Det är problematiskt.

17:15 24 Apr 2017

Lady Dahmer:

Lady Dahmer och jag drar inte alltid jämt – framförallt inte när det handlar om växter – men hon skriver en sak på sin blogg som jag känner jag att jag bara måste ta upp eftersom jag känner mig träffad själv:

Det ÄR problematiskt med framförallt lite sorgligt när någon som Bianca Ingrosso – som gått ut med att hon själv lidit av ätstörningar – promotar en kylkapsel som kan hjälpa dig att gå ner i vikt och ”tighta till kroppen”.

Och det ÄR problematiskt att jag inte insåg problematiken med offentlig bantning och kroppshets förrän jag började skriva dem här bloggen och verkligen grottade ner mig i det.
Tidigare skrev jag vitt och brett och vikt och viktnedgång och la upp före/efterbilder så det stod härliga till. Jg förstod absolut inte att det var ett problem och då hade jag inte speciellt många följare på Instagram eller på bloggen längre och var inte en offentlig person.
Men problematiken är densamma – oavsett i vilket skala eller storlek man gör det i.

Varför kände jag ett sådant behov av att visa upp det?
Räknades det inte om jag inte fick visa upp det och motta publikens jubel? Var min strävan efter hyllningar värd mer än eventualiteten att jag fick någon annan att må dåligt av mitt raljerande?

Jag sitter inte inne på gåtans lösning och skäms fortfarande över min okunskap men kan idag säga att jag aldrig skulle publicera något sådant igen eftersom behovet av det har försvunnit med min ökade självkänsla. Idag tränar och äter jag bara för mig själv och har liksom inget behov av att trycka upp det i ansiktet på folk som inte har bett om det.
Rena träningskonton kan man ju så klart undvika om man mår dåligt av det men när var och varannan människa ska publicera sina träningsresultat och berättar om hur DUKTIGA de varit – hur skyddar man sig egentligen mot det?

I ett inlägg som kommer senare idag så skriver jag om hur jag ska gå på spinning för första gången sedan operationen men det är mest för att jag vill ha sympatier för min stackars rumpa som kommer göra så ont i morgon – inte för att visa mig duktig.
Jag tränar för att inte ha ont och kunna sova ordentligt.
Att jag får bättre kondis gör att jag kan springa till bussen utan att dö – en ren bonus!

Men om ni vill kan jag visa upp en före och efterbild från spinningklassen!
Före – CamCam på väg in i salen, fortfarande med liv i blicken.
Efter – CamCam som ett blött knytte på golvet som kräks i en papperskorg.

Vem blir inte peppad av det liksom? 😉

58 kommentarer | “Det är problematiskt.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Järnridå blogg skriver:

    Tänker på det klassiska citatet ”Unless you fell off the treadmill and smacked your face, nobody wants to hear about your workout”.
    Men med det sagt så bygger väl de flesta en sorts brand på sociala medier. Vissa som träningsduktiga, andra som fruktfatsgurus, några som kroppspositivister. Och alla tror att just de tillför mest värde till sina medmänniskor. 🙂

  2. J skriver:

    Jag vill framhålla att hon promotar en kylkapsel som INTE kan hjälpa dig att gå ner i vikt men som däremot kostar dig tusen saftiga spänn. Plånboken blir i alla fall lättare.

    1. I skriver:

      Kostar det över 1000kr? 😱 Sinnessjukt.

      1. Anonym skriver:

        Agree! Fattar verkligen inte. Kan man inte bara gå ut i snön (ja, det snöade här idag. Kul!!)?

  3. Hetsande hit och hetsande dit. Bäst vore väl om ett hälsosamt leverne med tillhörande välmående vore det enda som uppmärksammades.

    Blogguard slår till igen, är det #teamcamcam denna gång?

  4. A-K skriver:

    Jag kräver (!) bildbevis på dina och Camimamis händer! Låter som grymt konstiga fingrar på båda två, måste ses!

  5. Linnea skriver:

    Tycker att det är så tråkigt att LD blivit så missförstådd samt ignorerad när det kommer till ett sånt viktigt ämne.
    Hon menar inte att det är fel att träna, att man inte får vara smal men att det är okej att vara tjock, man mister inte sitt personliga värde.
    Jag menar, kolla på dig själv och var ärlig.. hur känner du över din kropp och på mat samt träning? Jag är helt med LD på allt hon säger i detta men är ju en part av det här samhället och därmed extremt medveten om hur jag ser ut och värderar mig själv efter det. Jag tränar ofta och gjort det sen jag var 12 på ett eller annat sätt.
    Jag mår skit när jag ätit onyttigt och försöker alltid dra ner, detta är en störning!
    Så länge vi är missnöjda med hur vi ser ut så tjänar alltid någon pengar på oss. Är det inte rakhyvlar så är det bantningspiller eller yogamattor. Vilket slöseri med liv att inte kunna dricka rödvin och äta ost utan att tro att man måste träna extra hårt nästa dag, att stressa över hur magen ser ut efter att man precis fött barn och egentligen borde få läggs sin energi på annat.
    Inte älskar väl du dina vänner mer bara för att dom har magrutor eller nyklippt hår?
    Vi gör så mycket som är dåligt för oss varje dag, bantar och röker, dricker alkohol och stressar men ingen får utstå lila mycket hån och hat som tjocka. Håll utkik nästa gång du kollar på film, hur många av karaktärerna är mulliga, överviktiga eller tjocka? Vad för roll spelar dom?
    LD promotar självacceptans och självkärlek, ser du inte det så missförstår du med flit.

    1. Anonym skriver:

      Hon skulle ju kunna börja med att släppa sin taskiga attityd och sitt otrevliga sätt och framför allt alla argument hon hittar på ur tomma luften som hon inte har några belägg för, så kunde hon kanske nå ut till fler än den där ”sur-extrema” falangen som avgudar henne.
      (Ja, ni såg rätt. Jag sa just åt en kvinna att hon borde vara trevligare och le mer.)
      Jag missförstår henne inte. Jag gillar bara inte något av det hon har att säga.

      1. 🍰 skriver:

        Håller med till fullo. Hon blir otroligt barnslig när hon blir defensiv, och medvetet provocerande. Sen får hon gärna släppa myter om hur ”omöjlig” viktnedgång och behållande av önskad vikt är. Och sluta låtsas som att viktuppgång inte har något att göra med ohälsosamma kostvanor i de allra flesta fallen.

        1. Susawoo skriver:

          Hon har aldrig sagt att det är omöjligt att bibehålla vikten efter nedgång.

          Vad hon har sagt är att de flesta går upp i vikt igen efter två år, och att de flesta då väger mer än innan. Hon har sagt betydligt mer kring VARFÖR det är så som hon anser vara sant. Om du är genuint intresserad kan du läsa mer på hennes blogg, det finns hänvisning till en del fakta där.

    2. I skriver:

      Jag håller verkligen med dig i det du skriver! Jag får känslan av att Almenäs och Läckberg misstolkar medvetet för att få prata ännu mer om hur nyttiga och hälsosamma dom är, för så dålig läsförståelse kan inte en författare och en journalist ha. Båda två är riktigt barnsliga och har en möjlighet att föra en debatt om ett väldigt viktigt ämne men prioriterar sina egon ist.

      1. M skriver:

        Lyssnade av ren nyfikenhet på Almenäs podd-avsnitt (senaste tror jag?) där hon försökte bemöta kritiken från LD… och pratade intervaller. Höll på att dö av tristess. Torrare och mer självcentrerad människa får man leta efter. Otroligt platt och tråkig podd som dessutom var alldeles för lång. 1 timme av mitt liv jag aldrig får tillbaka…

    3. A. skriver:

      När en person bara skriver en mening, mitt bland alla andra, som träffar en så jävla hårt.

      ”Inte älskar väl du dina vänner mer bara för att dom har magrutor eller nyklippt hår?”

      Får hålla tillbaka tårar. Har sjuka problem med min vikt som har skiftat från övervikt till svält till hetsätning osv. Detta behövde jag läsa. Min bästa vän behandlade mig inte annorlunda när jag hade svält ner mig 20 kg, trots att andra gjorde, och det är väl uppenbart vems uppfattning jag bryr mig mest om. Får mig att inse att jag
      1) Ska vara snällare mot mig själv ang vikt. Det bestämmer inte mitt värde.
      2) Uppskatta de vänner jag har.

    4. Matilda skriver:

      Jah haller helt med dig om att det är trist att Lady Dahmers budskap förvrängs, jag beundrar henne för hennes mod att fortsätta kämpa. Men du är minsan klok du ocksa! Väldigt fint och riktigt skrivet. Tack!

  6. E skriver:

    Bianca lider väl fortfarande av ätstörningar?! Hon kallade sig själv ”kort och kurvig” när hon var med i Daniel Redgerts podd. Jag får inte direkt upp henne på näthinnan när jag läser ordet kurvig.

    1. Anonym skriver:

      Ordet kurvig är relativt, i jämförelse med många andra smala så är hon kurvig. Man kan vara kurvig och smal, det handlar om proportioner och kroppsform och inte vikt.

  7. Henrietta skriver:

    Om vi kan problematisera träningsfenomen och hälsofenomen utan att människor som identifierar sig där ska ta illa upp och ta det personligt, så kan vi också prata om övervikt och fetma som ett problem utan att tjockisar tar illa upp. Eller?

    1. I skriver:

      Det händer ständigt. Senast i folkhäslomyndighetens rapport och även i tv-program som tex, Biggest looser och dr. Mikael och Tilde.

    2. Anonym skriver:

      Nu tror jag att du ”misförstår med flit”.
      Kritik mot smala = självkärlek.
      Kritik mot tjocka = fetthat.

      1. Henrietta skriver:

        Nähäp…du förstår inte. Här pratar vi om fenomen, inte personer i sig.
        Vem är det som bestämmer vilka ämnen kan problematiseras och vilka inte?
        Folkhälsomyndigheten verkar kunna prata om det utan att man tror att dom försöker sno bullen från Dahmers hand.

        1. I skriver:

          Det känns helt meningslöst att diskutera med en människa som du, tjockföraktet dryper igenom det du skriver. Trist att man som vuxen inte kan reflektera över sin inställning och att man tillåter sig att känna så gentemot människor.

          1. Henrietta skriver:

            Känslan är ömsesidig ska du veta.
            Men ja, du kanske kan skicka kritiken till Folkhälsomyndigheten då, för dom uppenbarligen problematiserar fel saker och ”skammar” överviktiga med sin rapport.

          2. I skriver:

            Kan du visa var jag skrev det? 😊 Du frågade varför man inte får problematisera övervikt och jag visade att det visst problematiseras.

          3. I skriver:

            Var jag skrev att dom skammar och problematiserar fel saker alltså.

          4. Henrietta skriver:

            Men varför kommer du då med påståenden hur jag dryper av tjockförakt t.ex.?
            Vi är ju liksom överens. Man kan problematisera fetma, också. Det var ju min ursprungliga frågeställning. Fetma problematiseras idag och det är okej.

          5. I skriver:

            Jag syftade på hur du formulerar dina kommentarer. Man kan prata om saker utan att skriva att någon ska sno Bullen ur ld:s hand om även i din första kommentar så nämner du hälsosamma ‘människor’ och tjockisar. Tjocka är människor också. Det lyser igenom.

          6. Henrietta skriver:

            Okej, ja nu fattar jag vad du menar.

    3. Anonym skriver:

      Det är ju rätt så uppenbart att båda grupperna som du nämner tar illa upp och hamnar i försvarsställning. Sen så kanske hälsoivrarna borde lärt sig att de inte funkar med oombedda pekpinnar och instruktioner om hur man ska äta och träna för om det funkade så skulle ju Lady Dahmer redan vara smal och gått ner en massa i vikt.

      1. Henrietta skriver:

        Ja men exakt! Vem som helst som identifierar sig något tar illa upp om ämnet börjar ses som ett problem. Indirekt tar man det som att man själv är ett problem och går till försvar.
        Men då är Dahmer där och gapar om huruvida hon inte alls kritiserar enskilda utan bara problematiserar fenomen.
        Liksom fine, det får man ju göra, men då får man finna sig i att ens ens egen ”grupp” också blir problematiserad. Det kan ju inte bara gå åt ett håll, och Dahmer är inte den som bestämmer vad som är okej och inte.

    4. M skriver:

      Fast det är väl ändå en väldigt stor skull ad mellan dessa två grupper. Jag tycker inte att det går att jämföra. Problemet ligger i att tjocka ofta blir diskriminerade och hånade för att de just är tjocka. Hur ofta blir ett tränings/hälsofreak diskriminerad?

      1. Henrietta skriver:

        Vi jämför inte grupper med varandra, eller det menar jag inte i alla fall med min frågeställning.
        Jag menar att båda fenomen får problematiseras. Det har ingenting med diskriminering eller hån att göra.
        Folkhälsomyndigheten diskriminerar väl inte när dom släpper sina rapporter om övervikt och fetma i samhället? Eller så gör dom det…jag är inte diskrimineringsombudsmannen.

  8. Anna skriver:

    Du är så klok Camcam 😊👍 Ja det blir problematisk när en som haft ätstörningar lägger upp sånt

  9. A skriver:

    Kära CamCam och läsare/kommentatorer av denna blogg.

    Nu ska jag göra något jag aldrig har gjort i mitt snart 33-åriga liv. Jag ska be om hjälp, och jag skäms för det!

    Jag är efter 10 års förhållande en snart separerad, hjärtkrossad 32-åring som för tillfället inte ser en ljusning i livet. Förlåt för denna snyftinledning, men livet är rätt tragiskt just nu, haha.

    För att återgå till det relevanta: jag söker helt enkelt boende i Gbg. Att finna boende i denna stad är rätt omöjligt om man inte har x antal miljoner på banken (vilket jag aldrig kommer ha då jag aldrig vinner på lotto eller på triss (spelar dock aldrig) och då min älskade lön går åt att 1. vara en skötsam hyresgäst/medborgare 2. att resa samt 3. att äta ihjäl mig på diverse bra restauranger).

    Med det sagt, är det någon som känner någon som känner någon osv. som hyr ut/ska hyra ut sin lägenhet i Gbg (till skälig hyra)? Eller kanske någon som har en bra kontakt i fastighetsbranschen?

    Please, let me know! I utbyte får hyresvärden en skötsam, lugn, pedantisk, rökfri tjej! Och jag, jag hjälper er gärna med varsomhelst! Tusen tack på förhand!

    1. Anonym skriver:

      Tips, börja spara

      1. M skriver:

        Dryghet möts av dryghet: om du inte har bott under en sten de senaste 15-20 åren så borde du veta att bostadspriserna (främst i storstäderna) är skyhöga. Vilket även medför en kontantinsats som kräver flera flera års sparande tom för en person med hyfsad inkomst.

        Hyresrätter i storstäderna är det flera års kötid för ett förstahandskontrakt.

        Var tycker du att ‘A’ ska bo sålänge?

      2. Susawoo skriver:

        Tips: väx upp.

      3. A skriver:

        Det gör jag i den mån det går! Tyvärr har jag fortfarande varken tillräckligt med kontantsinsats eller råd med ett boende där jag hade fått lösa blanco- och topplån, inkl. amorteringar enligt nya regler. Få är de ensamhushåll som har råd att betala över 20 000kr/mån (kalkyl baserad på mina förutsättningar) på boende. Och då har jag en hyfsat bra lön i övrigt.

    2. En annan Marie skriver:

      Göteborg är hopplöst om du inte vill bo i Biskopsgården och höra kulorna vina runt knuten…

      Har du sökt inom pendelavstånd? Ale, Partille, Kungälv, Mölnlycke, Lerum, Landvetter, Alingsås?

      1. I skriver:

        Partille har lika lång kötid som Göteborg och även resten av orterna. Mitt enda tips är att söka nybyggt. Det är svindyrt och inte värt det i långa loppet men du får ett fräscht boende istället för att hyra i andrahand till nästan samma pris. Skriv upp dig på Partillebo, förbo och boplats direkt så börjar du spara dagar. Privata hyresvärdar har inget kösystem så där har du en chans (mot hög hyra) och var inte rädd för förorter. Håll dig undan gårdsten, Lövgärdet och Hammarkullen bara. Det börjar lugna ner sig i biskop/länsman. Det finns även trevliga kollektiv i Gbg.

        1. A skriver:

          Tack för tips, både I och En annan Marie <3

          Har kikat lite i förorterna samt står på boplats i lite mer än 2 år!

    3. Anonym skriver:

      Bor tyvärr inte i Gbg men blev ledsen av din kommentar (kanske för att jag befinner mig i en liknande situation). Önskar dig all lycka 💕 Man hittar tillslut alltid sin ljusning i livet!

      1. A skriver:

        Tack för dina fina ord<3 Jag blir ledsen att du går igenom samma sak!
        Kan jag hjälpa dig med något? Om du är i behov av boende i Malmö, så är jag rätt person för jobbet 🙂 Låt mig isåfall veta 🙂

        Många kramar, jag hoppas att livet vänder till det fina för dig, alldeles snart!

    4. Anna skriver:

      Vissa större bondgårdar/lantbruk har ofta hus/lgh att hyra ut. De går inte till någon kö. Finns säkerligen inom pendelavstånd eller om man pallar att cykla/ta moped till närmsta tåg eller buss. Prova att kolla med bönderna runt gbg, antar att det finns som runtom Stockholm? Och ja, det är lite längre från stan såklart, men man måste ju bo.

      1. A skriver:

        Tusen tack för tips, ett bra alternativ ju!

    5. En annan A skriver:

      Lgh i GBG är svinsvårt att få. Speciellt hyresrätt. Man får köa flera år, jag hade tur och fick min efter bara 2 års kö. Hoppas det löser sig för dig!

      Hade jag haft en större lägenhet hade du kunnat få hyra ett rum av mig. 🙂

      1. A skriver:

        Gulle <3 Låt mig veta om jag kan hjälpa till med något 🙂

    6. Amy skriver:

      Ett tips är att mejla till alla privata hyresvärdar i Göteborg som du kan hitta (googla!), skriv ett smörigt mejl om hur mycket du gillar deras fastighet och hur skötsam du är, att du kan flytta in med kort varsel osv osv. Så gjorde jag och fick ett förstahandskontrakt nära centrum efter en månad! Sjukt flyt såklart men värt att prova 🙂

      Mitt andra tips är att själv lägga ut en annons på blocket om att du söker boende. Många som ska hyra ut kollar där och kontaktar intressanta sökande istället för att lägga ut en egen annons och få 5000 mejl. Stort lycka till!

      1. C skriver:

        Ja, lägg ut en egen annons! Så hittade jag min hyresgäst när jag skulle hyra ut. Uthyres-annonser får hundratals svar och det blir alldeles för mycket jobb att gå igenom dem, så många som ska hyra ut gör som jag gjorde. Betona att du är rökfri, skötsam och har jobb så kan du säkert få napp. Lycka till!

        1. A skriver:

          Tack så mycket, Amy och C!

          Jag ska definitivt skriva annons på blocket!

  10. Pillan skriver:

    Problematiskt är bara förnamnet. Det är många som är vidriga i sin hets och hur de delar med sig av den. Och det råder en sjuhelsike dubbelmoral bland vissa, exempelvis bianca som du själv tar upp. Men det är även svårt och problematiskt för mig/oss som vill bidra med kunskap, erfarenheter och inspiration till att lämna exempelvis en ätstörning. För hur man än gör så kan man aldrig pleasea alla. Somliga blir hjälpta. Andra stjälpta. Även om man aldrig har syftet att göra det sistnämnda så händer det. Jag vet själv inte alltid om jag gör ”rätt” eller ”fel” i det jag delar. Det är hårfina gränser i detta ämne och man kan nog som sagt aldrig vara alla till lags… men personligen ser jag ändå att det faktiskt finns skillnader mellan den allmäna hetsen och de få som försöker sprida kunskap och öppna upp kring problematiken och bidra med sina erfarenheter.. vet inte riktigt var jag ville komma med denna kommentar.. ville bara dela lite tankar.. kram Pillan

    1. Margit skriver:

      Vill tipsa om det här instakontot!

      https://www.instagram.com/edawareness/

      En psyksjuksköterska som jobbar med ätstörningar och själv blivit frisk från anorexia.

      Finns även en massa gamla bra texter på HejBlekks blogg, om de nu ligger kvar. Om ätstörningar, problemen med clean eating, att hitta glädje i mat och sin kropp osv.

  11. Majs Krok skriver:

    Bra skrivet. Det här är ju problemet, det är så utbrett att vi inte ens ser det. Varför ska varenda kotte berätta om sin träning och kosthållning? För vems skull? Och är det inte lite ”hetsigt ” när det är så utbrett. Tränar Jessica Almenäs för sin skull för att må bra, eller för sin skull, för att få positiv feedback för att må bra. Vill hon peppa eller vill hon bli peppad? Och hur ser unga kvinnor eller unga tjejer på detta, vad får de för signaler? Blir de peppade och mår bra eller mår de kanske inte alls så bra av det?

  12. Emma skriver:

    Eller så skapar sånna som Lady Dahmer och hela feminazi ligan problem som INTE finns!!!

    Inte mitt inlägg men skriver under på varenda ord:

    http://martinajohansson.se/eget-ansvar-om-den-egna-halsan/

  13. Carro skriver:

    Igår scrollade jag igenom några tidningar på nätet och såg minst fyra annonser som hetsade till viktnedgång – bland annat om hur man ska ”promenera sig smal” och hur man ska gå tillväga för att träna och inte ”skämmas på stranden”. Det slog mig där och då hur annorlunda (och hur mycket bättre) mitt tankesätt kring mig själv och min kropp blivit pga personer som t.ex LD, Cassandra Klatzkow m.fl <3 För några år sen var det otänkbart för mig att se mig själv som kurvig OCH nöjd över det.

  14. Blåbär skriver:

    CamCam, måste bara säga att jag gillar din blogg, din humor och ditt sätt att skriva. Sjukt kul att läsa, tack för att du piggar upp i vardagen! 🙂 Carpe Diem.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg