Och hur lata får man bli? ”okej hon har känslig hy, vi mailar ett och samma märke och hoppas hon nappar”.

          Med det sagt var det inte pengarna som gjorde att jag inte köpte något. Utan faktumet att jag är skeptisk till om ett märke kan vara super för _hela_ mitt ansikte. Hade tyckt att testresultaten känts mer seriöst om jag fick produkter som verkligen något hade lagt lite tid på för att ta fram. Då hade jag också dragit fram kortet och köpt hela rubbet. På vinst och förlust Såklart.

          Men jag kanske fel.

          1. Anonym skriver:

            Det finns ju anledningar till att man får tips om produkter från samma märke: det brukar oftast funka bättre. Man behöver ha testat ganska många olika produkter för att hitta egna favoriter och de som inte vet mycket om sin hud (dvs personer som gör hudtestet) måste ju börja någonstans.
            Vissa produkter med aktiva substanser (som många av de märken skincity har använder) kan inte kombineras huxflux. Exv. kemiska peelingar som fungerar bäst vid ett visst pH, syror som inte bör blandas osv.

            Jag kan ganska mycket om hudvård (har läst en del kemi + intresse) och tycker att skin citys hudtest är jättebra som introduktion till världen med hudvård. Jag har efter deras hudtest köpt 3 eller 4 produkter från den serien de bedömde passade mig, för att sedan på eget bevåg använda till exempel nattkräm och serum från andra märken.

        2. Isabelle skriver:

          Jag tänkte mest att frågorna i sig som man besvarar hjälper en att fundera över sin egen hudtyp. Självklart kan man istället gå till en hudterapeut eller fråga på ex Kicks men i slutändan vill ju alla sälja produkter som de tjänar pengar på.

          Sen är det ju så med huden att det är lite trial & error som gäller. Man lär sig vad som funkar efter alla missar 🙂

    2. Anonym skriver:

      Har super känslig hud med eksem i grunden och jag älskar Cetaphil (restoring för väldigt känslig och mkt torr hy). Dom andra tål jag inte.
      Så prova dig fram men skulle absolut rekommendera Cetaphil!

    3. The real Hmm skriver:

      Jag använder cetaphil och jag har en extremt torr och känslig hy. Men jag använder inte den enbart utan som ett skyddande lock ovanpå annan hudvård som i sig inte räckte till för min torris.

      Med cetaphil så funkar allt perfekt.

      Susawoo: som jag förstått det så är det där med att man ska byta för att hud och hår vänjer sig en myt??

    4. Sasha skriver:

      har haft akne sen jag var 10 och har använt hur många märken som helst, allt från svindyra exklusiva till Apotekets egna typ, har verkligen provat allt möjligt utan vidare effekt.kan säga att sedan jag började använda cetaphil för ca 6 månader sedan har min hy blivit vackrare, Renare och mjukare än någonsin innan. Har endast lite finnar på hakan vid mens som snabbt går bort men annars helt ren hy. Mitt största problem med andra märken är att det gett torr hy även om det förbättrat min acne en del men cetaphil gör hyn både mjukare och har tagit bort i princip all acne.

    5. Anonym skriver:

      Jag kan inte rekommendera Cetaphil. Min hud brukar tåla det mesta. Jag fick utslag av fuktkrämen och ansiktstvätten rengör inte ordentligt. Känns som att man bara sköljt av sig med vatten, tar man en bomullstuss med ansiktsvatten efteråt ser man hur mkt smuts som fortfarande, efter cetaphiltvätt, ligger kvar på huden. Så nej, aldrig mer Cetaphil trots det fördelaktiga priset.

    6. Jag har cetaphil och jag älskar den! Jag har eksem och har provat mängder av hudkrämer men ingen har fungerat lika bra som cetaphil. Jag ka klia sönder armvecken på en dag och bara någon dag senare med enbart smörjning morgon och kväll så är huden ”lagad” 🙂

    7. Anonym skriver:

      Jag har eksem och jättetorr å känslig hy å Cetaphil funkar jättebra för mig. Särskilt handkräm och mjukgörande. Duschtvålen gjorde varken till eller från, men det viktigaste var att den inte irriterade.

    8. Anonym skriver:

      Har blandhy & psoriasis utbrott ibland & cetaphil är bland det bästa jag testat. Använde även deras handkräm & hud lotion.

  7. Reklam? skriver:

    Tänk om någon orkade granska fitness-Sverige och all reklam som förekommer där. Fitnessbloggaren Hanna Öbergs instagram är 85% omarkerad reklam, och ja så ser det ut hos de flesta. Tänk Linus Carlén, Denice Moberg etc etc.

  8. Henrietta skriver:

    Använder Cetaphil, och deras ansiktstvätt och -kräm är dom bästa jag testat. Har krånglig rosacea-hud och skulle inte gå över till Dessies produkter även om jag fick betalt. Otroligt skönt att inte spendera en förmögenhet på hudvård och ändå kunna vara nöjd.
    Lika befriande var det när jag slutade färga håret helt. Från att ha spenderat minst 1500kr hos frisören varje gång gick jag till att betala max 400kr.

    Har under många år faktiskt skalat ner hela mitt liv rätt mycket och bara upplevt det som positivt.

    1. C skriver:

      Henrietta, har insett att antingen älskar jag dina kommentarer, som nu, eller så hatar jag dem. Härligt med folk som får en att känna saker! <3

      1. Henrietta skriver:

        Och jag, som inte brukar bry mig om vad främlingar tycker om mig, måste faktiskt tacka dig nu.
        Alltså, tack så mycket! Ett av dom bästa komplimangerna man kan få enligt mig. 🙂
        Så länge jag inte är en blaaah så är jag nöjd. Men den risken finns nog inte, är nämligen född såhär.

  9. Anon skriver:

    Du kanske ska ge credd till mig som skrev kommentaren i Dessies blogg om just hennes Cetaphil? Jag letade upp henens citat och postade det där. Bekvämt av dig att bara plocka upp det därifrån och posta här….

      1. Anon skriver:

        Käften tönt.

        1. Anonym skriver:

          Anon du kanske ska skaffa dig ett liv? Vem bryr sig liksom

    1. Bloggbevakning skriver:

      Jag skrev och tidsinställde inlägget igår och såg inte din kommentar. Ledsen om du känner så – men bra jobbat i vilket fall! Skönt att se att det är fler än jag som såg igenom inlägget.

      1. M skriver:

        Ja, och Anons kommentar inkl citat är ju skriven igår. Förstår inte vad du menar.

      2. Anonym skriver:

        Camilla, det här börjar faktsikt bli skrattretande. Menar du alltså att du och Anon har letat fram exakt samma citat från ett flera månader (år?) gammalt inlägg på Dessies blogg av en ren slump? Haha nää du, vi läsare är faktiskt inte så dumma som du verkar tro att vi är.

        Varför kan du inte bara erkänna att du fick inspiration av Anons kommentar (som hen skrev för 1 dag sedan enl Dessies blogg och ligger näst längst upp bland kommentarerna på det inlägget) och bara skriva ett enkelt tack. Vad är problemet? Det här blir ju bara pinsamt.

        1. Bloggbevakning skriver:

          För att vara tydlig – de gånger jag skriver tack för tips är när folk skickar mig faktiska tips, antingen på mail eller kommentarer, inte annars.

          1. Anonym skriver:

            Eeeh jaha, så det betyder att du inte kan tacka för inspirationen här bland kommentarerna när väl Anon skriver till dig? Ditt svar till Anon här ovanför var allt annat än ett tack, snarare en väldigt genomskinlig bortförklaring. Ditt resonemang faller väldigt platt.

            1. Bloggbevakning skriver:

              Men nu var det faktiskt så att jag direkt kom ihåg hennes inlägg om Cetaphil. Annars tackar jag alltid för tips och är väldigt noga med att uppge var informationen kommer ifrån. Men så var det i just med det här inlägget. Du behöver inte tro på det men så var det just i det här fallet.

    2. Kanin skriver:

      Alltså förstår ju det här med att folk vill ha cred för saker de gör/bidrar med, men hur hjälper det att någon som nickar internets vanligaste nick ska få ett tack tillägnat sig? Okej om man typ får en länk till sin blogg eller nåt, men ett ”tack anon”?

  10. 666 skriver:

    Jag har aldrig någonsin förstått detta med omarkerad reklam?? Kan nån gå igenom detta för mig. Om jag får en tandborste hemskickad utan att jag bett om det, och sen vill visa upp den i min blogg eller instagram så måste jag börja inläggen med ordet REKLAM för att det ska va grönt? Eller? Och gäller dessa reklam regler endast i Sverige? Om jag bor i Spanien måste jag göra detta då?

  11. Murris skriver:

    Dessutom är Dessies hela nya hudvårdsrutin från glossybox! ✌? Kanske ingen information av värde bit still

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp